Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 30 april 2020

De stijlgeheimen van Emilie Duchêne: 'Draag niet zomaar iets omdat het in de mode is'

De stijlgeheimen van Emilie Duchêne: 'Draag niet zomaar iets omdat het in de mode is'
Emilie Duchêne, oprichtster van Thea Jewelry, brengt een collectie uit rond het nieuwe coronavirus, 'Reste chez toi - blijf thuis'. De opbrengsten van het project - Duchêne ontwierp een totebag, twee petten en twee T-shirts - gaan naar inzamelacties om ziekenhuispersoneel in België en Frankrijk te steunen in hun strijd tegen covid-19. Dit zijn haar stijlgeheimen.
Lees verder

Zelfmoordaanslag in Kabul, Afghanistan: 3 doden en 15 gewonden

Een zelfmoordaanslag in de provincie Kabul, niet ver van de hoofdstad van Afghanistan, heeft woensdag drie mensen gedood en 15 gewonden. Dat zegt het plaatselijke ministerie van Binnenlandse Zaken.

Lees verder

Acteur Irrfan Khan, bekend van Slumdog Millionaire, sterft na strijd tegen kanker

Irrfan Khan, de Indiase acteur die onder meer meespeelde in de films Life of Pi en Slumdog Millionaire, is woensdag overleden aan een zeldzame kanker.

Lees verder

Debation Island: 'Als ik het coronavirus niet zie, dan ziet het coronavirus mij niet'
Vorige week presenteerde de Nationale Veiligheidsraad haar exitstrategie om het normale leven weer te hervatten. Ook in Thailand is voor de deelnemers aan Debation Island het einde van de lockdown in zicht. Hoe ze hierop reageren, ziet u in bovenstaande video van 'De ideale wereld'.
Lees verder

'Blijf in uw kot' betekent soms ook 'blijf in de kast'

Net als bij jongerentelefoon Awel zien ze bij Lumi, de voormalige Holebifoon, sinds de coronacrisis het aantal oproepen oplopen. Zo krijgen ze tot vijftig procent meer vragen over gender en seksuele voorkeur binnen.

Lees verder

Hoe maak je een mondmasker volgens de officiële richtlijnen?
Mondmaskers zullen meer en meer een vertrouwd zicht in het straatbeeld worden. Maar hoe maak je zelf een mondmasker? Creatief naaister Evy Hutsebaut geeft het voorbeeld in de video hierboven, op basis van de officiële richtlijnen.
Lees verder

Mike Pence onder vuur na negeren verplichte mondmaskerregel
De Amerikaanse vicepresident heeft dinsdag de Mayo Clinic bezocht in Rochester, Minnesota. Opvallend: als enige droeg Pence bij dat bezoek geen mondmasker. Het ziekenhuis verplicht nochtans dat iedereen die het ziekenhuis binnenkomt een masker moet dragen tegen de verspreiding van covid-19.
Lees verder

Virtueel op bezoek bij Frida Kahlo

In Mexico City raakt u voorlopig niet, maar mocht u het Frida Kahlo ­Museum willen bezoeken, dan kan dat voortaan van achter uw computer.

Lees verder

Kwart minder woonkredieten verstrekt in eerste trimester

In het eerste kwartaal werd voor 24,2 procent minder aan woonkredieten verstrekt dan dezelfde periode vorig jaar.

Lees verder

LIVE. 170 nieuwe doden in België
Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over het coronavirus. Volg het hier live.
Lees verder

Boris Johnson opnieuw vader geworden

De Britse premier Boris Johnson is opnieuw vader geworden. Zijn vriendin Carrie Symonds schonk woensdagmorgen het leven aan een jongen. Moeder en kind maken het goed, aldus de woordvoerder van het stel.

Lees verder

Anthony Fauci over imitatie Brad Pitt: 'Hij kon me goed nadoen'
De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci was vol lof over Brad Pitt's vertoning van afgelopen vrijdag. 'Hij deed het geweldig, alleen moet hij nog werken aan zijn Brooklyn accent, aldus Fauci. De Amerikaanse acteur had vorige week in het programma Saturday Night Live Anthony Fauci bedankt voor zijn kalmte en duidelijkheid.
Lees verder

"Hoe durft de F1 zo'n roekeloze aankondiging te doen terwijl nog zoveel onbekend is?"
Paul Hembery, de voormalige baas van Pirelli in de Formule 1, noemt het plan om weer te gaan racen in juli ronduit roekeloos.
Lees verder

Laatstejaars? Oprah Winfrey zal dit jaar uw diploma uitreiken

De studenten die dit jaar overal ter wereld afstuderen, zien door de coronacrisis hun diploma-uitreiking in het water vallen. Om de pijn te verzachten, heeft Facebook nu besloten om een virtuele diploma-uitreiking te organiseren met bekende sprekers en muzikanten.

Lees verder

Download de mondmaskergids van Eva Mouton
Omdat er zoveel vragen zijn over de mondmaskers, besloot cartooniste Eva Mouton een mondmaskergids te tekenen. U kan de gids hier downloaden.
Lees verder

Politieke spanning, lege winkelrekken en een pandemie: de Venezolaanse perfecte storm

In Venezuela is geweld uitgebroken en dreigt covid-19 in een hongerepidemie om te slaan. Maar volgens president Nicolas Maduro, die elke vorm van protest de kop indrukt, doet zijn land het prima in de strijd tegen het virus: officieel zijn er slechts tien mensen aan overleden.

Lees verder

Gentse start-up koppelt thuisbezorgapps aan restaurants

De Gentse food start-up Deliverect heeft 16,25 miljoen euro opgehaald om zijn groeipad verder te zetten. Deliverect maakt software die het restaurants gemakkelijker maakt om hun online- en afhaalbestellingen te beheren.

Lees verder

Voorstel kustplan: vanaf 18 mei tweedeverblijvers welkom, huurders vanaf 8 juni

De kustburgemeesters overlegden met provinciegouverneur Carl Decaluwé over de organisatie van de zomer aan zee. Ze zijn voorstander van een terugkeer van de tweedeverblijvers vanaf 18 mei, vanaf 8 juni zijn huurders opnieuw welkom. 'Maar de gezondheid blijft absolute voorrang hebben', zei Decaluwé.

Lees verder

OPROEP. Mist u uw werk?
Het nieuwe coronavirus hertekent onze manier van werken. Veel mensen werken minder omdat ze terugvallen op tijdelijke werkloosheid, ze moeten of kunnen telewerken al dan niet met of zonder kinderen,… Sommige mensen missen hun 'oude manier' van werken niet, anderen dan weer wel. Wat is voor u de waarde van werk? Biedt het houvast, zingeving, sociale voldoening? Of krijgt u nu eindelijk grip op uw dagen en eigen ritme?
Lees verder

Belastingbonus op komst voor coronawerklozen

De 1,3 miljoen coronawerklozen wacht bij hun belastingafrekening vanaf volgend jaar goed nieuws. Ze zullen belangrijke bedragen terugkrijgen van de fiscus. Dat blijkt uit berekeningen van de Nationale Bank.

Lees verder

Belgisch make-upbedrijf komt met coronakit

Het Belgische The Mobile Make-up Bar springt mee op de coronakar. In de webshop kan je sinds kort een 'clean kit' bestellen met een katoenen mondmasker en een natuurlijke handgel.

Lees verder

Dolfijnen 'geven licht' door zeevonk voor kust L.A.
Voor de kust van Los Angeles in de Amerikaanse staat Californië verscheen een eerder magisch tafereel: 'lichtgevende' dolfijnen. De dieren kleurden felblauw in het donkere water en zwommen langs de boot van enkele dolfijnspotters. Het lichtgevende water is het resultaat van de aanwezigheid van de zeevonk. Het levert deze unieke beelden op.
Lees verder

Netflix brengt Borgen terug

De Deens openbare omroep DR gaat samen met Netflix een nieuw seizoen maken van de legendarische politieke reeks Borgen. In de nieuwe afleveringen, die in 2022 wereldwijd beschikbaar moeten zijn, zal de originele cast opnieuw opdraven.

Lees verder

We zijn minder gemotiveerd om de maatregelen te volgen

De langdurige lockdownperiode begint te wegen. Dat blijkt uit de resultaten van de motivatiebarometer. 'Het is tijd dat de overheid een transparant en verbindend verhaal communiceert.'

Lees verder

Minder opnames, meer ontslagen, toch meer bezette ziekenhuisbedden

Het aantal bezette ziekenhuisbedden met coronapatiënten is vandaag licht gestegen. Nochtans zijn er meer mensen ontslagen (340) uit het ziekenhuis dan dat er opgenomen worden (174). Hoe kan dat?

Lees verder

Blijven trainen in lockdown is geen sinecure voor Belgian Cheetah Camille Laus: "Gelukkig dagen we elkaar graag uit"

Door het coronavirus ligt momenteel de hele sportwereld stil. Maar toch blijven atleten trainen, om klaar te zijn bij een herneming van de competities. "Daar heb ik het het moeilijkste mee", erkende sprintster Camille Laus op de website van Team Belgium. "Het is niet makkelijk gemotiveerd te blijven op training." Laus zou deze zomer met de Belgian Cheetahs (4x400m) deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio, maar die Spelen werden met een jaar uitgesteld.

Lees verder

Weyts wil studenten uit lerarenopleiding inschakelen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil studenten uit het laatste jaar van de lerarenopleiding inschakelen bij de heropening van de scholen vanaf 15 mei. Weyts belooft ook extra geld voor de kosten van de coronacrisis.

Lees verder

Van Gucht verdedigt Belgische werkwijze voor internationale pers: 'Trump vergeleek appelen met peren'

Viroloog en interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht heeft woensdag de internationale pers uit de doeken gedaan hoe België de statistieken rond het coronavirus bijhoudt. Onder meer dankzij de Amerikaanse president Donald Trump denken ze in vele andere landen dat België het hoogste sterftecijfer ter wereld heeft.

Lees verder

UCI stelt beslissing over wielerseizoen uit en komt volgende week dinsdag pas met nieuwe wedstrijdkalender

Het is nog even wachten op de hertekende kalender in het wielrennen. De Internationale Wielerunie UCI vergaderde woensdag met vertegenwoordigers van alle belanghebbende partijen (organisatoren, teams, renners) maar er kwam nog geen witte rook. Volgende week dinsdag (5 mei) zal meer nieuws volgen.

Lees verder

Griekenland verwelkomt deze zomer weer toeristen

Buitenlandse toeristen zijn deze zomer welkom in Griekenland. Dat heeft minister van Toerisme Harry Theocharis verklaard op BBC Radio. Er worden wel voorzorgsmaatregelen genomen.

Lees verder

Jambon: 'Klaar voor contact tracing vanaf 11 mei'
Minister-president Jan Jambon heeft in het Vlaams Parlement meer uitleg gegeven over de stand van het contactonderzoek in Vlaanderen. Vanaf volgende week zal gestart worden met een testfase, op 11 mei zal de contactopsporing effectief starten.
Lees verder

Clasica San Sebastian en Ronde van het Baskenland gaan in 2020 niet door

De Spaanse wielerwedstrijden Clasica San Sebastian en Ronde van het Baskenland worden dit jaar niet gereden. Beide WorldTour-races waren al eerder uitgesteld vanwege de coronacrisis, maar woensdag werd beslist ze te annuleren voor 2020.

Lees verder

Zo verliep de digitale gemeenteraad in Antwerpen: van Death Star naar 'prachtige gordijnen'

De Antwerpse gemeenteraad hield de afgelopen dagen zijn eerste virtuele zitting en die verliep tot ieders verbazing best vlot. Er zijn heel wat pluspunten aan zo'n vergadering, maar ook veel valkuilen. Vooral het instellen van de achtergrond oefent een grote aantrekkingskracht uit op politici, zeker op burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Lees verder

Dochters willen vader niet met rust laten tijdens live-uitzending
Ook in de Verenigde Staten werken veel mensen van thuis uit, waaronder weerman Lonnie Quinn van televisiestation CBS2 in New York. Dinsdag wou Quinn het weerbericht presenteren vanuit zijn kot, maar dat zou niet zonder de aanwezigheid van zijn dochters gebeuren. Zijn vrouw was in vergadering en kon de ludieke situatie niet verhelpen.
Lees verder

Ex-CD&V-directeur wordt communicatieadviseur van De Block

Peter Poulussen zat tien jaar lang als politiek directeur in de machinekamer van CD&V. Nu versterkt hij het kabinet van minister Maggie De Block (Open VLD), meldt Het Laatste Nieuws en bevestigt hij aan onze redactie. Hij doet dat mét CD&V-lidkaart. 'De minister valt er niet over.'

Lees verder

Voortvluchtige mededader moord op André Cools opgepakt in Italië

De Italiaanse politie heeft een voortvluchtige dader opgepakt die in 1991 betrokken was bij de moord op voormalig PS-kopstuk en vice-premier André Cools, zo meldt het lokale Corriere del Mezzogiorno.

Lees verder

Ook na zijn periode bij Club Brugge lukt het Ricardo van Rhijn niet om lang bij dezelfde club te blijven

Ricardo van Rhijn speelt volgend seizoen niet meer voor Heerenveen. Het aflopende contract van de voormalige verdediger van Club Brugge wordt niet verlengd, zo bevestigde de club woensdag.

Lees verder

Mondmaskers tot eind augustus verplicht in vliegtuigen Brussels Airlines

Lufthansa gaat het dragen van een mondmasker verplichten aan boord van alle vliegtuigen van de groep. De maatregel van de Duitse luchtvaartgroep geldt ook voor Brussels Airlines. De verplichting gaat komende maandag in en zal al zeker tot en met eind augustus moeten worden opgevolgd.

Lees verder

Eerste fase exitplan gaat maandag van start, zoals gepland

De eerste fase van het afbouwplan gaat zoals voorzien op 4 mei in. De experten van de GEES, de groep belast met de exitstrategie, hebben verklaard dat de huidige evolutie van de covid-19-epidemie een eerste versoepeling van de maatregelen toelaat, premier Sophie Wilmès woensdagavond weten.

Lees verder

UEFA meent dat voetbalcompetities seizoen kunnen uitspelen, maar Belg is sceptisch: "Kan gevolgen hebben voor leven en dood"

Het Medisch Comité van de Europese Voetbalfederatie UEFA meent dat de door de coronapandemie gestaakte competitie nog uitgespeeld kunnen worden. Michel D'Hooghe, voorzitter van de Medische Commissie van de Wereldvoetbalbond FIFA, is daar echter bijzonder sceptisch over.

Lees verder

Joe Biden wint Democratische voorverkiezing in Ohio

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat, Joe Biden, heeft de Democratische voorverkiezingen in de staat Ohio met een grote meerderheid gewonnen van de linkse senator Bernie Sanders. Een formaliteit, want Sanders heeft zich al teruggetrokken uit de race.

Lees verder

Minister Muylle wil vanaf volgende week opnieuw voluit kortingen in de supermarkten

Minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) wil dat de supermarkten vanaf volgende week opnieuw voluit kortingen toelaten. 'Ik hoop dat de ministerraad morgen ingaat op de vraag om het verbod op kortingen te schrappen vanaf volgende week, aangezien het moment mij daartoe nu aangewezen lijkt', zei ze in de Kamercommissie Economie.

Lees verder

Oliekoers schiet 30 procent hoger in de VS

De prijs voor een vat van de Amerikaanse oliesoort WTI voor levering in juni is woensdag de hoogte in geschoten. Een rapport over de iets minder sterker dan verwachte toename van de oliereserves in de Verenigde Staten joeg de koers meer dan dertig procent hoger.

Lees verder

Vanaf 4 mei kan iedereen met symptomen zich laten testen
Ook mensen die niet in een residentiële instelling als ziekenhuizen of woonzorgcentra verblijven kunnen vanaf 4 mei getest worden op covid-19 als ze symptomen van een virale infectie vertonen. Dat is woensdag beslist op een interministeriële conferentie van de ministers van Volksgezondheid.
Lees verder

Super League breidt serieus uit: Belgische vrouwencompetitie telt volgend seizoen tien voetbalclubs

De Women's Super League kent volgend seizoen een aanzienlijke schaalvergroting. In plaats van zes ploegen zoals het voorbije seizoen, zullen er in de jaargang 2020-2021 tien vrouwenploegen deelnemen op het hoogste niveau in België. Dat maakte de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) woensdag bekend.

Lees verder

Nederlandse douane vindt 4.500 kilo cocaïne tussen bananen

In het Nederlandse Vlissingen, in de provincie Zeeland, is 4.500 kilo cocaïne aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse douane. De drugs zaten verstopt tussen een lading bananen en hebben een straatwaarde van naar schatting 180 miljoen euro.

Lees verder

Jongen van 16 in levensgevaar na steekpartij in centrum Antwerpen

Een jongeman van 16 jaar is woensdagavond ernstig gewond geraakt bij een steekpartij in de De Keyserlei, in het centrum van Antwerpen. Dat meldt Gazet van Antwerpen. De dader is spoorloos.

Lees verder

Nieuw boek Simone de Beauvoir op komst

Bijna 35 jaar na haar dood verschijnt er nieuw werk van Simone de Beauvoir. 'Les inséparables' werd in de jaren vijftig door de Franse filosofe neergepend, maar nooit eerder gepubliceerd.

Lees verder

Goffin verslaat Paire op de Playstation en staat in halve finales virtueel toernooi Madrid

David Goffin (ATP-10) heeft zich woensdag voor de halve finales van het virtueel tennistoernooi van Madrid geplaatst. Op de Playstation 4 versloeg hij de Fransman Benoît Paire (ATP-22) met 6-0. De Griek Stefanos Tsitsipas (ATP-6), die de Spanjaard David Ferrer met 6-2 uitschakelde, is zijn volgende tegenstander.

Lees verder

'Zet kortingen en reclame voor alcoholische dranken tijdelijk stop'

Het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) wil dat er tijdelijk geen promotie meer wordt gemaakt voor alcoholische dranken. Het centrum zegt meer getuigenissen te ontvangen van mensen die tijdens de lockdown de controle over hun alcoholgebruik verliezen.

Lees verder

Canadese Navo-helikopter verdwijnt boven Ionische Zee

Een helikopter van het Canadese leger die voor de Navo inspectieopdrachten uitvoert, is woensdagavond boven de Ionische Zee verdwenen. Dat meldt het Griekse leger.

Lees verder

Corona goed voor het klimaat? Integendeel, vrezen experts
Door de coronacrisis rijden we veel minder met de auto en wordt er amper nog gevlogen. We stoten dus veel minder broeikasgassen uit. Toch is de coronacrisis geen zegen voor het klimaat.
Lees verder

Corona goed voor het klimaat? Integendeel, vrezen experts

Door de coronacrisis rijden we veel minder met de auto en wordt er amper nog gevlogen. We stoten dus veel minder broeikasgassen uit. Toch is de coronacrisis geen zegen voor het klimaat.

Lees verder

Keuringscentra zouden opnieuw openen voor periodieke keuringen

De keuringscentra gaan binnenkort ook opnieuw open voor de periodieke keuring van personenwagens. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) zou daarvoor donderdag het licht op groen zetten.

Lees verder

Sicilië gaat ver om toeristen te lokken
Het Italiaanse eiland Sicilië gaat de helft van de vliegreis en een derde van de hotelkosten betalen van toeristen die na de coronacrisis besluiten om er op vakantie te gaan. Toerisme is er heel belangrijk voor de inkomsten, dus is de overheid bereid om ver te gaan.
Lees verder

Sprankeltje hoop voor remdesivir, 'beste' kandidaat-medicijn tegen covid-19
Er zijn nieuwe studieresultaten van het experimentele geneesmiddel remdesivir. Het zou patiënten kunnen helpen om sneller te genezen, klinkt het. Maar een echt 'hoera' lijkt voorbarig. Drie vragen over het 'beste' kandidaat-medicijn tegen covid-19.
Lees verder

2.500 nieuwe doden in VS, Trump verlengt federale maatregelen niet

Hoewel er de voorbije 24 uur in de Verenigde Staten opnieuw 2.500 coronadoden vielen, verlengt president Donald Trump de coronamaatregelen niet. Die lopen vandaag ten einde.

Lees verder

Zweden denkt aan nachttrein tussen Malmö en Brussel

De Zweedse regering wil meer nachttreinen in Europa. Een eerste project zou een verbinding tussen Malmö en Brussel kunnen zijn, zegt het Zweedse verkeersagentschap in een studie. Er zijn wel nog obstakels.

Lees verder

Brokstukken verdwenen Navo-helikopter gevonden

In de Ionische Zee tussen Griekenland en Italië zijn brokstukken gevonden, is donderdag vernomen uit Griekse militaire bron. Boven die zee is woensdagavond een Canadese helikopter die voor de Navo inspectieopdrachten uitvoert, verdwenen. Er waren zes mensen aan boord.

Lees verder