Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 10 april 2020

Bepaalde sectoren betalen vakantiegeld vervroegd uit

Bepaalde sectoren betalen vakantiegeld vervroegd uit

Mensen die in de schoonmaak, de dienstenchequesector, de horeca, het uitzendwerk of beschutte werkplaatsen aan de slag zijn, krijgen hun vakantiegeld dit jaar vroeger.

Lees verder

Commissie Landbouw pleit voor heropening tuincentra: 'Plantjes kan je niet invriezen'

De commissie Landbouw van het Vlaams Parlement dringt unaniem aan op een heropening van de tuincentra.

Lees verder

De enige Belg in de miljardairslijst van Forbes stampte in alle stilte een imperium uit de grond

Ondernemer Eric Wittouck (73) is officieel de meest waardevolle Belg. Hij is dit jaar de enige landgenoot in het miljardairslijstje van Forbes, en springt van plaats 191 naar 169. Wittoucks imperium: 8 miljard dollar, een slordig half miljard meer dan een jaar geleden. Allemaal in stilte opgebouwd uit suikerklontjes, afslankingsprogramma's en hondenbrokken.

Lees verder

Corona of niet, Pasen wordt het toch

Ook in Coronatijden herrijst Jezus. Zelfs een pandemie zal zo'n 200.000 gelovigen in ons land niet van een zalig Paasfeest houden zondag. De Kerk schakelt vlot digitaal, en dat biedt ook kansen.

Lees verder

William en Kate huren 'geheim wapen' van Harry en Meghan in

Om hun sociale media een boost te geven, hebben de Britse prins William en zijn vrouw Kate Middleton social media-wonderkind David Watkins (27) aangenomen. Pittig detail: Watkins werd nog maar enkele weken geleden ontslagen door Williams broer Harry en zijn vrouw Meghan Markle.

Lees verder

Experts doen oproep: 'Mooi weer of niet: willen we de zomer redden, dan moeten we nu binnenblijven'

We moeten de verleiding weerstaan, zo zeggen experts. Mooi lenteweer of niet. 'Als we de zomer willen redden, dan moeten we nu binnenblijven', aldus Marc Van Ranst, Steven Van Gucht, Geert Meyfroidt en Erika Vlieghe woensdagavond in VTM Nieuws.

Lees verder

LIVE. 'Daling van aantal gehospitaliseerden zet zich voort'
Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over het coronavirus. Volg het hier live.
Lees verder

Prins William en Kate verrassen schoolgaande kinderen met videocall
De Britse Prins William en zijn vrouw Kate Middelton brachten woensdag een 'virtueel bezoek' aan een basisschool in Burnley, Verenigd Koninkrijk. De school blijft open om te zorgen voor de kinderen van ouders die aan het werk blijven om het coronavirus te bestrijden. De Britse royals bedankten het personeel uitvoerig voor het geweldige werk dat ze leveren.
Lees verder

"De Tatoeages van Lewis Hamilton, daar ben ik geen fan van"
Ron Dennis, de voormalige baas van McLaren, is de ontdekker van Lewis Hamilton. In een interview met 'Sky' laat hij weten waarvoor hij hem bewondert en de dingen die hij niet goed vindt.
Lees verder

Donald Trump gaat amnestie voor 'Tiger king' Joe Exotic bekijken
Donald Trump gaat een mogelijke amnestie voor Joe Exotic, een veroordeelde zoo-eigenaar die wereldberoemd is geworden dankzij de Netflix-serie 'Tiger king', bekijken. Dat heeft de president woensdag gezegd na een persconferentie.
Lees verder

'Mondmaskers in de vriezer steken, werkt niet'

In de zoektocht naar manieren om het nieuwe coronavirus op gebruikte kledij en maskers te doden, duiken berichten op die beweren dat het werkt om die in de diepvriezer te plaatsen. 'Maar dat is geen goede strategie', zegt viroloog Steven Van Gucht.

Lees verder

Veiligheidsraad beslist pas volgende week (maar verlenging staat nu al zo goed als vast)

De Nationale Veiligheidsraad komt deze week niet meer bijeen. Dat zegt de woordvoerster van premier Sophie Wilmès (MR). Dat betekent dat er pas volgende week wordt beslist of de maatregelen worden verlengd. Maar dat die verlengd worden, staat nu al zo goed als vast.

Lees verder

Fotoshoot niet mogelijk? Dan tonen modellen de Zara-kleding toch gewoon thuis

Door de coronamaatregelen zijn groots opgezette fotoshoots voor de nieuwe zomercollectie niet mogelijk, maar daar paste het Spaanse merk Zara een mouw aan. Fotomodellen showden de nieuwe kledingstukken in hun woonkamer.

Lees verder

Grondwaterstanden opnieuw laag door uitblijvende aprilse grillen: 'Hopen dat zomer niet kurkdroog wordt'

Maartse buien en aprilse grillen? Geen sprake daarvan dit jaar. Het is warm, de zon schijnt en er valt geen druppel regen. Dat is slecht nieuws voor de grondwaterstanden: die staan in de helft van Vlaanderen laag tot zeer laag, net als de drie voorbije zomers. 'We moeten ingrijpen', zegt waterkundige Patrick Willems (KU Leuven).

Lees verder

Pasen in lockdown: het eerste familiefeest zonder familie

Pasen, voor velen nog steeds een kerkelijk hoogtepunt van het jaar, zal het eerste familiefeest in lockdown zijn. Paaseieren rapen bij oma en opa mag dit jaar écht niet, daar laat het Crisiscentrum geen twijfel over bestaan. Een teleurstelling voor oud en jong.

Lees verder

Is het veiliger om ouder familielid nu uit rusthuis te halen? 'Neem geen emotionele beslissing'

Nu verschillende woonzorgcentra zwaar getroffen worden door het coronavirus, overweegt u misschien om uw oudere familieleden daar weg te halen. Volgens Agentschap Zorg en Gezondheid mag dat ook. 'Maar over zo'n keuze moet héél goed nagedacht zijn', zegt woordvoerder Joris Moonens.

Lees verder

WZC in Geel verliest 23 bewoners op twee weken tijd, zeker vijf door corona

Sinds 27 maart overleden 23 van de 149 bewoners van het woonzorgcentrum Laarsveld in Geel. Het is onduidelijk bij precies hoeveel mensen het nieuwe coronavirus de doodsoorzaak is omdat niet alle personen zijn getest. Vijf van de overledenen waren besmet met sars-CoV-2.

Lees verder

New Balance en Nike maken maskers met materiaal voor sneakers

In deze crisistijden steken heel wat modebedrijven een handje toe om mee beschermend materiaal te helpen maken. Bij Nike en New Balance gebruiken ze zelfs materiaal dat normaal voor schoenen gebruikt wordt om mondmaskers en schermen te produceren.

Lees verder

De opmerkelijke doortocht van clubeigenaar Udi bij Lommel SK

Lommel SK loopt zoals verwacht zijn licentie mis. Clubeigenaar Udi Shochatovitch is volgens de licentiecommissie ook spelersmakelaar. De kroniek van een aangekondigde ontmaskering.

Lees verder

FOD Financiën helpt burgers telefonisch met het invullen van belastingaangifte

Door corona zal het dit jaar niet mogelijk zijn om naar een kantoor van FOD Financiën te gaan om hulp te vragen bij het invullen van je belastingaangifte. De overheidsdienst laat nu weten dat ze telefonisch bereikbaar zullen zijn om hulp te bieden.

Lees verder

Wat Artsen Zonder Grenzen leerde uit woonzorgcentra: geen ringen dragen en cafetaria controleren

Al weken springt Artsen Zonder Grenzen bij in Brusselse woonzorgcentra. Met mobiele teams helpen ze nu ook in Vlaanderen. 'Jammer genoeg zagen we nog steeds personeelsleden rondlopen met horloges, ringen of kettingen aan. De basishygiëne is echt belangrijk.'

Lees verder

Antwerpse 'schat uit de glazenierskunst' wordt beschermd monument

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft beslist om de Parochiekerk Sint-Anna ten Drieën op de Antwerpse Linkeroever definitief als monument te beschermen. Pronkstuk van de kerk is een ensemble glas-in-betonramen van de bekende Franse glazenier Jacques Loire.

Lees verder

Helft bewoners test positief in twee woonzorgcentra in Sint-Truiden
In twee Sint-Truidense woonzorgcentra is meer dan de helft van de bewoners positief getest op het coronavirus. Beide instellingen gaan besmette bewoners en personeelsleden nu afzonderen.
Lees verder

Bekend bloemenpark Keukenhof doet de poorten virtueel open

De Keukenhof, het bekendste bloemenpark van Nederland, gaat dit jaar niet open. Dat heeft het park bekendgemaakt. Het nodigt bloemenliefhebbers wel uit om het park te volgen op Youtube, waar regelmatig knappe video's worden gepost.

Lees verder

Modrikamen vraagt transparantie over geldstromen tussen BNP Paribas Fortis en Parijs

Advocaat Mischaël Modrikamen wil dat BNP Paribas en de Belgische dochter BNP Paribas Fortis duidelijkheid brengen over de geldstromen die van Brussel naar Parijs vloeien.

Lees verder

Lot van 3 miljoen mondmaskers onbruikbaar, problemen met handleiding testkits

Een lot van 3 miljoen FFP2-maskers uit China dat vorige week in Luik is toegekomen, blijkt onbruikbaar. 'Ze bieden niet voldoende bescherming', zei minister Philippe De Backer (Open VLD) in de Kamer. Woonzorgcentra ondervinden dan weer problemen met testkits.

Lees verder

Roland Garros krijgt geen sanctie voor eenzijdige actie: "We zitten allemaal in hetzelfde schuitje"

Vorige maand koos Roland Garros eenzijdig zijn nieuwe speeldata (20/09-4/10), nadat duidelijk was geworden dat het grandslamtoernooi wegens de coronacrisis niet zoals voorzien zou kunnen doorgaan van 24 mei tot 7 juni. Dat leidde tot heel wat ergernis, maar er volgt uiteindelijk toch geen sanctie voor het graveltoernooi. Dat heeft ATP-voorzitter Andrea Gaudenzi donderdag verklaard in verschillende Italiaanse media.

Lees verder

Toestand van Boris Johnson 'is stabiel'

De toestand van Boris Johnson blijft stabiel, heeft Downing Street bevestigd. Het is nog niet duidelijk wanneer de Britse premier terug aan het werk kan gaan. Zijn vervanger Dominic Raab zal donderdag de Nationale Veiligheidsraad leiden.

Lees verder

En daar is nummer vier voor Boyata en Lukebakio: Bruno Labbadia wordt de nieuwe trainer van Hertha Berlijn

Bruno Labbadia wordt de nieuwe trainer van Hertha Berlijn. Dat bevestigde de club van Dedryck Boyata en Dodi Lukebakio donderdag. De 54-jarige Duitser volgt zijn landgenoot Alexander Nouri op.

Lees verder

Pairi Daiza viert geboorte van een in het wild uitgestorven hertensoort
Het dierenpark Pairi Daiza brengt heugelijk nieuws. Op 1 april is daar een Pater-Davidshert geboren. Deze hertensoort is officieel geëvalueerd als 'uitgestorven in het wild' door de IUCN (International union for conservation of nature). De geboorte van het hertenkalf is dan ook goed nieuws voor het behoud van de genetische diversiteit van de soort.
Lees verder

EK basketbal mannen verplaatst van 2021 naar 2022

Het EK mannen, dat normaal gezien van 2-19 september 2021 in vier landen (Duitsland, Georgië, Italië en Tsjechië) door zou gaan, is door FIBA Europe en omwille van het corona virus met één jaar opgeschoven (1-18 september 2022).

Lees verder

Vrees voor mentale problemen bij voetballers tijdens coronacrisis: "De ene dag ben je de held, de volgende dag ben je vergeten"

De internationale spelersvakbond FIFPro vreest dat veel voetballers als gevolg van de genomen maatregelen rond de uitbraak van het coronavirus mentale problemen krijgen. Het gaat dan vooral om voetballers die in buitenlandse competities spelen en vaak alleen wonen.

Lees verder

Brussels Airlines schrapt acht bestemmingen uit aanbod

Door de coronacrisis zal Brussels Airlines tot april volgend jaar geen vluchten meer uitvoeren op acht bestemmingen, waaronder Sevilla, Valencia en Moskou. Moederbedrijf Lufthansa verliest ondertussen een miljoen euro per uur, zegt de ceo.

Lees verder

Zwaar getroffen wzc Akapella: 'Teskits nog steeds niet geleverd'

Tot nu toe heeft het coronavirus in het woonzorgcentrum Akapella in Kapelle-op-den-Bos aan negen bewoners het leven gekost. Van de 69 resterende bewoners hebben er 39 symptomen. 'De beloofde testkits zijn nog niet toegekomen. '

Lees verder

Ook wie de auto wél mag nemen, kan niet parkeren bij Hallerbos

De burgemeester van Halle is bang dat ouderen en jonge gezinnen massaal naar het Hallerbos zullen afzakken en benadrukt daarom dat alle parkings rond het bos gesloten blijven.

Lees verder

Weyts denkt aan zomerscholen om leerlingen bij te spijkeren

Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) werkt samen met het onderwijsveld aan een scenario met zomerscholen om leerlingen bij te spijkeren die een grote leerachterstand hebben opgelopen door het coronavirus.

Lees verder

#colora: kleur terwijl u in uw kot blijft (kleurplaat 21)
De coronacrisis dwingt ons om 'in ons kot te blijven'. Maar wat doe je nog wanneer je bureau opgeruimd is, de woonkamer een poetsbeurt heeft gekregen en je alle korte wandelroutes in de buurt hebt verkend? 'De Standaard' brengt dagelijks een kleurplaat, van de hand van Debora Lauwers, om de verveling van het thuisblijven tegen te gaan.
Lees verder

Onder meer Mechelse klacht uit 2018 kost Moeskroen proflicentie

Moeskroen moet voor de vijfde keer in zes jaar tijd naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om zijn licentiedossier te verdedigen. De Henegouwers kregen woensdag slecht nieuws van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Een ontbrekende begroting en vooral het onderzoek naar de directe betrokkenheid van makelaars op Le Canonnier doen Moeskroen de das om.

Lees verder

25-jarige Genkenaar overleden aan nieuw coronavirus

In de nacht van woensdag op donderdag is in het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL) een 25-jarige Genkenaar overleden als gevolg van een coronabesmetting. Hij is het jongste slachtoffer van covid-19 in het zwaar getroffen Limburg.

Lees verder

De Europese ministers van Financiën hebben akkoord over een economisch crisisplan

De Europese ministers van Financiën zijn om 21.30 uur aan hun vergadering begonnen over een gemeenschappelijke aanpak van de economische schok die de coronapandemie heeft teweeggebracht. Er is een akkoord, zegt De Croo.

Lees verder

'Hier is het te snel gegaan.' Hoe Limburg kreunt onder de coronacrisis
De provincie Limburg heeft relatief het grootste aantal coronabesmettingen en overlijdens door covid-19. De bevolking wordt er hard getroffen en de ziekenhuizen zitten stilaan aan hun maximumcapaciteit.
Lees verder

'Hier is het te snel gegaan.' Hoe Limburg kreunt onder de coronacrisis

De provincie Limburg heeft relatief het grootste aantal coronabesmettingen en overlijdens door covid-19. De bevolking wordt er hard getroffen en de ziekenhuizen zitten stilaan aan hun maximumcapaciteit.

Lees verder

Bijna 1.800 doden in één dag in VS, maar minder mensen in ziekenhuizen

In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 1.783 mensen om het leven gekomen door het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. Volgens expert en adviseur Anthony Fauci is het aantal mensen in de Amerikaanse ziekenhuizen wel sterk afgenomen.

Lees verder

Brussels Airlines zal staatssteun krijgen, verwacht voorzitter

Voorzitter van Brussels Airlines Etienne Davignon verwacht dat de luchtvaartmaatschappij staatssteun zal krijgen vanwege de coronacrisis. Dat zegt hij vandaag in La Libre. De luchtvaartsector is erkend als een strategische sector voor de Belgische economie, en dat rechtvaardigt die staatssteun. Een nationalisering van het bedrijf heeft volgens de voorzitter dan weer helemaal geen nut.

Lees verder

Zonnige en warme Goede Vrijdag met temperaturen tot 22 graden

Vandaag krijgen we nog altijd droog, zonnig en warm weer met in de namiddag vorming van enkele stapelwolken in de Ardennen. De maxima liggen tussen 17 of 18 graden in de Hoge Venen en 21 à 22 graden in het centrum van het land. De wind waait zwak tot matig uit oost tot noordoost. Aan zee steekt er na de middag een matige zeebries op uit noordnoordoost.

Lees verder

Baby Pia na spuitje van 1,9 miljoen: 'Ze doet het super, wel beetje schijn ophouden'
Een half jaar nadat baby Pia het medicijn Zolgensma toegediend kreeg dankzij de financiële steun van heel het land, is ze uitgegroeid tot peuter Pia. Een gelukkig meisje van 16 maanden dat fysiek een enorme progressie maakte en probleemloos haar levensverwachting van maximaal twee jaar zal overschrijden. 'Dat is echt waar super, maar we hadden op sommige vlakken op meer gehoopt.'
Lees verder

Geen vervangprogramma voor 'Thuis' na 24 april

Lees verder

Rusthuisdirecteurs voelen zich machteloos: 'Je ziet mensen waarvoor je jarenlang zorgde, aftakelen'

Rusthuizen zijn wel vaker de laatste halte voor de dood. Maar de manier waarop sommige woon-zorgcentra nu worden getroffen, raakt zelfs de meest doorgewinterde personeelsleden diep. 'Het zwaarste is dat je niks kunt doen.'

Lees verder

Nieuwe Vlaamse streamingdienst voor comedy
LiveComedyTV is het eerste Vlaamse streamingplatform voor comedy en cabaret. 'De nood aan comic relief is groot', zegt Tom Bertels van Live Comedy.
Lees verder

Solden uitgesteld tot 1 augustus

De koopjesperiode, die normaal begint op 1 juli, wordt dit jaar opgeschoven naar 1 augustus. Dat heeft minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) aangekondigd in De ochtend.

Lees verder

Professionele klanten Bpost betalen tijdelijk 'coronatoeslag'
Bpost vraagt zijn contractuele klanten een tijdelijke toeslag om de oplopende kosten als gevolg van de 'extra uitgaven voor broodnodige veiligheidsmaatregelen' deels te dekken.
Lees verder