Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 mei 2020

Geens: ‘Mogelijk geeft Veiligheidsraad nu al beperkt perspectief op sociaal contact’

Geens: 'Mogelijk geeft Veiligheidsraad nu al beperkt perspectief op sociaal contact'

Vicepremier Koen Geens verwacht geen problemen als de winkels volgende week weer open gaan. Dat zei hij in 'De Ochtend' op Radio 1. Meer sociaal contact toestaan is moeilijker, denkt Geens. 'Maar iedereen weet dat we die stap gaan moeten zetten, omdat wij mensen leven van menselijk contact.'

Lees verder

Spaanse sportkrant maakt gehakt van Thibaut Courtois op zijn cover: "Waarom hou je je mond niet?"

Thibaut Courtois prijkt woensdag op de voorpagina van menig Spaanse sportkrant nadat de doelman van Real Madrid gezegd had dat het oneerlijk zou zijn concurrent Barcelona tot kampioen uit te roepen voor de competitie helemaal afgewerkt is. Dat schoot in het verkeerde keelgat in Catalonië, waar de lokale sportkrant een grote foto van de Rode Duivel op zijn cover zette, met een veelbetekenende "Courtois, waarom hou je je mond niet?".

Lees verder

Vandaag mogelijk duidelijkheid over Bundesliga, Manuel Neuer roept medespelers in Duitsland op "verantwoordelijk te handelen"

Bayern München-doelman Manuel Neuer heeft kort voor het mogelijk besluit over een herstart van de Duitse competitie een oproep op zijn collega's in de Bundesliga gedaan. "Wij als profvoetballers dragen de verantwoordelijkheid voor onze beroepsgroep. Het moet duidelijk zijn dat het nu op ons aankomt", schreef de doelman in een gastbijdrage in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Woensdag nemen de Duitse deelstaten mogelijk een beslissing over wanneer de Bundesliga kan heropstarten.

Lees verder

Greg Van Avermaet ziet mogelijkheden met nieuwe kalender: "Tour combineren met grote eendagskoersen"

Greg Van Avermaet (CCC) ziet de nieuwe wielerkalender wel zitten. Doordat de grote ééndagskoersen pas na de Ronde van Frankrijk vallen, staat hij amper voor moeilijke keuzes. "Enkel de Amstel en Gent-Wevelgem in hetzelfde weekend en de BinckBank Tour met Luik-Bastenaken-Luik zijn moeilijke keuzes", zegt hij.

Lees verder

Drie MLS-clubs hernemen vanaf woensdag de trainingen

Atlanta United, Sporting Kansas City en Inter Miami beginnen vanaf woensdag opnieuw op vrijwillige basis te trainen. De Major League of Soccer (MLS) maakte het nieuws dinsdagavond op haar website bekend. De overige MLS-clubs wachten voorlopig af.

Lees verder

Politie legt derde keer coronafeestje stil in zelfde appartement

De lokale politie regio Turnhout heeft dinsdag voor de derde keer in vier weken tijd een illegaal georganiseerd feestje stilgelegd in een appartement in Turnhout. Dat meldt de politie via haar sociale mediakanalen. De bewoner had enkele vrienden uitgenodigd. Alle aanwezigen kregen een proces-verbaal.

Lees verder

De stijlgeheimen van Regula Ysewijn: 'Een vintage jager geeft niet graag haar geheime adresjes prijs'
Regula Ysewijn bracht zonet haar vijfde boek uit, 'Oats in the north, wheat from the south', is jurylid van 'Bake-off Vlaanderen' en lanceerde #bakecorona, een hashtag die mensen oproept om tijdens de coronacrisis thuis te bakken. Dit zijn haar stijlgeheimen.
Lees verder

Wereldwijd toprestaurant wankelt

Eleven Madison Park in New York, in 2017 verkozen tot beste restaurant ter wereld, zit in zware problemen. De topchef kookt er nu gratis maaltijden voor 3.000 behoeftigen.

Lees verder

Tax-on-web neemt valse start door loginproblemen

Het systeem om in te loggen bij de verschillende overheidsdiensten kampt met technische problemen. Daardoor zijn sommige sites moeilijk of niet bereikbaar. Dat komt vooral ongelegen voor tax-on-web, waar de Belgen sinds dinsdag hun aangifte voor dit jaar in orde kunnen brengen.

Lees verder

Duitsland wil winkels weer openen, amateursporten mogen weer

In Duitsland zullen de deelstaten zelf mogen beslissen over het versoepelen van de lockdown-maatregelen. Dat staat in een voorstel waarover de Duitse regering en de deelstaten akkoord zijn. Alle winkels zouden weer openen, amateursporten in open lucht mogen onder voorwaarden weer beoefend worden.

Lees verder

Franse modeveiling brengt meer dan 130.000 euro op in strijd tegen corona

Een veiling waaraan tientallen modehuizen en modeontwerpers hebben meegewerkt, heeft ruim 130.000 euro in het laatje gebracht. Geld dat onder meer zal worden gebruikt om beschermingsmateriaal te kopen voor Franse zorgmedewerkers.

Lees verder

Peter Zulj zinspeelt op transfer: "Anderlecht is een ideale springplank, daar zal ik gebruik van maken"

Anderlecht-middenvelder Peter Zulj heeft laten doorschemeren dat hij openstaat voor een vertrek uit de hoofdstad. Hij noemt paars-wit "een ideale springplank". "Daar zal ik gebruik van maken", zegt hij. "Als ik zo blijf spelen, zullen er wel aanbiedingen komen."

Lees verder

Baas Spaans voetbal over hervatting trainingen: "Apotheekbezoek is gevaarlijker"

La Liga-voorzitter Javier Tebas heeft woensdag in de Spaanse media nog eens op een controversiële manier uitgehaald. "Je loopt meer risico door naar de apotheker te gaan dan door te trainen", aldus Tebas, die reageerde op de twijfels bij veel spelers en waarnemers om de trainingen in Spanje te hervatten. Door de wereldwijde coronacrisis ligt La Liga sinds 10 maart helemaal stil.

Lees verder

EC: Belgische economie krimpt met 7,2% en begrotingstekort van 8,9%
Het Belgisch bbp zal door de coronacrisis in 2020 met 7,2% krimpen en met 6,7% opveren in 2020. Hiermee doet België het iets beter dan het gemiddelde in de eurozone, waar een daling van het bbp met 7,7% voorspeld wordt. Dat blijkt uit de lentevooruitzichten van de Europese Commissie.
Lees verder

LIVE. 'Cijfers zitten duidelijk in dalende lijn': 272 nieuwe gevallen, 116 opnames in ziekenhuizen
Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over het coronavirus. Volg het hier live.
Lees verder

Dag op dag een jaar geleden bezorgde Vincent Kompany Manchester City de titel met een geweldige streep

Precies een jaar geleden maakte Vincent Kompany zijn eigen legende nog wat grootser bij Manchester City. De Belgische verdediger trapte de Citizens in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen met een fabelachtig schot voorbij het stugge Leicester en zo richting een tweede titel op rij. Het doelpunt zou later uitgeroepen worden tot Goal van het Seizoen in de Premier League. Een herinnering die ze bij Manchester City, waar Kompany elf jaar speelde alvorens terug te keren naar Anderlecht, maar wat graag weer opdiepen.

Lees verder

Waarom de communicatie van de Veiligheidsraad straks zo belangrijk is

De naleving van de coronamaatregelen hangt van af de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad straks, toont onderzoek aan. Na het vorige fiasco nam het vertrouwen van de burger pijlsnel af.

Lees verder

'Live and let die' knalt door luidsprekers tijdens bedrijfsbezoek Trump
De Amerikaanse president Donald Trump bracht dinsdag een bezoek aan een mondmaskerfabriek in Arizona. Opvallend aan dat bezoek was dat de president zelf geen mondmasker droeg. Hij achtte een veiligheidsbril voldoende. Ook opmerkelijk tijdens de rondleiding was de cover van 'Live and let die' van Guns 'N Roses dat plots zeer luid in de fabriek werd gedraaid.
Lees verder

Sterren uit La Liga worden getest op corona, Thibaut Courtois daagt op met mondmasker

De sterren uit de Spaanse La Liga worden deze week allemaal getest op corona. Dat is een vereiste voor de herstart van de competitie, die tot nader order op 13 juni voorzien is. Daarom druppelden bij Barcelona en Real Madrid intussen al enkele sterren binnen voor hun tests. Luka Modric, Gareth Bale, Sergio Ramos, Samuel Umtiti en Luis Suarez moesten zich allemaal weer melden op het oefencomplex van hun clubs. Rode Duivel Thibaut Courtois daagde op met een mondmasker.

Lees verder

Kunnen we zo wel weer op restaurant?

Hoe kunnen restaurants na de exit uit de lockdown op een veilige manier ruimtes creëren om gezellig te tafelen? Misschien wel met individuele glazen huisjes, zoals deze 'Serres Séparées' waarmee de Nederlandse kunstinstelling Mediamatic dezer dagen experimenteert.

Lees verder

Patrick Lefevere: "Nieuwe wielerkalender had beter gekund, maar we moeten nu vooral niet te veel klagen"

Met het vrijgeven van de nieuwe wielerkalender kunnen de renners en ploegleiders opnieuw de focus leggen op hun doelen voor de resterende maanden van het seizoen. Manager Patrick Lefevere van de Deceuninck-Quick Stepformatie had liever het Italiaanse luik wat beter zien aansluiten, maar kan zich over het algemeen wel vinden in de nieuwe WorldTour-kalender.

Lees verder

Organisatie twijfelt al over doorgaan Australian Open in 2021

De hoogste baas van het Australische tennis, Craig Tiley, heeft al zijn twijfels uitgesproken over het doorgaan van de Australian Open in januari. "In het gunstigste geval kan het doorgaan, met alleen Australische fans op de tribune", zei hij woensdag.

Lees verder

Topviroloog Peter Piot zelf getroffen door corona: 'Zonder vaccin zullen we nooit meer normaal kunnen leven'

De bekende Belgische viroloog Peter Piot is zelf besmet geraakt door het nieuwe coronavirus. Nooit eerder was hij zo zwaar ziek, getuigt hij in het weekblad Knack. 'Zonder vaccin zullen we nooit meer normaal kunnen leven.'

Lees verder

Debation Island: 'Ik heb gehoord dat je enkel je eigen ballen mag aanraken'
Sinds maandag zijn een aantal corona-maatregelen versoepeld. Zo mogen we weer tennissen en met de auto naar natuurdomeinen rijden. Voor de deelnemers aan Debation Island klonk dit als muziek in de oren. Hoe ze met de nieuwe regels omgaan, ziet u in bovenstaande video van 'De ideale wereld'.
Lees verder

CD&V, Open VLD en Groen zijn het eens over groene salariswagens

Een concreet wetsvoorstel is er nog niet, laat staan een meerderheid in de Kamer om het goed te keuren, maar CD&V, Open VLD en Groen hebben wel een basistekst geschreven over de toekomst van de salariswagen.

Lees verder

Italiaanse sterrenchef met huisarrest is hit op Instagram: 'Dit is géén masterclass koken'

Massimo Bottura, een sterrenchef uit het Italiaanse Modena, doorbreekt de sleur van de coronaquarantaine door elke avond tienduizenden Instagram-volgers een blik te gunnen in zijn kookpotten en in zijn gezinsleven.

Lees verder

Tom Cruise maakt actiefilm in de ruimte met Nasa en Elon Musk

Tom Cruise (57) waagde zich al meermaals aan gevaarlijke stunts voor zijn films, maar gaat nu voor de ultieme uitdaging: een actiefilm maken in de ruimte. Hij zal daarvoor samenwerken met de Amerikaanse ruimteorganisatie Nasa en met SpaceX-baas Elon Musk.

Lees verder

Belgisch voetbal opgeschort tot 31 juli, deur blijft op een kier voor de bekerfinale

Tot 31 juli zullen er in ons land geen voetbalwedstrijden worden gespeeld. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad zopas beslist. Daardoor kan het seizoen 2019/2020 in de hoogste klasse al zeker niet meer volledig afgewerkt worden. Of op 1 augustus weer gevoetbald kan worden, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Zwart gat gespot in onze achtertuin

Dat kan er ook nog wel even bij: op een kosmische boogscheut ligt een zwart gat op de loer. Maar, geen paniek, het lijkt geen allesverslindende schrokop.

Lees verder

Wat beslist de Veiligheidsraad? Volg het om 14.30 uur hier live

De Nationale Veiligheidsraad kwam woensdag om 9 uur samen, om knopen door te hakken over de opstart van fase 1b, een verdere versoepeling van de strenge coronamaatregelen. Om 14.30 uur geeft de Veiligheidsraad een persconferentie. Volg het hierboven live.

Lees verder

Huisje, tuintje, Japans toilet, en nog niet tevreden

De Vlaming en zijn droomhuis, het blijft een apart huwelijk. Met een gigantisch lange wensenlijst, tot de kleinste details toe, en die kan de zoektocht aardig bemoeilijken. Dat blijkt ook in 'Blind gekocht', waarin zelfs een Japans toilet spelbreker werd. 'De pracht die mensen zien op het internet en het feit dat ze geen tijd hebben om zelf te klussen, leidt tot tunnelvisie', zegt makelaar Béa Vandendael.

Lees verder

Meghan Markle deelt schattige video van jarige Archie
Er zijn nieuwe beelden opgedoken van baby Archie, het zoontje van prins Harry en Meghan Markle. Het jongentje viert op woensdag 6 mei zijn eerste verjaardag. Samen met zijn mama Meghan duikt Archie op in een video op de Instagrampagina van 'Save Children UK', de liefdadigheidsorganisatie die zich inzet om alle kinderen mogelijkheden te bieden om zichzelf optimaal te ontplooien.
Lees verder

Alle prof- en amateursportwedstrijden opgeschort tot 31 juli

Alle sportcompetities, zowel voor de profs als voor de amateurs, zijn opgeschort tot 31 juli door de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft premier Sophie Wilmès woensdag bekendgemaakt.

Lees verder

OVERZICHT. Dit heeft de Veiligheidsraad beslist

De Nationale Veiligheidsraad heeft een verdere versoepeling van de lockdown aangekondigd. Bekijk hier welke nieuwe beslissingen genomen werden.

Lees verder

Belgisch voetbal opgeschort tot 31 juli, deur blijft op een kier voor de bekerfinale

Tot 31 juli zullen er in ons land geen voetbalwedstrijden worden gespeeld. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad zopas beslist. Daardoor kan het seizoen 2019/2020 in de hoogste klasse al zeker niet meer volledig afgewerkt worden. Of op 1 augustus weer gevoetbald kan worden, is nog niet duidelijk.

Lees verder

Merkel heeft goed nieuws voor de Bundesliga, ook in Turkije en Servië wordt deze zomer gevoetbald

De Duitse regering heeft woensdag goed nieuws gebracht voor de Duitse voetbalteams. De Bundesliga mag vanaf midden mei herstarten, weliswaar met duels achter gesloten deuren. Ook in Turkse Süper Lig en de Servische competitie rolt de bal sneller dan verwacht opnieuw.

Lees verder

Zangeres 'My boy lollipop' overleden

De Jamaicaanse zangeres Millie is overleden. Haar onschuldige hitje 'My boy lollipop' was voor veel westerlingen de eerste kennismaking met de ska-muziek.

Lees verder

Commissie waarschuwt voor stabiliteit eurozone

De Europese Unie beleeft de grootste economische crisis in haar bestaan. Dat kan tot blijvende schade leiden. De Belgische economische krimp zou in lijn liggen met het Europees gemiddelde.

Lees verder

Selena Gomez gaat koken voor HBO Max
Actrice Selena Gomez kruipt de keuken in voor de Amerikaanse streamingdienst HBO Max.
Lees verder

Premier Wilmès leerde uit haar fouten

De Nationale Veiligheidsraad had de kritiek op zijn vorige persconferentie duidelijk gehoord: de communicatie was vandaag helder en kort(er), en er komt meer ruimte voor sociaal contact. 'Een terugkeer naar een vorm van normaliteit ligt binnen handbereik.'

Lees verder

Brug moet tijdelijk sluiten omdat ze te veel beweegt
In de Chinese provincie Guangdong moest de Humen-brug dinsdag tijdelijk sluiten. Hevige zeewind zorgde ervoor dat de brug hevig begon te schudden waardoor het niet meer veilig was om erover te rijden. Bekijk het in de video hierboven.
Lees verder

Tweedeverblijvers pas ten vroegste op 8 juni weer welkom

We mogen vanaf zondag opnieuw beperkt bezoek ontvangen, zo maakte premier Sophie Wilmès bekend na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad. Maar waar is nog geen duidelijkheid over?

Lees verder

Boris Johnson voor het eerst sinds ziekte terug in Lagerhuis
Boris Johnson, de premier van het Verenigd Koninkrijk, is woensdag voor het eerst sinds zijn coronabesmetting opnieuw verschenen in het Lagerhuis. Voorzitter Lindsay Hoyle en Labourleider Keir Starmer waren verheugd hem opnieuw te zien, dat ziet u in de video hierboven.
Lees verder

Kraftwerk-oprichter Florian Schneider-Esleben gestorven

Florian Schneider-Esleben, mede-oprichter van de legendarische Krautrockgroep Kraftwerk, is overleden. Dat heeft muziekuitgever Sony woensdag in Berlijn bekendgemaakt. Schneider-Esleben werd 73 en stierf aan kanker.

Lees verder

Moeskroen verdedigt zich vier uur lang voor BAS

Moeskroen weet pas vrijdag of het volgend seizoen een licentie voor het profvoetbal krijgt. Tijdens de zitting voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) voerde de Henegouwse club vier uur lang een heroïsche strijd om haar vel te redden.

Lees verder

Mogen grootouders wel of niet op kleinkinderen passen?

De nieuwe 'vier bezoekers'-regeling, die ingaat vanaf zondag, zorgt meteen voor verwarring over contact tussen grootouders en kleinkinderen. Volgens minister-president Jan Jambon mogen grootouders weer 'babysitten' op hun kleinkinderen, volgens de voorzitter van de exitgroep (GEES) Erika Vlieghe én minister Maggie De Block niet.

Lees verder

Tommelein gaat in tegen Veiligheidsraad: 'Tweedeverblijvers wel welkom in Oostende vanaf 18 mei'

Tweedeverblijvers moeten nog wat geduld oefenen: de Veiligheidsraad besliste dat ze ten vroegste op 8 juni terug naar hun stekje aan zee mogen. Maar de kust lijkt niet van plan zich daaraan te houden. 'Ik kan en zal eigenaars niet tegenhouden om vanaf 18 mei naar hun tweede verblijf af te zakken', zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Lees verder

Minder fiscale afhouding op uitkering tijdelijk werklozen

De bedrijfsvoorheffing wordt tijdelijk verlaagd zodat mensen die in tijdelijke werkloosheid zitten, meer overhouden.

Lees verder

Ook Duitsland verruimt sociaal contact, maar slechts tussen twee gezinnen

Ook in Duitsland kunnen mensen hun sociale contacten een beetje uitbreiden. De leden van twee gezinnen of huishoudens mogen elkaar ontmoeten.

Lees verder

U mag 'vier bezoekers per gezin' ontvangen: hoe werkt dat?

De Nationale Veiligheidsraad besliste dat elk gezin, dus mensen die onder één dak wonen, vanaf zondag 10 mei tot vier mensen mogen ontvangen. Dat klinkt eenvoudig, maar die maatregel roept veel vragen op. Moeten we kiezen tussen onze ouders en schoonouders? En wat met singles?

Lees verder

Een tweede ambtstermijn voor Trump? 'Hij weet zelf dat die kans klein is'
Terwijl de Verenigde Staten vechten tegen het coronavirus, barst ook de strijd om het Witte Huis er los. Om herkozen te raken, wil Trump zo snel mogelijk de economie heropstarten. Maar dat zou wel eens een grote gok kunnen zijn.
Lees verder

Een tweede ambtstermijn voor Trump? 'Hij weet zelf dat die kans klein is'

Terwijl de Verenigde Staten vechten tegen het coronavirus, barst ook de strijd om het Witte Huis er los. Om herkozen te raken, wil Trump zo snel mogelijk de economie heropstarten. Maar dat zou wel eens een grote gok kunnen zijn.

Lees verder

Woordvoerder Braziliaanse president Bolsonaro test positief

De woordvoerder van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is besmet met het coronavirus. Dat heeft het bureau van generaal Otávio Rêgo Barros woensdag meegedeeld. De 59-jarige woordvoerder verblijft thuis in quarantaine.

Lees verder

Coucke loopt ook bij Pairi Daiza blutsen op

Er verdwijnen 23 banen bij Pairi Daiza. Het is maar één van de belangen van Marc Coucke (Alychlo) waar de crisis lelijk huis houdt.

Lees verder

'Meeste besmettingen met coronavirus gebeuren in het gezin'

Zeventig procent van de besmettingen vindt plaats binnen familiaal verband. Die uitspraak van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad deed de wenkbrauwen fronsen.

Lees verder

Tyson Fury en Deontay Wilder willen geen miljoenenkamp zonder publiek

Boksers Tyson Fury en Deontay Wilder gaan niet de ring in als er geen publiek welkom is vanwege het coronavirus. Dat heeft de Britse promotor Frank Warren woensdag laten weten.

Lees verder

Banksy schenkt werk aan Brits ziekenhuis

Het universiteitsziekenhuis van Southampton heeft een werk van de illustere straatartiest Banksy ontvangen. De opbrengsten van een veiling gaan naar de gezondheidszorg.

Lees verder

Gaslek Indiase fabriek: zeker 7 doden en minstens 1.000 gewonden

Minstens 7 mensen zijn om het leven gekomen en duizenden anderen naar het ziekenhuis gebracht nadat er gas is gelekt uit een chemische fabriek in het zuidoosten van India. Dat heeft de lokale politie donderdag meegedeeld.

Lees verder