Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 11 april 2020

Massagraf in New York bergt 25 lichamen per dag sinds uitbraak corona

Massagraf in New York bergt 25 lichamen per dag sinds uitbraak corona

Ongeveer 25 mensen per dag worden begraven op Hart Island, dat al sinds de negentiende eeuw dienst doet als armengraf. De stad probeert zo de situatie voor mortuaria haalbaar te maken. Die moeten meer lichamen bergen dan haalbaar is sinds de uitbraak van de coronacrisis.

Lees verder

LIVE. Meer dan 3.000 overlijdens door coronavirus in Belgie
Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een persconferentie over het coronavirus. Volg het hier live.
Lees verder

Doe het nu (nog snel): kamerplanten verpotten

Voor wie door de lockdown extra tijd omhanden heeft, is het nog net een goed moment om terras- en kamerplanten te verpotten. Hoe doe je dat eigenlijk (goed)?

Lees verder

Belgisch livecircuit vreest voor voortbestaan

Een afgelasting van de festivalzomer hangt als een zwaard van Damocles boven de live muzieksector. Met een breed ondertekende open brief spreekt die zijn zorgen uit om zijn voortbestaan.

Lees verder

Philippe Geubels toont hoe je thuis een feestje bouwt: 'Ik mag niet op café, dus ik jump op de wc'
De vierde week in quarantaine zit er bijna op, maar het ziet er niet naar uit dat we binnenkort terug ons 'gewone leven' gaan leiden. Komiek Philippe Geubels heeft daarom samen met producer Michael Schack een nummer gemaakt met bijhorende clip, vanuit zijn kot natuurlijk. De plaat heet 'Ik dans op de wc' en is een kruising tussen techno en schlager.
Lees verder

De Croo fluit Davignon terug over staatssteun Brussels Airlines

Etienne Davignon zijn victorie over het binnenhalen van Belgische steun voor Lufthansa-dochter Brussels Airlines is ongepast. 'Het is nog veel te vroeg voor verklaringen over een eventuele rol van de Belgische staat', reageert minister van Financiën Alexander De Croo.

Lees verder

"De F1 moet ondanks deze crisis aantrekkelijk blijven voor constructeurs"
Ook in de Formule 1 slaat de coronacrisis hard toe. Er doen geruchten de ronde dat maar liefst vier F1-teams dreigen te verdwijnen. De FIA probeert er dan ook samen met de Formule 1 alles aan te doen om te zorgen dat de sport aantrekkelijk blijft voor constructeurs.
Lees verder

Parket eist werkstraf tegen eerste 'coronabeklaagde'

Het Brusselse parket heeft een werkstraf gevorderd tegen een 23-jarige jongeman uit Molenbeek. Hij was vandaag de eerste beklaagde die zich wegens het niet-respecteren van coronamaatregelen voor een rechter moet verantwoorden.

Lees verder

Politie neemt auto in beslag van man die niet-essentiële verplaatsingen bleef maken
Hij was zo hardleers dat enkel een inbeslagname van zijn voertuig de enige optie was. Meteen een trieste primeur in coronatijden. De 21-jarige moet zijn wagen afgeven tot de crisis voorbij is. Hij ging tientallen keren in de fout.
Lees verder

Viroloog, microbioloog, epidemioloog… Wat is het verschil?

In de media draven verscheidene experts op om hun licht te schijnen op de coronacrisis. Maar hoe verschillend zijn hun expertises? Vier -ologen op een rijtje.

Lees verder

'Mag ik een eitjeszoektocht houden?' en andere paasvragen

Er staat een zonnig paasweekend voor de deur. De verlokkingen loeren om de hoek, maar zo ook de strenge coronamaatregelen. Dit mag u wel en niet doen.

Lees verder

Humor, een vaccin in crisistijden

Met meer dan een miljoen besmettingen, spoeddiensten die in overdrive gaan en de halve wereld in lockdown, is Corona voorlopig geen comedy show. Of toch? Mogen we eigenlijk wel lachen met een catastrofe van deze schaal? 'De crisis wordt niet erger door een gewaagde grap. Integendeel'

Lees verder

Eerst helden van de natie, nu de risée door drie miljoen onbruikbare mondmaskers

Drie miljoen Chinese mondmaskers kunnen de vuilnisbak in omdat ze niet voldoen aan de Europese standaarden. Nochtans kwam de levering via het bedrijf dat drie weken geleden vijf miljoen maskers via de luchthaven van Luik binnenkreeg, en daar toen hulde voor kreeg. Waar is het verkeerd gelopen?

Lees verder

Hoe veilig werken op de werf?

Vakbonden en werkgevers in de bouwsector raken het maar niet eens over hoe er in coronatijden veilig gewerkt kan worden op een werf. 'Het gaat echt niet alleen om die 1,5 meter afstand.'

Lees verder

Twaalfde Langste Veggietafel wordt digitale editie

Op 16 april gaat in Mechelen de twaalfde editie van de Langste Veggietafel door. Met dat initiatief willen de organisatoren mensen aansporen vaker vegetarische maaltijden te bereiden. Normaal staat de Langste Veggietafel op de Grote Markt in Mechelen, maar door de coronamaatregelen wordt het dit jaar een digitale editie.

Lees verder

Eerste ceremonie in Notre-Dame sinds verwoestende brand
Vandaag werd voor het eerst weer een ceremonie gehouden in de Notre-Dame in Parijs, bijna een jaar nadat de Kathedraal was getroffen door een verwoestende brand. De dienst voor Goede Vrijdag werd in beperkte kring gehouden door de uitbraak van het coronavirus. 'Vandaag staan we in deze half vervallen kathedraal om te zeggen dat het leven nog steeds bestaat,' zei aartsbisschop Michel Aupetit tijdens de dienst.
Lees verder

Vlaamse begroting 4,1 miljard in het rood

Het tekort op de Vlaamse begroting zal dit jaar niet 430 miljoen bedragen, zoals aanvankelijk ingeschat, maar ongeveer tien keer zoveel.

Lees verder

Onderzoek naar welzijn van zwangere vrouwen
KU Leuven en UZ Leuven hebben in overleg met Kind en Gezin een covid-19 vragenlijst opgesteld voor zwangere en borstvoedende vrouwen.
Lees verder

FC Barcelona dreigt met gerechtelijke stappen na beschuldigingen van corruptie

De Spaanse landskampioen en competitieleider FC Barcelona dreigt met gerechtelijke stappen nadat de club vrijdag door voormalig vicevoorzitter Emili Rousaud in de Spaanse media van corruptie beschuldigd werd, zo maakte FC Barcelona bekend in een persmededeling.

Lees verder

FIFA wil 2 miljard euro geven aan nationale voetbalbonden: "De hele wereld zal zien waar het geld heen gaat"

Gezondheid staat boven alles. Dat is de belangrijkste boodschap van voorzitter Gianni Infantino van Wereldvoetbalbond FIFA, vrijdag in een videoboodschap aan alle 211 aangesloten bonden.

Lees verder

Dertien overlijdens in voorzieningen voor personen met handicap

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) telde tot donderdag dertien overlijdens door het coronavirus in voorzieningen voor personen met een handicap.

Lees verder

Werchter verliest headliner Pearl Jam

Pearl Jam komt in juli niet naar Werchter. De Amerikaanse band schort door de coronacrisis zijn hele Europese tour op.

Lees verder

Containerschip ramt kade in Zuid-Korea, twee kranen storten in
In de haven van Busan in Zuid-Korea liep het aanmeren van een containerschip niet zo vlot. Het enorme schip botste op een andere boot en twee kranen moesten eraan geloven. Bekijk het in de video hierboven.
Lees verder

Terwijl wereld in lockdown zit, traint Cristiano Ronaldo met zijn gevolg doodleuk in stadion tweedeklasser

Cristiano Ronaldo heeft de wenkbrauwen doen fronzen in Portugal door op donderdag te gaan trainen in het Estadio da Madeira, de thuishaven van de lokale club C.D. Nacional. De Portugese superster had zijn kinderen en enkele coaches bij zich en sloeg nog doodleuk een praatje met de voorzitter van de plaatselijke tweedeklasser.

Lees verder

Man krijgt achttien maanden cel omdat hij ex in elkaar slaat

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft Ismail E. O. schuldig bevonden aan belaging en opzettelijke slagen en verwondingen.

Lees verder

Na felle kritiek op Sabam: horeca moet een maand geen auteursrechten betalen

Unisono - voorheen Sabam - en de horecafederaties van Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn overeengekomen dat horecazaken voor dit jaar één maand geen auteursrechten moeten betalen. Eerder trok de uitbater van een Limburgs restaurant van leer tegen Unisono omdat hij vindt dat voor een verplichte sluiting geen auteursrechten gefactureerd kunnen worden.

Lees verder

Vakbonden zorgsector trekken aan alarmbel: 'Gedaan met sussende woorden'

Met een open brief, ondertekend door alle vakbonden, roept het personeel van de zorgsector de Vlaamse regering tot de orde. Ze vragen zowel duidelijkheid over het beschermend materiaal als een antwoord op het personeelstekort, en vooral: een betere coördinatie. 'Nu moet iedereen op het terrein zijn plan maar trekken.'

Lees verder

Steinerscholen krijgen dan toch eigen eindtermen

Na een njet van de Vlaamse regering krijgen de steinerscholen nu toch een uitzondering op de eindtermen van de eerste graad secundair onderwijs. De steinerscholen en het kabinet van minister Ben Weyts (N-VA) kwamen tot een vergelijk.

Lees verder

Egan Bernal bedenkt zich: "Ik hoop dat we de Tour toch kunnen rijden"

Het is in de wielerwereld de grote vraag die nog open staat: gaat de Tour de France komende zomer door? "Ik probeer er niet te veel over na te denken", zegt Egan Bernal, de winnaar van vorig jaar, in de Italiaanse krant La Repubblica. "Ik hoop natuurlijk dat we de Tour kunnen rijden: voor mezelf, voor mijn team, voor de sport en voor alle fans."

Lees verder

EU wendt afgrond af
Het financiële hulppakket van 540 miljard euro is een typisch Europees compromis. Nederland komt er niet slecht uit, maar de onenigheid blijft.
Lees verder

Anderlecht gaf op één jaar tijd meer dan zeven miljoen euro uit aan makelaars

Voetbalclub Anderlecht heeft op één jaar tijd 7.248.280 euro uitgegeven aan betalingen van tussenpersonen. Geen enkele Belgische club doet slechter. Club Brugge is tweede wat betreft makelaarskosten met een bedrag van 5,9 miljoen. AA Gent (4,4 miljoen), Standard (4,3 miljoen) en KRC Genk (3,7 miljoen) vervolledigen de top vijf. De cijfers werden bekendgemaakt in een rapport van de voetbalbond, en komen uit gegevens die de clubs zelf vrijgaven.

Lees verder

Engelse trainersvakbond: "Voetbal pas hervatten als alle spelers getest zijn"

Het voetbalseizoen in Engeland zou enkel mogen hervat worden wanneer alle spelers getest zijn op het coronavirus. Dat heeft de algemeen directeur van de League Managers' Association (LMA) Richard Bevan vrijdag verklaard aan de Britse openbare omroep BBC. Volgens Bevan moeten tests wel eerst beschikbaar gemaakt worden voor personeel van de Britse nationale gezondheidsdienst NHS en patiënten. "Zodra dat gebeurd is, laten we het dan in elk geval aanwenden in de sport."

Lees verder

Turkmenistan wil vanaf komend weekend weer voetballen (mét fans)

De voetbalcompetitie in Turkmenistan wordt zondag 19 april hervat. Volgens lokale media zijn fans ook welkom bij alle duels in de hoogste profklasse. De competitie van Turkmenistan ligt sinds 20 maart stil wegens de coronapandemie.

Lees verder

Introductie nieuwe Formule E-bolide door coronavirus een jaar uitgesteld
Net als in de Formule 1 is er ook in de Formule E besloten om de introductie van de nieuwe wagen met een jaar uit te stellen. Daarnaast zijn er nog bijkomende kostenbesparingen goedgekeurd.
Lees verder

'Bijna genoeg beschermingsmateriaal voor april'

Voor de maand april is de nood aan beschermingsmateriaal zo goed als gedekt. Dat zegt de taskforce die belast is met de levering van medische hulpmiddelen.

Lees verder

Ontwerpster Clare Waight Keller verlaat Givenchy

De Britse mode-ontwerpster Clare Waight Keller verlaat het Franse modehuis Givenchy.

Lees verder

Google en Apple werken samen rond 'contact tracing' op smartphones

Google en Apple gaan samenwerken om overheden te helpen met de uitrol van 'contact tracing apps' in de strijd tegen het coronavirus. Er zal wel altijd toestemming nodig zijn van de gebruiker, benadrukken de bedrijven.

Lees verder

Ook Sebastiaan Bornauw en Birger Verstraete moeten salaris inleveren bij FC Köln

Als één van de laatste Bundesligaclubs heeft Keulen een akkoord bereikt met de spelers, technische staf en management over een looninkrimping. "We zullen op die manier een aanzienlijk bedrag besparen", stelde CFO Alexander Wehrle vrijdag. Volgens Duitse media leveren de spelers, coaches, directie en management twintig procent in.

Lees verder

Van Ranst: 'Scholen gaan niet open na paasvakantie'

De Nationale Veiligheidsraad zit woensdag opnieuw samen om de lockdownmaatregelen te evalueren. Viroloog Marc Van Ranst zei in het VTM nieuws dat een versoepeling van de maatregelen nog niet op de planning staat.

Lees verder

Floyd Mayweather heeft nieuwe uitdaging: "Ik word één van de beste trainers ter wereld"

Floyd Mayweather, die in 2017 de handschoenen aan de haak hing, heeft een nieuwe uitdaging. De 43-jarige Amerikaan wil één van 's werelds beste bokstrainers worden.

Lees verder

Belgian Cat Julie Allemand ruilt Lyon voor Montpellier

Belgian Cat Julie Allemand verkast in de Franse competitie van ASVEL Lyon naar Lattes-Montpellier. Dat maakte haar nieuwe club vrijdag bekend. De 23-jarige point guard (1m74) speelde drie seizoenen voor Lyon, dat haar in 2017 wegplukte bij Castors Braine.

Lees verder

België vestigt een triest record covid-19-doden
Geen enkel land moest, in verhouding tot het aantal inwoners, in één dag zoveel covid-19-doden melden als België. Wat is er aan de hand?
Lees verder

69-jarige Liverpoollegende Kenny Dalglish heeft corona

Kenny Dalglish is besmet met het coronavirus. Dat meldt Liverpool, de club waarvoor de 69-jarige Schot ruim 500 duels voetbalde en ook twee perioden trainer was.

Lees verder

Besmet zorgpersoneel mag alleen werken op covid-afdeling
Op de valreep werden vrijdag aanbevelingen geformuleerd door Sciensano.
Lees verder

Thibaut Courtois neemt het opnieuw op tegen F1-piloten

Rode Duivel Thibaut Courtois gaat het in een sim-racekampioenschap opnieuw tegen zes piloten uit de Formule 1 opnemen. De doelman van Real Madrid, die midden maart al elfde werd in de virtuele Grand Prix van Australië, zal tijdens drie avonden, met in totaal zes wedstrijden, in een simulator de degens kruisen met Charles Leclerc, Alexander Albon, Lando Norris, George Russell, Antonio Giovinazzi en Nicholas Latifi.

Lees verder

Italiaanse minister van Sport hoopt dat voetballers op 4 mei trainingen kunnen hervatten

De Italiaanse minister van Sport Vincenzo Spadafora schuift 4 mei naar voor als mogelijke datum waarop de spelers van de Serie A weer naar hun club kunnen om te trainen. Dat deed hij in een videoboodschap op Facebook, enkele uren nadat de regering de Italiaanse lockdown, die op 10 maart startte, tot 3 mei verlengde.

Lees verder

Al 17 miljoen werkloze Amerikanen

Lees verder

Gat in Vlaamse begroting tien keer groter
Lees verder

Ongehoord. 'Al die mensen in de recyclageparken hadden misschien te veel toiletpapier'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Warm paasweekend, maar maandag wordt gevoelig frisser
Zaterdag en zondag worden opnieuw zonnig en warm. Maar in de loop van zondag worden lokale buien verwacht die gepaard kunnen gaan met onweer. Maandag wordt gevoelig frisser met maxima tot 13 graden in het zuiden.
Lees verder

Enquête onder zorgverleners: een op de drie is bang, de helft is vermoeid
Zorgverleners in alle sectoren voelen de impact van de coronacrisis. Een ruime meerderheid heeft het gevoel onder druk te staan, is oververmoeid en hyperalert. Eén op de drie is ronduit bang.
Lees verder

Zwarte dag in Verenigde Staten: eerste land met meer dan 2.000 doden op een dag
In de Verenigde Staten zijn op 24 uur tijd 2.108 mensen overleden door het coronavirus. Dat blijkt uit de data van de Johns Hopkins-universiteit. De VS worden zo het eerste land dat op een dag meer dan 2.000 overlijdens registreerde
Lees verder

Artsen getuigen: 'Het grootste gevaar? Dat zorgverleners door angst afhaken'
Heel wat woonzorgcentra staan door de coronacrisis onder zeer zware druk. Artsen en ziekenhuizen proberen te helpen waar het kan. Ook de dokters van het regionaal ziekenhuis in Tienen staan klaar met advies en expertise. In de video hierboven vertellen ze hoe het met hen gaat, en hoe ze de woonzorgcentra bijstaan.
Lees verder

Nieuwe klacht voor seksueel geweld tegen Harvey Weinstein

Aanklagers in Los Angeles hebben een nieuwe klacht voor seksueel geweld ingediend tegen Harvey Weinstein, de filmmagnaat die afgelopen maand al veroordeeld werd tot 23 jaar cel voor verkrachting. De nieuwe klacht gaat over een vermeend incident in een hotel in Beverly Hills in 2010.

Lees verder

KBC verwacht eerste daling woningprijzen in bijna 40 jaar

Voor het eerst sinds 1983 zullen de woningprijzen in ons land dalen, omdat er door de coronacrisis minder vraag naar woningen zal zijn. Dat voorspelt KBC, meldt De Tijd vrijdag.

Lees verder