Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 19 mei 2020

‘Grote partijen samenbrengen voor een regering’

'Grote partijen samenbrengen voor een regering'

SP.A en PS startten afgelopen weekend de zoektocht naar een relanceregering, dat vindt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) goed nieuws. 'Het is een goede zaak dat men aan het spreken is', zei hij op Radio 1. 'We moeten proberen de grote partijen samen te brengen.'

Lees verder

Minstens vijf doden door autobom in Afghanistan

Door een autobomaanslag op een installatie van een Afghaanse inlichtingendienst in de oostelijke provincie Ghazi zijn maandag minstens vijf mensen gedood. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur bekendgemaakt.

Lees verder

Diefstal, geweld en racisme: zes inspecteurs Antwerpse politie voor rechter
Vandaag start voor de correctionele rechtbank het proces rond de zogenaamde 'Bende van Mega Toby en Sproetje'. Zes (voormalige) inspecteurs van de Antwerpse lokale politie staan terecht voor onder meer diefstal, afpersing, racisme en slagen en verwondingen. Hun slachtoffers: veelal illegale immigranten. De zaak was niet alleen een smet op het blazoen van de Antwerpse politie, ze bracht ook nog een gokschandaal aan het licht.
Lees verder

Zware uitslaande brand verwoest logementsloods voor seizoensarbeiders in Sint-Truiden

In een loods van een fruitbedrijf in Zepperen bij Sint-Truiden is maandagochtend een zware brand uitgebroken. Twee seizoensarbeiders hebben zware brandwonden opgelopen.

Lees verder

Shortselling op beurs weer toegestaan vanaf dinsdag

Het tijdelijk verbod op shortselling op de Brusselse beurs - ingevoerd als gevolg van de coronacrisis - wordt vanaf dinsdag opgeschort. Dat meldt de FSMA.

Lees verder

Directeur Nederlandse voetbalbond houdt ook in coronatijden deur open voor BeNeLiga: "Ik denk we daar naar moeten blijven kijken"

Hij heeft momenteel wel andere dingen aan zijn hoofd, maar ook in tijden van corona houdt directeur van de Nederlandse voetbalbond Eric Gudde (66) de deur open voor een eventuele BeNeLiga met Belgische en Nederlandse profclubs. Dat zei hij zondagavond in Studio Sport. "Ik denk dat we daar altijd naar moeten (blijven) kijken", klonk het.

Lees verder

Politici in Hongkong opnieuw met elkaar op de vuist

Pro-China-politici en pro-democratische politici van Hongkong zijn maandag opnieuw met elkaar op de vuist gegaan. Het ging om over de benoeming van de voorzitter van een commissie. Vorige vrijdag brak er om dezelfde reden ook al een gevecht uit.

Lees verder

KLM verhoogt waarde vouchers met vijftien procent

Opdat meer passagiers van geannuleerde vluchten voor een waardebon zouden kiezen in plaats van een terugbetaling, verhoogt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM de waarde met vijftien procent.

Lees verder

Kalendermanager over nieuw seizoen: "Elke ploeg mag drie teams opgeven waar het niet achter gesloten deuren tegen wil spelen"

Kalendermanager Nils Van Brantegem staat voor een helse klus nu het ernaar uitziet dat het voetbalseizoen 2020/2021 in 1A achter gesloten deuren van start zal gaan. "Elke ploeg zal me drie tegenstanders moeten doorgeven waar ze in augustus niet achter gesloten deuren tegen willen spelen", zegt hij bij Sudpresse. Bedoeling is de nieuwe voetbaljaargang af te trappen op vrijdag 7 augustus.

Lees verder

Zuid-Koreaanse club vervangt supporters door sekspoppen in tribune

Nu toeschouwers door de coronacrisis niet meer welkom zijn in de voetbalstadions, moeten teams op zoek naar alternatieven. Soms kan het daarbij misgaan, zo ondervond het Zuid-Koreaanse FC Seoel. De club bood zijn verontschuldigingen aan omdat in de tribunes (per ongeluk) sekspoppen waren geplaatst.

Lees verder

Cuomo laat zich live testen op coronavirus: 'Is dat alles?'
Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, heeft zich tijdens een persconferentie laten testen op het coronavirus. Een dokter stak er een wisser in zijn neus, iets wat door velen als erg onaangenaam aangevoeld wordt. Cuomo vond het duidelijk niet zo erg, zoals u in de video hierboven ziet.
Lees verder

Jarige Máxima deelt koekjesrecept van haar moeder

De Nederlandse koningin Máxima vierde zondag haar 49ste verjaardag met een baksessie in haar eigen keuken. Het recept voor haar favoriete Argentijnse koekjes houdt ze niet langer geheim.

Lees verder

Uniek: drie zeldzame oehoes op balkon van dakappartement in Geel

Op het balkon van een dakappartement in Geel spelen zich unieke taferelen af: een oehoe heeft er een nest gemaakt en sinds het paasweekend staan er elke dag drie kuikens aan het raam.

Lees verder

American footballers die gearresteerd werden op verdenking van deelname aan gewapende overval zijn vrij op borgtocht

De American footballers Deandre Baker en Quinton Dunbar zijn op borgtocht vrijgelaten. De twee spelers uit de NFL betaalden respectievelijk 200.000 en 100.000 dollar om de gevangenis te mogen verlaten. De 22-jarige Baker en de vijf jaar oudere Dunbar hadden zichzelf zaterdag aangegeven bij de politie, nadat een arrestatiebevel tegen hen was uitgevaardigd.

Lees verder

Boksgrootheden Evander Holyfield (57) en Mike Tyson (53) praten 23 jaar na beroemde bijtincident over nieuw gevecht

Komt er een derde duel tussen de voormalige boksgrootheden Evander Holyfield en Mike Tyson? Die eerste bevestigde alvast dat beide kampen met elkaar gesprekken voeren. Het zou een heruitgave zijn van het fameuze gevecht uit 1997, toen Tyson een stuk uit het oor van Holyfield beet.

Lees verder

LIVE. Daling zet zich ook vandaag verder: 279 nieuwe besmettingen, 'slechts' 28 overlijdens
De trend blijft ook vandaag dalen. Dat maakt het Crisiscentrum bekend.
Lees verder

Ook Nascar is weer begonnen zonder zijn 63.000 fans: "Heel anders dan we gewoon zijn"

Na een onderbreking van tien weken vanwege de coronacrisis vond zondag in het Amerikaanse Darlington (South Carolina) nog eens een wedstrijd in de Nascar plaats, een in de VS erg populaire autosportcompetitie. Kevin Harvick reed naar de overwinning, de vijftigste uit zijn carrière, en sprak daarna bij Fox Sports over zijn gevoel tijdens het racen. "Ik dacht dat het niet zoveel anders zou zijn als we gewoon zijn, maar het is hier doodstil. Wij missen de fans."

Lees verder

Vergadering obligatiehouders modegroep FNG uitgesteld

De minimaal vereiste opkomst voor de vergadering van obligatiehouders van de modegroep FNG voor morgen werd niet gehaald. Ondertussen wordt heel hard verder gewerkt aan de redding van de groep.

Lees verder

Schept crisis draagvlak voor salarisplafond in het voetbal? Bayern-voorzitter: "Het is een discussie waard"

Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van Bayern München, acht het mogelijk dat er opnieuw wordt onderhandeld over het invoeren van een salarisplafond in het Europese voetbal. "Ik sluit niet uit dat er een nieuwe poging komt", vertelde de 64-jarige oud-international aan Sky TV. "Het salarisplafond is een interessante discussie waard, vind ik."

Lees verder

Politie pakt Chelsea-speler Callum Hudson-Odoi om vier uur 's nachts op na uit de hand gelopen date

Callum Hudson-Odoi is zondagmorgen door de politie opgepakt nadat in zijn appartement een incident plaatsvond met een vrouw.

Lees verder

'Krachtig' protest aan ziekenhuis tegen Wilmès gaat wereld rond

Sophie Wilmès werd zaterdag heel koeltjes ontvangen bij haar bezoek aan het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Het stille protest zorgt voor wereldwijde aandacht.

Lees verder

Voetbalsters klagen ongelijkheid aan in open brief: "Nauwelijks of geen solidariteit van de mannen"

In een open brief hebben een aantal Belgische voetbalsters, onder wie Red Flames Kassandra Missipo en Tine Schryvers (beiden AA Gent), geklaagd over het gebrek aan solidariteit van de mannelijke voetbalbesturen en hun spelers met de vrouwelijke voetbalcollega's. De speelsters vragen om deze coronacrisis aan te grijpen om structurele genderongelijkheid in het voetbal aan te pakken.

Lees verder

Waarom zou het nu wel lukken om een regering te vormen?

Hoop, veel meer is er vandaag niet over de vorming van een volwaardige regering. De coronacrisis heeft de politici nog eens wakker geschud, maar of dat volstaat om de tegenstellingen te overbruggen?

Lees verder

Verkiezingen Open VLD al na anderhalf uur stilgelegd door technisch defect

De online verkiezing van Open VLD, die vandaag start, is na anderhalf uur al gestaakt. Een storing maakt de site onbereikbaar. Daarvoor konden door een fout partijleden ook al meerdere malen stemmen. Kandidaat Els Ampe spreekt over sabotage.

Lees verder

Student organiseert eigen 'Night at the museum' om selfies met dino's te nemen

Een Duitse student heeft vorige week ingebroken in het Australian Museum in Sydney. Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe de 25-jarige man 's nachts door het museum rondloopt en zijn hoofd in de mond van een t-rex steekt voor een selfie. De man werd intussen gearresteerd.

Lees verder

Het wordt een hete zomer

Het is al van 1901 geleden dat het nog zo droog is geweest. En dat heeft grote gevolgen. 30 procent van Vlaanderen heeft een zeer lage grondwaterstand. Nu al dringen droogtemaatregelen zich op, want experts voorspellen een hete zomer. 'De huidige droogte legt de fond voor hittegolven', zegt Frank Deboosere.

Lees verder

Noma heropent als hamburgerrestaurant
Bijzonder culinair nieuws: Noma, ooit het beste restaurant ter wereld, heropent de deuren, maar zal de komende weken hamburgers serveren in plaats van topgastronomie. Chef René Redzepi maakte dat nieuws bekend via Instagram.
Lees verder

Mbaye Diagne verspreidt kampioensfoto Club Brugge waar hij zelf op gephotoshopt staat

Geen Mbaye Diagne op de kampioensfoto die Club Brugge zondag met zijn volgers deelde. Geen probleem, moet de Senegalese spits gedacht hebben: hij verspreidde dan maar zelf een bewerkte versie van de foto, waar hij zelf op de centrale plaats van trainer Philippe Clement pronkt. "Zelfs zonder trainer kampioen! Proficiat jongens, dat hebben we goed gedaan", schreef de aanvaller op zijn Instagram-account.

Lees verder

Waarom Brussels ziekenhuispersoneel premier Wilmès de rug toekeerde en er nu zelfs gedreigd wordt met staking

Dat een honderdtal verpleegkundigen en artsen hun rug naar de premier keerden, heeft alles te maken met de onrust aan Franstalige kant over één specifiek Koninklijk Besluit. De socialistische vakbond diende er een stakingsaanzegging in. Aan Vlaamse kant leidt de bewuste beslissing opmerkelijk genoeg tot heel wat minder deining.

Lees verder

Ook Schotland roept kampioen uit na stopzetting voetbalseizoen 2019/2020: negende titel op rij voor Celtic

Enkele dagen na de Jupiler Pro League hetzelfde deed met Club Brugge, heeft ook de Schotse Premiership leider Celtic Glasgow uitgeroepen tot kampioen. De groenhemden telden met ex-Club Brugge-speler Boli Bolingoli in de rangen dertien punten voorsprong op eerste achtervolger Rangers. Hearts degradeert.

Lees verder

'Allergisch reageren op documenten vanuit "Rome" ligt in het 'Verlichte Vlaanderen' goed in de markt'
In een opiniestuk antwoordt René Stockman, generaal-overste van de Broeders van Liefde in Rome, op de kritiek van enkele artsen op zijn artikel 'Gender, een gevaarlijke dwaling'.
Lees verder

Ontvoerd of vermoord? Zowat elke Noor vraagt het zich af

De verdwijning van de vrouw van de Noorse energiemagnaat Tom Hagen (70), houdt inmiddels heel Noorwegen in de ban. Is ze ontvoerd? Of heeft hij haar laten vermoorden?

Lees verder

Zo verliep de virtuele afstudeerceremonie met Obama, Malala en Bill Clinton

Het is een ongewoon jaar om af te studeren, dat staat vast. In de Verenigde Staten konden jongeren rekenen op een virtuele ceremonie met onder meer basketbalspeler LeBron James, voormalig president Barack Obama en Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai.

Lees verder

Lance Armstrong linkt zijn kanker aan dopinggebruik: "Het was het enige jaar waarin ik groeihormonen genomen had"

Voormalig wielrenner Lance Armstrong legt een link tussen zijn dopinggebruik en de teelbalkanker die hij kreeg. "Dat seizoen was het enige waarin ik groeihormonen genomen had. Zou het niet logisch zijn dat die hormonen de slechte dingen ook kunnen doen groeien?"

Lees verder

Voormalig teamchef: "Fernando Alonso is klaar voor comeback in Formule 1"

Fernando Alonso (38) kijkt uit naar een terugkeer in de Formule 1. Dat zegt zijn vertrouwensman en voormalig teamchef Flavio Briatore maandag in la Gazzetta dello Sport.

Lees verder

Hoe een koe ons het eerste vaccin gaf

In het beste geval is er binnen een jaar een werkzaam vaccin gemaakt én goedgekeurd. Tot dan houdt corona ons dagelijkse leven in haar greep. Dat een vaccin wordt beschouwd als dé oplossing van de coronacrisis, hebben we indirect te danken aan een koe met de koepokken en aan een besmet melkmeisje.

Lees verder

FIFA doet geheimzinnig over wedstrijd om fondsen in te zamelen: "Uniek project"

De wereldvoetbalbond FIFA gaat een wedstrijd organiseren om fondsen te werven die moeten bijdragen aan de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Hoewel de instantie spreekt van een uniek project, geeft het nog geen details.

Lees verder

Vraagtekens achter Grote Prijs van Singapore: "Het is niet te doen dit achter gesloten deuren te houden"

De organisatoren van de Grote Prijs Formule 1 van Singapore houden er geen rekening mee dat ze hun wedstrijd achter gesloten deuren moeten houden. De race staat op 20 september geprogrammeerd, maar of dat wel zal lukken is door de coronacrisis een groot vraagteken.

Lees verder

Hoe de modeweken zichzelf moeten heruitvinden, of dreigen te verdwijnen

De kans dat de halfjaarlijkse modeweken snel terugkeren in dezelfde vorm, wordt met de dag kleiner. Meer en meer modehuizen denken na over digitale alternatieven, de tijd van grootse defilés lijkt voorlopig voorbij.

Lees verder

Trump: 'Obama was een incompetente president'
De woordenstrijd tussen president Donald Trump en zijn voorganger Barack Obama woedt voort. Trump noemde Obama zondag een 'incompetente president.' Bekijk het in de video hierboven.
Lees verder

Goudprijs op hoogste niveau sinds eind 2012

De goudprijs piekt en klimt naar zijn hoogste koers in ruim zeven jaar. Dit is waarom.

Lees verder

Honderden herten genieten in verlaten park van Japanse kersenbloesems

Coronacrisis of niet: de Japanse kerselaars stonden enkele weken terug in volle bloei. Op bovenstaande beelden, die dateren van begin april maar nu pas gedeeld werden op sociale media, is te zien hoe de herten van het Nara Park in alle rust genieten van de roze kersenbloesems. Normaal bezoeken elk jaar duizenden toeristen het bekende park, maar door de lockdown in Japan hadden de herten - die er altijd aanwezig zijn - het rijk voor zich alleen.

Lees verder

Ouderenraad vindt leeftijdsgrens voor grootouders discriminerend

De Vlaamse Ouderenraad vindt het oneerlijk dat enkel grootouders tot 65 jaar opnieuw op hun kleinkinderen mogen passen. Dat is strijdig met de discriminatiewetgeving en kan een mogelijk precedent zijn, klinkt het maandag.

Lees verder

Franse acteur Michel Piccoli is op 94-jarige leeftijd overleden

De Franse acteur Michel Piccoli is op 12 mei op 94-jarige leeftijd overleden. Dat maakt zijn familie maandag bekend in een mededeling. Piccoli is vooral bekend voor zijn rollen in 'Le mépris', 'Les choses de la vie' en 'Habemus papam'.

Lees verder

Demir wil dat tweedeverblijvers weer naar eigendom kunnen

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) wil dat tweedeverblijvers naar hun eigendom aan de kust kunnen gaan. Zonder motivatie kan het verbod volgens haar niet gehandhaafd worden. Dat schrijft ze in een bericht op Facebook.

Lees verder

Claire Tillekaerts nieuwe voorzitter regentenraad Nationale Bank

De nieuwe regentenraad van de Nationale Bank is bekend. Het aantal vrouwelijke leden gaat van één naar zes. 'Dit is nog maar het begin', zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD).

Lees verder

De Block over stil protest: 'Koninklijk Besluit is er net om zorgpersoneel te beschermen'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) verduidelijkt op Radio 1 dat het Koninklijk Besluit over de opvordering van zorgpersoneel er net voor hun bescherming is. 'Als zij een tweede golf niet meer aankunnen, moeten er mensen kunnen worden bijgezet.'

Lees verder

85 procent van de getroffen reizigers Thomas Cook uitbetaald

37.500 reizigers die getroffen werden door het faillissement van touroperator Thomas Cook vorig jaar zijn intussen terugbetaald. Dat meldt het Garantiefonds Reizen.

Lees verder

Thibau Nys zet opmerkelijk record neer in De container cup, Simon Mignolet redt de eer van Club Brugge

Straffe prestaties maandagavond in De container cup. Thibau Nys, de jongste mannelijke deelnemer, verpulverde het looprecord en stond na vijf van de zeven proeven nog virtueel aan de leiding om uiteindelijk als vijfde te eindigen. Doelman Simon Mignolet redde dan weer de eer van Club Brugge nadat ploegmakker Hans Vanaken twee weken geleden een matige chrono had neergezet.

Lees verder

Politie schiet man neer in Aalter

De politie heeft in Aalter een man neergeschoten. Hij zou overleden zijn.

Lees verder

De bocht van Merkel: toch solidair met Zuid-Europa

Berlijn en Parijs stellen een corona-herstelfonds van 500 miljard voor, niet als leningen maar als subsidies. Merkel komt zo Italië en Spanje tegemoet.

Lees verder

Proximus krijgt recordboete van 50.000 euro voor schending GDPR-richtlijn

Proximus krijgt van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) een recordboete van 50.000 euro voor een belangenconflict bij zijn Data Protection Officer (DPO). Dat meldt L'Echo.

Lees verder

Zomervakantie anno 2020: 'Ons binnenland kan een sensationele ontdekking zijn'
De krijtlijnen van het jaarlijkse zomerverlof worden hertekend, met de coronacrisis als weinig verrassende oorzaak. En dus zoeken velen momenteel naar alternatieven in binnen- en liefst zelfs buitenland, als het mag natuurlijk.
Lees verder

Raket ingeslagen in de buurt van Amerikaanse ambassade in Irak

In de Iraakse hoofdstad Bagdad is in de nacht van maandag op dinsdag een raket ingeslagen in de buurt van de Amerikaanse ambassade, in de zwaar beveiligde 'Groene Zone'. Het gaat al om de 28ste raketaanval tegen Amerikaanse belangen in het land in zeven maanden tijd.

Lees verder

Zomervakantie anno 2020: 'Ons binnenland kan een sensationele ontdekking zijn'

De krijtlijnen van het jaarlijkse zomerverlof worden hertekend, met de coronacrisis als weinig verrassende oorzaak. En dus zoeken velen momenteel naar alternatieven in binnen- en liefst zelfs buitenland, als het mag natuurlijk.

Lees verder

Tekort aan thermometers in apotheken

Na paracetamol, alcoholgel en mondmaskers is er in de Belgische apotheken nu een nijpend tekort aan koortsthermometers. Dat bevestigt Lieven Zwaenepoel van de nationale federatie van apothekers (APB).

Lees verder

Doden en gewonden door aardbeving in China

Een aardbeving in het zuidwesten van China heeft aan vier mensen het leven gekost. 23 mensen zijn gewond. Dat laten de lokale autoriteiten dinsdag weten.

Lees verder

Basisschool al opnieuw dicht na mogelijke besmetting

In Mechelen sluit basisschool Ursulinen woensdag al opnieuw de deuren nadat een kind symptomen vertoonde die sterk wijzen op een COVID-19-besmetting. De kleuter kwam er deze en vorige week naar de noodopvang kwam. Andere kinderen uit het gezin kregen bovendien vrijdag en maandag contactonderwijs op de school.

Lees verder

Dewael: 'Als socialisten geen kandidaat-premier vinden, kom je uit bij liberalen'

PS en N-VA hebben geen kandidaat-premier en dat bemoeilijkt de gesprekken voor de vorming van een federale regering. Dat zegt Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) in Knack. Dewael blijft voorstander van een as met socialisten en liberalen, en sluit niet uit dat zijn politieke familie daarbij de premier levert.

Lees verder

Temperatuur stijgt tot 25 graden

Ook vandaag en woensdag houdt het mooie weer aan met temperaturen tot boven de 20 graden. In het binnenland vormt zich wel wat stapelbewolking.

Lees verder

Trump dreigt ermee om bijdrage WHO permanent op te schorten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag gedreigd de financiering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) permanent te bevriezen, tenzij binnen de komende 30 dagen 'substantiële verbeteringen' worden aangebracht.

Lees verder

Wordt aanvullend pensioen dubbel belast?

Het pensioensparen van mijn werk werd uitgekeerd en er werd 16,5% belasting afgehouden. Bij de voorgestelde belastingbrief wordt er nogmaals belasting op geheven. Is dit normaal?

Lees verder

Bradley Wiggins kondigt na zestien jaar huwelijk scheiding aan

Sir Bradley Wiggins (40) heeft aangekondigd dat hij na zestien jaar huwelijk gaat scheiden van zijn vrouw Cath. "Het is met veel verdriet dat mijn vrouw en ik beslist hebben uit elkaar te gaan. Onze twee kinderen blijven onze prioriteit en we vragen om privacy", schrijft de voormalige Tourwinnaar op Twitter.

Lees verder

Trump gaat opnieuw in tegen experts: 'Ik gebruik al weken chloroquine'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft verklaard dat hij elke dag hydroxychloroquine neemt tegen het nieuwe coronavirus. De eerste tests met het antimalariamiddel waren echter negatief, en het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap raadt af om het te nemen.

Lees verder