Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 21 maart 2020

Zonnig maar fris weer vanaf zondag

Zonnig maar fris weer vanaf zondag

Vrijdag is het meestal zwaarbewolkt met soms perioden met lichte regen of buien. In het zuidoosten zijn er nog opklaringen mogelijk. De maxima schommelen op de meeste plaatsen tussen 7 en 10 graden.

Lees verder

Vier mannen geëxecuteerd voor groepsverkrachting van studente in India

In India zijn vrijdag vier mannen geëxecuteerd voor de brutale groepsverkrachting van een jonge vrouw in de Indiase hoofdstad New Delhi in 2012.

Lees verder

Corona zaagt aan pijler onder EU-klimaatbeleid

De prijs van CO2-uitstootrechten is in enkele dagen tijd geïmplodeerd. Bedrijven kunnen een goede zaak doen, het klimaatbeleid niet.

Lees verder

Hoe drie kennissen en voorzitter van Zulte Waregem ons land 20 miljoen mondmaskers bezorgen

De zaakvoerder van een Delhaize-supermarkt en die van een bescheiden bedrijf in hartdefibrilatoren. Dat zijn de mannen achter de belangrijke levering van 5 miljoen mondmaskers vanmorgen op de luchthaven van Bierset. 'Tegen donderdag kunnen we nog eens 15 miljoen maskers naar hier halen.'

Lees verder

Zelfstandigen krijgen steun in de rug

Zelfstandigen die door de coronacrisis (moeten) sluiten, krijgen recht op een maandelijks overbruggingsrecht van maximum 1.614,1 euro.

Lees verder

Controles aan Belgische grenzen om Nederlanders te weren, ook in Ardennen maatregelen

Er komen steeds meer en strengere controles aan de Belgische grenzen, voornamelijk om onze noorderburen te weren. In Nederland is er een andere aanpak omtrent het nieuwe coronavirus, en gouverneurs en burgemeesters vrezen dat toeristen de verspreiding in de hand kunnen werken.

Lees verder

Hoe het oog van de storm zich naar Europa verplaatste
Wekenlang volgde de wereld hoe China de ene na de andere maatregel nam om een epidemie in te dijken. Ondertussen gingen verschillende van onze buurlanden in lockdown en spreken Europese politieke leiders oorlogstaal. Bekijk op de kaart hoe het nieuwe coronavirus zich de afgelopen weken verplaatste van Azië naar Europa.
Lees verder

Dokter en verpleegster uit Noord-Italië: 'We tellen de doden niet meer'
Italië is zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus met al meer dan 3.400 doden. Een dokter en een verpleegster uit de zwaarst getroffen gebieden getuigen in de video hierboven over de noodtoestand en de stressvolle situaties waarin ze dagelijks moeten werken.
Lees verder

Harvey Weinstein overgebracht naar streng bewaakte gevangenis

De voormalige filmproducer Harvey Weinstein (67) werd tot 23 jaar cel veroordeeld wegens seksmisdrijven. Hij werd woensdag overgebracht naar een streng bewaakte gevangenis in het noorden van de staat New York.

Lees verder

Belgische terreurverdachte opgepakt bij 'coronacontrole'

De Duitse politie heeft bij een controle in de buurt van Trier een Belgische terreurverdachte van Marokkaanse origine opgepakt. Hij stond al sinds 2008 internationaal geseind, en wordt uitgeleverd aan Marokko. Dat meldt de Duitse politie.

Lees verder

Coronacrisis schiet Lokeren te hulp: een maand extra om faillissement af te wenden, zowaar "hoopgevende signalen"

De coronacrisis heeft Lokeren een nieuwe levenslijn geboden. Normaal gezien stond de voetbalclub voor de loodzware taak voor volgende week maandag vijf miljoen euro te vinden om het faillissement af te wenden, maar het krijgt nu een maand extra de tijd, tot 20 april. Dat is het gevolg van de invloed die de crisis heeft op de werking van de rechtbank. Bovendien zegt bewindvoerder Kris Goeman dat de club door de stillegging van de competitie extra ruimte heeft gekregen om oplossingen te vinden. Hij heeft het over "hoopgevende signalen" uit de omgeving van de club. "Het beeld dat Lokeren dood en begraven is, klopt niet meer."

Lees verder

Randstad: '30 procent minder vraag naar uitzendkrachten'

Door de stilvallende economie, valt ook de vraag naar uitzendkrachten fors terug. Marktleider Randstad-Tempo Team gaat voor honderden medewerkers zelfs technische werkloosheid aanvragen. 'Het is erger dan tijdens de crisis van 2007/2008.'

Lees verder

LIVE. Al 837 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 37 doden
Er zijn intussen al 37 mensen overleden aan de gevolgen van covid-19. 837 mensen liggen in het ziekenhuis.
Lees verder

Wat is uw geheimtip om stoom af te laten?

In theorie doen we het natuurlijk met een kopje kruidenthee en een meditatiekussen. Maar hoe blaast u écht stoom af nu u thuiszit met coronadreiging? Doet u iets actiefs, iets excessiefs, hebt u er het ideale liedje voor, een manier om het kind in u even los te laten? Dat zouden we bij De Standaard Magazine graag weten.

Lees verder

Italiaanse politie begeleidt legertrucks met doodskisten
In de Italiaanse regio Lombardije werd het leger ingezet om te helpen met het vervoeren van doodskisten. In de stad Bérgamo zijn al ten minste 93 mensen gestorven aan het coronavirus. Omdat het dodental zeer hoog ligt in de regio geraken sommige begraafplaatsen overvol en moeten de lichamen verplaatst worden.
Lees verder

Droge of ruwe handen door dat vele wassen? Dit kan je doen (want blijven wassen is de boodschap)
Was je dezer dagen ook zo zorgvuldig en regelmatig je handen met zeep? Goed bezig! Dat moet je volhouden, ook al heb je er intussen pijnlijke of uitgedroogde handen van gekregen. Dermatologen geven tips voor een goede (preventieve) handverzorging.
Lees verder

China zuivert naam van dokter die waarschuwde voor nieuw coronavirus

De familie van de jonge oogarts Li Wenliang krijgt excuses aangeboden van de Chinese overheid. Dokter Wenliang wordt beschouwd als klokkenluider over de situatie van het nieuwe coronavirus en dreigde gearresteerd te worden. Hij overleed in februari op 34-jarige leeftijd aan covid-19.

Lees verder

LIVE. Kernkabinet geeft meer uitleg over noodmaatregelen rond corona
Het kernkabinet van de regering-Wilmès geeft zo dadelijk een persconferentie over de maatregelen rond het coronavirus. Volg het hier live.
Lees verder

F1-kalender 2020: "F1-teams hoeven niet akkoord te gaan voor aanpassing"
Naar aanleiding van de uitzonderlijke omstandigheden die de corona-cricis met zich meebrengt geven de teams Liberty Media de vrije hand om te beslissen hoe de kalender er in 2020 nog verder zal uitzien.
Lees verder

'De Standaard' publiceert onverminderd voort en is morgen overal beschikbaar

Lees verder

Hoe het oog van de storm zich naar Europa verplaatste
Wekenlang volgde de wereld hoe China de ene na de andere maatregel nam om een epidemie in te dijken. Ondertussen gingen verschillende van onze buurlanden in lockdown en spreken Europese politieke leiders oorlogstaal. Bekijk op de kaart hoe het nieuwe coronavirus zich de afgelopen weken verplaatste van Azië naar Europa.
Lees verder

Telecomdata worden ingeschakeld tegen coronavirus

Een 'data against corona taskforce' moet op basis van de analyse van allerlei data helpen om de strijd tegen het nieuwe coronavirus gerichter te kunnen voeren. De taskforce, onder leiding van de ministers van Volksgezondheid en van Digitale Agenda en Privacy, zal daarbij gebruikmaken van telecomdata die de providers ter beschikking stellen.

Lees verder

Waarom zelftests verboden worden door de overheid

Ben ik besmet of niet? Het is een vraag waar heel veel mensen een antwoord op willen. De nieuwe maatregelen van de overheid verbieden echter zelftests. Waarom?

Lees verder

Waar mag ik dit weekend naartoe? En met wie?

De overheid vraagt ons zo veel mogelijk thuis te blijven en contact met anderen te vermijden, ook bij mooi lenteweer. Activiteiten in de buitenlucht zijn wel toegestaan, maar waar precies, en met wie?

Lees verder

Na pinguïns, mogen nu ook stekelvarkens op excursie in zoo
Nadat enkele pinguïns al vrij mochten rondlopen in het Shedd aquarium in Chicago, mocht nu ook het stekelvarken Tyson zijn leefgebied verlaten. Door het coronavirus is de dierentuin gesloten voor het publiek. In de video hierboven ziet u hoe de verlegen Tyson het pinguïnverblijf bewondert.
Lees verder

Youtube op een lager pitje

Na Netflix gaat ook Youtube de resolutie van zijn video's aanpassen. Dat moet maken dat de internetverbindingen in Europa niet crashen. Maar in ons land is dat eigenlijk niet nodig.

Lees verder

Oproep: Uw uitgestelde doktersafspraak

Niet-dringende afspraken zijn massaal geannuleerd in de Belgische ziekenhuizen. Maar misschien wacht u nu al weken onzeker af of die pigmentverkleuring kwaadaardig is? Of is uw jaarlijks opvolgonderzoek uitgesteld? Kankerscreening, operaties,… Het geduld van veel patiënten wordt op de proef gesteld. Wat is uw verhaal? En hoe gaat u om met deze onzekere wachtperiode?

Lees verder

Coronavirus weerhoudt Amerikaanse studenten niet van spring break
In de Amerikaanse universiteiten krijgen de studenten jaarlijks een weekje vrij. Veel studenten gebruiken dit als uitlaatklep om naar de kust te trekken en zich volledig te laten gaan. De verspreiding van het coronavirus gooit hierbij roet in het eten. Maar daar vegen zij hun voeten aan.
Lees verder

Merken knutselen met logo's om te duiden op belang van 'social distancing'

Onder de hashtag #KeepYourDistance gaan steeds meer bedrijven en gemeentes creatief aan de slag met hun logo. Daarmee willen ze in deze coronatijden duiden op het belang van voldoende afstand van elkaar te houden.

Lees verder

Antwerp 10 miles uitgesteld naar de herfst door coronavirus

Ook de Antwerp 10 miles is uitgesteld door het coronavirus. Dat maakte de organisatie vrijdagmiddag bekend op zijn Facebook-pagina. "Op de AG Antwerp 10 Miles komen erg veel mensen samen en dus moeten wij als organisator onze verantwoordelijkheid blijven nemen", klinkt het. In overleg met de stad Antwerpen werd het loopevent van zondag 26 april uitgesteld naar de herfst van dit jaar. Een exacte datum is nog niet bekend.

Lees verder

Ook paracetamol wordt gehamsterd

Hamstergedrag heeft deze week een tekort aan paracetamol veroorzaakt.

Lees verder

Deze noodmaatregelen moeten de koopkracht op peil houden

De federale en Vlaamse overheid pakken elk uit met een batterij aan maatregelen om het koopkrachtverlies van werknemers en zelfstandigen te beperken. Een overzicht.

Lees verder

Prins Albert van Monaco besmet met corona

Prins Albert van Monaco, zoon van wijlen Grace Kelly, is het eerste staatshoofd dat met het coronavirus besmet is geraakt. Dat meldde het paleis donderdag in een statement.

Lees verder

Vlaanderen zegt massaal 'merci vanuit zijn kot'
Op sociale media werd opgeroepen om vrijdag een wit laken of handdoek uit het raam te hangen en om klokslag twaalf uur zo hard mogelijk te applaudisseren. Vlaanderen heeft die oproep massaal beantwoord. De ramen kleurden wit en vanuit alle hoeken van het land klonk er een luid applaus.
Lees verder

Onze beste recepten voor comfortfood uit de voorraadkast
Niet alleen eten, maar ook koken kan een mens verzoenen met het leven zoals het is. Wij verzamelden onze meest troostende recepten, en de kans is groot dat u er al alles voor in huis hebt.
Lees verder

Twee dagen hinder bij Takeaway na hackeraanval

Website Takeaway.com werd op woensdagnamiddag slachtoffer van een DDoS-aanval. Daardoor liepen de etensbestellingen (eer)gisteren niet altijd even vlot.

Lees verder

Finland weeral gelukkigste land ter wereld, België strandt als twintigste

Finland is voor de derde opeenvolgende keer uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Dit meldt een VN-rapport dat vrijdag is gepubliceerd. België staat pas op de twintigste plaats, twee plaatsen lager dan vorig jaar.

Lees verder

Spaanse straat viert mee met balkonfeest
In Sevilla heeft een inwoonster van de Avenida de Bueno Monreal haar balkon omgetoverd tot een DJ-booth. Ze gaf samen met de buurt een feestje vanop hun balkons.
Lees verder

'Economische steun kan niet groot genoeg zijn'

Belgische overheden trekken miljarden uit om het inkomens- en omzetverlies op te vangen door de coronacrisis. Die gaan een krater slaan in de begroting. Maar dat zijn zorgen voor later, zo oordeelt econoom Gert Peersman.

Lees verder

Belgian Pride uitgesteld naar augustus

Augustus telt dit jaar twee prides in België. Het Belgian Pride Festival is door de uitbraak van het nieuwe coronavirus verplaatst naar 29 augustus, drie weken na de Antwerp Pride.

Lees verder

#colora, kleur terwijl u in uw kot blijft (tekening 2)
De coronacrisis dwingt ons om 'in ons kot te blijven'. Maar wat doe je nog wanneer je bureau opgeruimd is, de woonkamer een poetsbeurt heeft gekregen en je alle korte wandelroutes in de buurt hebt verkend? 'De Standaard' brengt dagelijks een kleurplaat, van de hand van Debora Lauwers, om de verveling van het thuisblijven tegen te gaan.
Lees verder

LIVE. De Crem licht sluiting grenzen toe
De Belgische grenzen gaan vanaf vandaag toe voor niet-essentiële verplaatsingen. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem licht die beslissing toe in een persconferentie. Volg het hier live.
Lees verder

Vlaamse universiteiten geven tot einde academiejaar enkel nog digitaal les

De vijf Vlaamse universiteiten, dat zijn de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt en de Katholieke Universiteit Leuven, hebben samen beslist om tot op het eind van dit academiejaar alle lessen uitsluitend digitaal te geven. Dat heeft VUB-rector Caroline Pauwels gezegd aan Belga.

Lees verder

Hoofd veiligheidsdienst Suriname: 'Ga naar die tequila party. Doe het!'
Ook in het Zuid-Amerikaanse land Suriname worden maatregelen getroffen om het coronavirus in te dijken. Toen het hoofd van de veiligheidsdienst vernam dat er een 'tequila party' was, terwijl zo'n samenkomsten verboden zijn, had ze een opvallende boodschap: 'Doe het!' Bekijk haar waarschuwing in de video hierboven.
Lees verder

Waarom u zoveel over corona leest en er iets aan het veranderen is

Dit was de eerste week van ons nieuwe leven. Het oude komt niet snel terug, niet voor de zomer, misschien ook niet na de zomer. We beleven het grootste maatschappelijke experiment sinds oorlogstijd. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

Lees verder

Nieuw museum Muhka afgeblazen

De architectuurwedstrijd om in het Hof van Beroep in Antwerpen een nieuw museum voor het Muhka te bouwen, is stopgezet. De Open Oproep moet helemaal worden overgedaan.

Lees verder

Wouter Torfs en anderen schrijven open brief aan de consument
In een open brief vragen Belgische ondernemers de consument om niet af te glijden naar buitenlandse webshops, maar volop de Belgische economie te ondersteunen:
Lees verder

Erdogan krabbelt terug, Turks-Griekse grens weer op slot
Erdogan doet de grens met Griekenland weer dicht. De migranten die hij naar de grens stuurde, worden met bussen weggehaald.
Lees verder

'Totaal geen rekening gehouden met daklozen en transmigranten bij coronacrisis'
'Er wordt bij deze coronacrisis totaal geen rekening gehouden met de situatie van daklozen en transmigranten', zegt Bert Van Vossole (37) van het Burgerplatform dat transmigranten in Brussel begeleidt.
Lees verder

#mercivanuitmijnkot: Vlaanderen hing massaal witte lakens buiten om 'dank u' te zeggen tegen zorgverleners

Onder het motto #mercivanuitmijnkot hingen veel Vlamingen vrijdagmiddag een wit laken uit hun raam. Met die actie bedankten ze alle zorgverleners en vrijwilligers die hun steentje bijdragen tijdens deze coronacrisis. Fotograaf Sebastian Steveniers bracht uw mooiste creaties in beeld.

Lees verder

'Situatie in Italië erg verontrustend, maar verwacht niet dat België zelfde weg opgaat'

Het nieuwe coronavirus blijft in Italië steeds meer slachtoffers eisen. Zeer verontrustend, maar niet per se een voorbode van wat ons hier in België ook nog te wachten staat, meent professor klinische biologie Herman Goossens (UZA).

Lees verder

Zo kunt u ziekenhuizen en zorgcentra helpen

Wie ziekenhuizen en zorgcentra wil helpen in de strijd tegen het coronavirus, kan zich voortaan registreren op de website hulpvoorhelden.be. Zorginstellingen kunnen zich kosteloos aansluiten en via het platform meteen de juiste vrijwilligers contacteren.

Lees verder

Ongehoord. 'We kunnen tien jaar poepen'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Noord-Korea lanceert opnieuw twee raketten

Noord-Korea heeft twee ballistische raketten voor de korte afstand afgevuurd in de Japanse Zee. Ze richtten geen schade aan.

Lees verder

Droog maar koel weekend

Het blijft vandaag droog, met eerst brede opklaringen en in de namiddag meer wolkenvelden. Morgen is er geen wolkje aan de lucht.

Lees verder