Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 24 maart 2020

Hoofd intensieve verzorging CHC Luik zelf besmet met coronavirus

Hoofd intensieve verzorging CHC Luik zelf besmet met coronavirus
Al weken is hij in de weer om patiënten met Covid-19 weer op de been te krijgen. Maar nu is dokter Philppe Devos, hoofd intensieve verzorging van het CHC-ziekenhuis in Luik zelf getroffen.
Lees verder

Tiense suikerfabriek gaat ontsmettingsgel produceren

De Tiense suikerraffinaderij start vandaag met de productie desinfecterende handgel. Tegen vanavond zou de eerste 2.000 liter al gebotteld zijn.

Lees verder

Harvey Weinstein test positief op coronavirus

Ook de pas veroordeelde filmproducent Harvey Weinstein heeft het coronavirus te pakken. Dat bevestigde het hoofd van de New Yorkse cipiersvakbond gisteravond.

Lees verder

Italiaanse vrouw (95) is hersteld van corona: 'Voel me goed'
Een 95-jarige vrouw uit het Italiaanse Modena is genezen van Covid-19. Ze is daarmee de op één na oudste persoon ter wereld die hersteld is van het virus.
Lees verder

Coronacrisis slaat toe bij Anderlecht: medewerkers op economische werkloosheid, club vraagt inspanning aan spelers

RSC Anderlecht plaatst vanwege de coronacrisis vanaf dinsdag een groot deel van de medewerkers op economische werkloosheid. Spelers en directie zullen een aanzienlijke inspanning doen om de kosten te reduceren. Daarover verwacht de club eerstdaags een akkoord, zo klinkt het maandag in een persmededeling.

Lees verder

LIVE. 13 nieuwe doden in België, in totaal 88 mensen overleden aan corona in ons land
Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een update over de verspreiding van het coronavirus in ons land. Volg het hier live.
Lees verder

Ziekenhuisreeksen doneren medisch materiaal tijdens coronacrisis

Verschillende bekende Amerikaanse ziekenhuisreeksen doneren hun medisch materiaal aan echte ziekenhuizen. Door de uitbraak van het coronavirus liggen de opnames van reeksen als Grey's anatomy, The resident, Station 19 en The good doctor toch voor onbepaalde tijd stil.

Lees verder

Trump: 'Ik ben een oorlogspresident'
De Amerikaanse president Donald Trump neemt de oorlog tegen het coronavirus heel serieus. Als je een oorlog voert, ben je ook een oorlogspresident, zei Trump in een persconferentie. Hij had het ook over het feit dat het 'erg moeilijk is om als rijke persoon presidentskandidaat te zijn'. Bekijk het in de video hierboven.
Lees verder

Belgische lingeriefabrikant Van de Velde maakt mondmaskers

Niet alleen grote modehuizen zoals Saint Laurent en Gucci zetten hun naaisters aan het werk om mondmaskers te maken, ook lingeriefabrikant Van de Velde uit Schellebelle is overgeschakeld op een gedeeltelijke productie van mondmaskers, 'zolang dat nodig is'.

Lees verder

"F1-rijdersmarkt zal ondanks uitstel reglement serieus bewegen"
Renault F1-piloot Daniel Ricciardo laat weten dat hij grote veranderingen verwacht op de rijdersmarkt, dit ondanks het feit dat de nieuwe regels die gepland stonden voor 2021 een jaar zullen worden uitgesteld.
Lees verder

Dan toch geen versoepeling van de taalregeling in het hoger onderwijs

Er komt dan toch geen (forse) versoepeling van de taalwetgeving in het hoger onderwijs. Nederlandstalige bachelors mogen vandaag maximum 18,33% anderstalige vakken bevatten. Dat blijft zo.

Lees verder

Hoe het parlement zich twee keer aan de kant laat zetten
De regering licht vandaag de fractieleiders in de kamer in over wat hun voorzitters zaterdag beslist hebben. Dat is democratie op zijn Belgisch.
Lees verder

'Woonzorgcentra komen in materiaalnood'

Zorgnet-Icuro trekt aan de alarmbel nu de coronacrisis ook extra materiële inspanningen van de woonzorgsector vraagt. 'Als we de zaken nu niet gaan organiseren, dan gaan zorgverleners het laten afweten.'

Lees verder

Solidair met een T-shirt

Heel wat modelabels zetten hun naaisters aan het werk om mondmaskers te fabriceren, maar er zijn ook enkele spelers die ons verblijden met stukken die ons zullen herinneren aan deze bijzondere tijd.

Lees verder

OPINIE | Meer Europese solidariteit gewenst!

Huisarts en gewezen senator Patrik Vankrunkelsven vindt dat Europa Italië niet aan zijn lot mag overlaten.

Lees verder

Ook F1-race in Azerbeidzjan uitgesteld door coronavirus
De eerste zeven races van het F1-seizoen 2020 werden reeds uitgesteld of geannuleerd en nu is ook de GP van Azerbeidzjan officieel uitgesteld.
Lees verder

BOIC blijft wél positief over het behoud van de Olympische Spelen in 2020: "Te vroeg om er niet meer in te geloven"

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft er nog steeds vertrouwen in dat de Olympische Spelen (24 juli - 9 augustus) en de Paralympische Spelen (25 augustus - 6 september) komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio kunnen doorgaan, ondanks de pandemie van het coronavirus. "Voor ons is het te vroeg om er niet meer in te geloven", verklaarde woordvoerder Luc Rampaer maandag aan persagentschap Belga.

Lees verder

Corona leidt tot run op cash: signaal voor nakende financiële crisis

Uit vrees voor een nieuwe financiële crisis vluchten beleggers wereldwijd naar cash, en vooral naar dollars. Dat zorgt voor enorme stress op de markten en doet denken aan 2007/2008. 'De centrale banken zullen nog meer moeten ingrijpen', waarschuwt Peter Vanden Houte

Lees verder

Man loopt marathon... op zijn terras
In Balma, nabij het Franse Toulouse heeft de Fransman Elisha Nochomovitz 42,2 kilometer gelopen op een terras van zeven meter. Door de lockdown ging de marathon waar hij voor trainde niet door en daarom besloot hij die op zijn terras te lopen. Uiteindelijk deed hij er meer dan zes uur over.
Lees verder

Aantal doden in Spanje stijgt boven 2.000, ook bijna 4.000 gezondheidsmedewerkers besmet
In Spanje zijn op 24 uur tijd nog eens 462 mensen aan het nieuwe coronavirus bezweken, zo hebben de autoriteiten maandag meegedeeld. Daarmee is het dodental boven de 2.000 gestegen. De pandemie laat er zich enorm voelen: er duiken foto's op van mensen die in ziekenhuizen op de grond liggen omdat er geen plaats meer is.
Lees verder

Directeur Michelingids heeft motiverende boodschap: 'Gastronomie komt terug'
Het zijn gitzwarte dagen voor de horecasector in heel wat Europese landen als het gevolg van de coronacrisis. Gwendal Poullennec, de internationale directeur van de Michelingids, wil de chefs daarom via Instagram een hart onder de riem steken. 'Ik ben ervan overtuigd dat jullie deze storm zullen overleven', zegt hij.
Lees verder

Duitsers spelen Europese hymne tijdens lockdown
In Duitsland werden zowel professionals als amateurmuzikanten uitgenodigd om het nummer 'Ode aan de vreugde' te spelen van Beethoven. Dit weekend besliste ook Duitsland om de maatregelen van zijn lockdown te verstrengen. Duitsland telt al meer dan 24.000 coronabesmettingen.
Lees verder

Alle cruciale vragen over corona: wat zijn de symptomen, boek ik nog een reis en mag de babysit komen?
Er lopen continu nieuwe cijfers en inzichten binnen over het nieuwe coronavirus, het is niet altijd even makkelijk om door de bomen het bos nog te zien. Wat moet u doen als u besmet bent? Mag u uw ouders nog bezoeken of gaan wandelen? En wat met co-ouderschap? Alle cruciale vragen over corona op een rij.
Lees verder

Frankrijk zet grote middelen in om patiënten te vervoeren
Frankrijk heeft een vliegdekschip ingezet om coronapatiënten van het eiland Corsica naar het vasteland te brengen. De ziekenhuizen op Corsica stonden onder druk, waardoor er patiënten naar Marseille gevoerd werden. Normaal gezien wordt het schip gebruikt om helikopters te vervoeren.
Lees verder

Ophef in Spanje om beelden van patiënten op de grond
In Spanje is er ophef ontstaan over beelden vanuit een ziekenhuis in Madrid. Daarop is te zien hoe verschillende patiënten op de grond liggen.
Lees verder

Oosterweelwerken stremmen door afstandsverplichting

De Oosterweelwerken rond Antwerpen, de grootste werf van ons land, is grotendeels stilgevallen door de coronacrisis. 'Deze periode van het jaar is nochtans perfect om goed vooruit te gaan'.

Lees verder

Van 'hoax' tot 'oorlog': zo veranderde Trumps discours over het coronavirus
'Ik ben een oorlogspresident', zei Donald Trump dit weekend in het Witte Huis. Twee maanden geleden leek de Amerikaanse president het coronavirus nog te minimaliseren. In bovenstaande video blikken we even terug en ziet u hoe Trump zijn discours drastisch aanpaste.
Lees verder

Vijf tips om te leren omgaan met conflicten in het gezin

De hulplijn 1712 verwacht tijdens de coronacrisis een toename van conflicten en geweld binnen gezinnen. Daarom stelt 1712 een aantal tips op om te leren omgaan met conflicten. De hulplijn voorziet ook online en telefonische permanentie.

Lees verder

Brussels museum Mima lanceert crowdfunding om te overleven

Het Brusselse streetartmuseum Mima vreest de financiële impact van de verplichte sluiting door het nieuwe coronavirus, en lanceert een crowdfundingcampagne.

Lees verder

Hockeydoelvrouw Aisling D'Hooghe zet clubcarrière op pauze, maar houdt zich beschikbaar voor Red Panthers

Na dertien jaar bij het eerste elftal van Waterloo Ducks zet doelvrouw Aisling D'Hooghe vanaf komend seizoen haar clubcarrière stop, maar ze houdt zich wel beschikbaar voor de Belgische nationale vrouwenhockeyploeg, zo maakte ze maandag bekend in een mededeling op de website van Waterloo Ducks.

Lees verder

De getuigen zwijgen

De actua-programma's staan uiteraad in het teken van de coronacrisis, inclusief de gevolgen voor de kappers. Maar tegelijk is er ruimte voor ontspanningsprogramma's over de absurditeit van wetenschap of een documentairereeks over een onopgeloste moord waarbij de getuigen zwijgen.

Lees verder

VN vragen een wereldwijde wapenstilstand
'Ik roep vandaag op tot een onmiddellijke wapenstilstand in alle hoeken van de wereld. Het is tijd om gewapende conflicten te stoppen en samen te focussen op onze echte levensstrijd: de strijd tegen covid-19.' Dat zegt de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, in een opiniestuk.
Lees verder

Ronaldo leert kindjes hoe het moet

Met drie netjes op een rij. Mateo, Alana en Eva, de jongste kinderen van Cristiano Ronaldo (35), leren van hun vader hoe ze hun handen correct moeten wassen.

Lees verder

Belgische modemerken in paniek: 'Coronacrisis heeft impact op volledige keten'

De Belgische modefederatie Creamoda vraagt consumenten om te blijven geloven in kleine en grote Belgische merken. 'De wereldwijde coronacrisis heeft een enorme economische en emotionele impact op de volledige Belgische modesector.'

Lees verder

Victor kreeg inspuiting tegen zeldzame ziekte waaraan ook baby Pia lijdt
Hoop in tijden van crisis. Victor, het jongetje van acht maanden uit Moorsele met de ongeneeslijke spieraandoening SMA, kreeg vorige week een inspuiting met het medicijn Zolgensma. Hij zal nu, in quarantaine, verder behandeld worden.
Lees verder

Kamer stemt donderdag over volmachten voor regering

De kamerleden zullen normaal gezien donderdag de regering-Wilmès bijzondere volmachten geven in de strijd tegen het coronavirus. Het wetsvoorstel daarover wordt donderdag gestemd.

Lees verder

Corona veegt alle beurswinst weg sinds aantreden Trump

Donald Trump is weer terug bij af. Althans, als je kijkt naar de beurskoersen in de VS. De boosdoener is vanzelfsprekend het coronavirus.

Lees verder

Albanië en Noord-Macedonië mogen onderhandelen over toetreding tot Europese Unie

De 27 lidstaten van de Europese Unie gaan akkoord dat de EU toetredingsgesprekken opstart met Albanië en Noord-Macedonië. Frankrijk, Denemarken en Nederland staken hun verzet daartegen. Dat er toetredingsgesprekken worden opgestart, betekent niet noodzakelijk dat Albanië en Noord-Macedonië snel lid zullen worden van de EU.

Lees verder

Uitzonderlijke beelden van wolvenpaar August en Noëlla
Het Belgische wolvenpaar was nog eens samen te zien deze ochtend in Peer. Dat is uitzonderlijk, zeker nu het paarseizoen begonnen is.
Lees verder

WHO-topman: 'Pandemie is aan het versnellen'

Met meer dan 300.000 besmettingen tot dusver is het duidelijk dat de coronavirus-epidemie aan het versnellen is. In zowat elk land zijn er al besmettingen, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondsheidsorganisatie WHO.

Lees verder

UEFA stelt Champions League- en Europa League-finales uit

De Europese voetbalbond UEFA heeft de finales van de Champions League en de Europa League officieel uitgesteld. Dat maakte het maandagavond bekend. Een nieuwe datum is er vooralsnog niet.

Lees verder

Van Ranst: 'Grootschalige testcampagne kan nog niet'

'We willen allemaal zo veel mogelijk gaan testen. Maar zolang niet elke schakel in de ketting gegarandeerd is, creëer je met een dergelijke oproep alleen maar valse verwachtingen.' Dat zegt viroloog Marc Van Ranst.

Lees verder

'De Jood' verdween en niemand zag hem ooit terug
Vier Parijse gangsters, gespecialiseerd in ontvoeringen en afrekeningen op bestelling, zijn in Antwerpen zwaar veroordeeld.
Lees verder

Ex-algemeen directeur: "Internationaal Olympisch Comité heeft kans gemist om empathie te tonen"

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat zondag voor het eerst gewag maakte van een mogelijk uitstel van de Spelen in Tokio wegens de coronacrisis, "heeft een kans gemist om empathie te tonen". Dat zegt Urs Lacotte, voormalig algemeen directeur van het IOC.

Lees verder

Cercle Brugge meldt dat besmet lid van medische staf genezen is van coronavirus

Het lid van de medische staf van eersteklasser Cercle Brugge dat positief testte op het coronavirus is genezen verklaard. Dat heeft de Vereniging maandag bevestigd. Het ging op 13 maart om de eerste positieve test bij een team in de Jupiler Pro League.

Lees verder

IOC-lid zegt dat er geen twijfel meer is: "Olympische Spelen worden uitgesteld"

De Olympische Spelen van Tokio 2020 worden uitgesteld. Dat heeft IOC-lid Dick Pound tegen de Amerikaanse krant USA Today gezegd in een telefonisch interview.

Lees verder

Sport Vlaanderen-Baloise overweegt economische werkloosheid, maar niet voor de renners: "Zij doen nog hun werk"

Bij enkele voetbalploegen is sinds kort het systeem van economische werkloosheid ingevoerd bij het personeel, bij RSC Anderlecht wordt zelfs gevraagd aan spelers en directie om een maand loon af te staan. "Ook wij denken na over economische werkloosheid", klinkt het bij Sport Vlaanderen-Baloise.

Lees verder

Nederland verbiedt alle bijeenkomsten tot 1 juni

De Nederlandse regering verbiedt alle bijeenkomsten tot 1 juni. Dat geldt ook voor kleine bijeenkomsten met minder dan 100 mensen. De maatregelen gelden voor een veel langere periode dan bij ons in België is aangekondigd, maar ze blijven wel minder strikt. Zo is er van een verplichte sluiting van alle winkels nog geen sprake.

Lees verder

Legendarisch Galatasaray-coach Fatih Terim in ziekenhuis door coronavirus

Coach Fatih Terim van de Turkse topclub Galatasaray verblijft momenteel in een ziekenhuis. De 66-jarige trainer heeft positief getest op het coronavirus. "Ik ben in goede handen. Maak je geen zorgen. Ik laat snel meer van mij horen", meldde de oud-bondscoach van Turkije op Twitter.

Lees verder

Formule 1 streeft naar seizoen met vijftien tot achttien grote prijzen

De Formule 1 hoopt dit jaar nog een seizoen met vijftien tot achttien grote prijzen af te kunnen werken. "Als de situatie verbetert, zullen we klaar zijn om te racen", zegt CEO Chase Carey op de website van de koningsklasse. "We zijn vastbesloten om onze fans een WK-seizoen 2020 aan te bieden."

Lees verder

De held in het pande-mietje

Misschien zal, als alles voorbij is (als het ooit voorbij zal zijn) blijken dat die hele Marc Van Ranst een mediageile, narcistische machtswellusteling is. Sta ons toe tot het zover is mateloos in bewondering te staan voor die mens en zijn rare, terracottakleurige trui. Hoe hij erin slaagt de rust te bewaren in zo'n gezondheidscrisis, en intussen welwillend de pers te woord blijft staan, dat is toch tamelijk uitzonderlijk.

Lees verder

Ook Britten moeten binnenblijven

Groot-Brittannië verstrengt de maatregelen voor de aanpak van het coronavirus. In navolging van de meeste EU-landen komen er nu ook strikte beperkingen: mensen mogen maar voor een beperkt aantal redenen nog het huis verlaten, winkels die 'niet-essentiële' zaken verkopen gaan dicht.

Lees verder

Dries Mertens (Napoli) moet woensdag dan toch niet gaan trainen

De Italiaanse voetbalclub Napoli heeft toch ook maar besloten om de training voorlopig niet te hervatten. De club van Rode Duivel Dries Mertens was van plan om woensdag weer te gaan trainen, maar ziet daar bij nader inzien toch van af. Cagliari en Lazio, die deze maandag weer wilden beginnen, besloten afgelopen weekeinde al om de voetballers langer thuis te houden vanwege het coronavirus.

Lees verder

Jeugdcup Het Nieuwsblad stopgezet

Het organisatiecomité van de Jeugdcup Het Nieuwsblad besliste om de 48ste editie met onmiddellijke ingang stop te zetten. Er zullen geen wedstrijden (inclusief finales) meer worden gespeeld. Het gevolg van de beslissing van Voetbal Vlaanderen om alle officiële wedstrijden tot en met 30 april op te schorten en/of te annuleren.

Lees verder

Belgische basketbalvoorzitter is voor uitstel Tokio 2020

De top van Basketbal Belgium zit later vanavond samen over de Olympische Spelen, maar voorzitter Jean-Pierre Delchef van de Belgische basketbalbond "Basketbal Belgium" liet al in zijn kaarten kijken.

Lees verder

Corona als relatietest. Wanneer je geliefde er plots altijd is. Of een niet essentiële verplaatsing wordt
Voor geliefden die plots 24/7 samen zijn, is corona een relatietest. Voor geliefden die dat nu een hele tijd niet kunnen zijn ook. 'Wees mild', adviseert relatietherapeute Rika Ponnet.
Lees verder

Corona als relatietest. Wanneer je geliefde er plots altijd is. Of een niet essentiële verplaatsing wordt

Voor geliefden die plots 24/7 samen zijn, is corona een relatietest. Voor geliefden die dat nu een hele tijd niet kunnen zijn ook. 'Wees mild', adviseert relatietherapeute Rika Ponnet.

Lees verder

Betere luchtkwaliteit maar niet alleen dankzij corona
De luchtkwaliteit is goed, zowel fijn stof als stikstofdioxide laat erg lage waarden optekenen. Al heeft dat meer met het weer dan met corona te maken.
Lees verder

Ook VS pleiten voor uitstel van de Spelen
Canada heeft al afgezegd, Duitsland wil een jaar uitstel en nu vragen ook de VS om uitstel. De kans dat er deze zomer Olympische Spelen zijn, is nu wel erg klein geworden.
Lees verder

Pro League geeft play-offs op
Het is niet meer realistisch nog dit seizoen play-offs te spelen. Tot dat inzicht zijn de Belgische profclubs gekomen.
Lees verder

Trump over corona: 'Oplossing mag niet erger zijn dan het probleem'

De Amerikaanse president Donald Trump vreest dat de economische schade als gevolg van het coronavirus meer schade kan aanrichten dan de ziekte zelf. Daarom wil hij dat het land snel weer 'opengaat voor zaken'. Dat zei hij tijdens een persconferentie.

Lees verder