Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 1 april 2020

Gemeente Balen: Eerste communie uitgesteld tot na de zomervakantie

Eerste communie uitgesteld tot na de zomervakantie
De vieringen van de eerste communie worden in onze parochies voorlopig uitgesteld tot na de zomervakantie.
Lees verder

Ideetjes om thuis te doen, nu verzameld op 'Balense Binnenpretjes'
De gemeente heeft een openbare Facebookpagina gemaakt waar je ideetjes, foto's en video's kan vinden en posten om je thuis (binnen of in de tuin) op een leuke, creatieve manier bezig te houden.
Lees verder

Dronebestuurders, blijf boven uw kot!
De voorbije dagen kreeg de Politie Balen-Dessel-Mol verschillende meldingen over drones in de lucht, ook in onze gemeente. In het kader van de federale coronarichtlijnen benadrukt de politie dat recreatief gebruik van een drone énkel is toegelaten op eigen privéterrein, gelegen aan de eigen woning.
Lees verder

RolMobiel Kempen blijft noodzakelijke ritten uitvoeren
Eerder gaven we al mee dat de RolMobiel Balen tijdelijk geen ritten meer uitvoert van en naar CADO en buurtrestaurants, aangezien deze gesloten zijn wegens het coronavirus. De RolMobiel van Welzijnszorg Kempen blijft wel op post voor strikt noodzakelijk vervoer, met de nodige voorzorgsmaatregelen.
Lees verder

Nood aan een luisterend oor?
Het zijn vreemde tijden, voor iedereen. Sommige mensen hebben nu meer dan ooit nood aan een luisterend oor. Bekijk hier met welke diensten je wanneer kan chatten of bellen.
Lees verder

Sociale dienst belt Balense 80-plussers op
In deze coronatijden behoren onze 80-plussers tot de meest kwetsbare doelgroep. Daarom bellen medewerkers van de sociale dienst alle Balenaars uit deze leeftijdsgroep op. Zo kunnen ze polsen of deze senioren met bepaalde hulp- of zorgvragen zitten.
Lees verder

Opvoedtip: Hoe de structuur er voor je kind inhouden in coronatijden?
Veel ouders vangen in deze coronacrisis thuis de kinderen op. Dat is wennen. "Structuur brengt rust voor kind en ouder," adviseert onderwijsondersteuner Wendy Peerlings. Structuurkaarten helpen daarbij.
Lees verder

Extra steun voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben door de corona
De Vlaamse regering vaardigt heel wat maatregelen uit voor gezinnen die het tijdelijk financieel moeilijker hebben door de coronacrisis. Zo krijg je onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor je gas-, water- en elektriciteitsfactuur, hoef je leningen tijdelijk niet terug te betalen,...
Lees verder

Huisarts nodig? Twijfel niet, uitstel kan gevaarlijk zijn
De huisartsen merken dat mensen niet meer durven bellen als ze een kwaaltje hebben dat niets met corona te maken heeft. Dit uitstel kan soms gevaarlijk zijn. Dus als je met je kwaal normaal naar de dokter zou gaan, moet je nu ook even bellen.
Lees verder

Hoe ondersteunt lokale politie Balen-Dessel-Mol gemeente tijdens coronacrisis?
De lokale politie Balen-Dessel-Mol is voor de drie gemeenten een onmisbare partner in de bestrijding van het coronavirus. De politie werkt zo veel mogelijk sensibiliserend en preventief naar onze inwoners toe. We zijn als gemeentebestuur dankbaar voor deze positieve en ondersteunende aanpak.
Lees verder

Draag je handschoenen als beveiliging tegen corona? Ook die moet regelmatig wassen
Handschoenen kunnen je een gevoel van veiligheid geven maar ook handschoenen kunnen het virus overdragen. Advies blijft: was regelmatig je handen, evt, mèt handschoenen, en blijf van je gezicht.
Lees verder

Langvennen terug open
De aanleg van de gescheiden riolering in Langvennen (Rosselaar) is succesvol afgerond. Op dinsdag 24 maart werden de hekken en de signalisatie weggenomen en is de weg weer open voor verkeer. De aannemer heeft daarmee de vooropgestelde deadline (voorjaar 2020) netjes gehaald.
Lees verder

Bestel Erfgoed-boek nog snel aan voordeeltarief
Het boek 'Jong en schoon, gij Kempenzoon... De gesneuvelden van mei 1940' vertelt het persoonlijk verhaal van 33 militairen uit Balen, Olmen, Dessel en Mol die omkwamen tijdens en na de Achttiendaagse Veldtocht, nu exact 80 jaar geleden. T.e.m. 31 maart kan je het boek bestellen aan voordeeltarief.
Lees verder

Extra steun voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben door de coronacrisis
De Vlaamse regering vaardigt heel wat maatregelen uit voor gezinnen die het tijdelijk financieel moeilijker hebben door de coronacrisis. Zo krijg je onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor je gas-, water- en elektriciteitsfactuur, hoef je leningen tijdelijk niet terug te betalen,...
Lees verder

Thuistips voor een alternatieve Balen Jaarmarkt
Hoe vier jij Balen Jaarmarkt dit weekend vanuit je kot? Zing je mee met het accordeonconcert van de 11-jarige Wout Gastmans (zondag 14u via livestream op Facebook)? Schrijf je een ode aan 'Balen Met' zoals kleuterjuf Elien? Of maak je suikerspinnen? Deel je foto's en filmpjes! #BalenMet #inonskot
Lees verder

Draag je handschoenen als beveiliging tegen corona? Ook die moet je regelmatig wassen
Handschoenen kunnen je een gevoel van veiligheid geven maar ook handschoenen kunnen het virus overdragen. Advies blijft: was regelmatig je handen, evt, mèt handschoenen, en blijf van je gezicht.
Lees verder

Ouder-oplader: Huis van het Kind geeft ouders tips om coronaperiode te overleven
De coronaperiode vraagt veel van ouders. Thuiswerk combineren met het opvangen van de kinderen en hen begeleiden met schooltaken, het is een zware taak. De ouder-oplader is een online plaats waar Huis van het Kind regio Mol ouders een hart onder de riem steekt.
Lees verder

Voorlopig geen ophaling textiel meer: 3 en 6 april
Lees verder

Waarschuwingsborden aan parkings: 'Niet parkeren voor coronawandelen'
Het gemeentebestuur plaatste aan de parkeerplaatsen van enkele gekende wandellocaties duidelijke waarschuwingsborden: 'Niet parkeren voor coronawandelen'. De borden maken extra duidelijk dat het niet toegelaten is om met de auto naar het startpunt van een wandeling te gaan én daar te parkeren.
Lees verder

#BalenHelpt: ook voor hulp aan zorgverleners
Mensen die nu in de zorg werken, mogen ook beroep doen op het vrijwilligersplatform #BalenHelpt. Deze vrijwilligers kunnen ingezet worden om bv. boodschappen te doen. Er staan heel wat Balense vrijwilligers te trappelen om je te helpen!
Lees verder

Aanpak van corona is teamwork, niet van één persoon
De corona-crisis wordt in onze gemeente sinds 25 februari nauwgezet opgevolgd. De coördinatie is in handen van de gemeentelijke crisiscel. De uitvoering gebeurt door verschillende diensten van gemeente en ocmw. Voor de burgemeester is dit teamwork. Hij wenst zich hier niet persoonlijk te profileren.
Lees verder

Red jij ook levens? Doe de check!
Met haar nieuwe #ikredlevens-campagne roept de Vlaamse overheid iedereen op om zijn verantwoordelijkheid te nemen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Drie belangrijke 'checks' helpen je om goede gewoontes aan te nemen én vol te houden. Zo kan ook jij levens redden!
Lees verder

Bestel je boeken en haal ze af bij de Bib van Balen (ook als je geen lid bent)
Vanaf maandag 30 maart start de Bib van Balen met een afhaalservice. Je kan dan maximum 5 materialen gratis aanvragen en na afspraak afhalen (uitsluitend op weekdagen).
Lees verder

Coronamaatregelen verlengd tot 19 april
De Nationale Veilligheidsraad heeft de verstrengde coronamaatregelen van woensdag 18 maart verlengd met twee weken tot en met zondag 19 april. Als het nodig blijkt, zullen de maatregelen nog tot 3 mei verlengd worden. "Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven." Nu verslappen heeft grote gevolgen.
Lees verder

Dj Jelle B zorgde voor Jaarmarktsfeer met dj-set via Facebook
Omdat we in deze coronatijden moeten binnen blijven en om de pijn van de gemiste Balen Jaarmarkt wat te verzachten, waren er heel wat ideeën op 'Balen Met' op een alternatieve manier te vieren. Dj Jelle B zorgde o.a. voor een dj-set van een uurtje via Facebook Live. Met veel enthousiaste reacties.
Lees verder

Zondagmiddag 14u accordeonconcert door 11-jarige Wout n.a.v. Balen Jaarmarkt
De jonge Balenaar Wout geeft op zondag 29 maart (normaal Balen Jaarmarkt) om 14u een accordeonconcert. Je kan het live volgen via de Facebookpagina van zijn vader Tim Gastmans. Kijk en zing mee aan de hand van het liedjesboek dat je hieronder kan downloaden.
Lees verder

Eerste communie uitgesteld tot na de zomervakantie, ook geen vormsel
De vieringen van de eerste communie worden in onze parochies voorlopig uitgesteld tot na de zomervakantie. Ook het vormsel gaat niet door. Daar zijn nog geen nieuwe data voor vastgelegd.
Lees verder

Tijdelijk gratis sessies bewegingscoach via telefoon of videochat
Lees verder

Geen zitdag personen met handicap FOD op 6 april
De zitdag van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid Directie-generaal Personen met een Handicap op maandag 6 april in het ocmw-huis is afgelast omwille van het coronavirus. De sociaal assistenten helpen je graag vanop afstand.
Lees verder

Openbaar onderzoek RUP zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied uitgesteld
Lees verder

Zorgverleners, zorg ook voor jezelf!
We kunnen onze zorgverleners niet genoeg bedanken voor hun heldenwerk. Ze plooien zich momenteel dubbel in de vuurlinie van de coronacrisis en dat weegt op een mens. Daarom is het van groot belang dat ook zorgverleners in deze tijden extra goed voor zichzelf (laten) zorgen. Bekijk enkele tips!
Lees verder

Oplossingen en winnaars winterzoektocht
Lees verder

Lijst met veelgestelde corona-vragen in nieuw jasje
Het coronavirus en de maatregelen daarrond roepen veel vragen op. Op de site van de Federale Overheid kan je op zoek naar antwoorden in een handige lijst met veelgestelde vragen. Deze FAQ's steken nu in een nieuw jasje, overzichtelijk gebundeld in 11 thema's.
Lees verder

Wijk-werken telefonisch of per mail bereikbaar
Lees verder

Belastingvoordeel ook als je inschrijvingsgeld paaskampen niet terugvraagt
Lees verder

Verspreid geen misleidend nieuws over corona op 1 april
1 april: de dag waarop je iedereen mag beetnemen. We vragen om dit jaar een beetje voorzichtig te zijn met je grappen en zeker geen misleidend nieuws over het coronavirus te verspreiden? Er is al zoveel onzekerheid over dit virus dat fakenews nu echt de zaak alleen maar erger maakt. Dank je wel!
Lees verder

Na communie en vormsel, ook lentefeest en feest vrijzinnige jeugd uitgesteld
Lees verder

Viroloog Van Ranst vraagt wielertoeristen dringend om hun neus verantwoord te snuiten
Lees verder

Containerpark vermoedelijk terug open vanaf 8 april
Vermoedelijk gaat op woensdag 8 april het containerpark terug open. Dit onder strikte richtlijnen. De precieze manier waarop dit zal gebeuren, wordt momenteel nog uitgewerkt. Van het moment dat die informatie bekend is, zullen we hierover communiceren.
Lees verder

1 april: verspreid geen misleidend nieuws over corona aub
1 april is de dag waarop je iedereen mag beetnemen. We vragen om dit jaar een beetje voorzichtig te zijn met je grappen en zeker geen misleidend nieuws over het coronavirus te verspreiden? Er is al zoveel onzekerheid over dit virus dat fakenews nu echt de zaak alleen maar erger maakt. Dank je wel!
Lees verder

Opnieuw bewonersbrief in alle Balense brievenbussen ivm corona
Het gemeentebestuur bezorgt opnieuw een brief aan alle inwoners van Balen. Zo willen ze de Balenaars zonder internet ook op de hoogte houden van het coronavirus in Balen en o.a. de Balense initiatieven rond vrijwilligers. Je kan hem hieronder lezen. Woensdag en donderdag wordt hij bedeeld.
Lees verder

Blijf op de hoogte en ontvang de Vlaamse updates over corona-maatregelen
Lees verder

Gopress-krantenarchief open voor iédereen tijdens coronacrisis
Lid van de bib of niet, tijdens de coronacrisis kan iédereen via de bib gratis en zonder aanmelden het Gopress krantenarchief raadplegen op bibliotheek.be/krantenarchief. Handig voor bijvoorbeeld leerkrachten en leerlingen die van thuis uit werken aan actualiteitsopdrachten en andere schooltaken.
Lees verder

Versoepeling aanvragen verwarmingstoelage (mazoutpremie)
Een verwarmingstoelage aanvragen moet binnen de 60 dagen van de factuurdatum gebeuren. In coronatijden gaan ze wat soepeler om met deze termijn van 60 dagen. Je kan sinds kort deze toelage ook online aanvragen via het e-loket of het formulier invullen en in de brievenbus van het ocmw-huis steken.
Lees verder