Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 16 maart 2020

Thierry Neuville moet opgeven in Rally van Mexico, Sébastien Ogier blijft op kop

Thierry Neuville moet opgeven in Rally van Mexico, Sébastien Ogier blijft op kop

Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) rijdt na negen klassementsritten nog steeds aan de leiding in de rally van Mexico. Teemu Suninen (Ford Fiesta WRC) is nog steeds tweede en volgt op 12 seconden van Ogier. Wereldkampioen Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe WRC) is opgeschoven naar de derde plaats en kijkt tegen een achterstand van 32.8 aan. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) heeft moeten opgeven met technische problemen.

Lees verder

'We bekijken tijdelijke werkloosheid voor wie geen kinderopvang vindt'

Zeker 1.700 bedrijven hebben het systeem van tijdelijke werkloosheid aangevraagd door het nieuwe coronavirus. Daardoor kunnen ongeveer 31.000 werknemers een werkloosheidsuitkering ontvangen, zonder ontslagen te worden. Er wordt nu ook gekeken of ouders die geen opvang vinden voor hun kind beroep kunnen doen op tijdelijke werkloosheid.

Lees verder

Apple sluit alle winkels buiten China door nieuw coronavirus

Alle winkels van Apple sluiten de deuren tot 27 maart, behalve die in de Chinese regio. Daarmee wil de keten de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegengaan.

Lees verder

KLM schrapt tot tweeduizend banen door pandemie

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM wil het aantal voltijdsbanen met 1.500 tot 2.000 verminderen, wegens moeilijkheden in de luchtvaart door het nieuwe coronavirus.

Lees verder

Rusland wil helpen EURO 2020 toch te laten doorgaan: "Wij kunnen extra wedstrijden organiseren"

Rusland is klaar om indien nodig meer wedstrijden van EURO 2020 te organiseren. Dat verkondigde de Russische vice-president Dmitry Chernyshenko vrijdag aan het Russische persagentschap TASS. "Wij willen de UEFA graag meer mogelijkheden bieden en kunnen een heel aantal wedstrijden extra in ons land organiseren", liet hij optekenen.

Lees verder

Wereldkampioen Mads Pedersen geeft op in Parijs-Nice: "Mijn land heeft me gevraagd zo snel mogelijk terug te keren"

Wereldkampioen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) komt zaterdag niet aan de start van de zevende en laatste etappe van Parijs-Nice (WorldTour). De Deen accepteert naar eigen zeggen "de beslissing van de Deense overheid", die omwille van het hevig oprukkende coronavirus vraagt dat al haar onderdanen zo snel mogelijk terugkeren naar het land.

Lees verder

Raketten ingeslagen op Iraakse legerbasis

Twee raketten zijn zaterdag ingeslagen op de Iraakse militaire basis Taji, zo hebben Iraakse en Amerikaanse veiligheidsbronnen gemeld.

Lees verder

Plofkraak op Bpost-kantoor in Hoogstraten

Er is een plofkraak gepleegd op een bpost-kantoor in Hoogstraten. Dat bevestigt de lokale politie Noorderkempen. Het is nog onduidelijk of er buit is gemaakt, er zijn nog geen verdachten opgepakt.

.
Lees verder

Wel gediagnosticeerd, niet getest. Een Skype met een collega die in afzondering ging
En dan komt corona plots heel dichtbij. Journalist Korneel Delbeke van De Standaard kreeg afgelopen zondag flink wat koorts en voelde een druk op zijn longen die hij nooit eerder gevoeld had. Hij kreeg – zonder test – de diagnose covid19.
Lees verder

Ian Hanavan coach Brussels

Brussels heeft zijn coach voor volgend seizoen al beet. Ian Hanavan wordt de nieuwe sportieve baas van de club uit de hoofdstad.

Lees verder

Wat zijn de financiële gevolgen van een afgelaste F1-race?
Het afgelasten van de GP van Australië heeft ongetwijfeld financiële gevolgen en u kan er van op aan dat het financiële plaatje een van de hoofdzaken was waarom een definitieve beslissing zo lang op zich liet wachten.
Lees verder

Eerste klasse vrouwenbasket definitief stopgezet: Castors Braine tot kampioen uitgeroepen

De eerste klasse bij de vrouwen wordt door het coronavirus definitief stopgezet. Dat werd door Basketbal Belgium (Basketbal Vlaanderen&AWBB) beslist. De eerste ronde van de reguliere fase was vorig weekend net achter de rug. Castors Braine eindigde met 20 op 22 op de eerste plaats en is meteen kampioen. Voor de Waals Brabantse club is het sinds 2014 de zevende opeenvolgende titel.

Lees verder

133 nieuwe bevestigde besmettingen en vierde dode in ons land
Er zijn 133 nieuwe besmettingen in ons land. In totaal staat het aantal besmettingen nu op 689. Het meerendeel van de nieuwe gevallen zijn Vlamingen.
Lees verder

Scheldeprijs vreest ook voor afgelasting: "Gezond verstand en actualiteit zegt dat de koers niet zal doorgaan"

De kans dat er op woensdag 8 april een 108e Scheldeprijs komt is klein. Organisator Jack Vissers zegt nog geen beslissing hieromtrent genomen te hebben maar vreest dat de mogelijkheid zeer, maar dan ook zeer klein is dat er gekoerst wordt tussen Terneuzen en Schoten. Vorig jaar won de Nederlander Fabio Jakobsen de Scheldeprijs.

Lees verder

Gedetineerden Dendermonde weigeren naar binnen te gaan na wandeling

In de gevangenis van Dendermonde weigeren 95 gedetineerden weer naar binnen te gaan na de ochtendwandeling. Ze eisen dat het bezoek opnieuw wordt toegelaten en willen mondmaskers.

Lees verder

Italianen in quarantaine zingen samen vanuit hun huizen
Nu Italië al enkele dagen in lockdown is door het coronavirus, probeert de bevolking zich op creatieve wijze te bezig te houden. En dat levert bij momenten ook erg hartverwarmende beelden op. Zo duiken over het hele land video's op van mensen die vanuit hun huizen samen beginnen te zingen.
Lees verder

Formule 1 overweegt zomerstop in augustus te benutten om er toch nog volwaardig seizoen van te maken

De zomerstop in de Formule 1 in augustus komt mogelijk te vervallen. De directie van de koningsklasse in de autosport overweegt in die maand een aantal races te plannen om er toch nog een volwaardig seizoen van te maken. Daarbij wordt ook gedacht aan drie weekends op rij met een Grand Prix, een zogenoemde triple header, met per weekend slechts twee racedagen in plaats van drie.

Lees verder

Ook kappers moeten dicht, geen bezoek in ziekenhuizen: een overzicht

Ook kapperszaken moeten in het weekend de deuren sluiten. Dat verduidelijkt het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken na verwarring. Hieronder vindt u een overzicht van wat al dan niet open is dit weekend.

Lees verder

Internationale MTB-wedstrijd in Beringen gaat niet door

De Grote Prijs Stad Beringen, één van de weinige internationale MTB-wedstrijden op Vlaamse bodem, vindt omwille van het coronavirus niet plaats op zondag 5 april. Er is nog geen nieuwe datum bekend.

Lees verder

Wouter Beke beseft plots dat hij zijn eigen preventiemaatregel niet respecteert
De regering legt preventieve maatregelen op om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maar die strikt opvolgen is ook voor de ministers niet altijd eenvoudig. Tijdens een interview besefte minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) plots dat hij de regel om een meter afstand te houden aan zijn laars lapt.
Lees verder

Politie beboet cafés en zet traangas in tegen cafégangers

Vrijdagnacht hebben politiekorpsen op verschillende plaatsen proces-verbaal moeten uitschrijven omdat cafés zich niet hielden aan het verplichte sluitingsuur. De politie moest ook ingrijpen tegen cafégangers die om middernacht nog geen zin hadden om ermee op te houden.

Lees verder

Nog geen olympisch ticket voor Delfine Persoon, die er gelijk uitgaat in Londen

Delfine Persoon heeft haar eerste kans op een olympisch ticket gemist: ze ging er gelijk uit in de eerste kamp, tegen een Griekse.

Lees verder

'Coronavirus zoveelste poging om president te impeachen'

Trish Regan, de presentatrice van een zakenprogramma op Fox Business, zei maandag dat de Democraten de coronacrisis misbruiken om de president te schaden. Haar programma wordt tijdelijk van het scherm gehaald.

Lees verder

Onbeperkt downloaden, extra data en gratis films: telecomoperatoren doen geste in coronatijden

Telecomoperatoren Proximus en Orange willen klanten tegemoetkomen die thuiswerken, online lessen volgen of meer contacten houden op afstand door het coronavirus. Zo laten ze klanten gratis bellen naar vaste lijnen of bieden ze gratis extra mobiel datavolume aan.

Lees verder

Belgische basketcompetities definitief gestaakt: Oostende en Castors Braine uitgeroepen tot kampioen

De Belgische basketcompetities zijn definitief gestaakt door het coronavirus. Daardoor werden leiders Castors Braine - bij de vrouwen - en Oostende - bij de mannen - uitgeroepen tot kampioen.

Lees verder

'De golf patiënten opvangen is nu prioriteit nummer één'

Het aantal opnames van covid-19-patiënten in ziekenhuizen stijgt sterk. De komende dagen zal daar wellicht geen verandering in komen.

Lees verder

Duidelijk: luchtkwaliteit Noord-Italië neemt toe door quarantaine
Satellietbeelden laten zien dat er de laatste dagen in Europa minder stikstofdioxide wordt uitgestoten door de verspreiding van het coronavirus. Vooral de verbeterende luchtkwaliteit boven de regio Noord-Italië, die al een tijd in quarantaine is, valt op.
Lees verder

Quintana wint slotrit Parijs-Nice, voor sterke Tiesj Benoot

Nairo Quintana heeft de laatste rit van Parijs-Nice gewonnen. De Colombiaan pakte vroege vluchter Thomas De Gendt in de slotkilometers. Tiesj Benoot finishte als tweede na een ultieme poging om de eindzege te pakken, maar de ritwinnaar van gisteren kon niet ver genoeg wegrijden van Maximilian Schachmann. Die gaat met de gele trui naar huis als eindwinnaar.

Lees verder

VN-secretaris-generaal: 'Samen slaan we ons hier doorheen'

'Overal waar we kijken, zien we de beroering die het coronavirus veroorzaakt. Ik weet dat veel mensen angstig, bezorgd en verward zijn. Dat is absoluut een natuurlijke reactie', schrijft VN-secretaris-generaal António Guterres in een opiniestuk.

Lees verder

Spanje in volledige lockdown, Britse vliegtuigen maken rechtsomkeer

Op weg naar Spanje heeft een aantal toestellen van de Britse lagekostenmaatschappij Jet2 zaterdag rechtsomkeer gemaakt, meldt BBC. Spanje gaat in volledige lockdown na een piek met nieuwe besmettingen: 1.522 nieuwe gevallen zijn gemeld op één dag.

Lees verder

Retailsector stelt hamsteraars gerust: 'Alle magazijnen in België bevoorraad'
De retailsector wil de Belgische bevolking laten zien dat er nergens in België warenhuizen zijn met een te kleine voorraad. Premier Sophie Wilmès ging zelf kijken in een winkelmagazijn in het Waalse Aat.
Lees verder

Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar het buitenland af

Buitenlandse Zaken heeft een nieuw reisadvies klaar voor alle Belgen: alle reizen naar het buitenland worden afgeraden, omdat het risico om geblokkeerd te geraken té groot is.

Lees verder

Supermarkten opnieuw getroffen door hamsterwoede

De supermarkten zien vandaag opnieuw een verdubbeling van de verkopen. Sectorfederatie Comeos smeekt bijna te stoppen met hamsteren. Toch is de echte vrees niet een tekort aan producten maar het uitvallen van personeel wegens ziekte.

Lees verder

De Wever pleit voor noodregering van één jaar
Bart De Wever, voorzitter van N-VA, pleit voor een noodregering met alle grote partijen van het land om de coronacrisis - en de economische crisis die daarmee gepaard kan gaan - aan te pakken.
Lees verder

Volleyliga hervat EuroMillions Volley League niet na 3 april, geen kampioenstitel

De Belgische Volleyballiga heeft na overleg met de clubs beslist dat de EuroMillions Volley League, die wegens de coronacrisis stilligt tot 3 april, na die datum niet meer hervat wordt. Dat meldt de Liga zaterdag. Het seizoen wordt afgesloten zonder kampioen of ranking.

Lees verder

Basketbal- en volleybalcompetitie stopgezet
De Belgische Volleyballiga heeft na overleg met de clubs beslist dat de EuroMillions Volley League, die al stilligt tot 3 april, na die datum niet meer hervat wordt. Er is dit jaar geen kampioen. Ook de basketbalcompetitie wordt niet meer hervat. Daar is de kampioen wel bekend.
Lees verder

Tui laat niemand meer vertrekken
Wegens het advies van de FOD Buitenlandse Zaken dat Belgische burgers afraadt naar het buitenland te reizen, heeft reisorganisator Tui Belgium besloten om voorlopig geen pakketreizigers meer naar hun vakantiebestemming te brengen.
Lees verder

Frankrijk neemt hardere maatregelen tegen coronavirus en sluit 'niet-essentiële' plaatsen
In de strijd tegen het coronavirus worden in Frankrijk alle 'niet-essentiële' plaatsen die 'publiek ontvangen' vanaf middernacht gesloten. Dat heeft premier Edouard Philippe meegedeeld. Onder meer cafés, restaurants, bioscopen en nachtclubs vallen onder de maatregel.
Lees verder

VTM dient klacht in tegen man die journaliste live op wang kust

Journaliste Evelyne Boone werd tijdens een live fragment in het VTM Nieuws van 19.00 uur door een passant op de wang gekust. VTM roept iedereen op om journalisten hun werk veilig te laten. 'Dis is niet alleen een aanranding van de eerbaarheid, ook is dit in coronatijden onverantwoord gedrag.'

Lees verder

PS en MR willen Sophie Wilmès als premier noodregering
De Franstalige partijen willen geen paarsgele noodregering met Bart De Wever aan het roer. Het is niet duidelijk of die regering daarmee van tafel is.
Lees verder

Experts razend over Belgen die de grens oversteken om te feesten en te shoppen
De Antwerpse experts Herman Goossens (UAntwerpen en UZA) Pierre Van Damme (UAntwerpen) en Erika Vlieghe (UAntwerpen en UZA) zijn boos omdat veel Belgen aan de corona-richtlijnen ontsnappen in Nederland. 'Als we een Italiaans scenario willen vermijden, moeten de landen samen gelijkaardige verregaande maatregelen nemen.'
Lees verder

Droog en zacht weer

Zondag wordt een droge dag met vaak wolkenvelden en enkele tijdelijke opklaringen. Over het zuidoosten vergroot op het einde van de dag de kans op meer zon. Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 9 graden in de Hoge Venen tot 13 of 14 graden in Laag- en Midden- België. De wind is matig of hier en daar soms vrij krachtig uit zuid tot zuidwest. Windstoten tot 50 à 60 km/u zijn mogelijk. Dat meldt het KMI.

Lees verder