Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 15 februari 2020

Minister van Justitie heeft het gehad met tweets Trump: ‘Zo kan ik niet werken’

Minister van Justitie heeft het gehad met tweets Trump: 'Zo kan ik niet werken'

William Barr, Amerikaans minister van Justitie en trouwe bondgenoot van Donald Trump, heeft zich ongewoon kritisch uitgelaten over de president. Barr zegt dat hij zich niet zal laten intimideren door Trump, nadat die kritiek had geuit op de vervolging van zijn adviseur Roger Stone.

Lees verder

Pelé spreekt tegen dat hij depressief zou zijn: "Ik heb gewoon goede dagen en dagen waarop het niet zo goed gaat"

Voetballegende Pelé heeft zijn fans na zorgwekkende berichten over zijn gezondheidstoestand gerustgesteld. "Het gaat goed met mij. Ik zal dit jaar mijn 80e verjaardag vieren. Ik heb goede dagen en andere waarop het niet zo goed gaat. Maar dat is normaal voor mensen van mijn leeftijd", stelt de Braziliaan in een schriftelijke verklaring.

Lees verder

'Prins Harry sluit kantoor Buckingham Palace en ontslaat personeel'

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben hun kantoor in Buckingham Palace gesloten en al hun eigen personeel binnen het Britse koningshuis ontslagen. Dat melden meerdere Britse boulevardkranten.

Lees verder

Nederlandse mannen pakken door diskwalificatie van Canada goud in teamsprint op WK schaatsen

De Nederlandse schaatsers hebben de eerste dag van de wereldkampioenschappen afstanden in Salt Lake City afgesloten met de titel op de teamsprint. Dai Dai Ntab, Kai Verbij en Thomas Krol waren niet het snelste trio, maar Canada werd gediskwalificeerd wegens een onjuiste wissel.

Lees verder

Restaurant opent in Handelsbeurs: dineren op een van de mooiste plekken in Antwerpen
In de voormalige Schippersbeurs in Antwerpen, een zijbeuk van de imposante Handelsbeurs, is een gloednieuw restaurant geopend. Fiera heet de nieuwe zaak. Het prachtig gerenoveerde zestiende-eeuwse gebouw is een uitzonderlijke setting voor het restaurant. Bezoekers kunnen nu dineren op een van de mooiste plekken in de stad.
Lees verder

Mercedes W11: In deze F1-bolide wil Lewis Hamilton een zevende F1-titel veroveren
Het Mercedes F1 team heeft vandaag het doek van haar nieuwe F1-bolide gehaald: de Mercedes W11, de wagen waarmee Lewis Hamilton voor de zevende keer F1-kampioen wil worden en het record van Michael Schumacher wil evenaren.
Lees verder

Netflix schaft gratis eerste maand in stilte af
Netflix biedt geen gratis proefperiode van een maand meer aan in België.
Lees verder

Belgisch modelabel A.F. Vandevorst stopt ermee

Na 22 jaar valt het doek over modelabel A.F. Vandevorst. Dat hebben de Antwerpse modeontwerpers An Vandevorst en Filip Arickx zelf laten weten aan het online modeplatform WWD.

Lees verder

Wat weten we over het nieuwe coronavirus?

Er lopen continu nieuwe cijfers en inzichten binnen over het nieuwe coronavirus. Wat weten we al wel en wat nog niet?

Lees verder

Timelapse toont hoe gletsjer ter grootte van Malta afbreekt
De ruimtevaartorganisatie Esa heeft een timelapse vrijgegeven van een gletsjer die afbreekt op Antarctica. De gletsjer is ongeveer 300 km² groot, wat ongeveer even groot is als het eiland Malta. Bekijk het in de video hierboven.
Lees verder

N-VA kan aan de slag met 'dictaat' van Magnette

'Wat Magnette probeert te doen, CD&V laten bewegen, zal niet lukken. Want zijn boodschap is niet nieuw.' Door verkiezingen op tafel te gooien dreigt de PS zo effectief uit te komen bij verkiezingen, hoewel niemand die wil.

Lees verder

Luchthavenpolitie dreigt met staking tijdens krokusvakantie

De vier vakbonden bij de luchthavenpolitie dreigen met een staking tijdens de krokusvakantie. Ze willen protesteren tegen het aanhoudende personeelstekort, het gebrek aan middelen en de slechte infrastructuur, klinkt het vrijdag.

Lees verder

Wat hebben SP.A en Vlaams Belang te zoeken op TikTok?

Conner Rousseau (SP.A) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) wagen zich nu ook aan filmpjes op de populaire tienerapp.

Lees verder

Jasper Stuyven en Edward Theuns starten in de Ronde van Algarve voor Trek-Segafredo

Met Jasper Stuyven en Edward Theuns stuurt Trek-Segafredo twee Belgen naar de 46e Ronde van Algarve (2.Pro). De Portugese rittenkoers start volgende week woensdag (19 februari) en duurt vijf dagen.Stuyven (27) reed dit seizoen al de Challenge Mallorca, voor Theuns (28) wordt het de eerste koers van 2020.

Lees verder

Kandidaat-burgemeester Parijs trekt zich terug na compromitterende video

De Franse president Emmanuel Macron moet op zoek naar een nieuwe favoriet voor het burgemeesterschap van Parijs. Zijn beoogde kandidaat, Benjamin Griveaux, trekt zich terug nadat een compromitterende video was opgedoken op sociale media.

Lees verder

Vlaamse regering investeert 15,5 miljoen euro in renovatie energieverslindende woningen 'noodkopers'

De Vlaamse regering trekt 15,5 miljoen euro uit om mensen met een laag inkomen te helpen met de renovatie van hun energieverslindende woning. Meer dan 600 eigenaars worden via een renteloze lening geholpen bij de renovatie van hun woning.

Lees verder

Rukwinden tot honderd km per uur op komst, noodnummer afgesloten

Omdat de weerkundige dienst van het KMI geen noodweer meer verwacht, wordt het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies gedeactiveerd. Voor zondag worden er rukwinden tot honderd kilometer per uur voorspeld.

Lees verder

Banksy viert Valentijn met nieuw werk
Donderdag is een nieuw werk opgedoken van de Britse straatkunstenaar Banksy. Het bevindt zich op een gevel in zijn geboortestad Bristol en het thema van het werk is duidelijk Valentijn. Banksy bevestigde op Instagram dat het om zijn kunstwerk gaat.
Lees verder

Grootste 3D-geprint gebouw opgetrokken in Dubai
In Dubai is het grootste gebouw ooit opgetrokken dat volledig door een 3D-printer gebouwd is. Bekijk het in de video hierboven.
Lees verder

F1-bolide Alfa Romeo krijgt speciale livery voor Valentijn
Het Alfa Romeo Racing F1 team presenteert pas volgende week haar nieuwe F1-bolide maar vandaag kreeg de nieuwe wagen alvast een speciale Valentijn-livery om haar eerste rondjes af te leggen.
Lees verder

Valentijn vergeten? Tankstation kan redding zijn

Wie Valentijn vergeten is, kan nog altijd terecht in een tankstation. U bent allicht niet de enige. Vooral bloemen blijken populair.

Lees verder

Evans leidt, Neuville moet achtervolgen in Rally van Zweden

De Brit Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) rijdt na drie klassementsritten aan de leiding in de rally van Zweden. Evans won vrijdagochtend twee van de drie ritten en heeft in de stand 7,9 seconden voorsprong op zijn piepjonge teamgenoot Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC). Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe WRC) volgt als derde op 8,7 seconden. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) kende een moeilijke ochtend en is voorlopig zesde op 22 seconden van leider Evans.

Lees verder

Wietse Bosmans geschorst na positieve dopingtest op BK veldrijden: "Wie mij kent, weet dat ik recht in mijn schoenen sta"

Wietse Bosmans heeft een afwijkend resultaat laten optekenen na een dopingcontrole op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen op 12 januari 2020. Dat meldt de 28-jarige veldrijder zelf op zijn Twitter. Hij wordt voorlopig geschorst.

Lees verder

Callebaut gaat chocolade in 3D-printen

Barry Callebaut gaat chocolade in 3D-printen. Dat heeft de Zwitserse chocoladereus bekendgemaakt. Het bedrijf is naar eigen zeggen de eerste producent die dit op grote schaal gaat aanbieden.

Lees verder

Stress, burn-out, conflicten en pestgedrag op het werk nemen toe

Vorig jaar kreeg Idewe, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, 3.127 meldingen van psychosociale risico's. Dat waren er twaalf procent meer dan in 2018. Het gaat vooral om conflicten op het werk, gevolgd door stress en burn-out en pestgedrag. Dat meldt Idewe naar aanleiding van de 'Week tegen Pesten' die vrijdag start.

Lees verder

Dit zijn de eerste beelden van nieuw seizoen 'De mol'
Vier heeft de eerste beelden van het nieuwe seizoen van 'De mol' gelost. Eerder liet de tv-zender al weten dat de zoektocht naar de verrader binnen de groep zich zal afspelen in Griekenland. Uit de beelden wordt nu ook duidelijk dat de geschiedenis van het land daarbij een grote rol zal spelen.
Lees verder

Tafelschuimster Nadine W. wordt geïnterneerd

Nadine W., 'de schrik van de kusthoreca', wordt geïnterneerd. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank vrijdag beslist. De vrouw moest zich verantwoorden voor vijf feiten in Gent.

Lees verder

Roland Garros wordt enige graveltoernooi voor Federer

Roger Federer speelt dit seizoen met Roland Garros slechts een graveltoernooi. Vorig jaar deed de Zwitser eerst ritme op in Madrid en Rome, maar die afspraken laat hij in 2020 links liggen.

Lees verder

Vlaamse regering houdt vast aan verhoging artsenquota

De Vlaamse regering heeft vrijdag definitief het licht op groen gezet zodat volgend jaar 1.276 studenten geneeskunde en 180 studenten tandheelkunde kunnen starten aan de Vlaamse universiteiten. Daarmee legt Vlaanderen de federale quota definitief naast zich neer.

Lees verder

Burgemeester Dendermonde heeft meest betaalde mandaten

De Belgische politicus met de meeste betaalde mandaten in 2018 was de Dendermondse burgemeester Piet Buyse (CD&V). Dat blijkt uit de mandatenlijst die het Rekenhof publiceerde.

Lees verder

Dubbel zoveel ticketaanvragen voor EK-voetbal in vergelijking met vier jaar geleden

De UEFA heeft vrijdag laten weten dat er een recordaantal van 28,3 miljoen tickets aangevraagd werden voor Euro 2020 komende zomer (12 juni - 12 juli). De finale op Wembley en de groepswedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk zijn het populairst. Met 19,3 miljoen aanvragen bij een eerste verkoopfase en 9 miljoen aanvragen bij de tweede verkoopfase, werden de cijfers van vier jaar geleden, voor het EK in Frankrijk, verdubbeld. In totaal zijn er slechts 2,5 miljoen tickets te verdelen.

Lees verder

Waarom reuzenster Betelgeuze aan het dimmen is

De explosie van een van de helderste sterren aan het firmament lijkt dan toch niet voor binnenkort. Dat blijkt uit unieke foto's die de Europese sterrenwacht in Chili vandaag vrijgeeft. De beelden tonen voor het eerst de oorzaak van de helderheidsdip waarin de reus in het sterrenbeeld Orion al maanden zit: een gigantische wolk van ontsnapte materie zou het sterrenlicht blokkeren. En die supernova dan? Die hebben we nog te goed.

Lees verder

Luchtverkeersleiders plannen nieuwe staking op het einde van de krokusvakantie

De luchtverkeersleiders zullen op het einde van de krokusvakantie mogelijk opnieuw staken. De christelijke vakbond bij Skeyes zal namelijk een stakingsaanzegging indienen, volgens de vakbond omdat de directie tijdens een paritair comité vrijdag 'contractbreuk heeft gepleegd'.

Lees verder

Chocolade en mode komen samen op de catwalk in Brussel
Vandaag ging het Chocoladesalon in Tour & Taxis in Brussel open voor publiek. Tijdens het weekend kun je er terecht voor proeverijen, maar ook voor een indrukwekkende modeshow. De modellen zullen er elke dag een tiental jurken, gemaakt uit chocolade, showen op de catwalk. 'Het is een mix van haute couture en Belgische chocolade', zei Sixtine Anne de Moline, een van de ontwerpers.
Lees verder

Chanel plant botanische expo rond beautyproducten

Wie meer wil weten over hoe de beautyproducten van Chanel worden gemaakt, kan in Parijs een botanische expo van het modehuis bezoeken.

Lees verder

Beke over plaatsgebrek jeugdinstellingen: 'We zetten daders en slachtoffers samen'
Het prangende tekort aan plaatsen in gemeenschapsinstellingen ligt weer onder vuur. Acht jongeren uit Londerzeel die verdacht werden van drugshandel en diefstallen werden vrijgelaten onder voorwaarden. Dat zou te maken hebben met de overvolle instellingen, waardoor een plaatsing niet mogelijk was. Minister Beke werkt aan een uitbreiding. 'Maar er moet zeker naar de alternatieven gekeken worden', vindt professor jeugdcriminologie Stefaan Pleysier.
Lees verder

Eerste beelden van wolvin Noëlla in daglicht
Het agentschap van de Vlaamse overheid Natuur en bos heeft enkele beelden gedeeld van wolvin Noëlla. Het zijn de allereerste beelden waarop het dier in het daglicht te zien is. En daar blijft het niet bij: er is mogelijk nog een wolf op weg naar ons land. Het dier beet twee schapen dood in de Maasduinen, vlak bij de Belgische grens.
Lees verder

Twaalf arrestaties bij extreemrechtse terreurgroep in Duitsland

De Duitse politie heeft vrijdag op dertien locaties in zes deelstaten huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar een verdachte extreemrechtse terreurgroepering. Daarop werden twaalf mensen gearresteerd, meldt het federale parket.

Lees verder

Waarom nieuwe verkiezingen anders voelen voor Vlaamse partijen, de lage-emissiezones links verdelen en baby's van drie maanden niet in de crèche horen

Het is niet meer slaapwandelen naar nieuwe verkiezingen, sinds het 'j'en ai marre' van Paul Magnette in De Standaard vrijdagmorgen is het pokeren met verkiezingen. Dit zijn elf van de interessantste artikels van de voorbije week.

Lees verder

Storm Dennis - Brussels Gewest sluit parken vanaf zaterdagavond
Het zal opnieuw flink waaien komend weekend, vanaf zondagmiddag wordt storm Dennis verwacht. Er zijn rukwinden van 70 en 90 kilometer per uur voorspeld. Volg hier alle ontwikkelingen live.
Lees verder

Geboorteplaats zal niet meer gedrukt staan op identiteitskaart

Binnenkort zal de geboorteplaats niet meer met het blote oog zichtbaar zijn op de identiteitskaart. Dat staat in een wetsontwerp dat vrijdag groen licht heeft gekregen van de ministerraad.

Lees verder

Rus laat landgenoten vertellen wat ze echt over president Poetin denken
De Rus Bashir Dokhov heeft in de lift van zijn appartementsblok een foto opgehangen van Russisch president Poetin. Bekijk de opvallende reacties hierboven.
Lees verder

Netflix toont eerste beelden van 'Stranger Things 4'

De nostalgische horrorserie 'Stranger Things' is het grootste succesnummer van Netflix. Het was dus geen verrassing dat er een vierde seizoen kwam. De eerste beelden onthullen het lot van de doodgewaande sheriff Hopper.

Lees verder

LETTERLIJK. Geens: 'PS wil geen coalitie met N-VA. Dat betreur ik ten zeerste'

Nadat de koning hem had ontheven van zijn opdracht, heeft Koen Geens (CD&V) uitgelegd wat zijn gesprekken hebben opgeleverd. Hij heeft vooral een mogelijke paars-gele coalitie onderzocht.

Lees verder

Uefa bant Manchester City voor twee seizoenen uit Europa

De Uefa heeft Manchester City voor de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 uitgesloten van Europees voetbal. De financiële commissie van de Uefa straft de club voor het niet op orde hebben van de financiële huishouding.

Lees verder

Wat is er nodig voor nieuwe verkiezingen?

Nu ook Koen Geens (CD&V) geen vooruitgang kon boeken, lonken nieuwe verkiezingen steeds nadrukkelijker om de hoek. Maar daarvoor is altijd een parlementaire meerderheid nodig.

Lees verder

AlphaTauri stelt haar eerste F1-bolide voor
AlphaTauri heeft haar 'allereerste' F1-bolide voorgestelde, de AT01.
Lees verder

Paars-geel is dood en begraven. Wat nu?

De exit van opdrachthouder Koen Geens betekent het definitieve einde voor paars-geel. Vindt de koning nog een alternatief voor verkiezingen?

Lees verder

AA Gent moet lang wachten, maar pakt in slot verdiende 2-3-zege bij Eupen

Vier goals in twintig minuten. Het voetbalweekend is leuk gestart. Eupen en AA Gent begonnen er met full gas voetbal aan, voetbalden een vermakelijke pot bij elkaar, maar vergaten lang een winnaar te kiezen. Tot Alessio Castro-Montes - zwak bezig tot dat moment - de Buffalo's tegen zijn ex-club finaal over de streep trok en zijn club voorlopig op zes punten van Club Brugge brengt. Met een overwinning richting Rome, Gent droomt nu al van een stunt.

Lees verder

Amazon haalt eerste slag thuis

Microsoft moet een groot militair project voor het Pentagon op pauze zetten. Voor Amazon, dat het contract weggesnoept zag door Microsoft en daartegen procedeert, is dat een eerste overwinning.

Lees verder

Ongehoord. 'Ik moet zoeken naar vrouwelijke kantjes'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Wat de kranten denken: regimecrisis, impasse, verkiezingen, the end

Eén ding is alvast duidelijk: paars-geel is dood, schrijven de kranten. Over wat er nu komt, zijn de meeste commentaarschrijvers het eens: verkiezingen. Maar of die iets oplossen is erg onzeker.

Lees verder

Tot 16 graden dit weekend, met opnieuw veel wind

Het wordt een grijs maar erg zacht weekend, met temperaturen tot 16 graden zondag. Zondag gaat het ook opnieuw hard waaien.

Lees verder

Coronavirus bereikt Afrika, 139 nieuwe overlijdens in China

De voorbije 24 uur zijn in de Chinese provincie Hubei nog eens 139 mensen gestorven aan het nieuwe coronavirus. Intussen heeft het virus ook Afrika bereikt.

Lees verder

Vijftien kinderen omgekomen bij brand in Haïtiaans weeshuis
Bij een brand in een weeshuis in Haïti zijn minstens vijftien kinderen om het leven gekomen. Vele anderen raakten gewond. Het kostte de reddingsdiensten meer dan een uur om ter plaatse te geraken
Lees verder

IGVM stelt zich burgerlijke partij in zaak-De Pauw
Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) heeft zich burgerlijke partij gesteld in de zaak-Bart De Pauw. 'Nadat de slachtoffers bij ons zijn komen aankloppen, hebben we het dossier grondig geanalyseerd', zegt adunct-directeur Liesbet Stevens. Het IGVM zal de vrouwen bijstaan tijdens de rechtszaak. Als die er komt, want dat is nog niet helemaal zeker: het gerechtelijk onderzoek is intussen wel afgerond, maar de zaak is nog niet doorverwezen naar de raadkamer.
Lees verder