Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 20 mei 2020

Stad Oudenburg: Buiten sporten in groep onder strikte voorwaarden

Buiten sporten in groep onder strikte voorwaarden
De Nationale Veiligheidsraad besliste op woensdag 13 mei 2020 over het verdere verloop van de exitstrategie. Vanaf 18 mei 2020 mogen trainingen in openlucht hervat worden met maximum 20 personen. De nodige afstandsregels moeten gerespecteerd worden en er moet een coach of trainer verplicht aanwezig zijn. Sportclubs moeten de nodige maatregelen nemen vooraleer ze opnieuw de deuren mogen openen. Cafetaria's, kleedkamers en douches blijven gesloten en hier zal ook op worden toegezien. Wedstrijden mogen voorlopig nog niet doorgaan.
  
Zeker in deze uitzonderlijke tijden blijft sporten en bewegen heel belangrijk. Onze sportdienst is dan ook onmiddellijk gestart met de voorbereidingen om vanaf maandag 18 mei 2020 opnieuw bepaalde reguliere lessenreeksen aan te bieden voor volwassen. Het aanbod bestaat uit: omnisport, coretraining, crosstraining, BBB, Pilates, swissjump, start-to-run en fitheidsgym. Er wordt aan iedere deelnemer gevraagd om een eigen handdoek mee te brengen om op het turnmatje te leggen. De deelnemers die ingeschreven waren voor deze lessenreeksen zijn ondertussen op de hoogte gebracht.

Sinds 4 mei 2020 is het ook mogelijk om petanque te spelen mits enkel 1 tegen 1 en het gebruik van je eigen petanqueballen. Contactsporten zijn nog niet mogelijk. Sportclubs mogen wel conditietrainingen geven voor hun leden waarbij de sociale veiligheidsregels gerespecteerd worden en waarbij geen ballen worden gebruikt. 

Wat kan (nog) niet?
  • Fitnesscentra blijven gesloten.
  • Recreatieve en toeristische activiteiten blijven verboden.
  • De omnisportvelden, sport- en speelterreinen blijven dicht.

Blijf bewegen
Tijdens de coronacrisis worden de inwoners aangemoedigd om te blijven sporten onder het moto #blijfbewegen. De sportdienst organiseert leuke challenges voor iedereen zoals een ganzenbordspel, leren skeeleren of jongleren, een home workout,… Daarnaast werden er wekelijks oefeningen crossfit en BBB bezorgd aan de deelnemers van deze groepslessen. 
 
Lees verder

Wekelijkse markt terug open onder voorwaarden
Na een verplichte sluiting van twee maanden zal er vanaf woensdag 20 mei 2020 opnieuw een wekelijkse woensdagnamiddagmarkt doorgaan op het Marktplein van Oudenburg. Onze marktkramers kijken alvast vol enthousiasme uit om hun klanten opnieuw te mogen verwelkomen. Om de veiligheid te garanderen werd een circulatieplan uitgewerkt. Tevens wordt er gevraagd aan alle bezoekers van de markt om de algemene hygiƫnevoorschriften te volgen en voldoende afstand te bewaren. Er wordt ook gevraagd om een mondmaskers te dragen tijdens het marktbezoek.

Het Oudenburgse stadsbestuur heeft afgelopen dagen samen met de marktleider een plan uitgewerkt om de markt in onze stad te heropstarten. In het plan wordt de ingang van de markt voorzien aan de Marktstraat. De markt verlaten kan via de Ettelgemsestraat of via een lus terug naar de Marktstraat. 

Aan de bezoekers vragen we voldoende afstand te bewaren. Daarom zullen per marktkraam stippen worden voorzien. Aan de in- en uitgangen voorzien we tevens infostanden waarbij handgel is voorzien en verduidelijking komt van de route. Tevens vragen we aan de bezoekers om net als de marktkramers een mondmasker te dragen. Met deze maatregelen zijn we er als stadsbestuur van overtuigd dat we onze markt opnieuw op een veilige manier kunnen doen plaatsvinden.

In dit circulatieplan werd reeds rekening gehouden met de eventuele opening van de horeca deze zomer.
Lees verder

Speel- en knutselpakketten voor kwetsbare gezinnen
Tijdens de Week van de Opvoeding, die loopt van 16 tot 23 mei 2020, ontvangen 50 Oudenburgse kinderen tussen 2,5 en 12 jaar een speel- en knutselpakket. Het pakket van het Huis van het Kind kan gezinnen inspireren en aanzetten om thuis, zowel binnen als buiten, zelf creatief aan de slag te gaan. 

Geen computer, geen internet, geen ruimte om te studeren, geldzorgen, heel veel stress, ... Uit onderzoek blijkt dat de situatie van kwetsbare kinderen en jongeren tijdens de lockdown schrijnend is. Daarom proberen we met deze gezamenlijke actie van het Huis van het Kind en De Katrol een beetje licht te brengen in deze moeilijke periode en deze kinderen een hart onder de riem te steken. We bezorgen hen deze week een speel- en knutselpakket met materiaal, knutselideetjes, opdrachten en kleurplaten. In elk pakket zit er onder andere een bundel met tips en spelletjes, kleurpotloden, waterverf, lijm, een knutselschaar, stoepkrijt, …

Door de coronacrisis kan de verveling bij kinderen snel toeslaan. Met de Zoo van Oudenburg, de paaszoektocht, ... zochten we op een creatieve manier om kinderen in onze stad toch een aangename tijd te geven. Met deze nieuwe actie willen we ons richten op kinderen uit kwetsbare gezinnen.

De verdeling van deze pakketten is een initiatief van het Huis van het Kind, steunpilaar voor opvoedingsondersteuning in Oudenburg samen met De Katrol, de dienst voor studie- en gezinsondersteuning aan huis en de jeugddienst. Zij verdelen de pakketten onder de kwetsbare gezinnen die gekend zijn via hun werking.

Ook in het relanceplan van de stad, dat tijdens de gemeenteraad van 13 mei 2020 werd voorgesteld, worden deze zomer activiteitenpakketten voor alle gezinnen voorzien. 

Voor meer informatie kan je terecht bij ons Huis van het Kind (T 059-56 84 29 | E huisvanhetkind@oudenburg.be). Vanaf woensdag 17 juni 2020 worden de wekelijkse zitdagen opnieuw opgestart. Je maakt hiervoor best een afspraak. Uiteraard is de coƶrdinator steeds telefonisch en via e-mail bereikbaar.
 
Je kan het speel- en knutselpakket hieronder downloaden.
Lees verder