Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 23 maart 2020

Zonnige maar frisse zondag

Zonnige maar frisse zondag

Een uitstap te voet of met de fiets in gezinsverband mag, en joggen blijft ook toegestaan. Maar wie naar buiten gaat doet toch beter een dikke jas aan.

Lees verder

Kwart van Amerikanen moet binnen blijven

Ondanks een duidelijke toename van het aantal stijgingen, zijn in de VS nog geen landelijk geldende afspraken gemaakt over een gedeeltelijke lockdown. Meerdere staten wachten die beslissing niet af, waardoor nu toch al een kwart van de Amerikaanse bevolking verplicht binnen blijft.

Lees verder

Tijdelijk werklozen krijgen 200 euro om energiefactuur te betalen

Tijdelijk werklozen krijgen van de Vlaamse overheid automatisch 202,68 euro op hun rekening gestort. Die dient om hun water- en energiefactuur van één maand te kunnen betalen.

Lees verder

UEFA-voorzitter: "Honderden miljoenen euro verlies bij UEFA door uitstel van EK"

Het uitstel van EURO 2020 naar de zomer van volgend jaar kost de Europese Voetbalconfederatie UEFA honderden miljoenen euro, zo berekende UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin zondag in een interview met het Duitse blad Welt am Sonntag.

Lees verder

Crisisteam: 'Mensen zoveel mogelijk aan het werk houden'

Ook tijdens de coronacrisis moeten mensen zoveel mogelijk aan het werk blijven om de economie draaiende te houden. Dat zegt Piet Vanthemsche, een van de co-voorzitters van de Economic Risk Management Group (ERMG) die de regering bijstaat in de aanpak van de coronacrisis. De werkgevers moeten dan ook voldoende voorzorgen nemen zodat mensen die niet kunnen telewerken toch veilig kunnen werken.

Lees verder

Tientallen gewonden na zware aardbeving in Zagreb

Een aardbeving heeft zondagochtend de Kroatische hoofdstad Zagreb getroffen. Vele gebouwen raakten beschadigd, inclusief de gekende kathedraal in het stadscentrum.

Lees verder

Overheid en banken bereiken akkoord over miljardengaranties

De overheid, Nationale Bank en banken hebben een akkoord bereikt over een ingrijpende garantieregeling. De banken dragen de grootste verliezen. Het kernkabinet zit momenteel samen om het akkoord te bezegelen.

Lees verder

Stoffel Vandoorne en Thibaut Courtois racen tegen elkaar in virtuele race
Vanavond komt Stoffel Vandoorne in actie tijdens een simrace van ´Veloce Esports´die de naam #NotTheBahrainGP meegekregen heeft. Vandoorne zal het daarin opnemen tegen niemand minder dan Rode Duivel Thibaut Courtois.
Lees verder

Aantal nieuwe besmettingen klimt licht, 8 nieuwe overlijdens
Er zijn in ons land de voorbije 24 uur in totaal 586 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus gemeld. Het aantal bevestigde overlijdens klimt tot 75.
Lees verder

Politie België zet sprekende drones in om mensen te waarschuwen
De lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene en de federale politie zetten naast patrouillewagens nu ook drones in om het uitgaans- en samenscholingsverbod te controleren. Ze zullen toezicht houden op groene ruimten en ondertussen een audioboodschap uitzenden om de bevolking te herinneren aan de noodzakelijke maatregelen van 'social distancing'.
Lees verder

Charles Michel: 'Nood aan Europees Crisiscentrum'

Voor Europees president Charles Michel toont de verspreide slagorde waarin Europese landen de strijd tegen het coronavirus aangaan een noodzaak 'om Europa meer middelen te geven om crisissen te beheren'.

Lees verder

Duits voetbalinternational is bereid loon af te staan om medewerkers van de club te betalen

De Duitse international Marcel Halstenberg is in tijden van crisis bereid zijn loon af te staan. "Natuurlijk zou ik dat doen. Als het zo ver komt dat medewerkers van de club niet meer betaald kunnen worden, mag mijn loon daar voor gebruikt worden", verklaarde de 28-jarige linksachter van RB Leipzig zaterdag.

Lees verder

Verpleegster in tranen wanneer ze na loodzware shift enkel lege winkelrekken ziet
Een emotionele oproep van een Britse verpleegster gaat de wereld rond. De 51-jarige Dawn Bilbrough werkt lange dagen op de dienst intensieve zorgen. Na een loodzware shift, van 48 uur aan een stuk, trok ze naar de supermarkt. Daar trof ze echter lege winkelrekken aan en geen enkel vers stuk fruit of groente. 'Ik moest ervan huilen, midden in de winkel', zegt ze.
Lees verder

Met mondmaskertje de wereldkaart hertekenen

Terwijl de VS probeerde Covid-19 vaccin te 'stelen' van Duitsland, deelt China miljoenen mondmaskers uit. 'Hier worden vrienden gemaakt voor het leven.'

Lees verder

Politie zwiert overtreders coronarichtlijnen massaal op de bon

Over het hele land zijn gisteren tientallen pv's opgesteld tegen mensen die zich niet aan de richtlijnen tegen de verspreiding van het coronavirus houden. In Brussel alleen al ging het om meer dan 100 overtredingen. In Antwerpen zijn een veertigtal mensen geverbaliseerd voor het bijwonen van feestjes, terwijl in Hooglede een caféuitbaatster al voor de tweede keer betrapt werd.

Lees verder

De Backer moet tekort aan mondmaskers tegengaan

Minister Philippe De Backer (Open VLD) krijgt het voogdijschap van de task force die belast is met het beheer van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) beslist.

Lees verder

Nieuwsanker slaat verkeersinfo over door lege straten en geeft fluitconcert
In Las Vegas in de Amerikaanse staat Nevada heeft een nieuwsanker de verkeersinfo overgeslagen en een kort dwarsfluitconcert in de plaats gegeven. Door de uitbraak van het coronavirus is er amper verkeer. Nathan Tannenbaum floot 'Tomorrow' uit de musical 'Annie' en hoopt hiermee deze moeilijke tijden perspectief te geven.
Lees verder

Italië sluit alle niet-essentiële bedrijven
De Italiaanse regering heeft besloten dat alle 'niet-strategische bedrijven' voor 15 dagen de deuren moeten sluiten. Alleen de supermarkten, apotheken, postkantoren en banken mogen open blijven. Dat maakte premier Giuseppe Conte zaterdagavond bekend tijdens een toespraak op de Italiaanse televisie. Ook blijven cruciale overheidsdiensten en het vervoersstelsel zoveel mogelijk in bedrijf.
Lees verder

'Twee terugvluchten werden geannuleerd, op een derde mochten alleen Nederlanders mee'

In heel Europa en tot ver daarbuiten zitten Belgen vast, nu door de coronapandemie grenzen sluiten en het vliegverkeer stilvalt. Zo ook drie vrienden in Malaga. 'De ambassade is gesloten, omdat het zondag is.'

Lees verder

Zulte Waregem zet trainers in volledige technische werkloosheid, Standard gedeeltelijk

Bij eersteklasser Zulte Waregem zijn de trainers in volledige technische werkloosheid gezet, bij reeksgenoot Standard in gedeeltelijke technische werkloosheid, zo vernam persagentschap Belga zondag bij spelersvakbond Sporta.

Lees verder

Slachtoffers terreuraanslagen Brussel in beperkte kring herdacht

Premier Sophie Wilmès (MR) heeft zondag aan het monument ter nagedachtenis van alle terreurslachtoffers aan het Brusselse Schumanplein de vierde verjaardag van de aanslagen in België op 22 maart 2016 in beperkte kring herdacht. Ze deed dat samen met een klein aantal vertegenwoordigers van de slachtofferverenigingen, Brussels Airport en openbaarvervoersmaatschappij MIVB.

Lees verder

Natalia is bevallen van dochtertje
Natalia is zaterdag bevallen van een dochtertje, dat heeft de zangeres zondag zelf bekendgemaakt op haar Instagram-pagina. Het meisje kreeg de naam Bobbi-Loua.
Lees verder

Woonzorgcentrum besmet: één patiënt overleden, drie in ziekenhuis
In het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Sint-Gillis-Waas is één oudere persoon overleden aan een besmetting met het nieuwe coronavirus. Negentien andere bewoners van het woonzorgcentrum vertonen ook de symptomen, drie van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Ook in woonzorgcentrum Molenkouter in Wichelen is een bewoner overleden.
Lees verder

DPG Media en Roularta bevestigen tijdelijke werkloosheid

Mediabedrijven Roularta en DPG Media bevestigen zondag dat ze tijdelijke werkloosheid inroepen voor een aantal werknemers. Mediahuis brengt de mogelijkheden nog in kaart, zo bleek bij een korte rondvraag. Bij de openbare omroep is er vooralsnog geen sprake van tijdelijke werkloosheid.

Lees verder

#colora: kleur terwijl u in uw kot blijft (kleurplaat 3 en 4)
De coronacrisis dwingt ons om 'in ons kot te blijven'. Maar wat doe je nog wanneer je bureau opgeruimd is, de woonkamer een poetsbeurt heeft gekregen en je alle korte wandelroutes in de buurt hebt verkend? 'De Standaard' brengt dagelijks een kleurplaat, van de hand van Debora Lauwers, om de verveling van het thuisblijven tegen te gaan.
Lees verder

'We zijn het nieuwe Wuhan, maar dat heeft weinig impact op onze industrie'

Onze landgenoot Nicolas Dewulf woont al meer dan tien jaar in Merana, een Italiaans dorpje op de grens tussen Piëmont en Ligurië. Hij houdt voor ons een dagboek bij over zijn leven tijdens de Italiaanse lockdown.

Lees verder

Belgische chirurgen roepen op tot systematische tests: 'Je kunt een brand niet geblinddoekt bestrijden'

Professor Didier De Cannière en professor Guy-Bernard Cadière, twee Belgische chirurgen van het Brussels Sint-Pietersziekenhuis, roepen in een open brief op tot systematische tests op covid-19. Ze vinden het onaanvaardbaar dat er te weinig beschermingsmaatregelen zijn voor het zorgpersoneel.

Lees verder

Werkgevers blij met extra zuurstof voor bedrijven

De werkgevers reageren tevreden op het akkoord tussen de federale regering, de Nationale Bank en de financiële sector dat voorziet in een garantieregeling voor nieuwe kredieten aan bedrijven, en de mogelijkheid tot betalingsuitstel voor aflossingen.

Lees verder

Stijging dodentol lijkt afgezwakt in Italiaanse regio Lombardije

In Lombardije, de zwaarst getroffen regio in Italië door het nieuwe coronavirus, noteerde de afgelopen 24 uur ongeveer 360 doden. Hoewel de cijfers nog niet finaal zijn, is dat een afname in vergelijking met de 546 doden die zaterdag werden gerapporteerd.

Lees verder

Zes miljoen chirurgische mondmaskers op komst

Op de luchthaven van Luik-Bierset landen maandagochtend naar verwachting zes miljoen mondmaskers, die bestemd zijn voor rust- en verzorgingscentra en thuisverpleegkundigen.

Lees verder

'Treindienst van nationaal belang' doet zich vooral 's avonds voelen

Vanaf morgen, maandag, wordt het treinaanbod in ons land verder afgebouwd. Volgens de spoorbedrijven is het 'de enige optie om een robuuste, stabiele en voorspelbare treindienst te behouden'.

Lees verder

persconferentie
dfsfs
Lees verder

Angela Merkel in quarantaine
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zit in quarantaine nadat ze vrijdag in contact was gekomen met een arts die intussen positief testte op het sars-CoV-2-virus.
Lees verder

In 'GR5' balanceren ook de acteerprestaties aan de rand van de afgrond
De nieuwe Eén-serie 'GR5' schiet maar traag uit de startblokken. De makers nemen ruimschoots de tijd om hun personages en het verhaal te zetten.
Lees verder

Frans parlement keurt 'noodtoestand voor volksgezondheid' goed

Het Franse parlement heeft zondagavond een vorm van noodtoestand voor de volksgezondheid goedgekeurd. Die is al zeker de komende twee maanden van kracht.

Lees verder

Kappers gaan overheid in gebreke stellen als ze moeten blijven werken: 'Er wordt hier gespeeld met levens'

'Om een froufrou te knippen, komen we tot op vijftien centimeter van het gezicht van de klant. Hetzelfde voor het scheren van een baard. Toch moeten wij blijven werken', klagen de kappers in ons land. Ze hebben nu een advocaat in de arm genomen en stellen de Belgische overheid in gebreke als de maatregel niet herbekeken wordt. 'Er wordt hier gespeeld met het leven van de kapper en van de klant', klinkt het.

Lees verder

Bazooka op zijn Belgisch
De Nationale Bank en de regering vragen de banken om tot 50 miljard euro noodkredieten aan bedrijven te geven. Dat ze de grootste verliezen zelf moeten dragen, is een groot verschil met Frankrijk en Duitsland.
Lees verder

Scholen gaan een tweede week zonder lessen in. Hoe leerkrachten met deze crisis omgaan
Vorige week schakelde schoolplichtig België massaal over naar digitale platformen en apps voor hun lessen en taken. Voor de ene leerkracht verloopt dat vlotter dan voor de andere.
Lees verder

Canada geeft verstek voor Olympische Spelen in Tokio

Canada is het eerste grote land dat zich officieel terugtrekt voor de Olympische Spelen die deze zomer in Tokio doorgaan. Het team zegt de gezondheid van zijn atleten voorop te stellen en vraagt het IOC om uitstel naar 2021.

Lees verder

Conner Rousseau en Kris Peeters onterecht geviseerd voor 'plezierverblijf' aan kust
Maak geen niet-dringende verplaatsing en blijf vooral weg van de kust, luidt het advies. SP.A-voorzitter Conner Rousseau kreeg politie over de vloer in het kustappartement van zijn vader, en ook Kris Peeters (CD&V) zaaide verwarring met een tweet.
Lees verder