Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 22 mei 2020

Leven zonder geurzin: ‘Ik voelde mij zo depressief’

Leven zonder geurzin: 'Ik voelde mij zo depressief'

Verlies van geur- en smaakzin is het meest voorkomende symptoom van het nieuwe coronavirus. 'Vermoedelijk is die anosmie meestal slechts tijdelijk', zegt dokter Bob Lerut. Sofie Cools (31) leefde zelf zonder reukvermogen: 'Ik was bang dat ik niet meer opgewonden zou geraken van mijn vriend.'

Lees verder

'Michael Cohen, de ex-advocaat van Donald Trump, mag de gevangenis verlaten'

Michael Cohen, de voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, zou donderdag de gevangenis mogen verlaten. Dat melden Amerikaanse media. Ook Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Trump, verruilde de gevangenis voor huisarrest wegens de coronapandemie.

Lees verder

NBA verkiest Disney World om competitie te hervatten: "Dankzij aanwezige infrastructuur een grote voorsprong op Las Vegas"

Het Disney World resort in Orlando (Florida) geniet de voorkeur van de NBA-top om er de competitie te hervatten. Dat berichten Amerikaanse media.

Lees verder

Franse profclubs willen Ligue 2 uitbreiden naar 22 ploegen

De Franse profclubs hebben woensdag ingestemd met een voorstel om de tweede klasse uit te breiden van 20 naar 22 ploegen. Er zouden dit seizoen geen degradanten zijn, wat goed nieuws is voor Le Mans en Orléans, die respectievelijk negentiende en twintigste stonden toen de Ligue 2 vorige maand definitief werd beëindigd door de coronacrisis.

Lees verder

IOC-voorzitter Thomas Bach: "Olympische Spelen van Tokio in 2021 en anders niet"

Als de Olympische Spelen van Tokio ook volgend jaar niet gehouden kunnen worden, dan gaan ze helemaal niet meer door. Volgens voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de Spelen in dat geval geschrapt en moeten de sporters gaan toewerken naar Parijs 2024.

Lees verder

Hevige bedrijfsbrand in Tessenderlo veroorzaakte rook- en geurhinder

Ramen en deuren moesten donderdagochtend gesloten worden in Tessenderlo. Door een hevige brand bij afvalwerkend bedrijf Containers Maes was er een felle rook- en geurhinder.

Lees verder

Niet één, niet twee, niet drie, maar acht (!) spelers van zelfde voetbalclub testen positief op het coronavirus

Acht spelers van de Mexicaanse voetbalclub Santos Laguna hebben positief getest op het coronavirus. Daardoor komt de herstart van de competitie mogelijk in gevaar.

Lees verder

Aantal overlijdens daalt tot 37, maar lichte stijging in besmettingen
Er werden 252 nieuwe bevestigde gevallen gerapporteerd in ons land de afgelopen 24 uur. 37 Belgen stierven de afgelopen dag aan covid-19. Het totaal staat op 9.186 sterfgevallen.
Lees verder

Politievakbond deelt beelden van uit de hand gelopen arrestatie in Anderlecht
Politievakbond VSOA deelt woensdag beelden van agenten die worden belaagd tijdens een arrestatie. Eén agent werd opgenomen in het ziekenhuis nadat hij in het gezicht werd geschopt. 'We delen die beelden om ze onder de aandacht te brengen: dit kan zo niet verder', zegt ondervoorzitter Vincent Houssin.
Lees verder

Waasland-Beveren vecht verplichte degradatie aan

De raad van bestuur van Waasland-Beveren heeft groen licht gegeven om de verplichte degradatie naar 1B aan te vechten. De Waaslanders willen alle middelen aanwenden om hun gelijk te halen, desnoods voor de rechtbank. Anderzijds bestudeert de club de mogelijkheid om de licentie van Moeskroen aan te vechten.

Lees verder

Pelosi haalt uit naar Trump: 'Net een kind'

Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, heeft wederom een sneer gegeven aan president Trump. Het is geen geheim dat de Democrate geen grote fan is van Trump. Woensdag gaf ze commentaar op de vraag of de president volgens haar 'geschikt' zou zijn voor het ambt.

Lees verder

Ploegmaat van Toby Alderweireld en Jan Vertonghen bij Tottenham: "Spelers hunkeren naar competitie"

Tottenham Hotspur hervatte net als de andere teams in de Premier League deze week de training. Op een herneming van de competitie is het nog zeker een aantal weken wachten. "We kijken er allemaal heel erg naar uit om weer te voetballen", zegt middenvelder Eric Dier donderdag op de website van de Spurs.

Lees verder

Franck Ribéry hervat na half jaar de training bij Fiorentina

Na bijna zes maanden blessureleed heeft Franck Ribéry de trainingen bij Fiorentina hervat. De Franse topvoetballer viel eind 2019 uit met een zware enkelblessure en ging daarna onder het mes.

Lees verder

Spaanse bondscoach Luis Enrique komt met oneliner van formaat: "Voetballen zonder publiek is nog triester dan dansen met je zus"

De Spaanse bondscoach Luis Enrique is geen fan van wedstrijden zonder publiek. "Het is nog triester dan dansen met je eigen zus. Het is niet mooi", vertelde hij woensdag tijdens een uitzending van een Spaanse show op Youtube.

Lees verder

Borussia Mönchengladbach speelt komend weekend in een vol stadion, met dank een duizenden "kartonnen vrienden"

Uitverkocht zal het Borussia-Park zaterdagnamiddag niet zijn voor de West-Derby tussen Borussia Mönchengladbach en Bayer Leverkusen. Maar de voetballers zullen evenmin voor lege tribunes moeten aantreden. Er zijn immers al 12.000 "kartonnen vrienden" in het stadion neergezet, en in totaal zijn er 20.000 besteld. "Het is fantastisch. Je hebt als je in het stadion traint echt het gevoel dat je niet alleen bent", looft Borussia's trainer Marco Rose het initiatief.

Lees verder

Mondmasker en gezondheidsverklaring allicht verplicht op Europese vluchten

Er is een Europees protocol klaar voor als het vliegverkeer herneemt. Volgens de aanbevelingen zullen passagiers onder meer steeds een mondmasker moeten dragen en bij de check-in een Covid-19-verklaring moeten ondertekenen.

Lees verder

Brand bij voormalige kerncentrale in Nederland

In het Nederlandse Dodewaard is donderdagmiddag brand ontstaan in een voormalige kerncentrale. De brandweer rukte met man en macht uit. Er is geen gevaar voor radioactieve straling, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Lees verder

Hoe groot zijn de erfenissen in Vlaanderen?
Inwoners van de rijkste gemeenten laten ruim drie keer zoveel vermogen na als die van de armste gemeente. In totaal werd in 2018 bijna 12 miljard euro geërfd. Hoeveel daarvan uit uw gemeente komt, ziet u op de kaart hieronder.
Lees verder

Wetenschappers ontdekken sporen van de geboorte van een nieuwe planeet

Wetenschappers van de European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO) hebben voor het eerst gedetailleerde beelden gemaakt van wat de geboorte van een planeet kan zijn. Astronomen probeerden al jaren het moment waarop een jonge planeet ontstaat in beeld te brengen, maar slaagden daar niet in. Nu hebben ze met een telescoop de 'twist' gefilmd die een teken kan zijn van de geboorte van een 'baby planeet'.

Lees verder

Boris Johnson ontsnapt aan strafonderzoek naar belangenvermenging

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de subsidies die de Britse premier Boris Johnson als burgemeester van Londen aan de Amerikaanse zakenvrouw Jennifer Arcuri verleende. 'Geen enkel bewijs gevonden.'

Lees verder

Mondmaskers Defensie niet op tijd, maar wel iets goedkoper

De miljoenen mondmaskers die Defensie bestelde om uit te delen aan alle Belgen zullen ten vroegste volgende week allemaal geleverd zijn. Maar de factuur zakt daardoor wel een beetje.

Lees verder

Zo mooi kunnen insecten zijn

Frans filmmaker Thomas Blanchard heeft prachtige macrobeelden gemaakt van insecten. Beestjes waar we anders de kriebels van krijgen, plaatst hij in een ander daglicht. Met behulp van wat neonlicht slaagt hij erin om de ongelofelijk details van de diertjes te tonen.

Lees verder

Wereldbank stelt crisisexperte aan

In tijden van crisis heeft de Wereldbank een echte experte aangesteld als nieuwe hoofdeconoom: Carmen Reinhart.

Lees verder

Brandweer waarschuwt voor gevaren van alcoholgel

Brandweerzones uit het hele land waarschuwen voor desinfecterende handgel. Het goedje in de zon leggen, zeker in een hete auto, kan brand veroorzaken.

Lees verder

Goossens: 'Stijging van ziekenhuisopnames beetje verontrustend'

In de nieuwe coronacijfers van donderdag valt vooral één cijfer op: het aantal nieuwe opnames in het ziekenhuis stijgt voor de derde dag op een rij. Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) noemt dat 'wel een beetje verontrustend'.

Lees verder

Eerste zomerdag van het jaar is een feit

Voor het eerst dit jaar steeg het kwik in het meetstation van Ukkel boven de 25 graden. Daarmee is deze Hemelvaartsdag meteen ook de eerste officiële zomerdag van het jaar.

Lees verder

Geweld tegen politie in Anderlecht: 'In Gent zou dit niet waar zijn'

Een agent van de Brusselse zone Zuid werd hard in het gelaat getrapt door jongeren die een arrestatie wilden verhinderen.

Lees verder

Katten met corona ingespoten om besmettelijkheid te testen

Om na te gaan hoe besmettelijk poezen zijn voor mensen, gaan drie universiteiten in Nederland katten inspuiten met het coronavirus. Ook worden katten onderzocht van baasjes die corona gehad hebben.

Lees verder

Man opgepakt die moord op zwarte jogger in Georgia filmde

In de Amerikaanse staat Georgia is een man opgepakt die de moord op de zwarte jogger Ahmaud Arbery filmde. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De zaak deed veel stof opwaaien in de VS, en de werking van het gerecht werd in vraag gesteld.

Lees verder

Nederlandse spoorwegmaatschappij NS moet inkrimpen

De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS schat dat het aantal treinreizigers pas in 2025 weer op het niveau van voor de coronacrisis zal zitten. Tot die tijd verwacht het bedrijf een verlies van 4,7 miljard euro. Zonder overheidssteun houdt de NS het hoofd niet boven water, zegt financieel directeur Bert Groenewegen in de krant NRC.

Lees verder

Trump kondigt terugtrekking VS uit Open Skies aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag aangekondigd dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het Open Skies-verdrag, waarmee militaire bewegingen en wapenreducties kunnen worden geverifieerd van de landen die het verdrag ondertekenden. 'Rusland heeft het verdrag niet nageleefd', klinkt het.

Lees verder

Familie gedode journalist Khashoggi vergeeft moordenaars

De familie van de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi vergeeft de moordenaars. Dat heeft de zoon van de journalist, Salah Khashoggi, laten weten via Twitter.

Lees verder

'Vandaag duidelijkheid over kampen en speelpleinwerking'

Kunnen de zomerkampen van de jeugdbewegingen en de speelpleinwerking de komende maanden al dan niet doorgaan? Daarover valt normaal gezien vandaag een beslissing, bevestigt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) vrijdagmorgen aan VRT NWS.

Lees verder

Hitte blijft, ondanks kans op regen

Er trekt een zwakke storing vanaf het westen door België vrijdag. Het wordt vaak zwaarbewolkt, met vooral in de namiddag wat lichte lokale regen of een paar plaatselijke buien. Daarbij is een donderslag in de oostelijke landshelft niet uitgesloten, zegt het KMI.

Lees verder

FC Cincinnati blundert met verkeerde foto van nieuwe coach Jaap Stam, maar de 'onbekende kale man' was niet aan z'n proefstuk toe

De webredactie van FC Cincinnati wist kennelijk nog niet zo goed hoe hun nieuwe hoofdtrainer Jaap Stam eruit ziet. Op de site van de Amerikaanse voetbalclub stond aanvankelijk een verkeerde foto bij het bericht van de opvolger van Ron Jans.

Lees verder

Chinees Volkscongres focust op de economie, defensie en een controversiële wet voor Hongkong

Het Chinese jaarlijkse Volkscongres stond dit jaar in teken van de coronacrisis. Premier Li Keqiang heeft er gezegd dat China zich voor dit jaar geen doelen voor de economische groei stelt. Ook zal het defensiebudget dit jaar met maar 6,6 procent verhogen. Ook werd een controversiële wet met betrekking tot Hongkong besproken.

Lees verder