Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 25 maart 2020

Gemeente Balen: Breng de Balense huurmarkt mee in kaart!

Breng de Balense huurmarkt mee in kaart!
Ben jij de eigenaar van het huis of appartement waarin je woont? Of huur je een woning in Balen? Registreer het via het e-loket hieronder. Op die manier brengen we de huurmarkt in kaart, wat verplicht is voor gemeentes die aangesloten zijn bij een intercommunale (zoals IOK in Balen).
Lees verder

UPDATE 18 maart 2020: Aangepaste dienstregeling en aanbevelingen De Lijn
Bij vervoersmaatschappij De Lijn is vanaf woensdag 18 maart een aangepaste dienstregeling van kracht wegens het coronavirus. Er gelden ook een aantal aanbevelingen i.v.m. onder andere social distancing.
Lees verder

Ook Pidpa en Fluvius doen enkel de hoogstnoodzakelijke dingen
Dit betekent dat er werken in Balen versneld met een minimum aan personeel worden uitgevoerd zodat de werken of klaar zijn, of kunnen stilliggen: Langvennen, verkaveling Savelberg en verkaveling Breden Els. De werken in de wijk Malou worden. Vermijd de werken en hou het veilig!
Lees verder

Kringwinkel stopt tijdelijk alle activiteiten
Lees verder

Opening toeristisch seizoen en kruierrace (26 april) afgelast
Omwille van het coronavirus zijn de opening van het toeristische seizoen en de kruierrace van 26 april afgelast.
Lees verder

Invloed van coronamaatregelen op lopende en geplande wegenwerken
De coronamaatregelen hebben ook invloed op grotere wegenwerken zoals Langvennen, verkaveling Savelberg en Breden Els, wijk Malou: lopende projecten worden afgewerkt of veilig stilgelegd, projecten die op stapel staan, worden voorlopig uitgesteld. Vermijd de werken en hou het veilig!
Lees verder

Zelf mondmaskers maken voor onze zorgverleners?
Wil je onze zorgverleners helpen en ga je zelf aan de slag om mondmaskers te maken? Hier vind je hoe je dat doet volgens de regels van de kunst.
Lees verder

Zelf mondmaskers maken?
Wil je helpen om meer mondmaskers te maken? Ga je thuis zelf aan de slag? Hier vind je hoe je dat doet volgens de regels van de kunst.
Lees verder

Enquête naar arbeidskrachten in Schoorheide
Lees verder

Burgerbevraging Gemeente- & Stadsmonitor in jouw brievenbus?
400.000 Vlamingen krijgen tussen eind maart en midden juni een uitnodiging om deel te nemen aan de Gemeente- & Stadsmonitor 2020. Hun medewerking aan deze bevraging is vrijwillig, maar wel van groot belang. Op woensdag 25 maart valt de eerste brief in de bus met een link naar de online vragenlijst.
Lees verder

Anderstalige info over corona
Lees verder

Het venster van Balen
Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, zitten heel wat mensen in Balen en Olmen thuis. Wat zie jij als je buiten kijkt? Maak hiervan een foto en post hem op je Facebook en/of Instagram met de hashtags #hetvenstervanBalen, #blijfinuwkot en #gemeenteBalen.
Lees verder

Melding van IOK: gebruikte papieren zakdoekjes horen bij het restafval, niet in gele papiercontainer
Gebruikte papieren zakdoekjes niet in de gele papiercontainer, wel bij het restafval.
Lees verder

Thuistips voor ouders en jongeren
5 weken niet naar school... Hoe besteden je kinderen hun tijd nuttig? Hoe leg je ze uit wat corona is? Hoe ga je de verveling tegen? Wij helpen je alvast op weg met wat nuttige info, tips en ideeën.
Lees verder

Bibnieuws: gratis digitale diensten van de Bib
Ook in tijden van corona kan je terecht bij de Bib. Met je Mijn Bibliotheek-profiel lees je digitale prentenboeken van Fundels of blader je digitaal door de krant. Je krijgt hieronder ook speciaal door de Bib geselecteerde tips om online te lezen, luisteren en kijken via digitale kanalen.
Lees verder

Alle gemeentelijke activiteiten afgelast tot 30 april
Uit voorzorg annuleren we alle gemeentelijke activiteiten tot 30 april. Dat wil zeggen dat o.a. de Kixs en Kuren activiteiten van de paasvakantie, opening toeristisch seizoen met Kruierrace, erfgoeddag, de andere sportdag,... niet zullen doorgaan.
Lees verder

Woon je in de buurt van een voedingswinkel? Parkeer overdag elders.
Je bent vaker thuis en woont in de buurt van een voedingswinkel (bakker, slager,...)? Wees solidair en parkeer overdag elders. Dit geldt vooral voor de straten in het centrum en de centra van de gehuchten.
Lees verder

Klussendienst De Biehal tijdelijk stopgezet
Door de coronaaatregelen stopt de klussendienst van De Biehal tijdelijk.
Lees verder

Welke handelszaken en winkels moeten sluiten?
Op de website van VLAIO vind je een duidelijk overzicht.
Lees verder

UPDATE 20 maart 2020: Dokter nodig? Bel eerst naar je huisarts!
Samen met de Huisartsenkringen van Balen en Mol is het gemeentebestuur met een coronawachtpost gestart in sporthal Den Uyt (Mol). Je mag hier als patiënt uitsluitend langskomen na het verkrijgen van een afspraak bij je huisarts. Deze afspraak wordt telefonisch gegeven.
Lees verder

Vrijdag 20 maart om 20 uur: applaus voor onze helden
Vanavond roepen we IEDEREEN op om te applaudisseren. Ga om 20 uur voor je deur, op je balkon, in je tuin of voor je raam staan en laat horen dat je het werk van onze Balense helden apprecieert.
Lees verder

UPDATE 20 maart 2020: Dokter nodig? Bel eerst naar je huisarts! Of in het weekend de wachtpost Geel
Samen met de Huisartsenkring Balen-Mol is het gemeentebestuur met een coronawachtpost gestart in sporthal Den Uyt (Mol). Je mag hier als patiënt uitsluitend langskomen na het verkrijgen van een afspraak bij je huisarts. Deze afspraak wordt telefonisch gegeven. In het weekend bel je de wachtpost Geel
Lees verder

Dokter nodig tijdens weekend? Bel 014/22 22 00 voor huisartsenwachtpost Molseweg Geel
Heb je tijdens het weekend een dokter nodig? Neem dan contact op met de huisartsenwachtpost (Molseweg 204, Geel, langs de Ring) via het nummer 014/22 22 00. Ook de individuele telefoons van de huisartsen worden rechtstreeks naar daar doorgeschakeld.
Lees verder

UPDATE 20 maart 2020: Noodopvang voor baby's en peuters van ouders met een cruciaal beroep op 21 en 22 maart
Op zaterdag 21 en zondag 22 maart voorzien een aantal opvanginitiatieven in de regio noodopvang voor baby's en peuters van medisch zorgpersoneel. Vooraf inschrijven is verplicht.
Lees verder

Gemeentelijke crisiscel coördineert lokale opvolging van coronamaatregelen
De gemeentelijke crisiscel komt sinds een tweetal weken regelmatig samen. Ze bekijken daarbij hoe de coronamaatregelen van de overheid lokaal uitgevoerd moeten worden. Daarnaast blijft de dienstverlening voor de burger lopen, met de nodige afstand, op afspraak voor dringende administratieve zaken.
Lees verder

Kruierie: tijdens de week telefonisch bereikbaar van 10u-17u, zaterdag gesloten
Lees verder

#BalenHelpt: Wil jij als vrijwilliger helpen? Of kan je iemand die hulp, steun of een telefoontje nodig heeft?
De gemeente Balen hebben een vrijwilligersplatform online gezet. Daarop kunnen vrijwilligers zich opgeven als ze willen helpen. Ook als je zelf (of iemand in je omgeving) hulp, steun of een telefoontje nodig hebt, kan je dit opgeven. Via dit platform proberen we de vraag en het aanbod te koppelen.
Lees verder

Dokter nodig tijdens weekend? Bel 014/22 22 00 voor de weekendwachtpost
Heb je tijdens het weekend een dokter nodig? Neem dan contact op met de weekendwachtpost van de huisartsen (Molseweg 204, Geel, langs de Ring) via het nummer 014/22 22 00. Ook de individuele telefoons van de huisartsen worden rechtstreeks naar daar doorgeschakeld.
Lees verder

#BalenHelpt: Wil jij als vrijwilliger helpen? Of ken je iemand die hulp, steun of een telefoontje nodig heeft?
De gemeente Balen heeft een vrijwilligersplatform online gezet. Daarop kunnen vrijwilligers zich opgeven als ze willen helpen. Ook als je zelf (of iemand in je omgeving) hulp, steun of een telefoontje nodig hebt, kan je dit opgeven. Via dit platform proberen we de vraag en het aanbod te koppelen.
Lees verder

Opvolging van mensen zonder sociaal netwerk
Begin deze week is vanuit het crisisoverleg een noodhulpsysteem op gang gebracht waarbij mensen zonder sociaal netwerk van nabij worden opgevolgd. Indien nodig worden vrijwilligers of professionele ondersteuning ingezet.
Lees verder

Gemeente Balen doet mee met #steunkousen actie van Down The Road
Lees verder

Politie controleert verbod op grensoversteken van en naar Nederland
Alle grenzen met Nederland zijn gesloten voor niet-noodzakelijke verplaatsingen. De sluiting geldt in beide richtingen en ook voor fietsers en wandelaars. Onze politiezone Balen-Dessel-Mol werkt met een combinatie van vaste controleposten (op wisselende tijdstippen) en politiepatrouilles.
Lees verder

Op vraag van gouverneur: Ook bij dit mooie weer: hou afstand aub !
Lees verder

Corona update: Verplaatsingen met auto naar bos of natuur zijn verboden
Lees verder

Verduidelijking bij nieuwe maatregelen ivm Belgen in het buitenland, buitenactiviteiten en autokeuring
Lees verder

Een antwoord op je corona-vragen? 0800/14 689
Je vindt een antwoord op je vragen over het coronavirus op de website van de federale overheid. Vind je niet direct een antwoord? Dan kan je hen ook bereiken op het gratis nummer 0800/14 68 9 op weekdagen tussen 10u en 20u en in het weekend van 10u tot 20u.
Lees verder

Waarom is het zo belangrijk dat we afstand houden?
Lees verder

Burgerbevraging Gemeente- & Stadsmonitor uitgesteld
In het kader van de coronavirusmaatregelen, heeft het Agentschap Binnenlands Bestuur beslist om de burgerbevraging Gemeente- & Stadsmonitor uit te stellen. De burgerbevraging die eind maart in alle 300 Vlaamse steden en gemeenten zou starten, wordt later op het jaar ingepland.
Lees verder

Ramp?Zalig! uitgesteld naar 2021
Uit voorzorg voor het coronavirus is Ramp?Zalig! (skate- en stepevenement op 16 mei in skatepark Mol) uitgesteld naar volgend jaar. De nieuwe datum is zaterdag 15 mei 2021. Dit evenement stond o.a. aangekondigd in de PaasKiXs en -Kuren.
Lees verder

Opening Toeristisch Seizoen en Kruierrace (26 april) afgelast
Omwille van het coronavirus zijn de opening van het toeristisch seizoen en de Kruierrace van 26 april afgelast.
Lees verder

Buitenspeeldag (22 apr) afgelast
Vanwege het coronavirus is de Buitenspeeldag op 22 april in en rond sportcomplex Bleukens afgelast. Blijf in deze coronatijden ondertussen zoveel mogelijk buiten spelen met het gezin in je eigen tuin!
Lees verder

Omgaan met conflicten in het gezin tijdens de coronacrisis
Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. Vandaag al krijgen vele politiezones en parketten meer klachten over familiaal geweld. 1712 staat klaar om je vragen telefonisch en online te beantwoorden, en lanceert ook een poster met handige tips.
Lees verder

Opgepast met online-criminaliteit
De coronacrisis is voor criminelen een cadeau. Mensen zijn ongerust/bang en zoeken antwoorden en hulp om terug rust te krijgen. Daardoor klikken ze misschien iets rapper op linken, ook als zijn die verdacht. Blijf alert! Ook in tijden van crisis en angst.
Lees verder

Stuur onze senioren een blijmakertje
Nu de rusthuisbewoners geen bezoek meer mogen ontvangen, is elke brief of tekening voor hen een lichtpuntje in deze coronatijden. Tover jij ook een glimlach op het gezicht van onze senioren met een blijmakertje? Bekijk hier hoe je je brief, tekening, knutselwerk,... aan hen kan bezorgen.
Lees verder

Babbelen over boeken van 23 april afgelast
Uit voorzorg voor het coronavirus is de volgende 'Babbelen over Boeken' van 23 april afgelast.
Lees verder

Sportman II (Ruben Van Gucht) uitgesteld naar 30 oktober
'Sportman II' van Ruben Van Gucht is verplaatst naar vrijdag 30 oktober. De theatervoorstelling kon op vrijdag 20 maart niet doorgaan wegens het coronavirus. We houden je op de hoogte zodra er meer info is over de tickets.
Lees verder

Langvennen terug open vanaf dinsdag 24 maart
De aanleg van de gescheiden riolering in Langvennen (Rosselaar) is succesvol afgerond. Op dinsdag 24 maart worden de hekken en de signalisatie weggenomen en is de weg weer open voor verkeer. De aannemer heeft daarmee de vooropgestelde deadline (voorjaar 2020) netjes gehaald.
Lees verder

Grootschalige corona-enquête op dinsdag 24 maart tussen 12u en 20u
De impact van de overheidsmaatregelen wordt pas 10 à 14 dagen later zichtbaar in het aantal hospitalisaties en opnames. Om de evolutie van de coronacurve beter te kunnen inschatten, vragen wetenschappers alle Belgen om op dinsdag 24 maart tussen 12u en 20u massaal een korte enquête in te vullen.
Lees verder

Doe mee aan grootschalige corona-enquête op dinsdag 24 maart tussen 12u en 20u
De impact van de overheidsmaatregelen wordt pas 10 à 14 dagen later zichtbaar in het aantal hospitalisaties en opnames. Om de evolutie van de coronacurve beter te kunnen inschatten, vragen wetenschappers alle Belgen om op dinsdag 24 maart tussen 12u en 20u massaal een korte enquête in te vullen.
Lees verder

Geen openbare zitting gemeenteraad op 31 maart
Lees verder

Update: Alle gemeentelijke activiteiten afgelast tot 30 april
Uit voorzorg annuleren we alle gemeentelijke activiteiten tot 30 april. Dat wil zeggen dat o.a. de Kixs en Kuren activiteiten van de paasvakantie, Opening Toeristisch Seizoen met Kruierrace, Erfgoeddag, de Andere Sportdag,... niet zullen doorgaan. Ook een aantal events in mei zijn al geannuleerd.
Lees verder

Doe mee aan grootschalige corona-enquête op dinsdag 24 maart tussen 10u en 22u
De impact van de overheidsmaatregelen wordt pas 10 à 14 dagen later zichtbaar in het aantal hospitalisaties en opnames. Om de evolutie van de coronacurve beter te kunnen inschatten, vragen wetenschappers alle Belgen om op dinsdag 24 maart tussen 10u en 22u massaal een korte enquête in te vullen.
Lees verder

Oproep aan zelfstandige thuisverpleegkundigen: registreer je voor verdeling mondmaskers
De federale en Vlaamse Overheid stellen gratis mondmaskers ter beschikking voor thuisverpleegkundigen via hun koepelorganisatie NPTV. Ben jij zelfstandig thuisverpleger? Registreer je dan zo snel mogelijk via www.nptv.be!
Lees verder

Tips voor anderstaligen om thuis Nederlands te oefenen
Lees verder

Brief aan alle inwoners van onze gemeente over coronamaatregelen
Op woensdag 25 of donderdag 26 maart vinden alle inwoners een officiële brief van het gemeente- en ocmw-bestuur in hun brievenbus. Hiermee willen we iedereen in onze gemeente informeren over de coronamaatregelen, ook wie niet online actief is.
Lees verder

Nog niet aangemeld voor een Balense school? Doe dit dan nog snel!
Alle nieuwe leerlingen die zich voor het schooljaar 2020-2021 willen inschrijven in gelijk welke Balense kleuter-of lagere school, moeten zich sinds dit jaar eerst aanmelden. Heb je dit nog niet gedaan? Doe het dan nog snel! De aanmeldingsperiode loopt nog tot en met 31 maart (12u).
Lees verder

Blijf ook in deze coronatijden (verantwoord) sporten en bewegen
Wetenschappers roepen samen met de sportsector in een open brief op om te blijven bewegen en sporten in deze coronatijden. Ook thuis of in open lucht bij je in de buurt, zolang je de gezondheidsrichtlijnen maar respecteert. Lees hier de brief en bekijk een aantal praktische tips!
Lees verder

Blijf ook in deze coronatijden sporten en bewegen
Wetenschappers roepen samen met de sportsector in een open brief op om te blijven bewegen en sporten in deze coronatijden. Ook thuis of in open lucht bij je in de buurt, zolang je de gezondheidsrichtlijnen maar respecteert. Lees hier de brief en bekijk een aantal praktische tips!
Lees verder

Opladen budgetmeter op afspraak in Kruierie en ocmw-huis
Wil je je budgetmeter opladen? Dan kan je ook in deze coronatijden terecht in VC De Kruierie en het ocmw-huis (via oplaadterminal of betalingsbewijs bpost), enkel na telefonische afspraak. Je kan ook 7 dagen op 7 en 24/24 uur terecht aan de buitenterminal van het Fluvius-klantenkantoor in Geel.
Lees verder