Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 14 februari 2020

2020/02

Is deze nieuwsbrief moeilijk leesbaar?

Agenda gemeenteraadszitting van 18 februari 2020

Aa de hand van deze link vindt u de agenda terug voor de gemeenteraad van dinsdag 18 februari 2020.

Valentijnsactie huiskatten

Neem als katteneigenaar uw verantwoordelijkheid en laat uw huiskat of kitten tijdig onvruchtbaar maken. Sinds april 2018 is het bij wet verplicht om elke kat die na 2014 geboren werd te laten steriliseren of castreren, chippen en registreren. Deze verplichting geldt sowieso voor alle kittens die verkocht of (gratis) weggegeven worden: zij moeten gecastreerd of gesteriliseerd zijn.


Kittens kunnen al gecastreerd worden van zodra ze 8 weken oud zijn en meer dan 1 kg wegen. Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met heel wat voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.


Als extra stimulans kunt u bij de gemeente Gingelom een kortingsbon krijgen. Voor een kater ontvangt u een kortingsbon van € 15, voor een kattin eentje van € 25 (max. 1 bon per gezin).
U kunt deze vanaf 14 februari aanvragen bij de dienst Wonen & Leven tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.
De kortingsbonnen zijn geldig tot 15 september, bij een dierenarts in Belgisch Limburg.

Schoolsporten Moev

Netbal en trefbal
Op woensdag 25 maart van 13u30 tot 15u30: netbal 4 tegen 4 voor het 5de en 6de leerjaar - trefbal voor het 3de en 4de leerjaar.
  
Op woensdag 1 april is er spelinstuif van 13u30 tot 15u30 voor het 1ste en 2de leerjaar.


Dit alles vindt plaats in sporthal De Winning in Montenaken.

Scholeninfoavonden

Gratis infosessie brandpreventie

Elk jaar eisen woningbranden meerdere levens. Meestal is het niet het vuur, maar is het de rook die slachtoffers maakt. Rook werkt verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Wist u dat u 4 keer meer kans heeft om een brand te overleven als u rookmelders hebt hangen?
 
Vanaf 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in alle huizen. Eerder waren ze al verplicht in nieuwbouw- en huurwoningen.
 
Waar hangt u zo’n rookmelder? Waarop moet u letten wanneer u een rookmelder koopt? Wat doet u wanneer het alarm afgaat? Antwoorden op deze en andere vragen krijgt u tijdens de toelichting door de gemeente Gingelom en Brandweerzone Zuid-West Limburg.
 
De gratis infosessie gaat door op dinsdag 17 maart om 19u in de Raadzaal van het gemeentehuis.
Inschrijven is noodzakelijk en kan via ruimtelijkeordening@gingelom.be of 011 88 04 95.
 

Voorlezen voor peuters en kleuters

Woensdag 29 april van 16u tot 16u30, voorleesmoment voor peuters (2,5j t.e.m. 3j) en voor kleuters (4j t.e.m. 6j).
Thema: jonge dieren
Info via bibliotheek@gingelom.be - 011 83 27 01.
Gratis deelname.

Compostactie van dinsdag 17 maart t.e.m. zaterdag 25 april

Wenst u dit voorjaar kwaliteitscompost in bulk voor uw tuin of moestuin? Geniet dan van de voorjaarsactie in het gemeentelijk sorteerpark, Wintboomstraat 100.
 
Wanneer?        Van dinsdag 17 maart t.e.m. zaterdag 25 april
Kostprijs?         € 5 per m³
 
Voor meer info over compost, surf naar www.vlaco.be.

Neem deel aan de verkeersquiz!

Waarschijnlijk is het al wat jaren geleden dat u uw rijbewijs heeft behaald. Ondertussen is het verkeer drukker geworden en zijn er nieuwe vervoersmiddelen bijgekomen. Hoe zit het met de wegcode? Weet u het allemaal nog precies en bent u op de hoogte van de nieuwste verkeersregels en verkeersborden? Is uw verkeerskennis nog helemaal up-to-date?
De hoofdlijnen van de wegcode, met speciale aandacht voor wijzigingen in de wegcode, worden kort opgefrist en nadien getest in een leuke quiz.


De quiz vindt plaats op donderdag 2 april van 14 tot 16 uur in het Park van de Vriendschap.
Deelname is gratis.
Inschrijven kan tot 20 maart in het ‘Park van de Vriendschap’ of bij Rita Thierie – 0473 36 63 07 of parkvandevriendschap@gingelom.be

112: het Europese noodnummer

Op 11 februari werd de dag van het Europese noodnummer 112 gevierd met belangrijk nieuws. Vanaf die dag kunt u via het nummer 112 namelijk zowel de politie als de brandweer/ziekenwagen bellen!
Om de dienstverlening op deze manier vlot te laten verlopen dient u bij een noodoproep aan te geven welke hulp u nodig heeft aan de hand van een keuzemenu.
 
Wanneer u vanaf nu het nummer 112 of 101 belt, dan dient u aan te geven welke diensten u precies nodig heeft: medische hulpverlening (een ambulance), de brandweer of de politie. Via het keuzemenu wordt u doorgeschakeld naar de juiste dienst:

Het Europese noodnummer 112 is in heel Europa gratis voor dringende hulp. De diensten zijn 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 bereikbaar.
 
Kent u de toepassing ‘112 BE’ al? Via deze handige app kunt u meteen de hulpdienst bereiken die u nodig heeft. De app is een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als u in nood bent en dringend hulp nodig heeft van brandweer, ambulance en/of politie in België.

Wanneer u de app 112 BE gebruikt met een smartphone, dan krijgen de operatoren al meteen een indicatie van waar u zich bevindt. Op een afgelegen plaats of in het midden van een bos kunt u vaak zelf niet meteen doorgeven waar u bent. De app stuurt uw positie naar de noodcentrale zodra u belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van uw positie. Dit kan een kostbare tijdswinst opleveren.

Meer info over de noodcentrale vindt u op www.112.be.

Filmavond met paasbezoek

‘Cats op zoek naar Kattopia’ 
Deze activiteit gaat door op vrijdag 3 april, stipt om 18u45 in het ‘Park van de Vriendschap’ – Mielenstraat 1 – Buvingen.
Alle kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom, maar er is slechts plaats voor max. 45 deelnemers!
Info en inschrijven kan bij de cel Vrije Tijd – tel. 011 88 04 98 – cultuurjeugd@gingelom.be.
Gratis toegang

Nieuw in de bibliotheek

Alleen de bergen zijn mijn vrienden: verslag vanuit de Manus-gevangenis – Behrooz Boochani
De Koerdisch-Iraanse journalist komt als vluchteling terecht in een detentiecentrum op het eiland Manus van Papoea-Nieuw-Guinea. Hij beschrijft in dit boek het leven in gevangenschap onder erbarmelijke omstandigheden.
 
Een nieuw leven – Katie Fforde
Het leven van Caro Swanson neemt een nieuwe wending als ze wordt aangenomen als assistente van een oude heer op het Schotse landgoed Glen Liddell.

Katten zoals ze echt zijn – Chris Dusauchoit

U leert in dit boek katten kennen als nooit tevoren: het bevat verrassende kennis en inzichten, verrijkt met sterke verhalen. Aanrader voor de kattenliefhebbers.
 
De moed van het weesmeisje – Anne Jacobs
Deze roman is het vervolg op Het weesmeisje. De familie Melzer moet de ellende van de Eerste Wereldoorlog doorstaan: de villa is veranderd in een militair hospitaal, iedereen zorgt voor de gewonden terwijl Marie belast is met het beheer van de fabriek.

Paassportkamp: avonturencircuit

Tijdens het avonturencircuit worden allerlei boeiende omlopen uitgezet waarin elk kind zijn of haar gading kan vinden. Sporten en spelen vormen ook hier een mooie combinatie.
 
Van dinsdag 7 t.e.m. 10 april telkens van 9u30 tot 15u30 in sporthal De Winning, Hannuitstraat 9, Montenaken. Voor jongeren van 6 t.e.m. 14 jaar.
Kostprijs?         € 30 voor het 1ste kind en € 18 vanaf het 2de kind uit hetzelfde gezin (gratis verzekering)

 
Vooraf inschrijven verplicht vóór 30 maart via sport@gingelom.be!