Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 28 april 2020

Gentse koffiebars mogen dan toch openen voor afhaalkoffie

Gentse koffiebars mogen dan toch openen voor afhaalkoffie

Koffiebars mogen dan toch afhaalkoffie verkopen. De Gentse politie en burgemeester De Clercq (Open VLD) komen terug op een verbod op afhaalkoffie dat ze vorige week uitspraken. Toch blijft de onduidelijkheid over de coronaregels. 'Intussen voeren we een gedoogbeleid', zegt burgemeester De Clercq.

Lees verder

Stoffen mondmaskers raken niet voor versoepeling maatregelen geleverd

Defensie zorgt voor de bestelling van een gratis stoffen mondmasker voor alle Belgen. Maar die ook daadwerkelijk verspreiden lukt niet meer voor aanvang van de eerste stap van de versoepeling van de coronamaatregelen op 4 mei. Dat zegt vicepremier Koen Geens (CD&V) maandagmorgen in de ochtend.

Lees verder

Yves Van Laethem volgt Emmanuel André op als interfederaal woordvoerder in strijd tegen coronavirus

Viroloog Emmanuel André, die bijzonder populair was vooral in Wallonië als interfederaal woordvoerder in de strijd tegen het coronavirus, heeft een opvolger. Hij heet Yves Van Laethem, is infectioloog en internist in het ziekenhuis CHU Saint-Pierre.

Lees verder

Hoe zou een avondje in het anderhalvemeterrestaurant eruit kunnen zien?
Als de horeca straks weer de deuren mag openen, zullen restaurants en cafés belangrijke maatregelen moeten treffen om afstand te kunnen houden. Maar hoe is het voor gasten? NRC-redactrice Martine Kamsma beeldt zich in hoe zo'n avond zou kunnen verlopen.
Lees verder

Door coronavirus geen F1-race in Frankrijk in 2020
De GP van Frankrijk is de tiende race van de oorspronkelijke F1-kalender 2020 die geannuleerd of uitgesteld wordt, zo raakte vandaag bekend. De race zal dit jaar niet doorgaan en pas in 2021 plaatsvinden.
Lees verder

Inschrijvingen 'De Mol' al afgesloten

'We gaan ervan uit dat er een nieuw seizoen komt van De mol', zei presentator Gilles De Coster na de finale van het populaire programma De Mol op zondagavond. Maar wie zich nu nog wil inschrijven voor volgend seizoen is eraan voor de moeite.

Lees verder

LIVE. Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus
Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over het coronavirus. Volg het hier live.
Lees verder

Mediahuis koopt uitgever van Luxemburger Wort

Een jaar nadat Mediahuis in Ierland neerstreek, wordt de groep u ook in het Groothertogdom Luxemburg actief. Mediahuis neemt er Saint-Paul Luxembourg over.

Lees verder

Hittegolf doet stranden in Californië vollopen
Opmerkelijke beelden uit de Verenigde Staten, waar zowel in Florida als in Californië het afgelopen weekend een aantal stranden volliepen. De gouverneurs van beide staten vragen kustgangers om afstand te houden, maar lang niet iedereen houdt zich daaraan.
Lees verder

Formule 1 wil F1-seizoen 2020 op 5 juli laten beginnen
Het ziet er naar uit dat het F1-seizoen 2020 eindelijk van start zal gaan. Het is de bedoeling dat op 5 juli in Oostenrijk de eerste race van een aangepast F1-seizoen 2020 zal plaatsvinden.
Lees verder

Vogue vervangt model door rode roos van Irving Penn

Na de blanco cover van Vogue Italia, pakt ook de Amerikaanse editie van het modemagazine uit met een bijzonder beeld op de cover: een rode roos, gefotografeerd door Irving Penn.

Lees verder

Saudi-Arabië wordt minder streng: ook doodstraf voor misdaden door minderjarigen op de schop

Nadat het land afkondigde dat het gaat stoppen met het afranselen van mensen als vorm van straf, stopt Saudi-Arabië ook met het uitvoeren van de doodstraf, maar enkel voor misdaden die gepleegd werden door minderjarigen.

Lees verder

Wolvin Noëlla is zwanger

Wolvin Noëlla en wolf August verwachten welpen. Dat blijkt uit recente beelden van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Natuur en Bos. Volgens minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal de geboorte niet lang meer op zich laten wachten.

Lees verder

Vanaf vrijdag op Netflix: de allereerste Belgische 'Netflix Original'
Vanaf 1 mei is de reeks 'Into the night' te bekijken op Netflix. De zesdelige serie is geregisseerd door Brusselaars Inti Calfat en Dirk Verheye, bekend van de Eén-reeks 'Over water'. Vorige week gaf Netflix de trailer voor de reeks vrij.
Lees verder

Wilmès kan nieuwe volmachten vergeten

Er is geen meerderheid meer in het parlement om de minderheidsregering-Wilmès na juni verder te laten werken met volmachten. Zelfs regeringspartijen CD&V en Open VLD twijfelen aan het verdere nut ervan.

Lees verder

Ook Pelosi schaart zich achter Biden als presidentskandidaat

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, heeft maandag in een videoboodschap aangekondigd dat ze haar partijgenoot Joe Biden steunt in de race naar het Witte Huis. Biden neemt het op 3 november op tegen huidig president Donald Trump.

Lees verder

Daar is de vierde minister van mondmaskers

Vanochtend stelde vicepremier Koen Geens (CD&V) dat Defensie gaat helpen met de mondmaskers in België. Daarmee voegt minister van Defensie Philippe Goffin (MR) zich toe aan een groeiende groep ministers die zich buigen over de mondmaskers in ons land. We zitten momenteel aan vier.

Lees verder

Red het erfgoed, eet kaas

In tijden van corona laten de Fransen hun kazen links liggen. 'Wees patriottistisch en koop AOP-kazen', vragen kaasboeren, die hun verkoop tot liefst tachtig procent zagen zakken.

Lees verder

Wachten op groen licht voor coronaverlof

Het is erg onzeker of de invoering van een 'coronaverlof' voor werkende ouders met jonge kinderen zoals gepland op 1 mei van start kan gaan.

Lees verder

Willem-Alexander viert Koningsdag in zijn kot: 'Nu is het tijd voor feest'
Het is een unieke nationale feestdag dit jaar in Nederland. 'Op afstand, en toch samen, zo vieren we vandaag deze unieke Koningsdag,' zei koning Willem-Alexander in een korte videoboodschap. 'Velen hadden gehoopt op meer bewegingsvrijheid na morgen, ook hier thuis, maar het coronavirus laat zich de les niet lezen.'
Lees verder

AB InBev scheldt huur horeca-uitbaters voor april kwijt, uitstel van betaling in mei

AB InBev scheldt haar horeca-uitbaters de huur van de maand april kwijt. Met de eigenaars van de panden worden momenteel gesprekken gevoerd over 'verdere solidaire mogelijkheden'. De brouwerij is zelf niet eigenaar maar verhuurt deze door.

Lees verder

Vanaf welke leeftijd betaal ik minder belasting op mijn groepsverzekering?

Lees verder

'Grote Prijs 1 mei' met Belgische toppers mag al na enkele uren naar de prullenmand: wielerbazen reageren boos

De Interfederale Coördinatiecel, een samenwerkingsverband tussen Belgian Cycling, FCWB en Cycling Vlaanderen, wacht op de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad vooraleer zelf aan de slag te gaan met het oog op het mogelijk hervatten van wielercompetities, zo maakte Belgian Cycling maandag bekend. Als datum wordt nu 4 mei vooropgesteld.

Lees verder

Chanel, Dries Van Noten en co. bundelen krachten voor unieke veiling

Velen maakten al mondmaskers en handgels, maar nu bundelen modehuizen en ontwerpers ook de krachten voor een unieke veiling, om zo geld in te zamelen om Franse zorgmedewerkers te ondersteunen.

Lees verder

Stefanos Tsitsipas onthult telefoonnummer van 'enfant terrible' Nick Kyrgios op sociale media: "Je bent een idioot"

Toptennisser Stefanos Tsitsipas (ATP 6) heeft een ultieme grap uitgehaald met zijn collega Nick Kyrgios (ATP 40). Tsitsipas, een Griek, maakte maandag op de 25e verjaardag van Kyrgios, een Australiër met Griekse roots, diens persoonlijke telefoonnummer openbaar op sociale media.

Lees verder

El Salvador streng voor gevangenen na opstoot geweld

In El Salvador autoriseerde president Nayib Bukele 'dodelijk geweld' van politie en militairen tegenover bendeleden in een poging het opflakkerende geweld de kop in te drukken.

Lees verder

Toerismesector bereidt zich voor op zomer in Vlaanderen vakantieland

Terwijl Oostenrijk al het pad effent voor buitenlandse zomertoeristen, pleit Vlaanderen voor realisme. 'Eerst zullen we een tijdje toerist in eigen land zijn.' Stap één? Eendagsreizen, een strikt bezoekersmanagement en een campagne 'Vlaanderen vakantieland 2.0'.

Lees verder

Verdediger Michaël Heylen blijft in Nederland en trekt naar Sparta Rotterdam

Onze landgenoot Michaël Heylen verlaat de Nederlandse eersteklasser FC Emmen voor reeksgenoot Sparta Rotterdam. Hij tekent een tweejarig contract bij zijn nieuwe club, zo werd maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Hoe Defensie bijspringt in de coronacrisis

Ook Defensie draagt al enkele weken een zware steen bij in de gezondheidscrisis. Deze taken krijgt landsverdediging op zijn bord.

Lees verder

Meryl Streep zingt in kamerjas met cocktail voor Broadway-componist

Stephen Sondheim, de componist en tekstschrijver voor musicals als West Side Story en Sweeney Todd, is dit jaar 90 geworden en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Vooral dan dankzij het optreden van actrices Meryl Streep, Audra McDonald en Christine Baranski.

Lees verder

FIFA-baas Gianni Infantino opnieuw onder vuur door "mysterieuze" ontmoeting met bevriende procureur

De Zwitserse krant Tribune de Genève heeft maandag FIFA-voorzitter Gianni Infantino verder in diskrediet gebracht. Infantino zou de Zwitserse procureur-generaal gevraagd hebben een onderzoek naar zijn persoon in te trekken.

Lees verder

Chris Froome voelt zich klaar voor vijfde Tourzege en krijgt steun van Alberto Contador: "Iedereen begint vanaf nul"

Chris Froome heeft in een interview met Cyclingnews nog eens benadrukt zich helemaal klaar te voelen om in september de Ronde van Frankrijk een vijfde keer op zijn naam te schrijven. "Na mijn zware val van vorig jaar lijkt het misschien onmogelijk, maar ik ben er klaar voor", liet hij optekenen.

Lees verder

VN roepen Bangladesh op havens te openen voor uitgehongerde vluchtelingen

De Verenigde Naties vragen Bangladesh om de havens te openen voor twee gestrande boten met Rohingya die op de vlucht zijn. Er wordt gevreesd voor het lot van de vluchtelingen.

Lees verder

Senaat op 15 mei bijeen voor stemming voordracht Khattabi als rechter Grondwettelijk Hof

Hoewel de meeste parlementen al weken niet meer fysiek samenkomen, houdt de Senaat op 15 mei nog een plenaire zitting, met respect voor de regels rond social distancing in het kader van de coronacrisis. Op de agenda staat de geheime stemming over de voordracht van gewezen covoorzitster van Ecolo Zakia Khattabi als rechter bij het Grondwettelijk Hof, en de wijziging van het reglement van de Senaat om digitaal stemmen mogelijk te maken. Dit heeft het uitgebreid bureau van de Senaat maandagmiddag beslist.

Lees verder

José Mourinho maakt zijn beste voetballer aller tijden bekend (en het is niet Lionel Messi of Cristiano Ronaldo)

Voor José Mourinho is de Braziliaan Ronaldo de beste speler ooit. Dat vertelde hij in een gesprek met LiveScore.

Lees verder

De Lijn hervat normale dienstregeling grotendeels op 4 mei

Op 4 mei zal de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn haar normale dienstregeling grotendeels hervatten.

Lees verder

Vrouw ligt al weken dood in huis

In een woning aan de Pioengang in Leuven is zondagavond het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw aangetroffen. Het gaat om een natuurlijk overlijden.

Lees verder

Opnieuw balen papier in de vlam bij fabriek VPK

Bij papierfabriek VPK in Oudegem staan heel wat papierbalen in brand. Het gaat om een noodsituatie, de omwonenden moeten ramen en deuren dichthouden.

Lees verder

Opening doe-het-zelfzaken en tuincentra is discriminerend, oordeelt auditeur Raad van State

Het ministerieel besluit met de coronamaatregelen is discriminerend, stelt de auditeur van de Raad van State. Maar de doe-het-zelfzaken en tuincentra moeten niet opnieuw dicht. De kans is groot dat de Raad zelf morgen dat advies volgt.

Lees verder

Staat New York blaast Democratische voorverkiezingen af

Uit bezorgdheid omtrent verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus zijn maandag in de staat New York de Democratische voorverkiezingen afgeblazen.

Lees verder

Topman ZEB: '200 patiënten traceren, veel werk kan dat toch niet zijn?'

Luc Van Mol, ceo van de modeketen ZEB, snapt niet dat de heropening van de winkels uitgesteld zou worden als de ziekenhuisopnames niet dalen. 'Desnoods bellen we zelf alle ziekenhuizen op', zegt hij aan retaildetail.be.

Lees verder

UEFA steunt haar lidstaten met een bedrag van 236,5 miljoen euro: "Ongeziene uitdaging"

De UEFA heeft maandag bekendgemaakt dat het in totaal 236,5 miljoen euro zal verdelen onder haar 55 lidstaten om zo de strijd tegen de financiële gevolgen van de coronacrisis aan te gaan. Elke federatie mag 4,3 miljoen euro bijschrijven.

Lees verder

Carl Icahn waarschuwt: 'Aandelen op de beurs zijn overgewaardeerd

De Amerikaanse miljardair Carl Icahn is gestopt met het kopen van aandelen op Wall Street. Waarom? En waarmee valt in de VS wél nog geld te verdienen?

Lees verder

Witte Huis onderbreekt persbriefings na bleekmiddel-uitspraak Trump

Het Witte Huis heeft de dagelijkse persbijeenkomsten over het coronavirus onderbroken. Het is de bedoeling dat de briefings later deze week hervatten, nu de focus verschuift naar een heropening van de economie.

Lees verder

Lieven Scheire gezicht van Nationale Naaiactie: 'Ze zochten BV's die er beter uitzien mét mondmasker'

'Team Scheire to the rescue'. Vanaf nu maakt comedy- en tv-figuur Lieven Scheire (38) officieel deel uit van de exitstrategie. Met expliciete steun van de overheid schakelt hij samen met een hoop creatievelingen en enthousiaste naaiers een versnelling hoger om iedere burger in ons land van mondmaskers te voorzien.

Lees verder

Stemming over beëindigen Pro League uitgesteld naar 4 mei

De stemming over het beëindigen van de Belgische voetbalcompetitie wordt uitgesteld naar 4 mei. Dat meldt de Pro League.

Lees verder

Grote bosbrand in provincie Luik

In een bos in Wanze, in de provincie Luik, is maandagnamiddag een grote brand uitgebroken. Dat meldt de brandweer van hulpverleningszone Hemeco.

Lees verder

Prestigieuze filmfestivals slaan handen ineen voor tiendaags online evenement

Filmfestivals zoals dat van Cannes en Venetië werken samen aan een online editie, 'We are one: a global film festival'. Dat tiendaagse evenement gaat van start op 29 mei en is te bekijken op YouTube.

Lees verder

De Block: 'Mondmasker is extra barrière, maar houdt niet alles tegen'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wijst erop dat afstand houden en een goede handhygiëne belangrijk blijven. 'Zo'n mondmasker beschermt jezelf niet, maar de anderen', zegt ze in Terzake.

Lees verder

David Goffin wint eerste wedstrijd in virtueel toernooi van Madrid

David Goffin heeft het virtueel tennistoernooi van Madrid goed ingezet. Hij versloeg op de Playstation 4 zijn Franse vriend Lucas Pouille met 3-1.

Lees verder

Van Ranst te gast op PVDA-viering: 'Ik zie begot niet in wat daar verkeerd aan is'

De PVDA heeft een speciale gast gestrikt voor haar 1 mei-viering: viroloog Marc Van Ranst is te gast voor een gesprek. 'Ik zie begot niet in wat daar verkeerd aan is', zegt hij. 'N-VA mag ook bellen voor een gesprek op haar 11 juli-viering, ik ben nog vrij.'

Lees verder

Burgemeester schiet Egan Bernal te hulp: Tourwinnaar mag op de weg trainen (als hij héél vroeg opstaat)

Egan Bernal kan de trainingen op de weg hervatten. De uittredende Tourwinnaar kreeg van de burgemeester in zijn Colombiaanse woonplaats een speciale toestemming om 's ochtends op de openbare weg te trainen.

Lees verder

Raad van State: 'Opening doe-het-zelfzaken is niet discriminerend'

De Raad van State acht het ministerieel besluit met de coronamaatregelen niet discriminerend, in tegenstelling tot een eerder intern advies vandaag. De doe-het-zelfzaken en tuincentra blijven open, de speciaalzaken dicht.

Lees verder

Britse volksgezondheid: 'Wees alert voor kinderen met klachten'

De Britse National Health Service heeft huisartsen een bericht gestuurd waarin wordt gevraagd aandachtig te zijn voor kinderen met covid19-symptomen. 'De kans dat zij echt ziek worden door sars-CoV-2, blijft wel zeer klein', zegt de Belgische spoedarts Jan Stroobants.

Lees verder

Slides met twintig pijlen en panikerende woordvoerders: zo draaide een historische persconferentie in de soep
De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen vrijdag hoorde historisch te worden. Dat werd ze ook, maar om de verkeerde redenen. 'Laat, lang en onduidelijk', klonk het na afloop scherp. Wat liep er vorige vrijdag exact verkeerd?
Lees verder

Slides met twintig pijlen en panikerende woordvoerders: zo draaide historische persconferentie in de soep

De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van afgelopen vrijdag hoorde historisch te worden. Dat werd ze ook, maar om de verkeerde redenen. 'Laat, lang en onduidelijk', klonk het na afloop scherp. Wat liep er vorige vrijdag exact verkeerd?

Lees verder

Duitstalige Gemeenschap moet begrotingsevenwicht loslaten door coronavirus

De minister-president van de Duitstalige Gemeenschap Oliver Paasch heeft maandagavond aangekondigd dat de begroting voor 2020 niet in evenwicht zal zijn. Dat was nochtans wel de bedoeling van zijn regering, maar het coronavirus gooit roet in het eten.

Lees verder

Venezuela benoemt vermeende drugshandelaar tot minister van Olie

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft maandag Tareck El Aissami benoemd tot zijn nieuwe minister van Olie. De Verenigde Staten legden de man sancties op voor drugshandel.

Lees verder

'Maak nutriscore verplicht'
Een brede coalitie van politici, academici, consumentenorganisaties en multinationals pleit voor de verplichte invoer van de nutriscore.
Lees verder

Onderzoek naar machtsmisbruik president Bolsonaro

Een rechter van het federaal Braziliaanse Hooggerechtshof heeft goedkeuring gegeven voor een vooronderzoek naar machtsmisbruik door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij zou zich hebben bemoeid met onderzoeken door de federale politie naar zijn familieleden. Zo zou hij documenten met informatie over hen hebben willen inzien.

Lees verder

Lufthansa wil Brussels Airlines niet lossen

Het Duitse Lufthansa lanceert een charmeoffensief. In een brief gericht aan premier Sophie Wilmès laat het bedrijf weten het verlieslatende Brussels Airlines aan boord te willen houden.

Lees verder

Tweevoudig F1-kampioen Fernando Alonso creëerde oorlog ... met een perzik
Een tweevoudig F1-kampioen die zich benadeeld voelt en een perzik ... meer was er niet nodig om bij voormalig McLaren-baas Ron Dennis het bloed van onder zijn nagels te halen.
Lees verder