Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 16 maart 2020

Frankrijk en Beieren trekken gewoon naar stembus

Frankrijk en Beieren trekken gewoon naar stembus

Ondanks de verscherpte maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, vinden zowel in Frankrijk als in de Duitse deelstaat Beieren de geplande gemeenteraadsverkiezingen plaats. Vraag is welke invloed de gezondheidscrisis heeft op het verloop en de uitslag van de verkiezingen.

Lees verder

Inbrekers met machetes vallen huis Jan Vertonghen binnen en bedreigen vrouw en kinderen van Rode Duivel

Er is ingebroken in het huis van Jan Vertonghen in Londen op het moment dat de Rode Duivel dinsdagavond met Tottenham Champions League speelde op bezoek bij RB Leipzig. Zijn vrouw en kinderen waren op dat moment gewoon thuis en werden bedreigd door vier gemaskerde mannen met messen en machetes. Gelukkig raakte niemand gewond, al gingen de dieven wel aan de haal met enkele elektronische apparaten.

Lees verder

Arts Jan Palfijnziekenhuis besmet met corona

Een arts uit het Jan Palfijnziekenhuis is besmet met het coronavirus. Hij zit thuis in quarantaine. 'De situatie is onder controle', klinkt het bij het ziekenhuis. 'Er zijn geen andere besmettingen uit voortgevloeid.'

Lees verder

Telefoontje grote baas Mercedes betekende einde GP van Australië
Hoe kwam de beslissing tot stand om de GP van Australië niet te laten doorgaan? Volgens 'Motorsport.com' speelde een telefoontje van Daimler CEO Ola Kallenius een doorslaggevende rol.
Lees verder

Vlaanderen rekent op hulp van vrijwilligers

Wie in deze coronacrisis de buren wil helpen, kan daarbij op ondersteuning van de Vlaamse overheid rekenen. De gratis vrijwilligersverzekering wordt toegankelijk voor iedereen die zelfs ook maar een kleine hulpactie doet. Al dekt die verzekering geen besmetting.

Lees verder

Derde NBA-speler test positief op coronavirus

De Detroit Pistons hebben zaterdagavond bekendgemaakt dat één van hun spelers positief heeft getest op het coronavirus. Hij wordt zo het derde geval van het coronavirus in de NBA na Utah Jazz-spelers Rudy Gobert en Donovan Mitchell.

Lees verder

Oefenmatch van Red Flames tegen Noorwegen begin april gaat ook niet door

De oefenwedstrijd tussen de Belgische voetbalvrouwen en Noorwegen, voorzien op 9 april in de Versluys Arena in Oostende, wordt afgelast omwille van het coronavirus. De Noorse voetbalbond laat op haar website immers weten al haar activiteiten op te schorten tot 15 april. Voor de Red Flames behoorde het oefenduel met Noorwegen tot de voorbereiding op het belangrijke EK-kwalificatieduel tegen Zwitserland (14 april), dat in Leuven moet doorgaan.

Lees verder

ASO-directeur Christian Prudhomme is realistisch: "Afgelasting van Parijs-Roubaix zou volkomen logisch zijn"

Het coronavirus heeft de wielerwereld tot begin april helemaal plat gelegd. Het doorgaan van de Ronde van Vlaanderen, op 5 april, lijkt erg onwaarschijnlijk. "En ook de organisatie van Parijs-Roubaix op 12 april lijkt mij weinig waarschijnlijk", reageerde Christian Prudhomme, de CEO van ASO, de organisator van Parijs-Roubaix, zaterdagavond bij de Franse radiozender RMC.

Lees verder

Turkse basketbalcompetitie (zonder publiek) gaat verder, zege voor Abdelkader

Terwijl in de meeste landen de competities stil worden gelegd, of definitief (België, Litouwen, Oekraïne, Zwitserland enz...) wordt stopgezet, gaat in Turkije de basketbalcompetitie (zonder publiek) gewoon verder.

Lees verder

Is 'Slag om de Zestien' beslecht?

Zal 15 maart de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop PS en N-VA een (gedwongen) huwelijk sloten? Over de premier groeit naar verluidt een consensus: de N-VA zou haar verzet tegen het kamp-Wilmès opgegeven hebben. Rest de verdeling van de ministerposten...

Lees verder

Meeste voetbalfans in Duitsland willen EK in 2021

De meeste voetbalfans in Duitsland zijn voor een verplaatsing van het Europees kampioenschap voetbal naar de zomer van 2021. Dat blijkt uit een enquête, onder meer gehouden door zender Sport1.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames stijgt duidelijk

Op zaterdag 14 maart testten 197 stalen positief voor Covid-19. Dat zijn er zoals verwacht opnieuw meer dan de dag voordien. De druk op de ziekenhuizen neemt merkbaar toe. Viroloog Steven Van Gucht spreekt van 'een vrij snelle stijging' van het aantal opnames.

Lees verder

Bonte vreest 'ongecontroleerde golf goedbedoeld vrijwilligerswerk'

Met de hashtag #Vlaanderenhelpt rekent de Vlaamse regering op (individuele) vrijwilligers om de coronacrisis het hoofd te bieden. Een fout signaal, meent de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A). Hij roept op om vrijwilligerswerk te koppelen aan acties en diensten die georganiseerd worden door de lokale besturen.

Lees verder

Magnette blaast piste noodregering op

C'est fini. PS-voorzitter Paul Magnette is niet van plan om met de N-VA een noodregering op de been te brengen. 'Praten over een noodregering is tijdverlies', zegt hij op RTL. Daarmee blaast de PS'er (voor de tweede keer) de onderhandelingen met de N-VA op. Wel bieden socialisten en groenen hun steun - 40 zetels - aan in het parlement voor 'alle nodige maatregelen' om de coronacrisis te bezweren.

Lees verder

Ook Franse skigebieden blijven dicht

De Franse skigebieden moeten tegen zondagavond volledig dicht zijn in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Dat besliste de premier Edouard Philippe.

Lees verder

"UEFA denkt eraan Champions League te laten beslissen in Final Four"

Volgens de Spaanse krant AS denkt de UEFA er ernstig over na de Champions League en de Europa League dit seizoen te laten beslissen in een Final Four-toernooi, vergelijkbaar met de eindronde van de Nations League vorig jaar. Door de uitbraak van het coronavirus in Europa staat de hele voetbalkalender onder druk. Met een Final Four, die afgewerkt zou worden op enkele dagen, kan tijd gewonnen worden.

Lees verder

Man die VTM-journaliste kuste tijdens live-uitzending, is opgepakt

De man die gisteren tijdens een live-uitzending van VTM Nieuws een journaliste op de wang zoende, is gearresteerd. Dat meldt de Antwerpse politie.

Lees verder

Kinderen leren met peper en kommetje water belang van handen wassen
Op social media verschijnen filmpjes van ouders en leerkrachten die kinderen eenvoudig visueel aantonen waarom het belangrijk is je handen te wassen. Het enige dat je nodig hebt is een kommetje water, peper en wat zeep.
Lees verder

Start WNBA-seizoen in gevaar door coronavirus

De start van het WNBA-seizoen, met Belgian Cats Emma Meesseman (Washington Mystics) en Julie Allemand (Indiana Fever), komt door het coronavirus in het gevaar.

Lees verder

Antwerp Giants boos omdat Oostende tot kampioen wordt uitgeroepen in het basketbal na stopzetten competitie

Oostende mag zich sinds gisteren kampioen noemen in de EuroMillions Basketball League, en dat is helemaal niet naar de zin van bekerwinnaar Antwerp Giants.

Lees verder

'Niet zeker of ziekenhuizen bestelde maskers krijgen'
Er rijzen twijfels of de voorraad mondmaskers in de Belgische ziekenhuizen wel tijdig kunnen worden aangevuld. Er lopen een aantal grote bestellingen, maar het staat niet vast of die tijdig zullen aankomen. Dat bleek in een debat in 'De zevende dag'. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block zegt dat er naar andere leveranciers wordt gekeken.
Lees verder

De Block: 'Coronavragen? Draai dan 0800/14.689'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft op VTM Nieuws met aandrang gevraagd om voor 'gewone' coronavragen niét het noodnummer te bellen, maar wel de coronacentrale via 0800/14.689. 'Leer dat vanbuiten, zoals het liedje van Will Tura.'

Lees verder

Vlaamse toeristische sector stevent af op 1,8 miljard euro verlies

Als de maatregelen rond de coronacrisis een maand van kracht blijven, dan stevent de toeristische sector in Vlaanderen af op een verlies van 1,8 miljard euro. Als het twee maanden duurt, kan dat oplopen tot 3,5 miljard euro. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir gezegd in De Zevende Dag (Eén).

Lees verder

Trump laat oog vallen op mogelijk Duits vaccin

De Amerikaanse regering probeert de exclusieve rechten te verwerven op een vaccin tegen het coronavirus dat een Duits bedrijf probeert te ontwikkelen, schrijft Die Welt.

Lees verder

IOC houdt dinsdag telefonische conferentie over Olympische Spelen

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), houdt dinsdag, op minder dan vijf maanden voor de start van de Olympische Spelen in Tokio, om 13u 's middags een telefonische conferentie met verschillende internationale federaties. Het doel van het IOC is "de bonden te informeren omtrent de situatie, net zoals de nationale olympische comités en de atleten", bevestigde een bron dichtbij het IOC.

Lees verder

'Er komt een drama op ons af': Open brief Gentse prof gaat viraal

'Ons individualisme gaat ons de das omdoen.' In een druk gedeelde open brief op Facebook roept professor Wim Derave (UGent) op om het 'typisch Belgische' je m'en foutisme te laten varen, want 'er komt een drama op ons af.' Hij formuleert het ook positief: 'Dit is een historische kans om eens een leven te redden.'

Lees verder

NMBS schrapt vijftigtal piekuurtreinen vanaf maandag

De maatregelen rond het coronavirus laten zich ook voelen op het spoor. NMBS en Infrabel hebben besloten om tientallen treinen te schrappen.

Lees verder

Vlaams onbegrip voor schaakmat van Magnette: 'Gedegouteerd'

De Franstalige demarche lokt wrevel en verontwaardiging uit in Vlaanderen, niet het minst de N-VA-leden maar óók bij SP.A en CD&V. De 'njet' van Magnette (PS), die wordt weggezet als mol en machtswellusteling, getuigt volgens hen van weinig verantwoordelijkheidszin. Toch wijzen ook sommigen met de beschuldigende vinger naar Bart De Wever (N-VA).

Lees verder

Trump overvallen wanneer hij elleboogtik in plaats van hand krijgt
Tijdens een persconferentie over het coronavirus schudde de Amerikaanse president Donald Trump de hand van elke spreker. Een directeur van een gezondheidszorgdienst overviel de president toen hij geen hand wou geven, maar wel zijn elleboog naar voren stak.
Lees verder

Opnames 'Thuis' en 'Familie' stopgezet door corona

VRT en DPG Media leggen de productie van hun dagelijkse soaps voorlopig stil, een veiligheidsmaatregel om het nieuwe coronavirus te helpen indijken.

Lees verder

Dodentol in Spanje in dag tijd bijna verdubbeld

In Spanje zijn op 24 uur tijd iets meer dan honderd doden door het nieuwe coronavirus geteld. Dat hebben de overheden zondag bekendgemaakt. Er kwamen in dezelfde periode ook zowat tweeduizend besmettingen bij.

Lees verder

Gewelddadig protest gele hesjes negeert coronamaatregelen
Gele hesjes en antifa-activisten kwamen zaterdag in Parijs hevig in botsing met de politie tijdens een protest rond de lokale verkiezingen in Frankrijk. De preventiemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, werden genegeerd.
Lees verder

Drie Belgische specialisten in ernstige toestand in quarantaine

Drie specialisten van rond de veertig jaar zijn besmet met het sars-CoV-2-virus en liggen in een ernstige toestand in het ziekenhuis.

Lees verder

Reizen en corona: krijg je geld terug als je geboekt had en komt ook zomervakantie in het gedrang?
De federale overheidsdienst raadt sinds zaterdag alle reizen naar het buitenland af. Dat heeft verregaande gevolgen: touroperators TUI, Corendon en Sunweb schrapten meteen de komende reizen. Tienduizenden Vlamingen zien hun vakantieplannen in het water vallen. Krijgen ze hun geld terug? Vanaf wanneer kunnen ze dan wel op reis? En wat met landgenoten die al in het buitenland zitten?
Lees verder

Pirelli moet 1 800 F1-banden vernietigen na annulatie GP van Australië
Bandenleverancier Pirelli moet na het afgelasten van de GP van Australië maar liefst 1 800 F1-banden vernietigen.
Lees verder

Engelsman White houdt Kim Huybrechts uit finale op Players Championship darts

Kim Huybrechts is de beste Belg geworden op het Players Championship 8 dartstoernooi (75.000 pond). In het Engelse Barnsley moest hij in de halve finales met 7-4 het onderspit delven voor de Engelsman Ian White.

Lees verder

Beterschap in zicht? China herademt met eerste atletiekmeeting na uitbreken coronavirus

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus heeft China weer een atletiekmeeting georganiseerd. Dat heeft de Internationale atletiekbond World Athletics zondag laten weten. Het evenement vond indoor in Peking plaats, zonder publiek.

Lees verder

Corona stoppen lijkt geen optie meer. Maar wat is de strategie dan wel? En wanneer zullen we ze succesvol mogen noemen?
Almaar meer bevestigde besmettingen, almaar drastischere maatregelen. Het nieuwe coronavirus stelt ons voor ongeziene uitdagingen.
Lees verder

Antwerps schepen Gezondheidszorg getroffen door coronavirus

Antwerps schepen van onder meer Wonen en Gezondheidszorg Fons Duchateau is besmet met het coronavirus. Dat meldt de N-VA'er in een post op Facebook.

Lees verder

Regering krijgt volmachten om coronacrisis aan te pakken, Wilmès formateur
De regering-Wilmès kan de komende zes maanden regeren via volmachten. Daarover is zondag een politiek akkoord bereikt. Zo kan de minderheidsregering toch de nodige maatregelen nemen om de coronacrisis en eventueel bijhorende economische crisis het hoofd te bieden. Premier Sophie Wilmès wordt bovendien ook formateur.
Lees verder

Biden en Sanders in 'corona-debat' veel meer president dan Trump

Het coronavirus houdt veel tegen, maar niet de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In Washington kruisten de overgebleven kandidaten bij de Democraten, Joe Biden en Bernie Sanders, voor de elfde en wellicht laatste keer de degens in een debat. Een duidelijke winnaar was er niet. Een verliezer wel: Donald Trump, of hoe je zo'n crisis niet moet afhandelen.

Lees verder

Zon breekt af en toe door

Vlaanderen krijgt de zon de komende dagen regelmatig te zien, terwijl in Wallonië de wolken vaker de overhand hebben, met lokaal ook kans op wat regen. De maxima schommelen rond 15 graden, zo verwacht het KMI.

Lees verder

Chinese industrie krimpt voor het eerst in dertig jaar

Er bestaat geen twijfel meer over de enorme impact van het nieuwe coronavirus op de Chinese economie. Voor het eerst in dertig jaar krimpt de productie van de Chinese economie. De overheid verwacht echter dat de gevolgen 'beheersbaar zijn'.

Lees verder