Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 26 maart 2020

Niet verwonderlijk: we kijken massaal televisie

Niet verwonderlijk: we kijken massaal televisie

Nu iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven, kijken Vlamingen massaal naar televisie. Dat blijkt uit cijfers van verschillende mediabedrijven.

Lees verder

Ziekenhuis gebruikt snorkelmasker van Decathlon om patiënt te beademen
Vlakbij het Italiaanse Brescia heeft 3D-printingbedrijf Isinnova een beademingsmasker gemaakt uit een snorkelmasker van Decathlon. De test is succesvol verlopen en het bedrijf wil dit nu nationaal uitrollen. Op deze manier wil het bedrijf inspelen op het tekort aan beademingsmachines in Italië in hun strijd tegen het coronavirus
Lees verder

Ziekenhuis gebruikt snorkelmasker van Decathlon om patiënt te beademen
Vlakbij het Italiaanse Brescia heeft 3D-printingbedrijf Isinnova een beademingsmasker gemaakt uit een snorkelmasker van Decathlon. De test is succesvol verlopen en het bedrijf wil dit nu nationaal uitrollen. Op deze manier wil het bedrijf inspelen op het tekort aan beademingsmachines in Italië in hun strijd tegen het coronavirus.
Lees verder

Hogescholen kiezen voor 'contactluw onderwijs' vanaf 18 mei

De dertien Vlaamse hogescholen voorzien vanaf 18 mei de mogelijkheid tot 'contactluw onderwijs', maar dat enkel voor de 'hoogstnoodzakelijke opleidingsactiviteiten'. Tot dan wordt de huidige vorm, afstandsonderwijs, voortgezet.

Lees verder

Vijf bewoners van gebouw met serviceflats kort na elkaar overleden aan corona

Vijf vrienden zijn de voorbije vijf dagen bezweken aan het nieuwe coronavirus in de serviceflats De Fontein in Borgerhout. Het Zorgbedrijf heeft daarom beslist om ook de serviceflats af te sluiten voor de buitenwereld. 'We willen geen bijkomende overlijdens meer', zegt ceo Johan De Muynck aan ATV.

Lees verder

Weer thuis, maar niet genezen

Het coronavirus maakte al 122 dodelijke slachtoffers in België. Hard nieuws, maar er is ook hoop. 410 mensen mochten intussen het ziekenhuis verlaten. Een gesprek met enkelen van hen.

Lees verder

Namaak­medicatie overspoelt markten: 'Miljoenen producten uit verkoop gehaald'

Criminelen proberen te profiteren van de coronacrisis. 'Miljoenen producten zijn de voorbije weken uit de verkoop gehaald omdat ze valselijk beweerden het coronavirus te genezen', meldt Europol.

Lees verder

Tijdelijk werkloosheid: hoe werkt het en hoeveel hou je over

Veel werknemers – en in het bijzonder bedienden – zijn de jongste weken voor het eerst in hun carrière tijdelijk werkloos geworden. Wat betekent dit nu juist?

Lees verder

Debation Island in lockdown deel 2: 'Ik heb gehoord dat corona ook via de borsten naar binnen kan'
We zitten ondertussen al meer dan een week in lockdown en ook in Thailand volgen ze de corona-maatregelen steeds strikter op. De ene deelnemer aan Debation Island van De ideale wereld heeft het al wat moeilijker dan de ander.
Lees verder

Benzine tanken weer goedkoper

Benzine tanken wordt vanaf donderdag weer wat goedkoper. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.

Lees verder

Oproep: Wat is uw praktische tip om besmetting te voorkomen?

De grote richtlijnen zijn er, maar in het dagelijks leven is het vaak zoeken naar kleine oplossingen voor alledaagse handelingen. Die kunnen nochtans een groot verschil maken.

Sommige mensen gebruiken afgestompte tandenstokers om hun pincode in te geven, anderen waken erover dat ze zeker een wegwerphandschoen dragen bij het tanken.

Heeft u handige tips die u wil delen, zodat we de overdracht van het nieuwe coronavirus zoveel als mogelijk kunnen beperken?

Lees verder

Jonge Belgische modemerken: 'We zijn doodongerust'

Belgische modemerken vragen consumenten om vooral producten uit eigen land te blijven kopen, nu de winkels gesloten zijn door de coronacrisis. Een aantal jonge merken sluit zich aan bij die oproep: 'Wij timmeren nog volop aan de weg en onze namen zijn (nog) niet bij iedereen top of mind. Opvallen in een zee van internationale merken slorpt energie.'

Lees verder

Koningin Mathilde richt zich tot jongeren in coronatijden en leest voor
Koningin Mathilde heeft zich gericht tot de jongeren in ons land die thuis zitten door het coronavirus. Ze leest voor uit het boek 'Toen de zee stil was' van Annelies Beck en moedigt jongeren aan om meer te lezen in deze jeugdboekenmaand, die noodgedwongen in lockdown wordt doorgebracht. Bekijk het in de video hierboven.
Lees verder

Gentse superheld 'one meter man' gaat wereld rond met ludiek filmpje
Na de wereldwijde verspreiding van het coronavirus en de maatregelen die genomen zijn door de overheid, is er in Gent een nieuwe superheld opgestaan: 'one meter man'. Met een stok van een meter lang en een opvallende outfit houdt hij mensen op de afgesproken afstand, desinfecteert hij kassa's en voorziet hij de Gentenaars van vochtige doekjes en zakdoeken.
Lees verder

Zorgkundigen smeken om opleiding en beschermingsmateriaal
Zorgkundigen en verzorgenden slaken een noodkreet: zij, die basiszorg bieden aan bewoners van rusthuizen en zieke covid-19-patiënten thuis, beschikken niet over beschermingsmateriaal en hebben amper opleiding hiertoe gekregen.
Lees verder

56 nieuwe overlijdens en 96 extra patiënten op intensieve zorg door corona

Volgens de laatste cijfers zijn er de afgelopen 24 uur 56 mensen overleden aan covid-19. Er zijn 96 patiënten bijgekomen op de afdeling intensieve zorg.

Lees verder

Deze koninklijke paleizen zetten hun deuren open voor een virtuele tour

Koninklijke families hebben geen plaats tekort in tijden van quarantaine. Maar ook de gewone burger kan een kijkje gaan nemen in verschillende koninklijke paleizen in Europa, weliswaar voor een online tour. Een overzicht.

Lees verder

Ook prins Charles heeft positief getest
Na prins Albert van Monaco heeft het nieuwe coronavirus ook de Britse kroonprins Charles te pakken. De 71-jarige prins vertoont milde symptomen, maar stelt het goed.
Lees verder

"De F1 komt pas terug in de zomer"
De CEO van de Formule 1, Chase Carey, verklaarde dat hij mikt op vijftien tot achttien races in 2020. McLaren Racing-baas Zak Brown denkt dat het seizoen pas in de zomer op gang zal komen.
Lees verder

Hoe nuttig is het om uw voeten te ontsmetten?

Moeten we naast onze handen straks ook onze voeten en schoenen gaan desinfecteren? In China is het alvast onderdeel van de procedure. In België voorlopig niet.

Lees verder

Ook strengere regels voor serviceflats nodig na vijf doden? 'Bewoners opsluiten, is verregaand'

Moet de overheid ook voor serviceflats strengere maatregelen nemen om de bewoners te beschermen tegen het nieuwe coronavirus, net zoals bij de rusthuizen?

Lees verder

Spanje heeft nu meer coronadoden dan China

Spanje is nu het op één na zwaarst getroffen land door het coronavirus wereldwijd. Er zijn in Spanje 3.434 mensen gestorven aan covid-19, waarmee het land China wat dodental betreft voorbij is gegaan. Alleen in Italië zijn meer mensen overleden aan covid-19.

Lees verder

Scholen opnieuw open na de paasvakantie? 'Ik maak me weinig illusies'

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) denkt niet dat de scholen na de paasvakantie weer zullen opengaan. 'Tot mijn spijt ben ik niet optimistisch.'

Lees verder

Wallonië wil maskers maken tijdens en ná de crisis

Een coronataskforce onderzoekt of een Waalse mondmaskerfabriek haalbaar is. Niet alleen om de huidige vraag aan te kunnen, maar ook om nadien te blijven draaien. Tests voor reiniging en hergebruik lopen al.

Lees verder

Lof van Financial Times voor Belgische aanpak coronacrisis

De Britse zakenkrant Financial Times heeft veel lof voor de manier waarop België de coronacrisis aanpakt. 'In tegenstelling tot wat velen voorspeld hebben, heeft de Belgische regering aangetoond dat een verdeeld land nog steeds een duidelijk en vastberaden antwoord op een nationale crisis kan geven.'

Lees verder

Burgemeesters vangen bot: asielcentra gaan niet in lockdown

Er komt geen lockdown van twee asielcentra in Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg. De burgemeesters van beide gemeenten drongen daarop aan, maar stuiten na overleg met Fedasil, het Rode Kruis en De Block toch op een njet.

Lees verder

Vakbonden willen supermarkten vroeger sluiten en dreigen met acties: 'Personeel is moreel en fysiek uitgeput'
Het vakbondsfront voor de voedingshandel stelt voor om de winkels 's avonds net vroeger te sluiten. Ook op zondag kunnen de supermarkten omwille van de veiligheid dichtblijven, stellen ze voor. Later op de dag is er nieuw overleg met sectorfederatie Comeos.
Lees verder

Braziliaanse president Bolsonaro: 'Ik zou niets voelen van besmetting'

In een opmerkelijke televisietoespraak heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro uitgehaald naar de maatregelen die tegen het nieuwe coronavirus zijn genomen. 'We moeten terug naar de normale situatie.'

Lees verder

Ga op virtuele wandeling in een nationaal park

Nu iedereen verplicht thuis moet blijven, probeert Google Earth soelaas te bieden door virtuele wandelingen aan te bieden in de mooiste nationale parken in de Verenigde Staten. Ook dichterbij huis worden virtuele bezoeken mogelijk gemaakt.

Lees verder

LIVE. Vlaams parlement debatteert over coronamaatregelen
In het - nagenoeg lege - Vlaams parlement wordt woensdagmiddag gedebatteerd over de maatregelen tegen het coronavirus. Volg het hier live.
Lees verder

Pro League neemt nog geen beslissing, maar Van Ranst is pessimistisch: 'Competitie redden zal moeilijk zijn'

Viroloog Marc Van Ranst heeft zijn licht laten schijnen op het vervolg van de Belgische voetbalcompetitie. Hij is niet bepaald optimistisch over het verdere verloop: 'We gaan niet plots alle maatregelen stopzetten en weer massa-evenementen zoals voetbalwedstrijden toelaten.' Intussen beraadde de Pro League zich ook over de zaak, zonder resultaat.

Lees verder

Turkije vervolgt twintig Saudi's voor moord op Khashoggi

Turkije gaat twintig Saudi's gerechtelijk vervolgen, onder wie twee mensen uit de entourage van kroonprins Mohammed bin Salman, in het kader van de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018. Dat heeft de procureur-generaal van Istanboel woensdag aangekondigd.

Lees verder

Pirelli schrapt voor het eerst sinds 1983 zijn beroemde kalender

De Italiaanse autobandenfabrikant brengt als sinds 1964 een felbegeerde kalender uit, maar die zal in 2021 niet verschijnen door de coronacrisis. Het bedrijf schenkt in de plaats 100.000 euro aan het onderzoek naar het virus.

Lees verder

Trump en Democraten hopen op variant van helikoptergeld om economie te redden

De Democraten en de regering van Trump zijn overeengekomen om 2.000 miljard in de economie te injecteren. Hiermee willen ze vermijden dat de economie in een depressie belandt. Opmerkelijk is dat bijna iedere werkende Amerikaan 1.200 dollar krijgt, wat een variant is van helikoptergeld.

Lees verder

Halen Europese leiders hun 'bazooka' boven?

De Europese Commissie krijgt de opdracht een actieplan op te stellen om de economie te doen groeien na de coronacrisis, onder meer via 'investeringen zonder voorgaande'.

Lees verder

Thuisquarantaine voor wie aankomt op luchthaven Zaventem

Alle reizigers die met het vliegtuig aankomen op Brussels Airport, krijgen de instructie om zichzelf gedurende twee weken in thuisquarantaine te plaatsen. Dat staat op een informatieblad over het coronavirus dat alle aankomende reizigers krijgen, meldt de luchthaven op Twitter.

Lees verder

Zelfs landen beginnen nu voedsel te hamsteren

Het is 'ieder voor zich' in coronatijden. Vietnam exporteert geen rijst meer, Kazachstan hamstert tarwebloem en Servië verbiedt de export van zonnebloemolie. Is de wereldhandel in gevaar?

Lees verder

Donald Trump looft "wijze beslissing" om Olympische Spelen uit te stellen en kondigt meteen komst aan voor 2021

De Amerikaanse president Donald Trump noemt het "een wijze beslissing" om de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio, met voorziene start op 24 juli, wegens de coronacrisis uit te stellen tot volgend jaar. Trump liet meteen weten in 2021 bij het event aanwezig te zijn.

Lees verder

Frans (86) stierf samen met vier kennissen aan corona: 'Gangmaker in de cafetaria'
Hij was een van de oudste bewoners van de Borgerhoutse serviceflat De Fontein. Maar ondanks zijn 86 jaar ook nog een van de fitste. Frans Le Bastard was de gangmaker in de cafetaria. De scheidsrechter bij de sjoelbakcompetitie, maar ook de vrijwilliger die voor andere bejaarden het eten serveerde en de boodschappen ging doen. 'Ik zei nog tegen mijn pa dat hij voorzichtig moest zijn met die corona', reageert zijn zoon Dirk (56).
Lees verder

Gestrande Belgen worden geviseerd in Haïti: 'Het is hier onveilig'
Sophie Vangheel, de algemeen directeur van ontwikkelingsorganisatie Cunina, zit vast in Haïti door het coronavirus. Samen met twee medewerkers wilde ze terugkeren, maar hun terugvlucht was afgelast. In de video hierboven getuigt ze hoe de spanning in het land te snijden is en hoe buitenlanders geviseerd worden.
Lees verder

Belgische sneltest voor corona goedgekeurd: resultaat na kwartier

Een 'antigene' test die binnen het kwartier resultaat geeft, kan voortaan in Belgische ziekenhuizen ingezet worden. Enkele Brusselse ziekenhuizen gaan de testen meteen gebruiken.

Lees verder

Geen coronatesten buiten ziekenhuizen tot na de piek

De komende dagen wil de federale regering het aantal coronatesten in de ziekenhuizen uitbreiden van 2.000 naar 10.000 per dag. Tot na de piek is er van bredere testen over de bevolking weliswaar geen sprake.

Lees verder

Iedereen wil wat van Sophie Wilmès
Met de volmachten in aantocht stijgt de druk op de minderheidsregering-Wilmès.
Lees verder

'De piek van de uitbraak is nog niet bereikt'
Met 93 nieuwe patiënten op de afdeling intensieve zorg en 56 overlijdens is van een stabilisering voorlopig geen sprake.
Lees verder

'Blind gekocht': We kijken ernaar uit, ook al geloven we er geen bal van

Lees verder

Van Ranst: 'Kan nog jaar duren voor we weer normaal kunnen leven'

Volgens viroloog Marc Van Ranst kan het nog een jaar duren voor we weer van een 'normalisering' van ons leven kunnen spreken. Dat zei hij in De Afspraak.

Lees verder

Hoop voor Tour de France blijft levend: Franse minister van Sport overweegt editie achter gesloten deuren

De Franse minister van Sport, Roxana Maracineanu, heeft woensdag in een interview met France Bleu aangehaald dat het mogelijk is dat dit jaar de Tour de France achter gesloten deuren zal worden georganiseerd. Omwille van het coronavirus is het doorgaan van La Grande Boucle momenteel hoogst onzeker.

Lees verder

Wie zorgt in tijden van corona voor onze zorgverleners? 'Met applaus alleen koop je geen eten'
De voorbije jaren werd er stevig op hen bespaard. En nu worden zorgverleners plots gezien als dé redders in nood. De sector is blij met de erkenning, maar hoopt ook dat die blijft duren.
Lees verder

Amerikaanse Senaat stemt unaniem voor historisch steunpakket

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag unaniem ingestemd met een steunpakket van 2.000 miljard dollar om de economische schade van de coronacrisis te beperken. De wet moet vrijdag nog goedgekeurd worden in het Huis van Afgevaardigden.

Lees verder

Demir versoepelt bouwregels

Wie een omgevingsvergunning – de opvolger van de bouwvergunning – aanvraagt, krijgt in bepaalde gevallen uitstel om zijn dossier rond te krijgen. Dat heeft Vlaams ­minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist.

Lees verder