Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 25 maart 2020

Gestrand in een hotelkamer, bang om buiten te komen

Gestrand in een hotelkamer, bang om buiten te komen
Meer dan 27.000 Belgen zijn in het buitenland gestrand door coronamaatregelen en geschrapte vluchten.
Lees verder

Nu wordt het bloedserieus: ook Amerikaans olympisch comité is voorstander van uitstel van Olympische Spelen

Het Amerikaanse olympische en paralympische comité (USOPC) is vanwege de pandemie van het coronavirus voorstander van uitstel van de Olympische en Paralympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio, zo werd maandag bekendgemaakt.

Lees verder

'Ga dit jaar niet naar hyacintenbos'

Ga dit jaar niet kijken naar de hyacintenbossen. Dat vraagt het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos. De bloeiende hyacinten in het Hallerbos en elders in het zuiden van Vlaanderen trekken jaarlijks duizenden bezoekers in april en mei.

Lees verder

'Controleren op luchthaven heeft nu geen zin'

Niemand mag nog niet-essentiële verplaatsingen doen. Tegelijk blijft de luchthaven open, en kunnen besmette inkomende reizigers gewoon het land binnenwandelen.

Lees verder

Van Ranst: 'Ons systeem kan het nog aan'

De cijfers van het aantal besmettingen en sterfgevallen kenden dit weekend een lichte daling. Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt dat die cijfers misschien niet volledig zijn, maar 'ons systeem kan het nog aan'.

Lees verder

Coronacrisis in Europa: van lockdown 'light' tot isolement in 'Wuhan'-stijl

Nu ook Nederland en het Verenigd Koninkrijk de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus verstrengen, zitten miljoenen Europeanen aan huis gekluisterd. Maar de maatregelen verschillen nog sterk van land tot land. Gaan wandelen met de hond of samen een fietstochtje maken: soms mag het wel, soms niet. Een overzicht.

Lees verder

Asterix-tekenaar Albert Uderzo (92) overleden

In Frankrijk is striptekenaar Albert Uderzo op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van de Asterixreeks.

Lees verder

Nieuw seizoen van 'Down the road' op komst: reisgenoten uit eerste seizoen trekken naar Lapland

Het derde seizoen van Down the road loopt nog op Eén, maar het vierde is al in de maak. Het zal een bijzonder seizoen worden, waarin de reisgenoten uit het eerste seizoen naar Fins Lapland trekken.

Lees verder

Vogelbescherming: 'Gelieve nog niet te snoeien'

Vogelbescherming Vlaanderen roept op om 'alle werkzaamheden die broedende vogels kunnen verstoren', zoals bomen snoeien en hagen scheren, nog even uit te stellen.

Lees verder

LIVE. 34 nieuwe overlijdens, dodentol stijgt naar 122
Het Nationaal Crisiscentrum geeft om 11 uur een stand van zaken over het coronavirus in ons land. Volg het hier live.
Lees verder

Hoe wandelen spannend wordt voor kinderen: een berenjacht

Het hoeven niet altijd kaarsen te zijn die je voor je raam zet. De nieuwste trend is de beer. Zodat je, als je met je kinderen gaat wandelen, er een spelletje van kan maken: tel de beren. Fotograaf Sebastien Steveniers ging alvast op wandel en maakte er beelden van.

Lees verder

Beelden van zingende politieagent tijdens lockdown gaan de wereld rond
Ook op het Spaanse eiland Mallorca doet men er alles aan om het coronavirus te bestrijden. De Spanjaarden zitten in een strenge lockdown en dat kan voor sommige kinderen snel gaan vervelen, maar daar heeft deze politieagent iets op gevonden.
Lees verder

F1-kampioen Lewis Hamilton doet oproep tot 'social distancing': "Hou het veilig"
Ook F1-wereldkampioen Lewis Hamilton zet zijn bekendheid in om de mensen bewust te maken dat ze 'sociale afstand' moeten houden in de strijd tegen het coronavirus.
Lees verder

'Oh ow': Trump maakt zich uit de voeten wanneer arts naast hem zegt dat ze koorts had
Dokter en diplomate Deborah Brix leidt de Amerikaanse taskforce om het coronavirus te bestrijden. Toen ze maandag een persconferentie gaf met Donald Trump deed ze de Amerikaanse president even serieus schrikken.
Lees verder

'Pollenallergie niet te verwarren met griep of Covid-19'

Het berkenstuifmeelseizoen is officieel gestart, meldt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Mensen kunnen dus allergiesymptomen ervaren. 'Maar ze zijn niet te verwarren met een verkoudheid, griep of covid-19.'

Lees verder

Gezondheid atleten moet primeren voor Belgisch Paralympisch Comité: "In onze filosofie staat de atleet altijd centraal"

Het Belgische Paralympische Comité (BPC) vindt dat in een beslissing over een mogelijk uitstel van de Paralympische Spelen in Tokio (25 augustus-6 september) wegens de coronacrisis de gezondheid van de atleten de absolute prioriteit is. "Het is cruciaal dat de Spelen kunnen doorgaan in de juiste omstandigheden, zowel op vlak van gezondheid als op sportief vlak", zegt voorzitster Anne d'Ieteren. "Indien dit niet kan worden verzekerd op het moment dat ze normaal doorgaan, lijkt een uitstel de beste beslissing."

Lees verder

Artsen Zonder Grenzen staat België bij in bestrijding coronavirus

Artsen Zonder Grenzen zal de komende weken verschillende Belgische ziekenhuizen, woonzorg- en opvangcentra ondersteunen in de strijd tegen het coronavirus. Ook andere Europese landen krijgen hulp.

Lees verder

De Crem stuurt bijkomende politie naar luchthaven

Om de afstandsregels te kunnen afdwingen, stuurt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) een deel van de federale reserve van de federale politie naar Brussels Airport. 'Er was een probleem met de openbare orde bij aankomende reizigers.'

Lees verder

Ook Rode Duivels geven moed tijdens coronacrisis: 'We komen hier sterker uit'
Vanuit hun huizen verspreiden de Rode Duivels hun steun via korte video's om de Belgen en de zorgmedewerkers te steunen in hun strijd tegen het coronavirus. Door het stil liggen van de Europese voetbalcompetities moeten onze sterren thuis blijven en ze vragen aan ons hetzelfde te doen.
Lees verder

Frederik Van Lierde werkt in Menen laatste triatlon op Belgische bodem af: "Maar ik wil geen demonstratie-triatlon"

Frederik Van Lierde werkt op 13 september in thuisstad Menen zijn laatste triatlon in België af. Dat heeft de 40-jarige Van Lierde, die in 2013 de Ironman van Hawaï op zijn naam schreef, dinsdag bevestigd op de lokale televisiezender Focus-WTV.

Lees verder

Waarom Japan zo lang draalde om de Spelen uit te stellen
De Olympische Spelen worden uitgesteld. Dat dit geen gemakkelijke beslissing was, mag duidelijk zijn. Niet de atleten moesten de supersterren worden van Tokio 2020, maar Japanse multinationals.
Lees verder

Ook kappers hebben voortaan recht op hinderpremie

Vanaf morgen gaan ook kapperszaken op slot, dat besliste de Nationale Veiligheidsraad vandaag. Door de beslissing kunnen kappers voortaan wel een hinderpremie aanvragen.

Lees verder

Ook koninklijke couturier maakt mondmaskers

Natan, het Belgische modehuis onder leiding van Edouard Vermeulen, laat in zijn naaiateliers nu ook mondmaskers maken.

Lees verder

'Hoeveel pijn mijn knieën ook doen, ik kan nu niet zeggen: ik stop'

Een jaar uitstel is voor Belgische sporters als Ann Wouters, Pieter Timmers en de broers Borlée bijzonder slecht nieuws.

Lees verder

Furieuze burgemeesters uiten ongenoegen over burgers die lockdown overtreden
Dat de Italianen een temperamentvol volk zijn, is al langer bekend. Deze vier politici bewijzen dat in de video hierboven. Ze waarschuwen mensen die de lockdown overtreden en dreigen onder andere met vlammenwerpers.
Lees verder

'Gaan wij Nederlandse patiënten opvangen in België?'

Met de opvang van Franse en Italiaanse covid-19-patiënten in Duitsland lijkt een eerste teken van Europese solidariteit te ontluiken. Valt de Europese lidstaten iets te verwijten? 'We hebben veel tijd verloren', vindt Europees Parlementslid Petra De Sutter (Groen). 'Europees crisismanagement is een must.'

Lees verder

Patrick Lefevere over financiële maatregelen bij Deceuninck - Quick-Step en de Tour: "Hoe kan je daar nu nog aan vasthouden?"

Een aantal wielerploegen zoals Circus-Wanty Gobert en Bingoal-Wallonie Bruxelles werken al met het systeem van economische werkloosheid, Sport Vlaanderen-Baloise overweegt om dit toe te passen en bij Deceuninck - Quick-Step zijn ook al heel wat werknemers overgeschakeld op dit systeem. Teambaas Patrick Lefevere is bereid om in te leveren, maar vraagt dat ook aan zijn ploegleiders en dokters. Verder vraagt Lefevere zich af of de Tour belangrijker is dan de Spelen.

Lees verder

Kama geeft tips: Zo hou je gemakkelijk anderhalve meter afstand
Een van de belangrijkste regels van de coronacrisis is: hou anderhalve meter afstand. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Kamagurka geeft in de video hierboven een tip om je aan die regel te houden.
Lees verder

Alarm over oplopend absenteïsme

Steeds meer bedrijven komen in de problemen door een gebrek aan personeel. 'De overheid moet werken stimuleren.'

Lees verder

Corona zet Europese taboes op de helling

Het coronavirus zou weleens een van de meest taaie Europese taboes kunnen doen sneuvelen: gezamenlijke leningen van alle lidstaten van de eurozone.

Lees verder

Bejaarde lijken blijven soms in bed liggen

In zeker twee rust- en verzorgingsinstellingen in Madrid hebben soldaten die de kamers kwamen ontsmetten lijken in de bedden gevonden.

Lees verder

Belgische ziekenhuizen stappen mee in internationale medicijnproeven
Gehospitaliseerde Belgische covid-19-pa­tiënten kunnen binnenkort opteren voor een experimentele behandeling met kan­didaat-medicijnen tegen de longziekte, waar­van nog niet is bewezen dat ze werken.
Lees verder

Zelf je haar knippen? 'Opgelopen schade is onomkeerbaar'

De kappers zijn zeker tot 5 april gesloten vanwege de coronacrisis. Wie niet kan wachten, kan altijd zelf de schaar nemen. Maar dat raden we niet aan.

Lees verder

Lockdown of niet: overvolle metro's in London
Gisterenavond riep Brits premier Boris Johnson de lockdown uit in het Verenigd Koninkrijk. Toch zat de 'London Tube' deze ochtend overvol. Zo is het onmogelijk om afstand te houden en besmetting met het coronavirus te vermijden.
Lees verder

Vakbonden klagen verschillen tussen gewesten in behandeling autokeuring aan

De vakbonden zijn niet te spreken over de onduidelijkheid die heerst rond de werkloosheidsvergoeding voor werknemers uit de autokeuringssector. Die verschilt naargelang het gewest.

Lees verder

Lokeren terug naar af: buitenlandse kandidaat-investeerder haakt af

Het blijft bang afwachten voor Sporting Lokeren. De buitenlandse kandidaat-investeerder heeft vandaag besloten de onderhandelingen met de Oost-Vlaamse club definitief stop te zetten. De club zou zich nu beraden over verdere stappen. Maandag 20 april wordt echter een belangrijke datum, dan zal de ondernemingsrechtbank van Dendermonde zich immers uitspreken over een mogelijk faillissement.

Lees verder

Van 'we zijn in oorlog' tot 'ga geen koffie drinken': zo spreken EU-leiders hun landgenoten toe
Nu ook Boris Johnson forse maatregelen tegen het coronavirus heeft aangekondigd, is bijna heel West-Europa in lockdown. In bovenstaande video zetten we de speeches en tv-boodschappen van zeven regeringsleiders hierover op een rijtje.
Lees verder

Kroniek van een aangekondigd uitstel

Wat al weken in de lucht hing, is nu officieel: de Olympische Spelen worden met een jaar verschoven naar de zomer van 2021. Dat het zolang duurde, heeft onder meer te maken met de enorme praktische, juridische en financiële complicaties van zo'n uitstel.

Lees verder

Man probeert stervende vader weg te halen uit Brussels ziekenhuis

Een twintiger heeft afgelopen vrijdag geprobeerd zijn stervende vader mee te nemen uit een ziekenhuis in de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. De vader, een vijftiger, was besmet met het coronavirus en de politie heeft de twintiger moeten overmeesteren om hem tegen te houden.

Lees verder

Greta Thunberg: 'Ik was wellicht besmet met corona. Alsjeblieft, #StayAtHome'
Greta Thunberg (17) is ziek geweest en mogelijk kwam dat door een Covid19-besmetting. 'Ongeveer tien dagen geleden kreeg ik symptomen', zegt de Zweedse klimaatactiviste in een bericht op Instagram. Ook haar vader, die met haar meereisde door Europa, werd op hetzelfde moment ziek.
Lees verder

VTM-ankers Birgit Van Mol en Freek Braeckman in quarantaine
De kijkers van VTM Nieuws zullen het een tijdje zonder Freek Braeckman en Birgit Van Mol moeten doen. De twee nieuwsankers zitten in quarantaine, meldt VTM.
Lees verder

Minstens 250 euro boete voor overtreden coronarichtlijnen

De tijd van waarschuwen is voorbij: wie zich niet houdt aan de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt vanaf nu een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen. Die bedraagt 250 euro voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Bij een tweede inbreuk is een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank mogelijk.

Lees verder

Noodopvang jongeren ook in paasvakantie verzekerd

Ook in de paasvakantie wordt er voorzien in opvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, sociaal of medisch kwetsbare kinderen en kinderen met een moeilijke thuissituatie. Daar moeten de gemeentebesturen voor zorgen, in overleg met scholen en de bestaande opvanginitiatieven.

Lees verder

Mathieu van der Poel over uitstel Spelen: "Misschien moet ik volgend seizoen kiezen tussen grote ronde of Tokio"

Ook voor Mathieu van der Poel is het uitstel van de Olympische Spelen geen goed nieuws. De Nederlander uit 's-Gravenwezel wilde in Tokio olympisch goud op de mountainbike veroveren zodat hij zich nadien meer op de uitbouw van zijn wegcarrière kon concentreren. Die planning krijgt een knauw.

Lees verder

Noodopvang jongeren ook in paasvakantie verzekerd
Ook in de paasvakantie wordt er voorzien in opvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, sociaal of medisch kwetsbare kinderen en kinderen met een moeilijke thuissituatie. Daar moeten de gemeentebesturen voor zorgen, in overleg met scholen en de bestaande opvanginitiatieven.
Lees verder

Antwerpen en Gent stoppen tijdelijk met betalend parkeren
Zowel in Antwerpen als in Gent moet de komende weken niet meer betaald worden om te parkeren. Het gaat in beide steden om een tijdelijke maatregel. Antwerpen schrapt ook de boetes voor het binnenrijden van de lage emissiezone met een niet-vergunde wagen.
Lees verder

'Overdressed naar feestjes gaan is mijn uitlaatklep'
Het Belgische high-end label Oscar The Collection focust op minimalistische kwaliteitskleding en tijdloze basics. Ieder seizoen voegt Oscar The Collection enkele nieuwigheden toe aan hun collectie. Dit seizoen lanceert het merk een jeans in drie verschillende kleuren. Dit zijn de stijlgeheimen van ontwerpster Stéphanie Lauwers.
Lees verder

Europarlementsleden zijn boos op burgemeester Straatsburg
Een negentigtal Europarlementsleden dringen er in een brief aan de Franse president Emmanuel Macron op aan dat het Europees Parlement niet verplicht zou worden dit najaar extra zittingen te houden in Straatsburg als compensatie voor de vergaderingen die door het coronavirus worden afgelast.
Lees verder

'Voedingswinkels mogen langer open maar moeten niet'
PVDA/PTB uit stevige kritiek op het besluit dat voedingswinkels langer mogen open blijven. 'Dat is slechts een keuze, geen verplichting,' geeft bevoegd minister Nathalie Muylle aan.
Lees verder

Wat gebeurt er in het lichaam na besmetting met nieuw coronavirus?

Lees verder

Zijn mensen besmettelijk als ze corona hebben maar (nog) geen symptomen?

Lees verder

Remco Evenepoel ziet ook het positieve van het uitstel: "Volgend jaar zal ik nog sterker zijn en meer ervaring hebben"

Remco Evenepoel zou volgende zomer één van onze grootste kandidaten zijn op olympisch eremetaal. Het 20-jarige toptalent probeert het uitstel van de Spelen in het juiste perspectief te plaatsen.

Lees verder

Blijf je besmettelijk als je genezen bent van corona?

Lees verder

Is de uitbraak van corona een pandemie? En wat betekent dat?

Lees verder

Wat zijn de symptomen van corona?

Lees verder

Het parket weer opgeboend

Lees verder

Economie is Trump veel levens waard

Hoewel de VS volgens de WHO hét nieuwe epicentrum van corona dreigt te worden, wil Donald Trump de maatregelen al afbouwen. 'Als je het aan de dokters zou overlaten, dan zouden ze jarenlang de hele wereld platleggen. Dat kunnen we niet doen.'

Lees verder

Politiemensen eisen excuses van burgemeester die aanwezig was op feest

De politiemensen van de zone Riho vragen excuses van Izegems burgemeester Bert Maertens (N-VA) die ondanks de coronamaatregelen ook aanwezig was op een feestje in zijn straat. Agenten keren hem symbolisch de rug toe.

Lees verder

Hoe gevaarlijk en dodelijk is corona?

Lees verder

Maatregelen lockdown corona: waarom zijn speeltuinen gesloten?

Lees verder

Maatregelen lockdown corona: mag ik mijn ouders nog bezoeken?

Lees verder

Honderdtal militairen uit Tsjaad omgekomen bij terreuraanslag

Terreurorganisatie Boko Haram heeft een bloedbad aangericht onder militairen uit Tsjaad. President Idriss Déby zegt dat 92 manschappen zijn gesneuveld.

Lees verder

Testen, testen, testen. Hoe Zuid-Korea het coronavirus met massale tests onder controle kreeg
Zuid-Korea leek lange tijd net als Italië af te stevenen op duizenden doden door het coronavirus. Maar door de bevolking massaal te testen, wist het dat te voorkomen, en dan nog zonder het land plat te leggen. Is massaal testen ook voor België de oplossing?
Lees verder

'Hou het bij tien glazen alcohol per week, ook in lockdown'
De Druglijn krijgt sinds kort ernstiger oproepen voorgeschoteld. 'Sommige mensen krijgen het thuis erg moeilijk.'
Lees verder

Amerikanen hebben akkoord over stimuleringspakket van 2.000 miljard dollar

Het Witte Huis en de Senaatsleiders hebben vannacht een akkoord bereikt over een pakket noodmaatregelen voor de economie ter waarde van 2.000 miljard dollar. Verwacht wordt dat het woensdag nog wordt goedgekeurd door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Lees verder

Nog een paar dagen droog weer

Het blijft woensdag opnieuw droog en zonnig met soms enkele hoge wolkensluiers die binnendrijven. En dat blijft ook de komende dagen nog zo.

Lees verder