Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 30 maart 2020

Johnson waarschuwt Britten in brief: ‘Het zal slechter worden voor het beter wordt’

Johnson waarschuwt Britten in brief: 'Het zal slechter worden voor het beter wordt'

De Britse premier Boris Johnson waarschuwt alle Britten in een brief voor de moeilijke tijden die het land de komende weken nog zal doormaken, in de strijd tegen het coronavirus. Bij Johnson werd eerder deze week zelf het nieuwe coronavirus vastgesteld.

Lees verder

Julian Alaphilippe kan zich een Tour de France zonder fans moeilijk inbeelden: "Ik zou er kapot van zijn"

Julian Alaphilippe kan zich de Tour de France zonder publiek maar moeilijk voorstellen. Dat zei de Franse kopman van Deceuninck - Quick-Step een paar dagen na de mededeling van Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, die zei dat het een optie is om de Ronde van Frankrijk zonder toeschouwers te houden.

Lees verder

Vormsels en communievieringen worden uitgesteld

'We zullen in de loop van de komende week communiceren dat de vormsels en eerste communievieringen tussen Pasen en Pinksteren niet doorgaan.' Dat zei Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, op Radio 1.

Lees verder

Geens kort sommige straffen in om gevangenissen te ontlasten

Wie al met succes op penitentiair verlof ging of wie tot de risicogroep behoort om symptomen van Covid-19 te ontwikkelen, zal langer penitentiair verlof kunnen krijgen. Wie op zes maanden van het einde van zijn strafeinde zit, kan voor dat restant vrijstelling krijgen.

Lees verder

Opnieuw 78 doden, 1.702 nieuwe besmettingen in België

Er vielen de voorbije 24 uur 78 doden door het nieuwe coronavirus in België, dat is het hoogste aantal op één dag tot nu toe. De voorbije 24 uur werden 1.702 nieuwe gevallen gerapporteerd.

Lees verder

Poolse componist Krzysztof Penderecki overleden

De gerenommeerde Poolse componist Krzysztof Penderecki is op 86-jarige leeftijd overleden. De musicus was volgens Poolse media al lange tijd ziek en stierf in zijn woonplaats Krakau.

Lees verder

Astronauten geven tips om isolatie goed door te komen
Er zijn maar weinig mensen op onze planeet die voor hun werk in isolatie moeten zitten. Een van die beroepsgroepen die dat wél moet doen zijn astronauten. In de video hierboven geven ze tips voor hoe je de isolatie goed doorstaat.
Lees verder

Onheilspellende boodschap voor al wie graag tennis kijkt: geen Wimbledon én geen US Open door coronacrisis?

De vicevoorzitter van de Duitse tennisbond, Dirk Hordorff, heeft "het nieuws gekregen dat je behoorlijk zeker mag zijn dat het hele grasseizoen niet zal doorgaan".

Lees verder

Keylor Navas lapt strikte maatregelen aan zijn laars en pakt peperdure vlucht naar huis: "We zijn ook maar mensen"

PSG-doelman Keylor Navas heeft in Frankrijk voor gefronste wenkbrauwen gezorgd. De Costa Ricaan heeft ondanks de strikte coronamaatregelen die de Franse regering instelde, een privé-vlucht naar zijn thuisland genomen. Dat bracht sportzender ESPN zondag naar buiten.

Lees verder

Rotterdams orkest gaat creatief om met quarantaine
Voor muzikanten is de lockdown door het coronavirus niet eenvoudig. Repetities en optredens worden geannuleerd. Een aantal muzikanten van het Rotterdam Philharmonic brachten een prachtige versie van 'Ode an die Freude', het Europees volkslied dat Beethoven begin 19e eeuw schreef in zijn 9e Symfonie. Klein detail: de muzikanten speelden allemaal samen vanuit 'hun kot', via het internet.
Lees verder

Onduidelijkheid over afstand van partner in thuisquarantaine

Wanneer iemand met het nieuwe coronavirus besmet is geraakt, heeft het weinig zin dat hij zich in huis afzondert van zijn eigen partner. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gezegd in De Zevende Dag. Professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) is het daar echter niet mee eens.

Lees verder

Ook in België mondmaskers die niet voldoen

De overheidsdienst Economie bevestigt dat ook in ons land mondmaskers beneden de norm werden ingevoerd. 'Maar de kans dat ze werden verdeeld is relatief klein', zegt woordvoerster Chantal De Pauw.

Lees verder

Gentse politie en burgemeester boos om drukte in parken en op pleinen: 'Speeltijd is al lang voorbij!'

De politie maakt zich zondag op Facebook nog eens kwaad op Gentenaars die de regels rond corona niet naleven. 'De drukte in parken en op pleinen is onverantwoord!'

Lees verder

Gedaan met bezoek aan je lief of partner

Uw niet-inwonende partner of lief bezoeken is geen essentiële verplaatsing en is in deze coronatijden dus verboden.

Lees verder

Gouverneur snoeihard voor overheid: 'Dit zijn Bugs Bunny-maskers'
In Italië is er een grote nood aan mondmaskers door het hoge aantal coronapatiënten. Vincenzo De Luca, de gouverneur van de regio Campania is bijzonder hard voor de overheid na de levering van een voorraad mondmaskers. Hij maakt de maskers in de video hierboven met de grond gelijk.
Lees verder

Politie legt in woonzorgcentrum openlucht discofeestje stil

De politiediensten in Limburg moeten in het kader van het toezicht op de handhaving van de coronamaatregelen soms op de meest bizarre momenten ingrijpen.

Lees verder

Twintig besmettingen onder bewoners en personeel van woonzorgcentrum

In het woonzorgcentrum Akapella in Kapelle-op-den-Bos zijn in totaal twintig mensen besmet met het coronavirus.

Lees verder

'Hoe vervang je al die seizoensarbeiders die nu niet komen?'

Seizoenstelers hebben maar één kans per jaar om het waar te maken. Als de teelt mislukt, gaat hun jaarinkomen in rook op. Met de aspergeoogst voor de deur, dringt de vraag zich op: seizoensteelt zonder seizoensarbeiders, hoe krijg je dat klaar?

Lees verder

Bernie Ecclestone: "Vergeet het F1-seizoen 2020 gewoon"
Terwijl huidig F1-baas Chase Carey probeert om een nieuwe F1-kalender voor 2020 in elkaar te knutselen komt zijn voorganger Bernie Ecclestone met een opmerkelijke oproep om het F1-seizoen 2020 gewoonweg te vergeten.
Lees verder

Duitse deelstaatminister dood aangetroffen na 'bezorgdheid over coronacrisis'

Thomas Schäfer (54), de minister van Financiën van de Duitse deelstaat Hessen heeft zelfmoord gepleegd. Mogelijk speelde de coronacrisis daarin een rol.

Lees verder

Adviseur Trump: '100.000 tot 200.000 doden mogelijk in VS'

De kans is groot dat er in de Verenigde Staten miljoenen mensen besmet zullen raken met het nieuwe coronavirus. Dat heeft viroloog Anthony Fauci, directeur van het Nationaal Instituut voor Infectieziekten en corona-adviseur van Trump, gezegd op de nieuwszender CNN.

Lees verder

N-VA roeit Europees tegen coronastroom in
De N-VA keurde een Europees steunpakket voor de strijd tegen corona van 37 miljard niet goed, omdat daarvan te weinig naar Vlaanderen gaat.
Lees verder

Trump: 'VS zal niet betalen voor beveiliging Harry en Meghan'

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de VS niet zal betalen voor de beveiliging van de Britse prins Harry en Meghan Markle.

Lees verder

Is 1,5 meter afstand wel ver genoeg?
Zelfs als mensen enkele meters verwijderd zijn, kunnen ze elkaar nog besmetten met het nieuwe coronavirus. Dat stelt een studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Lees verder

Overheden beloven duizenden miljarden om de economie te redden. Maar waar komt dat geld vandaan?
De coronacrisis is in de eerste plaats natuurlijk een gezondheidscrisis. Maar ze dreigt ook onze economieën bijzonder hard te treffen. De centrale banken springen wereldwijd bij door honderden miljarden euro's van de geldpersen te laten rollen. Het zijn plannen van ongeziene omvang.
Lees verder

Overheden beloven duizenden miljarden om de economie te redden. Maar waar komt dat geld vandaan?

De coronacrisis is in de eerste plaats natuurlijk een gezondheidscrisis. Maar ze dreigt ook onze economieën bijzonder hard te treffen. De centrale banken springen wereldwijd bij door honderden miljarden euro's van de geldpersen te laten rollen. Het zijn plannen van ongeziene omvang.

Lees verder

Vier doden in Nederlandse woning zijn familie, politie zoekt vader

Vier overleden mensen, die zaterdagavond dood zijn gevonden in een woning aan de Dasseburcht in Etten-Leur in het Nederlandse Noord-Brabant, zijn de bewoners van het pand. Het gaat om een oma, een moeder en twee jonge kinderen. Er is mogelijk sprake van een misdrijf.

Lees verder

Meerdere CO-intoxicaties in Brussel, negen mensen in zorgwekkende staat

De Brusselse brandweer heeft zondagmiddag drie interventies uitgevoerd voor CO-vergiftiging in het Brussels Gewest, zei woordvoerder Walter Derieuw aan het eind van de dag. In totaal werden negen mensen, onder wie zes kinderen, in min of meer zorgwekkende staat opgenomen.

Lees verder

Trump: 'Piek aantal doden door corona in VS over twee weken'

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor social distancing worden verlengd tot 30 april. Als de VS het aantal doden tot 100.000 kunnen beperken, hebben ze volgens Trump 'goed werk' geleverd.

Lees verder

Wisselend bewolkt met kans op een bui

De nieuwe week begint op de meeste plaatsen droog met brede opklaringen. In de loop van de dag wordt het wisselend bewolkt vanaf het noorden met uiteindelijk ook enkele buien in Vlaanderen. In de Ardennen blijft het waarschijnlijk droog met meer zon. Het wordt vrij koud met maxima van 2 à 3 graden op de Ardense hoogten tot 8 of 9 graden in het centrum van het land. Dat zegt het KMI.

Lees verder

Keert de overheid haar kar over promoties in supermarkten?

Omdat de coronacrisis de winkelkar duurder heeft gemaakt, is de tijd rijp om in de supermarkten opnieuw kortingen en acties toe te laten. Dat zegt Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne. Minister van Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) neemt eerstdaags een beslissing of dat verbod weer ingetrokken wordt.

Lees verder

Prijs ruwe olie opnieuw omlaag

De olieprijzen zijn maandag tijdens de Aziatische handel opnieuw zwaar gedaald, naar de laagste niveaus in 17 jaar.

Lees verder

KBC trekt dividend in

KBC trekt zijn dividend in. Dat doet de bank in navolging van de aanbeveling van de Europese Centrale Bank om geen dividenden uit te keren. Dat heeft de Belgische bank-verzekeraar maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Eerste schakelzorgcentrum opgestart in Sint-Truiden voor extra noodcapaciteit

Omdat het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden flirt met de maximale capaciteit, wordt in Sint-Truiden een schakelzorgcentrum, een tijdelijk noodcentrum voor de opvang van patiënten, opgestart. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Lees verder

De Block en De Backer boos om 'chantage' met mondmaskers

Een door het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) geannuleerde partij mondmaskers, zet kwaad bloed bij de leverancier. 'Er is inderdaad sprake van contractbreuk', reageert De Block, 'maar dan wel bij de leverancier.'

Lees verder

Headhunter wordt baas van de bankenfederatie

Karel Baert volgt Karel Van Eetvelt op als ceo van de bankenfederatie Febelfin. Baert stapt over van Egon Zehnder en staat voor een moeilijke taak.

Lees verder