Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 12 maart 2020

Deelstep minder duurzaam dan auto

Deelstep minder duurzaam dan auto
De 'groene' deelsteps in Brussel zijn (voorlopig) ver­vuilender dan de alternatieven. 'De levensduur van de steps moet worden verlengd.'
Lees verder

UGent-prof stapt naar Raad van State tegen eigen universiteit na beschuldigingen seksuele intimidatie

UGent-professor J. P. stapt naar de Raad van State tegen zijn eigen universiteit. Dat schrijft De Morgen woensdag. Na beschuldigingen van seksuele intimidatie en machtsmisbruik kreeg hij in 2017 een demotie te verwerken. Volgens zijn advocaat werd de correcte procedure niet gevolgd. Bovendien hangt oud-rector Anne De Paepe een klacht van laster en eerroof boven het hoofd.

Lees verder

Positief voor coronavirus: Dmitry Strakhov (Gazprom-Rusvelo) besmet tijdens UAE Tour

Gazprom-Rusvelo heeft dinsdag op sociale media bekendgemaakt dat haar renner Dmitry Strakhov het coronavirus heeft opgelopen tijdens de UAE Tour (WorldTour), die voortijdig werd stopgezet. De 24-jarige Strakhov ligt in een ziekenhuis in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij wordt verder onderzocht.

Lees verder

Trump verzilvert kandidatuur als Republikeinse presidentskandidaat

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zichzelf dinsdag uitgeroepen tot winnaar van de voorverkiezingen bij de Republikeinen in zes staten.

Lees verder

90-jarige is eerste dode door nieuw coronavirus in België

In ons land is een eerste patiënt overleden die besmet was met het nieuwe coronavirus.

Lees verder

'Een versleten schoen is nooit een succes'
Het kledingmerk Eat Dust bestaat tien jaar, en dat wordt gevierd. Met een boetiek in de Antwerpse Volkstraat die deze week de deuren opent. Aline Walther, designer van de vrouwelijke tegenhanger Girls Of Dust deelt haar stijlgeheimen.
Lees verder

Teamleden van twee F1-teams in quarantaine voor coronavirus
Drie teamleden van de F1-teams McLaren en Haas zijn in zelfquarantaine gegaan nadat ze mogelijk besmet zijn met het coronavirus.
Lees verder

EU wil noodfonds van 25 miljard euro oprichten voor coronacrisis

De Europese Unie denkt eraan een noodfonds van 25 miljard euro op te richten om de impact van het nieuwe coronavirus op de economie te verzachten. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maandagavond aangekondigd.

Lees verder

Debation Island: 'Ik ga eerlijk zijn, ik heb nog nooit deftig met een vrouw gesproken'
Afgelopen zondag was het Internationale Vrouwendag. Zo kwam gendergelijkheid weer hoog op de agenda te staan en ook in het verre Thailand was het voer voor een debat. De deelnemers aan Debation Island van' De Ideale Wereld' praten openlijk over hun mening.
Lees verder

Olieconcern Saudi Aramco verhoogt productiecapaciteit met miljoen vaten per dag

Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco gaat zijn productiecapaciteit verhogen van twaalf miljoen naar dertien miljoen vaten per dag. Volgens Aramco wordt de stap gezet in opdracht van het Saudische energieministerie.

Lees verder

Biden heeft verhitte discussie met arbeider over wapens
Joe Biden won gisteren de Democratische voorverkiezingen in de staat Michigan. Op zijn campagne bezocht hij een autofabriek in Detroit. Hij kreeg het er aan de stok met een arbeider die zei dat Biden zijn wapens zou afnemen. In de video hierboven ziet u de verhitte discussie die daarop volgde.
Lees verder

LeBron James trekt z'n dreigement over coronavirus in: "Luisteren naar mensen die het van dichtbij volgen"

LA Lakers-vedette LeBron James is teruggekomen op zijn dreigement om niet te spelen als er geen publiek toegelaten wordt op NBA-wedstrijden uit voorzorg voor het coronavirus.

Lees verder

Opstand van Getafe: Spaanse ploeg wil niet naar "epicentrum van coronavirus" reizen voor duel met Lukaku en Inter

Angel Torres, de voorzitter van Getafe, heeft dinsdag laten verstaan dat zijn club niet van plan is af te reizen naar Milaan, waar donderdag de heenwedstrijd in de achtste finales van de Europa League tegen Inter op de planning staat. De voorzitter wil "het epicentrum van het coronavirus mijden" en heeft de UEFA verzocht naar een andere speellocatie te zoeken.

Lees verder

Politieke kakofonie over maatregelen coronavirus

Net op het moment dat er duidelijke communicatie en doortastende maatregelen nodig zijn, verzandt de Belgische politiek opnieuw in doorschuiven en zwartepieten.

Lees verder

Thierry Neuville maakt zich op voor eerste gravelrally van het seizoen

In de nacht van donderdag op vrijdag gaat met een dubbele superspecial in het Mexicaanse Guanajuato de rally van Mexico van start, de derde van in totaal dertien rally's die meetellen voor het WK rally 2020. Na twee manches leiden Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) en Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) met gelijk aantal punten. Na twee winterrally's wordt Mexico de eerste onverharde rally van het seizoen.

Lees verder

N-VA over Khattabi: We buigen niet voor een groen dictaat'

N-VA lanceert een nieuwe online campagne tegen de benoeming van ex-Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi tot rechter bij het Grondwettelijk Hof. Ook Vlaams Belang blijft zich verzetten.

Lees verder

Hoe dodelijk is het covid-19? En hoe kan ik besmetting voorkomen? Alles wat we weten over het nieuwe coronavirus
Er lopen continu nieuwe cijfers en inzichten binnen over het nieuwe coronavirus. Wat weten we al wel en wat nog niet?
Lees verder

Rome voor en na de lockdown
Van de ene dag op de andere is Italië in lockdown. Eén meter afstand houden, enkel naar buiten als het echt moet en heel de toeristische sector ligt plat. Jef Poppelmonde, redacteur bij De Standaard, is momenteel in Rome en toont hoe verlaten sommige toeristische plaatsen zijn op dit moment.
Lees verder

Indische grenswachters verjagen makaken door zich te verkleden als gorilla's
De Indisch-Tibetaanse grens ondervindt steeds meer last van makaken die de bevolking lastig vallen en eten stelen. Hiervoor heeft de Indische grenswacht een creatieve oplossing gevonden.
Lees verder

Bejaard echtpaar dood aangetroffen in woning, alles wijst op familiedrama

Een bejaard echtpaar is woensdagochtend dood aangetroffen in hun woning in het Oost-Vlaamse Vlekkem. De omstandigheden waarin ze om het leven kwamen zijn onduidelijk, maar het heeft er alle schijn van dat het gaat om een familiedrama. De politie en het parket zijn ter plaatse.

Lees verder

Studio 100 schrapt geplande shows in maart, ook De Munt schrapt alles
Nadat lokale besturen zaalevenementen van meer dan duizend personen hadden verboden, pleegden de cultuurhuizen deze voormiddag spoedoverleg. Een voor een kwamen ze met oplossingen aanzetten. De Munt schrapt alles, Studio 100 schrapt alle geplande shows in maart.
Lees verder

EuroMillions Basket League ligt stil tot 3 april: eerste klasse basketbal bij de mannen opgeschort door coronavirus

De Euromillions Basket League opgeschort tot 3 april door coronavirus. Dat laat de Pro League, de liga die de eerste klasse basketbal bij de mannen organiseert, weten. "Dat werd na overleg met de tien eersteklassers beslist", aldus voorzitter Arthur Goethals van de Pro League. De competitie gaat drie weken in 'lockdown'.

Lees verder

Klopp spelt journalist opnieuw de les na vraag over coronavirus
Jürgen Klopp, de trainer van Liverpool, heeft opnieuw een journalist een veeg uit de pan gegeven na een vraag over het coronavirus. Klopp stelt in de video hierboven dat voetbal ondergeschikt is aan de volksgezondheid en vraagt zich af waarom de journalist helemaal uit Madrid kwam om hem die ene vraag te stellen.
Lees verder

Thuiswerk? Deze afspraken maakt u beter op voorhand

Door de uitbreiding van het coronavirus moedigt de overheid thuiswerk, waar mogelijk, aan. Eén goede raad: maak hierover duidelijke afspraken met uw werkgever.

Lees verder

Steeds meer alarmkreten in Italië wegens overbelasting ziekenhuizen

Door de snelle stijging van het aantal covid-19-patiënten wordt in Italië steeds meer alarm geslagen over de overbelasting van de ziekenhuizen. Politici en artsen laten ernstige waarschuwingen horen. 'We kunnen zo niet lang meer verdergaan.'

Lees verder

Deze maatregelen nemen universiteiten en hogescholen tegen het coronavirus

De universiteiten gaan maximaal inzetten op telewerk voor hun personeelsleden en op digitale lesvormen voor hun studenten, om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees verder

Prins Harry praat over 'Megxit' en Trump met valse Greta Thunberg
De Britse prins Harry heeft zich kennelijk laten beetnemen door enkele Russische grappenmakers die zich in een telefoongesprek voordeden als Greta Thunberg en haar vader.
Lees verder

Weinstein rancuneus in vrijgegeven e-mails: 'Jennifer Aniston zou vermoord moeten worden'

Uit vrijgegeven gerechtsdocumenten blijkt dat Harvey Weinstein heeft gezegd dat Jennifer Aniston 'vermoord zou moeten worden'. Hij zocht ook hulp bij Jeff Bezos en Tim Cook.

Lees verder

Volleykraker tussen Aalst en Roeselare zaterdag zonder publiek

De volleykraker van zaterdag tussen Aalst en Roeselare zal zonder publiek gespeeld worden. Dat heeft Aalst woensdag laten weten.

Lees verder

Jambon roept Vlaamse afgevaardigden bij Kazerne Dossin op het matje

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de Vlaamse vertegenwoordigers bij de raad van bestuur van Kazerne Dossin bij zich voor overleg. De parlementaire druk om in te grijpen verhoogt.

Lees verder

Harvey Weinstein krijgt celstraf van 23 jaar

Harvey Weinstein heeft van de rechter in New York een gevangenisstraf van 23 jaar gekregen voor de aanranding en de verkrachting van twee vrouwen.

Lees verder

Eerlijke vinder brengt 10.000 euro naar politie

In Turnhout heeft iemand 10.000 euro gevonden. De vinder was zo eerlijk om dit aan de politie te melden. Het geld werd terugbezorgd aan de eigenaar.

Lees verder

Kragh Andersen te sterk voor De Gendt en Campenaerts in tijdrit Parijs-Nice
Søren Kragh Andersen heeft overtuigend de tijdrit van Parijs-Nice gewonnen. De Deen was zes seconden sneller dan gele trui Maxilian Schachmann. Die vergroot zijn voorsprong op de concurrenten in het klassement. Victor Campenaerts maakte zijn favorietenrol niet waar. In de 15,5 kilometer tegen de klok in en rond Saint-Amand-Montrond moest hij tevreden zijn met een zesde plaats. Thomas De Gendt was de beste Belg op de vierde plaats.
Lees verder

Erdogan vergelijkt Griekse veiligheidstroepen met nazi's
Sinds 28 februari probeerden al tienduizenden migranten Griekenland te bereiken via de Turkse grens. Griekenland heeft traangas en waterkanonnen gebruikt om dat te voorkomen. De Turkse president Erdogan heeft woensdag in het parlement de acties van de Griekse veiligheidstroepen vergeleken met 'wat de nazi's deden'.
Lees verder

770 kilo cocaïne en 600.000 euro aangetroffen bij Albanese drugsbende in Leuven

In een onderzoek naar een Albanese drugsbende heeft het Leuvense gerecht 770 kilogram cocaïne en 600.000 euro aangetroffen. Dat meldt het Leuvense parket. Bij vijftien huiszoekingen zijn zeven verdachten opgepakt.

Lees verder

Dagen waren zeventig miljoen jaar geleden korter

Een dag was zeventig miljoen jaar geleden een half uur korter. Een jaar telde toen 372 dagen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in samenwerking met de UGent.

Lees verder

Namasté: Macron begroet Spaans koningspaar met buiging
De Franse president Macron en zijn vrouw Brigitte hebben woensdag het Spaanse koningspaar ontvangen op het Elysée. Macron begroette hen met een buiging in plaats van een handdruk om het coronavirus zeker niet te verspreiden. Bekijk het in de video hierboven.
Lees verder

Syrië opent oude weg als veiligheidscorridor voor Rusland en Turkije
In 2012 sloot Syrië de M4-snelweg af in de provincie Idlib. Vandaag moet de weg dienen als een veilige route voor Rusland en Turkije, die het onlangs eens werden over een wapenstilstand in het land.
Lees verder

Geen bezoek in Vlaamse woonzorgcentra: 'Blijf uit de buurt van ouderen'

De Vlaamse woon-zorgcentra zullen vanaf morgen tot het einde van de paasvakantie op 19 april de deuren sluiten voor externe bezoekers.

Lees verder

Compromis gevonden voor wet tegen 'spookkosten'

Het parlement keurt een vernieuwd wetsvoorstel dat de schulden op facturen beperkt uiteindelijk toch goed. De laatste weken was er twijfel ontstaan over hoe die wet er moest uitzien.

Lees verder

Tijdlijn: hoe de coronacrisis de sportwereld besmet

Ook voor de sportwereld worden de gevolgen van het voortwoekerende coronavirus steeds ingrijpender. De gevolgen zijn inmiddels wereldwijd in zowat alle sporten voelbaar. Hier vindt u een chronologisch overzicht sinds begin deze week.

Lees verder

Gsm's en laptops moeten makkelijker herstelbaar worden
De consument moet het 'recht op herstelling' krijgen voor zijn elektronica, zodat zijn gsm of laptop langer meegaat en de afvalberg kleiner wordt. De Europese Commissie lanceert volgend jaar een voorstel.
Lees verder

WHO spreekt van een pandemie: wat betekent dat?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt de uitbraak van het sars-CoV-2-virus als een pandemie. Wat betekent dat?

Lees verder

Bernie Sanders blijft strijdvaardig na verliezen

Bernie Sanders (78) heeft in een toespraak gezegd dat hij ondanks recente verliezen in de race naar het Witte Huis blijft.

Lees verder

PSG voor het eerst in vier seizoenen naar kwartfinales Champions League

PSG heeft voor het eerst in vier seizoenen de kwartfinales van de Champions League bereikt. Na de 2-1-nederlaag in de heenwedstrijd, won het in het eigen Parc des Princes verdiend met 2-0. Met dank aan Neymar.

Lees verder

Als vluchtelingen en migranten tactische schaakstukken worden: drieste nieuwe fase in migratiecrisis aan de Turks-Griekse grens
Op 28 februari riep Turks president Erdogan uit dat de grens tussen Turkije en Griekenland geopend werd. Vluchtelingen en migranten die droomden van Europa, snelden erheen maar botsten op een gesloten Griekse grens.
Lees verder

Eerste hulp na beurscrash

Veel beurzen tekenden maandag het zwaarste dagverlies in meer dan tien jaar op. Het nieuwe coronavirus brengt grote economische onzekerheid. Maar als voorgaande Black Mondays een leidraad zijn, is er ook licht in de duisternis.

Lees verder

Europeanen mogen dertig dagen VS niet meer in

Reizen vanuit Europa naar de Verenigde Staten worden voor dertig dagen opgeschort. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump woensdag bekendgemaakt. Bedoeling is om op die manier de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De maatregel gaat in vanaf vrijdag.

Lees verder

Helikopter redt gestrande paraglider uit hoge boom
Zaterdag is in Alabama een paraglider vast komen te zitten in een boom. Kijk hoe de redding verliep in de video hierboven.
Lees verder

CORONAVIRUS IN DE SPORT. NBA-competitie volledig stilgelegd nadat speler die er eerst nog mee lachte zelf besmet raakte

Het heeft nog even geduurd maar nu is ook de sport over de ganse wereld in de ban van het coronavirus. De ene maatregel na de andere wordt doorgevoerd, wij bundelen hier voor u chronologisch het nieuws.

Lees verder

Acht kinderen werden gered van mensenhandelaars, dag later is België hen alweer kwijt
Acht Vietnamese minderjarigen die vorige week in Gentbrugge bevrijd werden uit de handen van een smokkelnetwerk zijn opnieuw spoorloos. Wellicht kwamen ze de dag erna alweer in handen van mensenhandelaars. 'Onaanvaardbaar. Ze hadden in een gespecialiseerd centrum opgevangen moeten worden', zegt Kamerlid Ben Segers (SP.A).
Lees verder