Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 april 2020

Gemeente Balen: Voor het eerst cijfers per gemeente: 20 coronabesmettingen in Balen

Voor het eerst cijfers per gemeente: 20 coronabesmettingen in Balen
Er zijn voor het eerst cijfers voor het aantal bevestigde besmettingen per gemeente. Voor Balen gaat het over 20 (of 0,88 per 1.000 inwoners). Hoewel we ze met de nodige voorzichtigheid moeten hanteren, moeten deze cijfers ons motiveren om de maatregelen strikt te blijven toepassen.
Lees verder

Vlaamse Regering neemt nieuwe economische coronamaatregelen
Lees verder

Hinder- én compensatiepremie voor zwaar getroffen bedrijven
De Vlaamse Regering heeft op 1 april nieuwe economische maatregelen voorgesteld. Naast de corona-hinderpremie komt er ook een compensatiepremie voor bedrijven die minimum 60% omzetverlies lijden in april 2020. Die geldt ook voor bijberoepers die dezelfde sociale bijdragen betalen als hoofdberoepers.
Lees verder

Keiheuvel heeft plannen voor nieuw voorplein
Ook in coronatijden werkt recreatiedomein Keuheuvel verder aan de toekomst. De plannen voor een vernieuwd voorplein zijn klaar, de bouwaanvraag werd ondertussen ingediend. Door meer ruimte te creëren, wordt de ingang overzichtelijker en veiliger.
Lees verder

Balen steekt senioren hart onder de riem met blijmakertjes
Balenaars en Olmenaars, jullie zijn warme mensen! Begin vorige week riepen we jullie op om de senioren in de woonzorgcentra of uit de buurt een blijmakertje (brief, tekening, knutselwerk,...) op te sturen en de respons was overweldigend! Een 'dikke merci' hiervoor! Alle blijmakertjes blijven welkom.
Lees verder

Autodelen via Cambio blijft operationeel
Als je gebruikt maakt van de Cambio-wagen, kan je dit ook blijven doen tijdens de corona-crisis. Was na het gebruik wel goed je handen en blijf tijdens het gebruik van je gezicht.
Lees verder

In de problemen door corona? Ocmw Balen kan helpen!
Kom jij in de problemen door de coronamaatregelen? Ocmw-huis Balen kan je op verschillende manieren helpen: financieel, voedselhulp, ondersteuning schoolwerk, psychologe, hulp bij administratie,... Neem gratis contact op via 014/82 98 48 of info@ocmwbalen.be om te bekijken wat mogelijk is.
Lees verder

Heropening containerpark: Ga enkel als het écht nodig is!
Op woensdag 8 april gaat ons recyclagepark terug open onder strikte voorwaarden. Grootste regel is: Ga enkel als het ècht nodig is. Verder kan je niet alles aanleveren (o.a. KGA, elektrische apparaten, asbest,...). Lees verder voor alle voorwaarden en voorzorgsmaatregelen. #blijfinuwkot
Lees verder

Gratis online psychische begeleiding zorgpersoneel
Tijdens de Coronacrisis ligt de werkdruk en emotionele belasting voor het zorgpersoneel nog hoger. Een online cursus van het Rode Kruis en het initiatief #zorgvoordezorg van de VESB bieden je een kosteloos online mentale begeleiding.
Lees verder

Gratis strijkservice voor personeel woonzorgcentra
Strijkdienst 't IJzertje in Den Travoo begint met een tijdelijke gratis strijkservice voor het personeel van de Balense woonzorgcentra: Ter Vest, Armonea Nethehof, Orelia Keiheuvel en De Schakel. De strijkdienst wil hen hiermee een zorg uit handen nemen in deze moeilijke tijden.
Lees verder

Heropening containerpark vanaf 8 april: ga enkel als het écht nodig is!
Op woensdag 8 april gaat ons recyclagepark terug open onder strikte voorwaarden. Grootste regel is: ga enkel als het ècht nodig is. Verder kan je niet alles aanleveren (o.a. geen KGA, elektrische apparaten, asbest,...). Lees verder voor alle voorwaarden en voorzorgsmaatregelen. #blijfinuwkot
Lees verder

Gratis strijkservice voor personeel Balense zorginstellingen
Strijkdienst 't IJzertje in Den Travoo begint met een tijdelijke gratis strijkservice voor het personeel van de Balense zorginstellingen: Ter Vest, Armonea Nethehof, Orelia Keiheuvel en De Schakel. De strijkdienst wil hen hiermee een zorg uit handen nemen in deze moeilijke tijden.
Lees verder

Betaaltermijn voor provinciebelasting verlengd van 2 naar 4 maanden
Lees verder

Vrijdag 3 april om 20u: applaus voor onze helden
We roepen iedereen op om vanavond (vrijdag 3 april) om 20u te applaudisseren en een wit laken uit te hangen voor onze helden uit de zorg en andere sectoren die onze samenleving draaiende houden. Doe jij met je bedrijf of straat iets speciaals? Laat het ons weten en post je foto's en filmpjes!
Lees verder

BalenTV brengt groeten uit woonzorgcentra (video)
BalenTV trok donderdag langs de woonzorgcentra in onze gemeente. Cameraman Jef Cleemput ging uiteraard te werk met alle respect voor de coronarichtlijnen. Hij kon tot zijn grote vreugde vaststellen dat onze senioren zich ook in deze moeilijke tijden kranig houden. Bekijk de 'quarantaineclip'.
Lees verder

Gemeente betreurt laattijdige bedeling van brief aan onze burgers
Het posten van de wekelijkse brief aan onze burgers was normaal gepland voor 1 en 2 april. Uit de vele reacties gisteren blijkt dat dit niet gebeurd is. Uit navraag bleek dat de drukker de brieven te laat had aangeleverd bij MassPost in Geel, waarna bPost besloot om pas op 6 en 7 april te posten.
Lees verder

Gemeente betreurt uitgestelde bedeling van brief aan onze burgers
Het posten van de wekelijkse brief aan onze burgers was normaal gepland voor 1 en 2 april. Uit de vele reacties gisteren blijkt dat dit niet gebeurd is. Uit navraag bleek dat de drukker de brieven te laat had aangeleverd bij MassPost in Geel, waarna bPost besloot om pas op 6 en 7 april te posten.
Lees verder

Coronawachtpost dit weekend in Geel
Als je dit weekend een afspraak krijgt in de coronawachtpost, moet je je aanmelden in de triagepost van Geel. Deze bevindt zich in tijdelijke gebouwen op de parking van het ziekenhuis van Geel (dit weekend dus niet meer in sporthal Den Uyt in Mol). Verder blijft de weekendwacht hetzelfde.
Lees verder

Fase ORANJE: niet roken en geen vuur maken in natuur en bos
Lees verder

Helikopter van VTM vliegt op zondag 5 april om 16u08 over Balen
Op de dag dat normaal de Ronde van Vlaanderen zou gereden worden, maakt een helikopter van VTM en HLN een 'Ronde tegen Corona'. De juiste route is niet gekend, maar hij komt vanuit Lommel (16u06) om 16u08 over Balen gevlogen richting Mol (16u10). Hou 'm in de gaten, met je gezin in je tuin.
Lees verder

Oproep: brand vanavond om 21u een kaarsje voor je voordeur, oprit of balkon voor overledenen en zieken door corona
We roepen alle inwoners van Balen op om vanavond (zaterdag 4 april) om 21u aan hun voordeur, oprit of balkon een kaarsje te branden voor alle overledenen door corona in onze gemeente. Als steun voor hun familieleden en vrienden. Maar ook als hart onder de riem voor de mensen die zwaar ziek zijn.
Lees verder

Videoboodschap van burgemeester Johan Leysen aan inwoners van Balen en Olmen
Burgemeester Johan Leysen betuigt in deze videoboodschap zijn medeleven met de nabestaanden van de overledenen door corona. Hij steekt de zieken ook een hart onder de riem. Daarnaast doet hij nog drie warme oproepen...
Lees verder

Politiepatrouilles door onze politiezone: hoe? wat? waar?
Lees verder

Tuin versierd voor de helikopter? Stuur je foto of filmpje naar gemeente Balen
Lees verder

Beweegprogramma voor senioren op RTV
Ook in deze blijf-in-je-kot-tijden is voldoende bewegen van levensbelang, zéker voor senioren. Daarom kan je vanaf maandag 6 april dagelijks om 10u30 of 15u afstemmen op RTV voor een kwartiertje sport met bewegingscoach Marjan Kuppens.
Lees verder

BalenTV verzamelde hartverwarmende boodschappen voor de helikopter in een filmpje
Lees verder

Coronaregels licht bijgesteld
Het federaal crisiscentrum heeft op 6 april een nieuwe FAQ gepubliceerd met een aantal licht bijgestelde coronarichtlijnen. Zo mogen gezinnen met een kind jonger dan 6 jaar, personen met beperkte mobiliteit en begeleiders van personen met een beperking de auto nemen voor 'recreatieve activiteiten'.
Lees verder

Tweede corona-bewonersbrief op 6 en 7 april in alle Balense brievenbussen
Op maandag 6 en dinsdag 7 april verdelen de postbodes een tweede brief i.v.m. het coronavirus in alle Balense brievenbussen. Dit was normaal gezien gepland voor eind vorige week, maar door externe factoren moest dit enkele dagen uitgesteld worden. Lees hier de digitale versie.
Lees verder

Senioren Ter Vest en familie houden contact in virtuele huiskamer
Bewoners van woonzorgcentrum Ter Vest en hun familie kunnen sinds vorige week via Familienet berichten, foto's en video's met elkaar uitwisselen. De zorgverleners gebruiken dit online communicatieplatform ook om info naar de familie te sturen. De vele boodschappen doen de bewoners zichtbaar deugd.
Lees verder

Lange wachtrijen verwacht bij heropening containerpark
Vanaf woensdag 8 april gaat het containerpark in Balen opnieuw open. In andere gemeenten was dit dinsdag al het geval (vaste sluitingsdag in Balen). Dat leverde zowat overal ellenlange files op, zoals hier op de foto in buurgemeente Mol. Ga dus alleen naar het containerpark als het écht nodig is!
Lees verder

Balen brandt massaal kaarsjes voor coronaslachtoffers (video)
De Balenaars brandden afgelopen zaterdag om 21u massaal kaarsjes aan hun voordeur, oprit of balkon voor alle overledenen door corona in onze gemeente. BalenTV maakte een compilatie met beelden uit Wezel en ingestuurde foto's via social media.
Lees verder

Gemeente- en ocmw-diensten gesloten op paasmaandag 13 april
Op paasmaandag 13 april zijn de gemeentediensten (gemeentehuis, VC De Kruierie, Bib, sportdienst Bleukens), het ocmw-huis, Den Travoo, het wijkkantoor van de politie, kinderopvang Kikoen en IOK-containerpark gesloten.
Lees verder

Jongeren: Blijf in je kot en verspreid dit filmpje (niet het virus)!
In een ludiek filmpje wrijven Mollenaars Stinus en Bart het er nog eens goed in bij onze jongeren: ook zij zijn belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het filmpje van de gemeente Mol wil hen op een humoristische manier sensibiliseren om de coronamaatregelen te volgen.
Lees verder

Laptops voor computerloze leerlingen dankzij scholen en ocmw
De leerlingen van de Balense basisscholen, die niet beschikken over een computer thuis, hebben via school of ocmw een laptop ter beschikking gekregen. Voor middelbare scholieren in onze regio is een gelijkaardige regeling getroffen via de scholen, zodat kinderen ook thuis alle leerkansen krijgen.
Lees verder

Derde bewonersbrief in alle Balense brievenbussen i.v.m. corona
Op woensdag 7 en donderdag 8 april bezorgt het gemeentebestuur opnieuw een brief aan alle inwoners van Balen. Zo krijgen ook de Balenaars zonder internet een recente update over het coronavirus. Lees hier de digitale versie met o.a. da hartverwarmende momenten van afgelopen weekend.
Lees verder