Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 13 maart 2020

Atletico schakelt titelverdediger Liverpool uit na flater doelman

Atletico schakelt titelverdediger Liverpool uit na flater doelman

Adrian, de Spaanse invallersdoelman van Liverpool is de antiheld van de zestiende finale. Hij flaterde in de verlengingen tegen Atlético, dat zo de kwalificatie kon stelen. De titelhouder ligt nu al uit de Champions League.

Lees verder

Britse soldaat en twee Amerikanen gedood in Irak

Bij een raketaanval op een Iraakse militaire basis bij Bagdad waar Amerikaanse soldaten gelegerd zijn, zijn drie mensen omgekomen. Minstens twaalf anderen raakten gewond.

Lees verder

Bekaert neemt afscheid van zijn ceo

Matthew Taylor, ceo van Bekaert, verlaat de staaldraadgroep. Bekaert heeft het over 'persoonlijke redenen'.

Lees verder

CDH en Défi bieden zich aan

De twee kleine Franstalige partijen maakten een afspraak dat een van hen in de federale regering kan. De kans is klein dat hiermee het ei van Columbus voor de formatie is gevonden.

Lees verder

Chelsea Manning in ziekenhuis na poging tot zelfdoding

De Amerikaanse klokkenluidster Chelsea Manning, een gewezen informante van WikiLeaks, heeft opnieuw geprobeerd zichzelf van het leven te beroven.

Lees verder

Brusselse beurs crasht 7 procent bij opening

Het uitdijend coronavirus dient de Brusselse beurs een nieuwe klap toe. Brussel zakt bij opening meer dan 7 procent. Dit in navolging van kelderende Aziatische en Amerikaanse beurzen.

Lees verder

Minister Peeters: 'We kunnen openbaar vervoer niet lamleggen'

Bij De Lijn verandert er voorlopig niets door het nieuwe coronavirus. De bussen en trams blijven volgens de normale dienstregeling rijden. Bussen en trams niet laten uitrijden is volgens minister van Lydia Peeters niet aan de orde.

Lees verder

Dit zijn de F1-teams en rijders tijdens het F1-seizoen 2020
Komende nacht worden de eerste oefensessies van het nieuwe F1-seizoen verreden. Een overzicht van de teams en rijders, inclusief startnummer, die deelnemen aan het F1-seizoen 2020.
Lees verder

Vliegtuigreiziger heeft ook recht op compensatie bij dubbele vertraging

Vliegtuigpassagiers hebben niet alleen recht op compensatie wanneer hun oorspronkelijke vlucht geannuleerd is, maar ook bijkomend wanneer de aangeboden alternatieve vlucht drie uur of meer vertraging heeft. Dat blijkt donderdag uit een arrest van het Europees Hof van Justitie.

Lees verder

Alle voetbalwedstrijden van eerste amateur tot vierde provinciale afgelast

Alle voetbalwedstrijden van eerste amateur tot vierde provinciale zijn afgelast. De competities liggen voor onbepaalde duur stil. Dat heeft de voetbalbond beslist.

Lees verder

Corona tast nu ook Open VLD-verkiezingen aan

De kandidaten Bart Tommelein en Els Ampe pleiten ervoor volledig op een online-campagne over te schakelen.

Lees verder

Sergio Herman gebruikt geen vlees meer in menu's Pure C

Sterrenchef Sergio Herman zet geen vlees meer op het menu van zijn restaurant Pure C. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Lees verder

Levi's en Nintendo lanceren Super Mario Bros-kledinglijn

Op zijn Instragam­account publiceerde het jeansmerk Levi's de eerste foto's van een kledinglijn die het samen met Nintendo aan het opzetten is. Het gamefiguurtje Mario staat daarin centraal.

Lees verder

Hoe begroeten wereldleiders elkaar in tijden van corona?
Het is tegenwoordig niet eenvoudig om iemand te begroeten, zeker niet voor wereldleiders. Zij ontmoeten dagelijks tientallen mensen en moeten dus ook heel wat handen schudden. Hoe pakken ze het aan? In de video hierboven geven we een bloemlezing.
Lees verder

Sebastian Vettel geeft zijn F1-bolide opnieuw een naam: Lucilla
Het is de voorbije jaren traditie geworden, F1-piloot Sebastian Vettel die ieder jaar een naam geeft aan zijn F1-bolides. Deze keer luistert zijn Ferrari F1-bolide naar de naam Lucilla.
Lees verder

Voetbalcompetitie bij jeugd en amateurs afgelast, profs achter gesloten deuren

De Jupiler Pro League en de Proximus League gaan door, maar achter gesloten deuren. Bij de amateurs en de jeugd zijn alle wedstrijden én trainingen afgelast, zeker tot 31 maart.

Lees verder

Cultuurhuizen kiezen zelf voor sluiting

'We kunnen niet wachten op de beslissing van de overheid', zegt Jerry Aerts van deSingel. 'Uit burgerzin schrappen we alle activiteiten.' Ander huizen zitten op dezelfde lijn.

Lees verder

Rusthuis met 34 besmette patiënten in quarantaine

In het rusthuis 'Ter Kameren' in Watermaal-Bosvoorde zijn 34 mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus, meldt de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron. Het woonzorgcentrum gaat 'in quarantaine'. Elf mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. 'Het aantal gevallen en de gezondheidstoestand wordt elk uur opgevolgd.'

Lees verder

Naomi Campbell pakt zich in uit vrees voor coronavirus

Uit vrees voor het nieuwe coronavirus koos het voormalige supermodel Naomi Campbell voor een bijzondere outfit.

Lees verder

McLaren F1 team neemt niet deel aan GP van Australië na corona-besmetting
Het McLaren F1 team heeft meegedeeld dat het niet zal deelnemen aan de GP van Australië, de eerste race van het nieuwe F1-seizoen. De renstal nam deze beslissing nadat een teamlid besmet geraakte met het coronavirus.
Lees verder

3.000 PSG-fans verzamelen voor leeg stadion dat gesloten werd door coronavirus
Parijse voetbalclub won gisteren van Borussia Dortmund voor een leeg stadion. Supporters waren niet welkom om het verspreiden van het coronavirus te beperken. Enkele duizenden PSG-supporters namen toch de gewaagde beslissing om voor het stadion te verzamelen.
Lees verder

Leuvense burgemeester zal promotiewedstrijd OHL-Beerschot verbieden als de voetbalbond die niet uitstelt

De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani zal de promotiewedstrijd OHL-Beerschot verbieden als de voetbalbond die niet uitstelt. Dat zegt hij aan Belga. De wedstrijd zou normaal zaterdag worden gespeeld aan Den Dreef.

Lees verder

ECB houdt rente ongewijzigd maar stut banken en bedrijven

De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt naar gerichte maatregelen om banken en bedrijven te ondersteunen. Er komt geen algemene renteverlaging maar liquiditeitslijnen én opkoopprogramma van 120 miljard.

Lees verder

Langste kustpad ter wereld opent dit jaar in Engeland

Zin in een stevige wandeling? Het langste kustpad ter wereld moet dit jaar in Engeland nog opengaan.

Lees verder

Organisatoren Gent-Wevelgem willen wedstrijd zelfs zonder publiek laten doorgaan: "Kunnen Markt van Ieper perfect afsluiten"

Het organiserende comité van Gent-Wevelgem, KV Het Vliegend Wiel, heeft voorlopig nog geen weet van een afgelasting van de koers op 29 maart. Het bestuur oppert zelfs te willen organiseren met een strikt minimum aan toeschouwers. Dus met bepaalde zones waar publiek geweigerd wordt.

Lees verder

Lippens zet Knokke-Heist in lockdown: 'Geen bekwame politici, dus doen we het zelf'

'Dit is een wereldcrisis, we zullen de mensen thuis trachten te houden.' Burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens gelast alle activiteiten voor publiek af. Sportclubs en jeugdbewegingen moeten de deuren sluiten, de erediensten gaan niet meer door, sport- en cultuurcentra worden gesloten. 'We sluiten ook de scholen en restaurants als het moet.'

Lees verder

LIVE. Volg hier het Kamerdebat over het nieuwe coronavirus
In de Kamer wordt donderdag gedebatteerd over het nieuwe coronavirus. Volg het debat hier live.
Lees verder

Wat zijn de gevolgen van het Amerikaanse inreisverbod?

Reizen vanuit Europa naar de Verenigde Staten worden voor dertig dagen opgeschort. Wat zijn de gevolgen voor de reiziger en de luchtvaartsector?

Lees verder

Schedel van kleinste dinosaurus ooit gevonden
Onderzoekers hebben een schedel ontdekt van de kleinste dinosaurus ooit gevonden. Het gaat om een schedel van een vogelachtige soort die bewaard is gebleven in een stuk barnsteen dat 99 miljoen jaar oud is.
Lees verder

9.000 vrijwilligers om zich met coronavirus te laten besmetten in testlabo
Een labo in Londen heeft 9.000 aanmeldingen gekregen na een oproep voor mensen die zich met het coronavirus willen laten besmetten. Het labo experimenteert met een vaccin tegen het virus en zoekt daarom gezonde mensen. Bekijk het in de video hierboven.
Lees verder

Atletiek: maximaal tien Russische atleten onder neutrale vlag op Olympische Spelen (als ze vijf miljoen dollar betalen)

Er zullen maximaal tien Russische atleten onder neutrale vlag mogen deelnemen aan de komende Olympische Spelen in Tokio. Dat heeft de internationale atletiekfederatie donderdag aangekondigd. Rusland is sinds november 2015 door die federatie geschorst nadat een staatsgeleid dopingsysteem in het land aan het licht was gekomen.

Lees verder

De kandidaten in 'First dates' moeten zelf de rekening betalen
Na afloop van het etentje op 'First dates' wordt de bankkaart bovengehaald. Bijzonder, want neemt de productie die rekening niet op zich?
Lees verder

Standard in beroep tegen schorsing Vanheusden

Standard heeft officieel beroep aangetekend tegen de beslissing van de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbbond (KBVB) om Zinho Vanheusden vier speeldagen effectieve schorsing op te leggen.

Lees verder

OPROEP. Hebt u een moeder of vader in het rusthuis?

Lees verder

Jambon vraagt federaal rampenplan, wat betekent dat?

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt om een federaal rampenplan. Dat zou de coördinatie van de corona-uitbraak volledig op het federale niveau brengen. Het is ook een kwestie van geld. 'Bijkomende maatregelen zijn niet uitgesloten.'

Lees verder

LETTERLIJK. De oproep van experts en rectoren om harder op te treden tegen het nieuwe coronavirus
Lees hier de brief waarin een groep van vooraanstaande experts rond infectieziekten samen met de rectoren van universiteiten aan de overheid vragen om doortastend op te treden tegen het nieuwe coronavirus.
Lees verder

Autoritaire aanpak houdt uitbraak tegen in Singapore: 'Iedereen engageert zich'

De aanpak van Singapore tegen de verspreiding van het coronavirus maakt indruk. De Antwerpse uitwisselingsstudent Jorn Brinckman ondervindt het elke dag.

Lees verder

Artsen willen alle scholen dicht, Weyts noemt dat 'niet aan de orde'

Sluit op korte termijn alle scholen. Dat is het ondubbelzinnige advies van BVAS, het grootste artsensyndicaat in ons land. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts vindt dat echter niet aan de orde omdat de experten volksgezondheid geen sluiting vragen.

Lees verder

EU woedend op Trump: 'Dit is pure zondebokpolitiek'

De EU is woedend op Donald Trump wegens het reisverbod voor Europeanen, dat zonder overleg aangekondigd werd en niet erg doeltreffend lijkt. Specialisten en veel media in de VS geven Europa gelijk. Zoekt Trump gewoon een zondebok om het eigen falen te verdoezelen?

Lees verder

Parijs-Nice: Bonifazio klopt vroege vluchter Jan Tratnik in de laatste hectometers

Alvorens het middelgebergte in te trekken maakten de ploegen van de overblijvende spurters er een zaak van om in La Côte Saint-André een laatste keer met de volledige bende naar de finish te gaan. De verwachte massaspurt bleef niet uit, ondanks flink weerwerk van de Sloveen Jan Tratnik, de laatste overblijver van een vroege vlucht. De Sloveen werd in de laatste vijftig meter voorbijgevlogen door Niccolo Bonifazio (Direct Energie).

Lees verder

Hooggerechtshof draait beslissing terug: Trump mag 'blijf in Mexico'-beleid verderzetten

In de VS heeft het hooggerechtshof beslist dat president Donald Trump zijn immigratiebeleid mag voortzetten. Asielzoekers uit het zuiden moeten tijdelijk terug naar Mexico om hun asielaanvraag af te wachten. Die beslissing is in strijd met het internationaal recht, zeggen mensenrechtenorganisaties.

Lees verder

Parlement Pakistan neemt nieuwe wet aan tegen kindermisbruik

Woensdag stemde het Pakistaanse parlement voor een wet die kindermisbruik moet tegengaan. De wet komt er twee jaar na de verkrachting van en moord op een achtjarig meisje die Pakistan opschudde.

Lees verder

Invloedrijke chef Michel Roux overleden

De beroemde chef Michel Roux Sr is overleden. Hij had het eerste driesterrenrestaurant in het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Totale crisissfeer op de beurzen na Trump en ECB

Het inreisverbod van president Donald Trump tast het vertrouwen in de economie nog meer aan. De Europese Centrale Bank (ECB) brengt minder soelaas dan verhoopt. Europa stevent af op een recessie.

Lees verder

Olympische vlam voor Tokio 2020 officieel aangestoken
De traditionele ceremonie in Olympia om de Olympische Spelen te openen is donderdag van start gegaan. De vraag is nog maar of de Spelen effectief door zullen gaan. In Japan zijn al meer dan 580 mensen besmet met het coronavirus.
Lees verder

Passagiers op laatste vluchten naar Amerika: 'We zijn bang dat we niet terug het land in mogen'
Donderdagochtend verkondigde de Amerikaanse president Donald Trump dat hij alle reizen vanuit Europa naar de Verenigde Staten voor dertig dagen opschort. Verschillende Amerikanen willen zo snel mogelijk naar huis, voor ze het risico lopen een maand extra in Europa te moeten blijven. Ook op Brussels Airport in Zaventem, staan er lange rijen bij United Airlines en Delta.
Lees verder

Opnieuw problemen voor Remco Evenepoel en co: ook Ronde van Catalonië gaat niet door

De Ronde van Catalonië (23 maart tot 29 maart) gaat dit jaar niet door. Dat heeft de organisatie laten weten. En daarmee komen een aantal toprenners in de problemen.

Lees verder

Nieuw glazen observatiedek in New York ingehuldigd

In New York is het hoogste openluchtobservatiedek van het westelijk halfrond geopend. Het dek kreeg de naam 'Edge' en heeft een indrukwekkend uitzicht op de stad. Door de glazen vloer kun je 345 meter naar beneden kijken.

Lees verder

Supermarkten zien productverkoop tot 30 procent stijgen, er wordt gehamsterd
Het is bijzonder druk in de Belgische supermarkten vanavond. Blijkbaar nemen heel wat landgenoten het zekere voor het onzekere en slaan ze niet-bederfbare voedingsmiddelen in.
Lees verder

Zo blijft u op de hoogte van nieuws en belangrijke inzichten over het nieuwe coronavirus
Ook ons land ontsnapt niet meer aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. De maatregelen worden drastischer, de situatie evolueert snel. De Standaard brengt het meest recente nieuws en cruciale vragen en inzichten over het nieuwe coronavirus tot bij u.
Lees verder

Eerste race nieuw F1-seizoen in Australië gaat officieel niet door
De Formule 1 heeft laten weten dat de GP van Australië die dit weekend gepland stond, de eerste race is van het nieuwe F1-seizoen, niet zal doorgaan.
Lees verder

Alpecin-Fenix breekt Spaanse stage af uit angst voor lockdown

Alpecin-Fenix, het team van Mathieu van der Poel, keert onmiddellijk terug uit Spanje. Het team verwijst naar de situatie in Spanje waar het coronavirus meer en meer impact krijgt op het dagelijkse leven.

Lees verder

Beelden tonen ellenlange wachtrijen in supermarkten
Het hamsteren is ook in ons land begonnen. Donderdag werden in veel supermarkten lange wachtrijen en veel lege winkelrekken gesignaleerd. Veel mensen vrezen dat ze door de maatregelen rond het nieuwe coronavirus niet meer aan levensmiddelen zullen geraken.
Lees verder

Europa League: Manchester United met meer dan anderhalf been in kwartfinale, ook Basel maakt indruk

Ondanks het coronavirus werden zonet toch drie heenwedstrijden gespeeld in het kader van de achtste finales van de Europa League. Manchester United nam een duidelijke optie op kwalificatie na een makkelijke zege op het veld van LASK Linz: 0-5

Lees verder

Lagarde blundert waardoor de onrust op de markten groeit
In plaats van een daadkrachtig monetair antwoord op de coronacrisis te bieden, heeft de Europese Centrale Bank de onrust op de markten net vergroot. De onhandige communicatie van voorzitster Christine Lagarde had daar alles mee te maken.
Lees verder

Team UAE verlaat quarantaine in Abu Dhabi, Diego Ulissi mag eindelijk naar zijn pasgeboren dochter

De renners van Team UAE die in Abu Dhabi in vrijwillige quarantaine zaten, verlaten het land. Ploegmaat Fernando Gaviria, die positief testte op corona, moet nog wel in de Emiraten blijven.

Lees verder

Geen corona, maar pipi, kaka en soa

Lees verder

Sanders zeker van zege in voorverkiezingen in Californië

De Democratische voorverkiezingen in Californië van 3 maart zijn gewonnen door Bernie Sanders. De melden nieuwszenders CNN en NBC, nu driekwart van de stemmen geteld zijn.

Lees verder

Lessen afgelast, horeca dicht, evenementen afgelast: openbaar leven komt grotendeels stil te liggen

Het Nationaal Rampenplan is van kracht. Om het nieuwe coronavirus in te dijken gaan de scholen grotendeels dicht, horeca blijft gesloten, en alle evenementen worden afgelast. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist.

Lees verder

Geen koers tot en met drie april, Ronde van Vlaanderen maakt nog een waterkansje maar houdt rekening met annulering

De inhoud van de persconferentie van premier Sophie Wilmes liet geen ruimte tot interpretatie. Er kan niet worden gekoerst tot en met vrijdag drie april. In het beste geval kan de Ronde van Vlaanderen op vijf april wel doorgaan, de rest van het Vlaamse voorjaar is voltooid verleden tijd. De organisatoren van de Driedaagse Brugge - De Panne hopen op een nieuwe datum, de E3 BinckBank Classic zal dit jaar niet doorgaan.

Lees verder

'Gek en Geniaal': deze pakkende documentaire wil het taboe rond psychose doorbreken
'Gek en Geniaal': in dat bijzondere grensgebied begeeft zich een prachtige documentaire die zondag op Canvas te zien is. Mensen met een psychosegevoeligheid gaan samen met een kunstenaar aan de slag om iets te maken.
Lees verder

OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen in ons land
De Nationale Veiligheidsraad heeft nieuwe, verregaande coronamaatregelen opgelegd in ons land. Een overzicht.
Lees verder

Vrouw Trudeau besmet met corona, premier vrijwillig in quarantaine

De vrouw van de Canadese premier Justin Trudeau is besmet met het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Canadese regering bekendgemaakt. De premier zelf vertoont geen ziekteverschijnselen, maar gaat uit voorzorg veertien dagen vrijwillig in quarantaine.

Lees verder