Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 27 maart 2020

Sensoa maant singles aan tot voorzichtigheid: ‘Elke vorm van seks wordt afgeraden’

Sensoa maant singles aan tot voorzichtigheid: 'Elke vorm van seks wordt afgeraden'

Op je tanden bijten. Dat is wat je als single dezer dagen maar beter doet, zegt expertisecentrum Sensoa. 'Elke vorm van seks wordt afgeraden', zegt woordvoerder Boris Cruyssaert op Radio 1. 'Er komen nog steeds mensen met nieuwe soa's de ziekenhuizen binnen, en dat is zorgwekkend.'

Lees verder

België neemt geen buitenlandse patiënten op

België maakt geen plannen om corona­patiënten uit andere landen op te nemen en in onze ziekenhuizen te laten verzorgen. Vragen van Nederlandse ziekenhuizen en van Italië om patiënten over te nemen werden geweigerd. Dat heeft het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) bevestigd aan De Tijd.

Lees verder

'De minister-president kent de realiteit op het terrein helemaal niet'

Met zijn opmerking dat heel wat poetshulpen gerust opnieuw aan de slag kunnen, oogst Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) heel wat onbegrip in de sector.

Lees verder

Hoe de Amerikaanse Marc Van Ranst Trumps schade probeert te beperken
Anthony Fauci, de Amerikaanse Marc Van Ranst, staat president Trump bij tijdens de coronacrisis in de Verenigde Staten. Maar Fauci en zijn team moeten leven met een president die voortdurend tegenspreekt of minimaliseert wat zij adviseren. In de video hierboven ziet u hoe de immunoloog zijn best doet om op een voorzichtige manier de juiste informatie te delen.
Lees verder

Epicentrum van corona-uitbraak komt stilaan terug tot leven
De Chinese provincie Hubei, waar het coronavirus ontstaan is, komt na twee maanden volledige quarantaine stilaan terug tot leven. Op een geleidelijk tempo en onder strenge omstandigheden beginnen steeds meer winkels open te gaan, rijden er meer en meer bussen en worden mensen terug verwacht op hun werk.
Lees verder

Corona doet mensen slechter slapen

Bijna een derde van de mensen die een enquête van de Universiteit Antwerpen invulden, zegt tijdens deze coronacrisis last te hebben van slaapproblemen.

Lees verder

OPROEP. Wat vinden leerkrachten van de sluiting van scholen?

Gaan de scholen na de paasvakantie weer open of blijven ze dicht tot het einde van het schooljaar? De politiek is er nog niet uit, de virologen wachten de evolutie van de corona-epidemie af. Maar wat denken de leerkrachten hierover?

Lees verder

Antwerpse politie zorgt voor klank- en lichtspektakel als steun voor alle hulpdiensten
De Antwerpse politie heeft woensdagavond steun betuigd aan de medische zorgverleners. Aan het Stuivenbergziekenhuis kwamen tientallen politiemannen en -vrouwen samen. Ze zetten hun blauwe lichten op en applaudisseerden. Het politiepersoneel was de voorbije dagen al op eigen initiatief dergelijke acties begonnen, maar deze actie werd gesteund en aangemoedigd door de korpsleiding.
Lees verder

Ratingbureau Moody's verlaagt vooruitzichten Belgische banken

Ratingbureau Moody's heeft de vooruitzichten voor het Belgisch bankensysteem bijgesteld van stabiel naar negatief. Dat heeft de kredietbeoordelaar donderdag bekendgemaakt.

Lees verder

LIVE. Crisiscentrum geeft update over coronavirus: 42 nieuwe sterfgevallen
Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over het coronavirus in ons land. Volg het hier live.
Lees verder

Italiaanse mode-industrie zet zich schrap: 'Productie stilleggen, heeft zware gevolgen'

In Italië zijn sinds zaterdag alle niet-essentiële bedrijven gesloten, dus ook fabrieken waar kleding en schoenen worden geproduceerd. De mode-industrie, een belangrijke pilaar van de Italiaanse economie, vreest die shutdown niet ongehavend door te komen.

Lees verder

Het coronadagboek van een spoedarts: 'Ik ben er zeker van dat we uitgeput raken'
Tania Desmet (33) staat als spoedarts in het UZ Gent elke dag aan de frontlinie van de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Elke dag geeft ze verslag van de recentste ontwikkelingen. Dit is haar dagboek.
Lees verder

"Max Verstappen is een gladiator"
Lewis Hamilton domineert de Formule 1 al een aantal jaren op ongeziene wijze maar met Max Verstappen en Charles Leclerc staan er twee jonge honden klaar die niets liever willen dan hem van zijn troon te stoten. Volgens Briatore heeft vooral Verstappen het in zich om Hamilton te onttronen.
Lees verder

OMA combineert winkelen met cultuur in gigantische rots

Er valt moeilijk naast te kijken, het nieuwe Galleria-winkelcentrum in het Zuid-Koreaanse Gwanggyo, een nieuwe stad ten zuiden van Seoul. In plaats van een strak gebouw met glazen façade ontwierp OMA-architect Chris Van Duijn een gesloten, steenachtig volume waaruit slechts een glazen tunnel lijkt uitgehold, die zich rondomrond een weg baant van het voetpad tot het dakterras. De lus heeft twee functies: het biedt mensen in het gebouw een uitzicht op de omgeving, terwijl het buitenstaanders toestaat een blik binnen het gebouw te werpen. Van Duijn ontwierp het parcours op maat van culturele tentoonstellingen en optredens. 'Deze Galleria-vestiging is een plek waar bezoekers in aanraking komen met architectuur en cultuur terwijl ze winkelen. Na elk bezoek vertrekken ze met een bijzondere ervaring', aldus de architect.

Lees verder

Wil je sporten? 'Loop of fiets in een lus rond je huis'

Blijf zo veel mogelijk binnen, en kom enkel buiten om te sporten. Dat is het advies van de overheid om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Maar hoe lang en hoe ver mag je gaan sporten? 'Stippel de route zo uit dat je in een uur weer thuis kunt raken', adviseren de Sport- en Keuringsartsen (SKA) en Gezond Sporten Vlaanderen (GSV).

Lees verder

Welke vragen heeft u nog over corona of de maatregelen?
Hoe zit het nu met wandelen, fietsen, meerijden in de auto met je broer of zus, poetshulp, de tandarts en kinderen laten buitenspelen in de wijk? En wat als je plots koorts krijgt?
Lees verder

AB InBev maakt handgels en ontsmettingsmiddel uit restalcohol alcoholvrij bier

AB InBev produceert 50.000 liter ontsmettingsmiddel en 26.000 flesjes handgel op basis van de restalcohol die vrijkomt bij de productie van alcoholvrije bieren. De producten gaan naar ziekenhuizen en de zorgsector. Dat meldt de Leuvense bierreus donderdag.

Lees verder

De positieve kanten van lummelen

De meesten onder ons hebben er door de lockdown een zee van tijd bijgekregen. Je kan die nuttig besteden door een nieuwe vaardigheid te leren, maar er is ook niets mis met ongegeneerd lummelen. Integendeel, er valt veel te zeggen voor tragere dagen.

Lees verder

Verwarde grizzlybeer komt terug boven na winterslaap
De grizzlybeer Boo is vorige week wakker geworden uit zijn winterslaap. Al acht jaar probeert de Canadese Nicole Gangnon dit fenomeen op beeld vast te leggen. Boo is geboren in het wild, maar leeft al sinds 2002 in 'The Grizzly Bear Refuge'. Dat is een omheind gebied van 20 hectaren in Jasper National Park, in het westen van Canada, waar berenwezen worden opgevangen.
Lees verder

Ommegang Ros Beiaard uitgesteld

De tienjaarlijkse ommegang van het Ros Beiaard in Dendermonde vindt niet plaats op 24 mei 2020, maar wordt met een jaar uitgesteld. Dat is een gevolg van de maatregelen om het nieuwe coronavirus in te perken.

Lees verder

Twee mannen die naar agenten spuwden of hoestten gearresteerd

In Antwerpen zijn de voorbije dagen twee mannen opgepakt die zich agressief gedroegen ten opzichte van de politie. Een van de twee spuwde bovendien bewust naar de betrokken agenten, de andere hoestte ostentatief in hun gezicht.

Lees verder

LIVE. Kamer debatteert over maatregelen coronavirus
In de Kamer wordt donderdagmiddag gedebatteerd over de maatregelen tegen het coronavirus. Volg het hier live.
Lees verder

UGent laat juni-examens doorgaan op de universiteitscampussen

Met respect voor de 'social distancing' laat de UGent vanaf 1 juni examens op de campussen doorgaan. 'We willen zo snel mogelijk houvast bieden.'

Lees verder

Billy Porter roept eigen modewedstrijd in het leven

Ook acteur Billy Porter zit tijdelijk vast binnen de vier muren van zijn huis. Om zichzelf bezig te houden, daagt hij fans uit om een van zijn opvallendste looks te recreëren met spullen die ze thuis hebben liggen.

Lees verder

Voor eerst verdeling van besmettingen per gemeente: Limburg zwaarst getroffen

Sciensano geeft vandaag voor het eerst een spreiding van het aantal coronabesmettingen per gemeente. Limburg voert met Alken en Sint-Truiden de ranglijst van besmettingen aan.

Lees verder

Verzekeraars schelden premies tijdelijk kwijt voor werknemers

De verzekeringssector volgt de bankensector en gaat uitstel van premie-betaling geven aan wie getroffen is door de coronacrisis.

Lees verder

'Corona-spuwers' riskeren ook boete of celstraf

Niet alleen wie wordt betrapt op een onnodige verplaatsing of in een samenscholing krijgt een pv aan de broek. Ook wie op straat roept dat hij besmet is met corona of op anderen begint te niezen of te hoesten, kan worden bestraft. In Antwerpen is een man aangehouden die op politiemensen spuwde.

Lees verder

Banken moeten alle kredietaanvragen aan overheid overmaken

De banksector zal alle kredietaanvragen die het krijgt van bedrijven en zelfstandigen moeten overmaken aan de kredietcentrale. De overheid wil controleren of de sector zijn engagement gezonde bedrijven te redden nakomt.

Lees verder

Opera Ballet Vlaanderen biedt opnames van voorstellingen gratis online aan

Nu door de coronacrisis geen voorstellingen kunnen plaatsvinden bij Opera Ballet Vlaanderen, zet het kunsthuis opnames van vijf producties van de voorbije seizoenen online. Het aanbod wordt later nog uitgebreid.

Lees verder

Winkels willen huur niet betalen

Moet je nog huur betalen wanneer je winkel gesloten moet blijven? Veel winkeliers vinden van niet.

Lees verder

Aangrijpende video uit Italiaans ziekenhuis toont impact virus
Tot op vandaag is geen enkel land zwaarder getroffen door het coronavirus dan Italië. Zeker 7.503 mensen kwamen er al om het leven, bijna 75.000 Italianen raakten al besmet met het virus. Twee Italianen volgden een coronapatiënt in een ziekenhuis in Milaan en tonen hoe covid-19 eruit ziet vanop een meter afstand. Opgelet: bovenstaande video bevat aangrijpende beelden.
Lees verder

Nieuw-Zeelandse premier geeft corona-update tijdens Facebook-live: 'Sorry voor mijn outfit'
De Nieuw-Zeelandse premier, Jacinda Ardern, ging woensdag live op Facebook nadat ze haar dochtertje in bed had gelegd. Ondertussen konden er vragen gesteld worden over de maatregelen die door de uitbraak van het coronavirus werden ingevoerd. In de video smeekt ze de inwoners om thuis te blijven en voor elkaar te zorgen.
Lees verder

'Leveringen van medische handschoenen komen niet meer toe'

Er dreigt een wereldwijd tekort aan beschermende handschoenen voor zorgverleners. Het belangrijkste productieland, Maleisië, gaat zeker tot half april op slot. Leveringen staan onder druk, ook in ons land. 'Er is voor het eerst ongerustheid over de handschoenen', bevestigt Karlien Wouters, woordvoerster van het UZ Gent.

Lees verder

G20 gaat 5.000 miljard dollar in economie pompen

De leiders van de G20 beloven meer dan 5.000 miljard euro in de mondiale economie te pompen. Dat melden ze donderdag na afloop van een virtuele vergadering onder leiding van voorzitter Saudi-Arabië. De fondsen maken deel uit van hun gecoördineerde antwoord op de coronapandemie.

Lees verder

Kamer keurt straks volmachtenwet goed, Senaat morgen

De tien partijen die betrokken zijn bij de invoering van de bijzondere wetten keuren de tekst straks goed. Vlaams Belang onthoudt zich, PVDA/PTB stemt tegen.

Lees verder

Voormalige Franse bondscoach en EK-winnaar Michel Hidalgo overleden

De voormalige Franse bondscoach Michel Hidalgo is donderdagnamiddag in Marseille op 87-jarige leeftijd overleden, zo bevestigde de Franse spelersvakbond UNFP, waarvan hij tussen 1964 en 1969 voorzitter was.

Lees verder

Mag ik nog naar mijn kot en mijn partner die elders woont? Zes vragen die u massaal stelde over corona en de maatregelen

Hoewel de maatregelen die de Belgische overheid heeft genomen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dijken al eventjes van kracht zijn, blijven veel vragen onbeantwoord. We vroegen u waarmee u nog worstelt. Dit zijn de antwoorden op de zes meestgestelde vragen.

Lees verder

Prachtig operagezang weerklinkt over Brusselse daken
Vorige week besloot de operazangeres Sarah Defrise Nirenburg samen met haar vriend een concertje te geven vanaf hun terras. Vanuit hun woning klonk de muziek van onder andere Puccini. De omwoners in het blok, konden de aria's wel smaken en gaven een donderend applaus van zodra het concertje eindigde.
Lees verder

Befaamde Indianapolis 500 uitgesteld door coronavirus
Ook de Indycar krijgt af te rekenen met het coronavirus. De befaamde Indy 500 die plaatsvindt op de Indianapolis Motor Speedway is immers uitgesteld naar augustus.
Lees verder

Hoe besmettelijk is mijn brood, mijn krant, een postpakket, een appel uit de bak of de winkelkar?

In bepaalde rusthuizen wordt de krant momenteel met een dag vertraging geleverd, 'zodat er zeker geen virus meer op zit'. Of mensen plaatsen hun postpakket eerst drie dagen in de berging voor ze het durven aan te raken. En durf jij nog snoeptomaatjes uit die grote bak te halen waar iedereen met zijn 'vieze' handen in graaide? Of hoe iedereen bij handelingen die ooit zo vanzelfsprekend en zorgeloos waren, plots paranoïde geworden is. Terecht of niet?

Lees verder

Vlaamse overheid lanceert campagne #ikredlevens met drie checks tegen corona

De Vlaamse overheid heeft de nieuwe campagne #IKREDLEVENS opgestart om de verdere verspreiding van corona te stoppen. Met drie belangrijke 'checks' wil het mensen aanzetten om goede gewoontes aan te nemen en vol te houden.

Lees verder

Vanaf volgend seizoen speelt er opnieuw een Racing White in Woluwe

Vanaf komend seizoen speelt er opnieuw een Racing White in het Fallonstadion in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het gaat om de nieuwe club Racing White Woluwe, dat in de derde provinciale van start zal gaan, zo maakte de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe donderdag bekend in een persmededeling.

Lees verder

Tien mensen in instelling voor begeleid wonen besmet met coronavirus, twee in ziekenhuis
In zorginstelling Heuvelheem vzw in Oudenaarde testten tien bewoners, mensen met een (vermoeden van) beperking, positief op het coronavirus. Twee van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis.
Lees verder

Wereldkampioene veldrijden Ceylin del Carmen Alvarado wil WK mountainbike in juni rijden

Wereldkampioene veldrijden Ceylin del Carmen Alvarado wil deelnemen aan het WK mountainbike in het Duitse Albstadt. Dat WK staat gepland voor 25 tot en met 28 juni, maar het doorgaan daarvan is vanwege het coronavirus nog niet zeker. "Ik wil me in de zomer meer op het mountainbiken richten, omdat ik wil meedoen aan het mountainbiken tijdens de Spelen van Parijs in 2024", zei de Nederlandse in een video van haar team Alpecin-Fenix op Instagram. Avarado noemt het een langer proces om zich daarop voor te bereiden, waarin ze nog aan haar techniek moet werken.

Lees verder

Internationaal Olympisch Comité had "goed gesprek" met internationale federaties omtrent nieuwe datum voor Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft donderdag tijdens een videoconferentie gesproken met de 33 internationale sportfederaties omtrent een nieuwe datum voor de Olympische Spelen in Tokio. Die waren voorzien van 24 juli tot 9 augustus, maar werden dinsdag uitgesteld omwille van de verdere verspreiding van het coronavirus. De Spelen zullen ten laatste in de zomer van 2021 plaatsvinden, maar een precieze datum werd nog niet bekendgemaakt.

Lees verder

Strengere fiets- en wandelmaatregelen? De Crem pleit voor, De Block en Van Ranst pleiten tégen

Moeten de coronamaatregelen rond fietsen en wandelen strenger? Geen lange fietstochten meer, zegt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Laat de mensen toch fietsen zover als ze willen, reageren minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en viroloog Marc Van Ranst.

Lees verder

Atleten die gekwalificeerd waren voor Olympische Spelen in 2020 zijn dat ook in 2021

De atleten die zich plaatsten voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zullen ook volgend jaar automatisch gekwalificeerd zijn voor de Spelen van 2021. Dat raakte donderdag bekend na de videoconferentie tussen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de 33 internationale federaties.

Lees verder

Fernando Gaviria mag na maand quarantaine in Abu Dhabi eindelijk naar huis

Fernando Gaviria is na bijna een maand eindelijk mogen vertrekken uit zijn hotel in Abu Dhabi. De spurtbom van UAE Emirates zat er al sinds februari in quarantaine nadat hij in de UAE Tour besmet geraakt was met het coronavirus.

Lees verder

Dom van Aken onthult Sint-Corona: patroonheilige van het doorstaan van epidemieën

Het lijkt een flauwe grap maar niets in minder waar. In de Dom van Aken zal binnenkort een gerestaureerd schrijn van Sint-Corona, patroonheilige van het doorstaan van epidemieën, onthuld worden.

Lees verder

Het coronavirus zadelt veel gezinnen op met stress. 'Duurt dit nog twee maanden, dan krijg ik een inzinking'
De voorbije weken brachten veel gezinnen allemaal onder hetzelfde dak door. Van maandag tot zondag, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Hoe pakken zij dat aan? Maar vooral: hoe lang houden ze dat nog vol?
Lees verder

84 inbreuken en 7 bedrijven gesloten na 3 dagen controleren: 'De situatie is té ernstig om nonchalant te zijn'

Heel wat bedrijven in ons land volgen de nieuwe preventiemaatregelen voor het coronavirus niet voldoende op. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Daar kwamen in korte periode meer dan 170 klachten binnen, en de arbeidsinspectie heeft al 7 bedrijven gesloten. 'De situatie is té ernstig om nonchalant om te gaan met de gezondheid van werknemers', zegt Muylle.

Lees verder

Dit verandert op 1 april: gratis anticonceptie, hogere banktarieven, sommige kinesisten duurder

April staat voor de deur en de nieuwe maand brengt een al veranderingen met zich mee. Een overzicht.

Lees verder

Waar komt het idee van een quarantaine vandaan?
Social distancing, lockdowns en quarantaine-maatregelen zijn door het coronavirus alomtegenwoordig, en hoogstnoodzakelijk. Maar waar komt het idee van quarantaine eigenlijk vandaan? Sam Geens van de Universiteit Antwerpen legt het uit in de video hierboven.
Lees verder