Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 9 april 2020

Geen akkoord over economische hulpmiddelen EU

Geen akkoord over economische hulpmiddelen EU

De ministers van Financiën uit Noord- en Zuid-Europa staan lijnrecht tegenover elkaar in de zoektocht naar maatregelen om de impact van covid-19 op de economie te verzachten. De onderhandelingen gaan donderdag verder.

Lees verder

Ageas keert ondanks aanbeveling NBB toch dividend uit

De Belgische verzekeringsgroep Ageas volgt de aanbeveling van de Nationale Bank van België maar gedeeltelijk op. Ageas gaat toch een klein dividend van 0,27 euro per aandeel uitkeren voor oktober. Het grootste deel van het dividend, 2,38 euro per aandeel gaat het conform de richtlijn pas na oktober uitkeren.

Lees verder

Rode Kruis verzamelt plasma maar UZ's houden boot nog af

Van covid-19 genezen mannen mogen hun plasma doneren. Daar zitten antistoffen in. Maar de universitaire ziekenhuizen vinden het te vroeg voor studies bij patiënten.

Lees verder

Debation Island in lockdown: 'Lik mij, dan ben ik immuun'
Nu we in een vierde week in lockdown zitten, wordt er veel gesproken over mogelijke versoepelingen. Of de deelnemers aan Debation Island van De ideale wereld geduld hebben en zich aan de strenge maatregelen kunnen houden, dat ziet u hierboven.
Lees verder

V.A.E.- Abu Dhabi: Lockdown Town
Wat ten tijde van mijn laatste artikel nog science-fiction leek en enkel in films kon gebeuren, is tegenwoordig helaas de harde realiteit geworden voor bijna de hele wereld. Grenzen werden wel degelijk gesloten, vliegtuigen staan aan de grond en kinderen krijgen hun lessen online aangeboden via de computer, elk apart in hun eigen huis. Ook bij ons zijn inmiddels de winkels, restaurants, bioscopen, zwembaden en zelfs stranden gesloten
Lees verder

Ook Test Aankoop ziet 'addertjes onder gras' bij betalingsuitstel

In het KB dat consumenten de kans geeft om bij hun bank betalingsuitstel te vragen voor woonkredieten en verzekeringspremies, zitten nog veel gaten. Test-Aankoop vraagt meer duidelijkheid.

Lees verder

LIVE. 'Voor eerst daling van aantal gehospitaliseerde patiënten'
Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over het coronavirus. Volg het hier live.
Lees verder

Lokeren krijgt geen licentie maar rekent op nieuwe piste en herexamen BAS

Lokeren verwacht vandaag negatief nieuws te krijgen over de licentie. "Dat weten we sinds vorige week", zegt voorzitter Louis De Vries. "We konden de gevraagde garanties niet voorleggen en in een open gesprek legde de licentiemanager ons uit dat een licentie dan niet mogelijk zou zijn."

Lees verder

#colora: kleur terwijl u in uw kot blijft (kleurplaat 20)
De coronacrisis dwingt ons om 'in ons kot te blijven'. Maar wat doe je nog wanneer je bureau opgeruimd is, de woonkamer een poetsbeurt heeft gekregen en je alle korte wandelroutes in de buurt hebt verkend? 'De Standaard' brengt dagelijks een kleurplaat, van de hand van Debora Lauwers, om de verveling van het thuisblijven tegen te gaan.
Lees verder

Grondwater in bijna de helft van de meetplaatsen opnieuw laag tot zeer laag

De recentste metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat de grondwaterstanden in Vlaanderen in 45,5 procent van de meetplaatsen laag of zeer laag zijn voor de tijd van het jaar. Nagenoeg alle neerslag in maart viel voor 12 maart, waardoor het ondertussen bijna vier weken droog is.

Lees verder

F1-fabriek Mercedes volledig aangepast voor productie beademingstoestellen coronapatiënten
Mercedes heeft laten weten dat het ontwerp van de beademingstoestellen die in de fabriek in Brixworth gemaakt worden ook zal mogen gebruikt worden door andere producenten. Haar eigen F1-fabriek werd volledig aangepast voor de productie ervan.
Lees verder

Dit was de 'supermaan' van afgelopen nacht
Dinsdagavond rond 20 uur stond de maan in het perigeum en dus het dichtst bij de aarde. Om 4.35 uur was het vollemaan. Een vollemaan die in het perigeum staat wordt een 'supermaan' genoemd. Maar het verschil met een 'gewone maan' is nauwelijks te merken. Ook al noemt weerman Frank Deboosere het 'een jaarlijks terugkerend non-event', het levert toch altijd weer knappe beelden op.
Lees verder

Coronacrisis maakt winnaars en verliezers in nieuwe Forbes-lijst

De Coronacrisis hakt erin voor heel wat miljardairs. Meer dan 200 mensen donderen uit de prestigieuze Forbes-lijst. Ook Donald Trump krijgt klappen.

Lees verder

Bekerfinale ter vervanging van Supercup?

Wanneer kunnen weer (prof-)voetballen in België? De werkgroep die de Pro League adviseert over de competitieafloop hield gisteren voor het eerst video-overleg. Een van de vraagstukken is wat er met de bekerfinale gebeurt: spelen of niet?

Lees verder

Belgische economie krimpt met 8 procent in 2020

De Nationale Bank en het Planbureau schatten dat het Belgisch bbp in 2020 met 8% gaat krimpen. Het begrotingstekort zou in 2020 tot 7,5% van het bbp stijgen. In 2021 zou de economie daarentegen met 8,6% groeien, wat een deel van het verlies zal goedmaken.

Lees verder

Het virtuele Met Gala is voor iedereen

Het prestigieuze Met Gala gaat niet door. Organisator Anna Wintour stelde het voor onbepaalde tijd. Maar er komt een onofficiële virtuele versie dit jaar, zoals de virtuele Ronde van Vlaanderen zou je kunnen zeggen. En iedereen kan deelnemen.

Lees verder

Brug ingestort in Toscane

In het Toscaanse Albiano di Magra is woensdag een brug van een provinciale weg ingestort, melden Italiaanse media.

Lees verder

Belgisch leger ingezet in rusthuis Jette

De medische staf van het Belgische leger is ingezet in een privaat rusthuis in Jette, zo bevestigt Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo). Het gaat onder meer om verpleegkundigen die overwerkte personeelsleden komen bijstaan. Volgens RTBF is het leger ook ingeschakeld in een rusthuis in Lustin (Namen), maar dat werd nog niet officieel bevestigd.

Lees verder

Verhoogde testcapaciteit meteen ingeschakeld voor woonzorgcentra

De verhoogde testcapaciteit, nu 10.000 tests per dag, wordt meteen ingeschakeld om ook in alle woonzorgcentra (wzc) in het hele land uitgebreid te testen. Dat zijn de verschillende ministers van Volksgezondheid overeengekomen tijdens een interministeriële conferentie, meldt minister Philippe De Backer.

Lees verder

LIVE. Wouter Beke onder vuur in Vlaams Parlement
In het Vlaams Parlement krijgt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vragen over de aanpak van de coronacrisis in de woonzorgcentra. Volg het debat hier live.
Lees verder

België wil niet-begeleide minderjarigen overbrengen uit Griekse kampen

België heeft zich aangesloten bij de groep van EU-lidstaten die niet-begeleide minderjarigen willen overnemen uit de Griekse vluchtelingenkampen. Dat heeft de Europese Commissie woensdag meegedeeld.

Lees verder

Europa blijft kibbelen over het juiste antwoord op de crisis

De lidstaten van de eurozone zijn het nog niet eens geraakt over een financieel antwoord op de coronacrisis. Morgen volgt een nieuwe poging.

Lees verder

MIVB duidt onveilige plaatsen op openbaar vervoer aan met stickers

Op de trams, bussen en metro's van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB duiden zitplaatsen met rode stickers voortaan aan waar de reizigers niet mogen zitten. Zo blijven er enkel vrije zitplaatsen over waarbij de sociale afstand van 1,5 meter gerespecteerd wordt.

Lees verder

Ivo Van Hove en NTGent geselecteerd voor Festival d'Avignon (maar gaat het door?)

Het is jaren geleden dat er nog zoveel Belgische artiesten werden geselecteerd voor het prestigieuze theaterfestival van Avignon. Corona dreigt roet in het eten te gooien, maar de organisatie blijft erin geloven.

Lees verder

Koning Filip steekt zorgverleners hart onder de riem: 'Ik ben zeer trots op jullie'
Koning Filip heeft woensdag het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette bezocht om het zorgpersoneel dat zich dagelijks inzet in de strijd tegen het coronavirus een hart onder de riem te steken. De koning kreeg er een uitgebreide rondleiding op verschillende niet-COVID-19-diensten en bedankte uitvoerig de zorgverleners.
Lees verder

Wandel eens door een Frank Lloyd Wright vanachter uw computer

Sites van architect Frank Lloyd Wright zijn de komende weken virtueel te bezichtigen, waaronder de beroemde Taliesin West, Hollyhock House en Fallingwater. #WrightVirtualVisits heet het initiatief.

Lees verder

Franstalige artsenvereniging wil iedereen aan het chirurgisch mondmasker

Het Collège de Médicine générale belge, een Franstalige artsenvereniging, beveelt het dragen van een chirurgisch mondmasker aan. Dat voorstel strookt niet met de tekorten aan zulke maskers.

Lees verder

Datum voor WK atletiek in zomer van 2022 ligt vast

Het WK atletiek in het Amerikaanse Eugene (Oregon) zal plaatsvinden van 15 tot 24 juli 2022. Dat maakte World Athletics woensdag bekend.

Lees verder

Waarom onze ziekenhuizen randverschijnselen zijn

We geven hen elke avond applaus en brengen er liever mondmaskers dan dierbaren naartoe. Er zijn de voorbije jaren veel ziekenhuizen bijgebouwd. Waarom liggen die aan de rand van de stad? En waarom zijn ze zo groot?

Lees verder

Lichtshow in Wuhan voor helden die streden tegen covid-19
De Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is begonnen, heeft de nacht van dinsdag op woensdag de laatste beperkingen in het openbaar leven opgegeven. Om klokslag twaalf uur werd voor alle mensen die zich hebben ingezet om het virus te bestrijden een gigantische lichtshow gegeven. Bekijk de indrukwekkende beelden hierboven.
Lees verder

Paars geverfd huis van Prince staat te koop

Het huis in Los Angeles waar Prince en voordien Elizabeth Taylor hebben gewoond staat te koop. Het bevat tien slaapkamers, dertien badkamers, een balzaal, een wijnkelder, een sportzaal, een zwembad en op het dak een tennisbaan.

Lees verder

Ryder Cup zonder publiek hoeft niet voor Europese aanvoerder Harrington

De prestigieuze tweestrijd tussen de beste golfers van Europa en de Verenigde Staten, de Ryder Cup, zou in september enkel mogen doorgaan als er publiek bij mag zijn. Dat verkondigde Padraig Harrington, de aanvoerder van Team Europa, woensdag bij de Britse openbare omroep BBC.

Lees verder

Gekwalificeerde paralympische atleten behouden ticket voor Paralympische Spelen in 2021

Paralympische atleten die zich plaatsten voor de Paralympische Spelen in 2020 zijn ook automatisch zeker van startrecht op de editie van volgend jaar. Dat verklaarde Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), woensdag in een videoboodschap. De Paralympische Spelen werden, net als de Olympische Spelen, met een jaar uitgesteld omwille van de coronacrisis. De nieuwe datum is 24 augustus tot 5 september 2021.

Lees verder

Mensen stellen doktersbezoek uit bij niet-coronaklachten

Artsen meldden het al eerder, en het vierde deel van de coronastudie van de Universiteit Antwerpen bevestigt het nu ook: mensen die met andere gezondheidsproblemen dan het nieuwe coronavirus kampen, zoeken geen arts op.

Lees verder

Nieuwe spelersraad vraagt erkend te worden door Pro League en Voetbalbond
De nieuwe spelersraad van de Jupiler Pro League is vandaag voor het eerst samengekomen. Simon Mignolet (Club Brugge), Vadis Odjidja (AA Gent), Hendrik Van Crombrugge (Anderlecht), Faris Haroun (Antwerp) en Zinho Vanheusden (Standard) zijn de opvallendste namen. Met advies van de spelersvakbond Sporta vraagt de 'centrale spelersraad' om erkend te worden door de Pro League, de KBVB en de overheden van het land.
Lees verder

OVERZICHT. Deze woonzorgcentra krijgen eerste coronatests

Er worden ruim 11.000 coronatests verdeeld in de Vlaamse woonzorgcentra. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft een lijst vrijgegeven met de 85 woonzorgcentra waar eerst getest zal worden.

Lees verder

Moeskroen grijpt naast proflicentie en dreigt naar amateurvoetbal te verdwijnen

1A-club Moeskroen heeft woensdag geen licentie voor het profvoetbal gekregen van de licentiecommissie. De club verdwijnt zo naar het amateurvoetbal, waardoor Waasland-Beveren (indien zij wel een licentie krijgen) zeker niet hoeft te degraderen uit de hoogste afdeling. Moeskroen kan wel nog in beroep bij het BAS.

Lees verder

Bernie Sanders stapt uit race presidentsverkiezingen
Bernie Sanders is niet langer presidentskandidaat voor de Democraten, zo heeft hij woensdag aangekondigd. De weg ligt nu open voor Joe Biden.
Lees verder

Vertrekt Laszlo Bölöni bij Antwerp? "Ik reken erop dat ik niet verderga"

Komt er na drie seizoenen een einde aan het Laszlo Bölöni-tijdperk bij Antwerp? Het zou goed kunnen, want de 67-jarige Roemeen zegt zelf dat hij de club na dit seizoen wellicht verlaat.

Lees verder

Topclub Standard grijpt verrassend naast prof- én amateurlicentie, KV Oostende en Moeskroen dreigen naar amateurs te moeten

Belgische topclub Standard heeft woensdag verrassend geen licentie voor prof- of amateurvoetbal gekregen van de Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond. De Rouches dreigen dus naar de provinciale reeksen te moeten. Ze kunnen wel nog in beroep gaan tegen de beslissing bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport. Met KV Oostende en Moeskroen zijn er nog twee clubs uit 1A die geen proflicentie krijgen.

Lees verder

Standard en Moeskroen grijpen verrassend naast proflicentie, amateurvoetbal dreigt
De Belgische topclub Standard heeft woensdag verrassend geen licentie voor het profvoetbal gekregen van de Licentiecommissie. Ook 1A-clubs Oostende en Moeskroen grepen naast een licentie, net als enkele clubs uit 1B. Zonder licentie zakken de clubs naar het amateurniveau, maar beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) is nog mogelijk. Moeskroen zet alvast die stap.
Lees verder

Anderlecht krijgt ondanks aanvallen op licentie toch gewoon groen licht

KV Oostende, Waasland-Beveren, Virton. Stuk voor stuk zeiden ze de licentie van Anderlecht te zullen aanvallen. De eerste club omwille van de macht die Anderlecht-eigenaar Marc Coucke nog steeds heeft over KVO, de andere twee omwille van de rol van makelaar Wouter Vandenhaute binnen de club. De Licentiecommissie besliste echter de Brusselaars toch groen licht te geven. KV Oostende heeft inmiddels al aangekondigd in beroep te gaan tegen de licentie van Anderlecht.

Lees verder

Nieuw dagrecord in Ukkel, ook volgende dagen kunnen nog records sneuvelen

Met het kwik op 24,1 graden Celsius halen we vandaag een nieuw record van de maximumtemperatuur voor 8 april.

Lees verder

Werkzoekenden zien uitkering niet dalen tijdens coronacrisis

De degressiviteit van de werkloosheid zal door de coronacrisis drie maanden bevroren worden. Dat heeft minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) woensdag gezegd tijdens de Kamercommissies Economie en Sociale Zaken. Ze zal hiervoor een koninklijk besluit nemen.

Lees verder

Kabinetschef van Congolees president Tshisekedi aangehouden

Vital Kamerhe, de kabinetsdirecteur en voornaamste politieke medestander van de Congolese president Félix Tshisekedi, is woensdag in voorlopige hechtenis genomen en in de centrale gevangenis van Kinshasa opgesloten, zo is uit een gerechtelijke bron vernomen.

Lees verder

Nooit zo stil in Lourdes voor Pasen: 'Als gelovigen niet naar ons mogen komen, gaan wij naar hen'

In de Goede Week, in de aanloop naar Pasen, ziet het normaal zwart van het volk in het heiligdom van Lourdes. Maar nu niet. Sinds 17 maart is heel Frankrijk in lockdown. En dus is er dezer dagen geen pelgrim, geen toerist, geen kat te bespeuren in het bedevaartsoord. De plaatselijke monseigneur heeft zich daarom maar tot Youtube bekeerd.

Lees verder

Ellen DeGeneres onder vuur nadat ze haar quarantaine vergeleek met gevangenis

De Amerikaanse talkshowhost Ellen DeGeneres ligt onder vuur omdat ze haar quarantaine thuis vergeleek met een verblijf in de gevangenis.

Lees verder

Trucker pleit schuldig aan doodslag na vondst 39 lijken in koelcontainer
In de zaak van de Vietnamezen die eind oktober in het Engelse Essex dood werden aangetroffen in een vanuit Zeebrugge verscheepte koelcontainer, heeft een vrachtwagenbestuurder schuldig gepleit aan doodslag.
Lees verder

Ziekenhuizen nemen spontaan initiatief om woonzorgcentra te helpen

Ze sturen personeel en materiaal, geven opleiding en advies. De ziekenhuizen loodsen de woonzorgcentra door deze crisis.

Lees verder

Toni Kroos onder vuur in Spanje: "Een deel van je loon afstaan is een zinloze donatie aan de club"

Real-middenvelder Toni Kroos ligt in Spanje stevig onder vuur omdat hij ondanks de coronacrisis pertinent weigert een deel van zijn loon af te staan. "Een deel van je loon afstaan, is een zinloze donatie aan de club", vertelde de 30-jarige Duitser dinsdag.

Lees verder

Kenneth "Speedy" Smith naar Telenet Giants Antwerp

De Amerikaanse point guard Kenneth "Speedy" Smith (27) zal volgend seizoen in de kleuren van Telenet Giants Antwerp spelen. Smith is een echte floorleader met een uitstekend passing game, veel spelinzicht en zoals zijn bijnaam al doet vermoeden, erg snel.

Lees verder

Iedereen een mondmasker, of pasjes voor wie immuun is? Zo kan het gewone leven mogelijk terugkeren
Ooit komt er uiteraard een einde aan de lockdown light waarin we ons nu bevinden. Maar hoe gaan we die richting uit? Er zijn meerdere manieren die ons kunnen helpen binnenkort weer ons publieke leven op te pikken.
Lees verder

Iedereen een mondmasker, of pasjes voor wie immuun is? Zo kan het gewone leven mogelijk terugkeren

Ooit komt er uiteraard een einde aan de lockdown light waarin we ons nu bevinden. Maar hoe gaan we die richting uit? Er zijn meerdere manieren die ons kunnen helpen binnenkort weer ons publieke leven op te pikken.

Lees verder

Laat u niet overvallen door inflatie

De inflatie is hoger dan de spaarrente en dus verliezen spaar­ders koopkracht. Maar het kan nog erger: als de inflatie toeneemt. De coronapandemie kan dat versnellen.

Lees verder

Lichaam van achtjarige Kennedy-telg ook geborgen

Na een dagenlange zoektocht werd dinsdag het lichaam van de kleindochter van de Amerikaanse senator Robert F. Kennedy geborgen, nu is ook haar achtjarig zoontje gevonden.

Lees verder

Ook uw auto is een bedreiging voor uw privacy

Autobezitters lopen het risico onbewust veel privacygevoelige gegevens vrij te geven. Dat gebeurt onder meer via apps.

Lees verder

'Candle in the wind' grootste hit van 25 jaar Ultratop

Om zijn 25ste verjaardag te vieren stelde Ultratop een lijstje op. De supertop 1.000 van de afgelopen 25 jaar aan Vlaamse hitparades noemt 'Candle in the wind' van Elton John als grootste hit.

Lees verder

Sleutelfiguur van Lewinsky-schandaal is overleden

Linda Tripp, één van de sleutelfiguren van het Lewinsky-schandaal is overleden. Dat bevestigt haar advocaat Joseph Murtha.

Lees verder

De zon blijft niet in haar kot

Donderdag wordt opnieuw een zonnige dag met slechts enkele lokale wolkenvelden. In de namiddag vormen er zich in de Ardennen en in Belgisch Lotharingen wel stapelwolken, maar het blijft er wellicht droog. De maxima liggen tussen 18 en 21 graden in de Ardennen en tussen 21 en 24 graden elders. Aan zee wordt het niet warmer dan 17 graden. Dat meldt het KMI.

Lees verder

"F1-seizoen gaat waarschijnlijk zonder publiek van start in Europa"
De technisch directeur van de Formule 1, Ross Brawn, laat weten dat het F1-seizoen 2020 waarschijnlijk van start zal gaan in Europa en dat de mogelijkheid bestaat dat dit achter gesloten deuren zal zijn.
Lees verder

Partner van burgemeester Sint-Truiden ontwaakt uit coma

De partner van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden is uit zijn coma ontwaakt. Op 17 maart raakte bekend dat de burgemeester van thuis uit werkte, omdat haar partner wegens een besmetting met het nieuwe coronavirus gehospitaliseerd moest worden.

Lees verder

Schietpartij in pizzeria schrikt hele buurt op

In pizzeria Pizza Pazza aan de Sint-Amandsstraat in Strombeek-Bever vond woensdag in de late namiddag een dodelijke schietpartij plaats. Een veertiger kwam daarbij om het leven. Alles wijst in de richting van een afrekening.

Lees verder