Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 29 april 2020

Crucke: ‘Als de oppositie andere meerderheid kan vormen, dat ze maar doen’

Crucke: 'Als de oppositie andere meerderheid kan vormen, dat ze maar doen'

'Er is geen alternatief voor de minderheidsregering-Wilmès', zegt MR-ondervoorzitter Jean-Luc Crucke. 'Het is nu niet het moment voor politieke spelletjes.'

Lees verder

Domus Medica stelt vuistregels op voor heropening huisartsenpraktijken op 4 mei

Niet-essentiële raadplegingen werden door de coronamaatregelen uitgesteld, maar vanaf 4 mei wordt de toegang tot de gezondheidszorg geleidelijk opnieuw uitgebreid. Huisartsenvereniging Domus Medica heeft nu tien vuistregels opgesteld om een veilige heropstart van de huisartsenpraktijken te waarborgen. Er wordt aangeraden om patiënten zelf uit te nodigen om de angst bij hen weg te nemen.

Lees verder

Saint Laurent haakt nu al af voor Parijse modeweek

Het Franse modehuis Saint Laurent, waar de Belgische modeontwerper Anthony Vaccarello de collecties ontwerpt, zal hoe dan ook geen defilé plannen tijdens de volgende Parijse modeweek. Als die er al komt.

Lees verder

Jonge skater komt om bij aanrijding op honderd meter van zijn woning

Op de Heirweg in Stekene gebeurde maandagavond om 21.50 uur een dramatisch ongeval. Een jongeman werd bij het oversteken aangereden terwijl hij met zijn skateboard de Heirweg overstak. De jongeman was op weg naar huis, amper honderd meter verderop.

Lees verder

Man rijdt motoragenten opzettelijk aan nabij Parijs

In Colombes, een voorstad van Parijs, heeft een man bij een wegcontrole opzettelijk twee agenten aangereden. Tijdens zijn eerste verhoor verwees de chauffeur naar de situatie in Palestina.

Lees verder

Spaanse vrouw barst in tranen uit wanneer ze namen slachtoffers voorleest
In Spanje zijn intussen meer dan 23.500 mensen gestorven aan covid-19. Daarmee blijft Spanje een van de zwaarst getroffen landen ter wereld, na de VS en Italië. Ook heel wat zorgverleners sterven er elke dag in de strijd tegen het coronavirus. Toen een lokale ambtenaar in Valladolid maandag de namen van de slachtoffers voorlas, kon ze haar tranen niet bedwingen.
Lees verder

Mei ondanks lockdown toch opnieuw Plasticvrij
De duurzame burgercampagne Mei Plasticvrij zal vrijdag wel degelijk van start gaan, ondanks de lockdown in ons land.
Lees verder

LIVE. 123 nieuwe patiënten opgenomen, 647 nieuwe besmettingen: 'Risico op oplopen virus kan beperkt worden, ook als we maatregelen lossen'
Er werden de afgelopen 24 uur 123 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis na besmetting met het coronavirus. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum. er vielen opnieuw 134 doden. Volg de persconferentie hier live.
Lees verder

VRT heeft twee nieuwe hoofdredacteurs

Lees verder

Trump: 'Niet verantwoordelijk voor piek in gebruik ontsmettingsmiddel'
De Amerikaanse president Donald Trump verkondigde vorige week dat 'het injecteren van ontsmettingsmiddel' misschien wel een goed idee zou zijn in de strijd tegen het coronavirus. Volgens verschillende gouverneurs zou het gebruik van desinfecterende middelen de afgelopen dagen dan ook gestegen zijn. Trump schuift in de video hierboven alle verantwoordelijkheid van zich af.
Lees verder

Kunstwerk met uitzicht op Zwitserse Alpen

In Parijs, Buenos Aires, Liverpool en Genève kennen ze zijn werk al, en nu heeft de Frans-Zwitserse kunstenaar Saype ook de Zwitserse Alpen verfraaid door een graslandschap te bewerken met bioafbreekbare stoffen. Dichtbij Leysin is vanuit de lucht een 3.000 vierkante meter groot trompe-l'oeil te zien van een meisje dat met krijt allerlei figuurtjes op de grond getekend heeft, die samen een ketting vormen. 'Beyond crisis' heeft hij het werk getiteld, en de kunstenaar zegt inspiratie gevonden te hebben in de coronacrisis. 'Dit fresco weerspiegelt voor mij het bouwen aan een wereld met meer solidariteit en menselijkheid.'

Lees verder

België neemt voor 5,37 miljard euro aan coronamaatregelen

In ons land werd al voor 5,37 miljard euro aan coronamaatregelen beslist, gaande van tijdelijke werkloosheid tot de Vlaamse premies voor wie zijn zaak moeten sluiten. Het gat in de begroting loopt op tot niet minder dan 35 miljard euro.

Lees verder

"Lewis Hamilton zie je nooit iets smerig met een tegenstander uithalen"
Lewis Hamilton mag dan wel een zesvoudig F1-kampioen zijn, de Brit behaalde die titels volgens zijn team nooit door met een tegenstander iets 'smerig' uit te halen.
Lees verder

Noorse miljonair opgepakt na verdwijning echtgenote: 'Ontvoering was opzettelijke misleiding'

De Noorse politie heeft de steenrijke zakenman Tom Hagen (70) opgepakt. Dat gebeurde anderhalf jaar na de verdwijning van zijn echtgenote, Anne-Elisabeth Falkevik Hagen. Er werd eerst losgeld geëist voor de vrouw, maar dat zou gebeurd zijn om de politie te misleiden.

Lees verder

Brusselse restaurants Bonsoir Clara en La Bécasse failliet

Na Hotel Metropole moeten alweer twee bekende Brusselse zaken de handdoek in de ring gooien door de coronacrisis. L'Echo meldt dat restaurants Bonsoir Clara en La Bécasse failliet zijn.

Lees verder

Brief van de dag: 'Ik ben 101, maar ook ik wil perspectief'

Simonne Van Swol woont in een serviceflat, maar mag al acht weken niet naar buiten.

Lees verder

Directeur Bond Zonder Naam: 'De vraag is: hoe bereid zijn we om zelf te veranderen?'

Bond Zonder Naam-directeur Anniek Gavriilakis hoef je er niet van te overtuigen dat een samenleving bestaat uit cijfers én mensen. Maar hoe overtuigt ze daar anderen van, samen met haar organisatie? Een gesprek over mens-blijven in harde tijden.

Lees verder

Netflix lanceert nieuwe 'intieme' documentaire over Michelle Obama

Op de streamingdienst Netflix kun je vanaf woensdag 6 mei kijken naar de documentaire Becoming<.i>. Daarin wordt de voormalige first lady Michelle Obama gevolgd tijdens de tournee voor haar gelijknamige boek in 2018-2019. De productie werd gemaakt door het bedrijf van de Obama's.

Lees verder

'Woonzorgcentra hebben een nachtmerrie achter de rug, versoepeling bezoek is dan ook voorbarig'

De Taskforce Zorg hoopt tegen midden mei weer bezoek te kunnen toelaten in woonzorgcentra. Daarmee zou na ruim twee maanden een einde komen aan de lockdown voor de bewoners. Maar koepelorganisaties Zorgnet-Icuro, Vlozo en VVSG zijn het niet eens met de timing: 'Te voorbarig.'

Lees verder

Beke: 'Bezoek zal niet in alle woonzorgcentra tegelijk mogelijk zijn.'

Minister van Welzijn Wouter Beke wil nog geen datum plakken op bezoek in de woonzorgcentra. Woonzorgcentra zonder Covid-besmetten zullen wel sneller opnieuw open gaan voor bezoekers.

Lees verder

Wat als je geen naaimachine hebt om mondmaskers te maken?
Er wordt de Belgen aangeraden om mondmaskers te dragen, en in sommige gevallen is het gebruik zelfs verplicht. Mensen worden ook opgeroepen om die mondmaskers zelf te maken. Maar wat als je geen naaimachine hebt? Kamagurka heeft een oplossing in de video hierboven.
Lees verder

Veel meer doden in woonzorgcentra: Britten komen in de buurt van Italië

De rusthuizen in Engeland en Wales hebben de voorbij twee weken 4.343 bewoners verloren aan het coronavirus. Door de sterke stijging komt het dodental in het Verenigd Koninkrijk nu boven de 25.000 slachtoffers uit.

Lees verder

Verplichte detox-periode voor Airbnb-woningen

Als een kamer, appartement of woning via het internetplatform Airbnb wordt verhuurd, dan moet die na elke gast 24 uur leeg blijven vooraleer de volgende er mag logeren. Dat is een van de maatregelen waarmee Airbnb de coronacrisis hoopt door te komen.

Lees verder

Nederlandse royals charmeren met openhartige videochats op Koningsdag
Deze editie van Koningsdag verliep maandag helemaal anders dan normaal. Door de coronamaatregelen werden alle plechtigheden van de nationale feestdag in Nederland afgelast en moest iedereen de feestdag thuis vieren. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters vulden de dag met videogesprekken met burgers. Zo kregen de Nederlanders een unieke inkijk in het leven van hun koningshuis.
Lees verder

OPINIE | Hoe ons immuunsysteem ons kan leren om corona te bestrijden
De manier waarop ons immuunsysteem zich verdedigt tegen een virusinfectie, toont hoe we kunnen reageren op de coronaepidemie. immunologist Arnaud Marchant en epidemiologist Pierre Van Damme benadrukken het belang van samenwerking op nationaal en internationaal niveau.
Lees verder

Mensen met beperking nodigen Vlaanderen uit om met hen mee te zingen

Zingen tegen corona. Dat is wat de organisatie Hart voor Handicap in een nieuwe campagne van De Genereuzen doet. 53 mensen met een beperking zingen 'Ik hou van u' van Noordkaap, en nodigen Vlaanderen uit om mee te doen. 'Want vriendschap kent geen beperking', zegt algemeen directeur Luc Perdieus.

Lees verder

Kan Donald Trump de verkiezingen uitstellen?

Dat de staat New York de Democratische voorverkiezingen afblaast, biedt Donald Trump een precedent om de presidentsverkiezingen uit te stellen. Dat stelt het campagneteam van Bernie Sanders. Is die vrees gegrond?

Lees verder

Pentagon geeft beelden van vermeende ufo's vrij
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft drie video's vrijgegeven van 'ongeïdentificeerde vliegende objecten', of ufo's. De beelden uit 2004 en 2015 waren eerder al gelekt, maar toen was het niet duidelijk of het om echte beelden ging of niet. De authenticiteit ervan is nu bevestigd. Wat de objecten zijn, is nog niet duidelijk. Oordeel zelf in de video hierboven.
Lees verder

Stefaan Degand maakt kunst met een pedoseksueel

In de nieuwe documentairereeks Ontoerekeningsvatbaar op Canvas creëren tien artiesten kunst met tien geïnterneerden. Acteur Stefaan Degand werkte met de 54-jarige pedoseksueel Dennis aan gedichten. 'Ik had de zwaarste paté van de hoop.'

Lees verder

Laatste stuk van nieuw viaduct in Genua geplaatst
Het laatste deel van een nieuw viaduct in Genua, gebouwd na het instorten van de snelweg in 2018, is dinsdag op zijn plaats gezet. Bij de ramp in 2018 kwamen 43 mensen om het leven. Eind juni gaat het viaduct naar verwachting weer open voor het verkeer. De vermaarde architect Renzo Piano, onder meer bekend van het Centre Pompidou, maakte het ontwerp.
Lees verder

Duitse huisartsen gaan naakt uit protest

Duitse huisartsen poseren naakt uit protest tegen een tekort aan beschermingsmiddelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

Lees verder

Een mondmasker maken, wat kost dat?

Vanaf 4 mei zal het mondmasker steeds vaker (verplicht) opduiken, onder meer op het openbaar vervoer. De overheid heeft aan elke burger één masker en twee filters beloofd, maar u kunt ze ook zelf maken. Wat moet dat kosten?

Lees verder

Fransen gaan alle contacten van coronapatiënten testen vanaf 11 mei

Frankrijk wil vanaf 11 mei, als de lockdown versoepeld wordt, iedereen testen die in contact is gekomen met coronapatiënten. Dat heeft premier Edouard Philippe bekendgemaakt in het Parlement. Hij beloofde ook dat er tegen die tijd voldoende mondmaskers beschikbaar zullen zijn.

Lees verder

Belg gearresteerd na feest met dj en catering op Ibiza

Op Ibiza is zondag een Belg gearresteerd die in zijn villa in Can Jordi een feestje had georganiseerd voor 18 gasten. Dat meldt de lokale krant Diario de Ibiza.

Lees verder

Politiek slotakkoord in zicht voor Els Ampe

Na de voorzittersverkiezingen bij Open VLD lijkt het over en out voor de politieke carrière van Els Ampe. De liberalen schamen zich dood om haar campagne, de schade voor de partij valt nauwelijks te overzien. 'Hier past een psychiater.'

Lees verder

Jagers zijn razend op man achter Welkom Wolf

Hubertus Vereniging Vlaanderen, de belangenbehartiger van de jachtsector, heeft het gehad met jan loos van welkom Wolf. 'De man is duidelijk een ordinaire onruststoker die geen maat kent in zijn wrok jegens de jagerij.'

Lees verder

Reproductiegetal gestegen in Duitsland: 'Hoe lager, hoe meer speelruimte'

De besmettingsgraad is in Duitsland gestegen tot 1. 'Dat getal wil je onder één houden', zegt Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch-Institut.

Lees verder

Venetië mist zijn toeristen: 'Iedereen die naar buiten mag, kom!'

De stad Venetië wil zo snel mogelijk het toerisme opnieuw aanzwengelen. 'Aan iedereen die de komende maanden buiten mag, wil ik zeggen: kom naar Venetië!', aldus burgemeester Luigi Brugnaro dinsdag op Twitter.

Lees verder

Orban wil transgenderwetgeving terugschroeven

De Hongaarse premier Viktor Orban wil het onmogelijk maken om legaal van gender te veranderen. Dat hij zich met andere zaken dan de coronacrisis bezighoudt, stoot op kritiek.

Lees verder

VTM annuleert uitzending 'Telefacts' na protest van advocaten Bakelmans

De Telefacts Special over de moord op Julie Van Espen wordt vanavond niet uitgezonden. De advocaten van Steve Bakelmans verzetten zich tegen de deelname van speurders in de reportage.

Lees verder

10 tot 14 leerlingen in de klas, mondmaskers niet de hele dag
Er zijn na overleg tussen de bonden en minister van Onderwijs Weyts verduidelijkingen gekomen op de coronamaatregelen in het onderwijs. Dat meldt de VRT.
Lees verder

F1-fabrieken blijven verplicht langer gesloten
De verplichte sluiting van de fabrieken van de F1-teams is verlengd tot 63 dagen, zo maakte de FIA vandaag officieel bekend. De voorbije dagen waren er al ernstige aanwijzingen dat de verplichte sluiting bijkomend verlengd zou worden.
Lees verder

Marc Van Ranst dan toch niet te gast op 1 meiviering PVDA

Viroloog Marc Van Ranst gaat dan toch niet spreken op de 1 mei-viering van PVDA. 'Na onderling overleg hebben we het dan zo gelaten', zegt hij.

Lees verder

'Meisje met de parel' zit voor gordijn en heeft toch wimpers

Onderzoekers hebben enkele geheimen van Johannes Vermeers Meisje met de parel op zijn gelijknamige schilderij blootgelegd. Zo zit ze niet in een lege ruimte én heeft ze wimpers.

Lees verder

Ook Hillary Clinton steunt Joe Biden

Hillary Clinton, presidentskandidaat tijdens de verkiezingen van 2016 en voormalig first lady, heeft haar steun uitgesproken voor Joe Biden. Hij is de enige Democratische kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen van 2020.

Lees verder

'Ze zullen je niet geloven'
Met een haast onmenselijke sereniteit vertellen twaalf getuigen hun verhaal in Kinderen van de Holocaust.
Lees verder

Rode Kruis verkoopt voor het eerst in 59 jaar geen stickers
De Rode Kruis-vrijwilligers hebben tijdens het laatste weekend van april geen stickers verkocht op kruispunten. De 770.000 stickers die al gedrukt werden, zal de organisatie gratis verdelen over gezinnen. In ruil wordt gevraagd de lokale afdelingen financieel te steunen.
Lees verder

Charles Michel vijf maanden EU-president: 'De balans is mager, zijn opdracht aartsmoeilijk'
Vijf maanden na zijn aantreden als voorzitter van de Europese Raad, komt de kritiek los op Charles Michel. De ex-premier slaagt er voorlopig niet in om tijdens de coronacrisis de neuzen van de Europese lidstaten in dezelfde richting te krijgen. Maar er is ook begrip voor de loodzware opdracht waarvoor hij staat.
Lees verder

Charles Michel vijf maanden EU-president: 'De balans is mager, zijn opdracht aartsmoeilijk'

Vijf maanden na zijn aantreden als voorzitter van de Europese Raad, komt de kritiek los op Charles Michel. De ex-premier slaagt er voorlopig niet in om tijdens de coronacrisis de neuzen van de Europese lidstaten in dezelfde richting te krijgen. Maar er is ook begrip voor de loodzware opdracht waarvoor hij staat.

Lees verder

Corona doet kortstondig ziekteverzuim pieken

De afgelopen maand maart, toen het nieuwe coronavirus uitbrak in ons land, is het kortstondige ziekteverzuim flink gestegen, zo blijkt uit een analyse van HR-dienstenbedrijf Acerta. Ziek gaan werken en zo misschien collega's aansteken hoort tot de verleden tijd, vermoedt het bedrijf.

Lees verder

Kennedytunnel grotendeels afgesloten richting Gent na ladingverlies van slib

In de Kennedytunnel in Antwerpen zijn woensdagochtend om iets na 7.00 uur twee van de drie rijstroken richting Gent versperd geraakt door ladingverlies na een kop-staartaanrijding tussen twee vrachtwagens. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. De aanrijding zelf was beperkt, maar het zeil van de achterste vrachtwagen is gescheurd en dat heeft ervoor gezorgd dat er een grote hoop slib op het wegdek is terechtgekomen.

Lees verder

Beke: 'contact tracing moet volgende week proefdraaien'

Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zal volgende week een eerste proef met contact tracing kunnen plaatsvinden. Tegen 11 mei hoopt de minister dat het systeem volledig operationeel zal zijn.

Lees verder