Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 12 januari 2020

Door geheimzinnige toespelingen komt hij achter de betekenis van zijn leven

Door geheimzinnige toespelingen komt hij achter de betekenis van zijn leven
Elke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma's van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de 'gewone zenders' vindt u in de tv-gids van De Morgen.
Lees verder

▶ Iran geeft toe dat het Boeing neerhaalde: 'Een rampzalige vergissing'
Iran heeft het Oekraïense toestel dat woensdag neerstortte bij Teheran per ongeluk neergehaald. Dat zegt het leger van Iran vanochtend in een verklaring die door de Iraanse staatstelevisie werd verspreid. Het vliegtuig zou dicht in de buurt van een militaire basis hebben gevlogen en werd voor een vijandelijk doelwit aanzien. Het zou door 'een menselijke fout' uit de lucht zijn geschoten. Ook Iraans president Rouhani slaat mea culpa over de 'rampzalige vergissing'.
Lees verder

▶ Neergeschoten vliegtuig: Iraanse generaal neemt verantwoordelijkheid voor 'rampzalige vergissing'
Iran heeft het Oekraïense toestel dat woensdag neerstortte bij Teheran per ongeluk neergehaald. Dat zegt het leger van Iran vanochtend. Het vliegtuig zou dicht in de buurt van een militaire basis hebben gevlogen en werd 'door een menselijke fout' voor een vijandelijk doelwit aanzien zijn. De bevelhebber van de Revolutionaire Wacht neemt 'de volledige verantwoordelijkheid' op zich. Ook Iraans president Rouhani slaat mea culpa over de 'rampzalige vergissing'.
Lees verder

▶ '10 seconden om te beslissen': Iraanse generaal geeft uitleg na neerschieten passagiersvliegtuig
De bevelhebber van de Revolutionaire Wacht neemt 'de volledige verantwoordelijkheid' op zich voor het Oekraïense toestel dat woensdag neerstortte bij Teheran, nadat het per ongeluk werd neergehaald door een Iraans projectiel. Het vliegtuig zou dicht in de buurt van een militaire basis hebben gevlogen en werd 'door een menselijke fout' voor een vijandelijk doelwit aanzien zijn. Ook Iraans president Rouhani slaat mea culpa over de 'rampzalige vergissing'.
Lees verder

Luxevliegtuigen van Defensie baren zorgen: 'Groot risico op spionage'
Defensie tekende eind vorig jaar een huurcontract voor twee luxevliegtuigen waarmee prominenten zoals de koning en de premier vervoerd worden. Volgens bronnen binnen de inlichtingenwereld is er een reëel risico op spionage bij het bedrijf dat het contract binnenhaalde. Toch vroeg Defensie de inlichtingendiensten niet om een onderzoek uit te voeren voor het contract werd getekend.
Lees verder

Van Langenhove op 'racistisch' congres in de VS
Eind mei neemt Dries Van Langenhove het vliegtuig naar de Amerikaanse staat Tennessee. Hij zal er spreken op een congres van American Renaissance. Dat is een oude, extreemrechtse organisatie die bekend staat om haar diep-nationalistische meningen.
Lees verder

Internationale studie kan bepalend zijn voor toekomst: De Lijn ziet de bui al hangen
Hoe goed scoren de bussen van De Lijn tegenover die in Schotland? De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een internationale studie die zal beslissen over de toekomst van De Lijn. 'Maar ze moet wel appelen met appelen vergelijken', klinkt het.
Lees verder

Mysterieus longvirus eist eerste dode in China
Een 61-jarige man is donderdag in de Centraal-Chinese stad Wuhan overleden aan de mysterieuze virale longontsteking die daar onlangs uitbrak. Hij is de eerste die aan het virus bezweken is, melden lokale autoriteiten zaterdag.
Lees verder

'Theo Francken en Jan Jambon hebben ongelijk'
Minister-president Jan Jambon (N-VA) had, zo blijkt, overdreven met de insinuatie dat er vluchtelingengezinnen bestaan die zoveel kindergeld cumuleren dat ze er een huis mee kunnen kopen. Waarschijnlijk meent de regeringsleider dat hij bij de eigen achterban niettemin toch flink heeft gescoord. Ook dat is een strategische vergissing, zo leert nieuw kiesonderzoek. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
Lees verder

Ford Mustang van Steve McQueen in 'Bullitt' verkocht voor 3,7 miljoen dollar
De beroemde Ford Mustang GT waarmee Steve McQueen door de straten van San Francisco raasde in de film 'Bullitt' is op een veiling verkocht voor 3,7 miljoen dollar. Dat kondigde het veilinghuis David Morton aan.
Lees verder

'Roken niet gezond? Gerookt vlees blijft lang goed': een dag in het rookhok, nu het nog kan
Alle Nederlandse rookruimtes in de ­horeca moeten dicht. Kom op tegen Kanker wil dat ook bij ons en trok naar de rechter. Ex-rokers Jan Stevens en Tim Dirven gingen op onderzoek. 'Het lijkt soms wel een heksenjacht.'
Lees verder

'De rookpauze is het enige moment dat wij even kunnen zitten'
Alle Nederlandse rookruimtes in de ­horeca moeten dicht. Kom op tegen Kanker wil dat ook bij ons en trok naar de rechter. Ex-rokers Jan Stevens en Tim Dirven gingen op onderzoek. 'Het lijkt soms wel een heksenjacht.'
Lees verder

Tiener ontdekt nieuwe planeet op derde stagedag bij NASA
Wolf Cukier is 17 en mag op zijn palmares al bijschrijven dat hij een nieuwe planeet heeft ontdekt. De student presteerde dat ook nog eens op zijn derde dag stage bij NASA.
Lees verder

Alcohol op de werkvloer: moet kunnen?
Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: Ludo Van Campen­hout (N-VA) is schepen af in Antwerpen. Hij kreeg zijn drankverslaving niet onder controle. Zijn we te tolerant voor alcohol op de werkvloer?
Lees verder

Vlucht 655 was in 1988 het spiegelbeeld van het neergehaalde Oekraïense toestel van nu
Ligt een escalatie op de loer nu Iran heeft toegegeven de Boeing met 176 passagiers aan boord 'onbedoeld' te hebben neergehaald? Dat hoeft niet, wijst de geschiedenis uit. Ruim dertig jaar geleden vond een ramp plaats die in sommige opzichten het spiegelbeeld is van de gebeurtenissen nu: de VS schoten toen per ongeluk een Iraanse passagiersvlucht neer, met 290 doden als gevolg.
Lees verder

Taiwan kiest opnieuw voor anti-Chinese president
De China-kritische president Tsai Ing-wen blijft de komende vier jaar de leider van Taiwan. Zaterdag won ze de presidentsverkiezingen met ruim 57 procent van de stemmen. Daarmee laat ze Han Kuo-yu (ongeveer 39 procent) en James Soong (ruim 4 procent) achter zich. Taiwan heeft dus tegen nauwere banden met China gestemd.
Lees verder

De nieuwe epidemie
Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.
Lees verder

Van hut naar hut: toerskiën in een Zwitserse sneeuwwoestijn
Wie genoeg heeft van volle pistes en skiliften, boekt een toerskitocht voor beginners. Dat is avontuurlijker dan je denkt, én er is geen betere manier om ultrafit dat nieuwe jaar af te trappen.
Lees verder

Genoeg van volle pistes en skiliften? Zo gaat het ook
Wie genoeg heeft van volle pistes en skiliften, boekt een toerskitocht voor beginners. Dat is avontuurlijker dan je denkt, én er is geen betere manier om ultrafit dat nieuwe jaar af te trappen.
Lees verder

Het ontstoken brein: hoe een verstoord immuunsysteem tot psychische problemen kan leiden
Er zijn sterke aanwijzingen dat een verstoord immuunsysteem kan leiden tot ernstige psychische klachten. Behandelaars zijn niet erg gespitst op deze "dwarsverbanden tussen lichaam en geest", waardoor patiënten tussen wal en schip vallen.
Lees verder

Nieuwe fase in open oorlog bij de VRT: Peter Claes pleegde ook overleg met Vlaams Belang
Peter Claes, directeur Media & Productie van de VRT, had na de verkiezingen van 26 mei 2019 een ontmoeting met Chris Janssens, fractieleider van het Vlaams Belang. De lunchmeeting kwam aan het licht na een controle van de onkostennota's van Claes. Dat hij ze verborgen hield voor CEO Paul Lembrechts en zijn collega's in het directiecomité, wordt hem nu zwaar aangerekend. Dat meldt Apache vandaag op zijn website.
Lees verder

150.000 betogers in Parijs, Franse premier doet toegeving
Overal in Frankrijk zijn er vanmiddag opnieuw betogingen geweest tegen de pensioenplannen van de Franse regering. In de hoofdstad Parijs kwamen zo'n 150.000 manifestanten samen. Dat meldt de vakbond CGT vanavond.
Lees verder

Eerste incidenten bij nieuwe betoging in Parijs
Overal in Frankrijk zijn er vanmiddag opnieuw betogingen tegen de pensioenplannen van de Franse regering. Bij de manifestatie in de hoofdstad Parijs zijn de eerste incidenten gesignaleerd.
Lees verder

Joaquin Phoenix en Martin Sheen opgepakt tijdens klimaatprotest
Joaquin Phoenix en Martin Sheen zijn gisteren gearresteerd in Washington. De Amerikaanse acteurs waren aanwezig bij een klimaatprotest en bezetten de trappen van het parlementsgebouw. Dat meldt entertainmentsite Deadline.
Lees verder

Jongeren redden zichzelf nadat auto in Albertkanaal belandt
In Grobbendonk is vanmiddag een auto met drie jongeren in het Albertkanaal gereden ter hoogte van Het Vlot. De bestuurder raakte vermoedelijk verblind door de laagstaande zon. Ze konden op eigen kracht uit het voertuig geraken en werden met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Dat werd vernomen bij de politie van de zone Neteland.
Lees verder

Cruciaal weekend voor informateurs: 'De wil is er, maar het blijft moeilijk'
Informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez hopen de koning maandag te kunnen vertellen hoe het nu verder moet met de federale regeringsvorming. "De wil is er zeker, maar het blijft moeilijk", valt te horen in informateurskringen.
Lees verder

De Boeing 737 Max: 'Een vliegtuig ontworpen door clowns, onder leiding van apen'
Twee rampen kort na elkaar, met in totaal 346 doden. Wat ging er mis bij de productie van de Boeing 737 Max?
Lees verder

Massale belangstelling voor uitvaart van Frederik Vanclooster
Onder massale belangstelling is vanmiddag in het crematorium Daelhof in Eppegem (Zemst) de uitvaartplechtigheid gehouden voor de 21-jarige Frederik Vanclooster die tijdens nieuwjaarsnacht verdronk in het kanaal Brussel-Schelde.
Lees verder

Conner Rousseau : 'Gevloekt toen sp.a in Antwerps stadsbestuur stapte, maar nu echt fier'
Sp.a heeft tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van haar Antwerpse afdeling de eerste realisaties van het stadsbestuur met N-VA en Open Vld verdedigd. Nationaal partijvoorzitter Conner Rousseau kwam de sp.a-schepenen een duwtje in de rug geven. "De dag waarop jullie beslisten om hier in het bestuur met N-VA te stappen, heb ik eens goed gevloekt", zei Rousseau. "Maar vandaag ben ik echt fier."
Lees verder

Trump lacht demonstrant uit tijdens verkiezingsrally
Tijdens een verkiezingsrally in Toledo in de staat Ohio heeft de Amerikaanse president Donald Trump een demonstrant uitgelachen. "Ga maar naar huis, naar je mammie", riep hij de man toe die luid werd uitgejouwd.
Lees verder

Iraanse president Rohani belooft aan Oekraïense ambtgenoot dat schuldigen gestraft worden
De Iraanse president Hassan Rohani heeft aan zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski beloofd dat de schuldigen van de crash van de Boeing van Ukraine International Airlines gestraft zullen worden. "Alle mensen die betrokken waren bij de crash worden gerechtelijk vervolgd", benadrukte de Iraanse president vandaag na een telefonisch onderhoud met Zelenski, aldus de persdienst van de Oekraïense president.
Lees verder

Tienduizenden Schotten demonstreren voor onafhankelijkheid
Tienduizenden demonstranten zijn vandaag in de stad Glasgow in de regen de straat opgegaan om hun steun te betuigen voor de Schotse onafhankelijkheid. De groep All Under One Banner (AUOB) had opgeroepen tot de protestmars in de Schotse industriestad. AUOB wil een tweede Schots referendum over de onafhankelijkheid voor het einde van het jaar.
Lees verder

De Wever in nieuwjaarsspeech: 'N-VA is niet bang om haar verantwoordelijkheid op te nemen'
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij benadrukt dat N-VA haar verantwoordelijkheid wil opnemen in de federale formatie. "Maar het is alles behalve duidelijk wat de komende dagen zullen brengen."
Lees verder

Hevig protest in Iran nadat regime heeft toegegeven dat Oekraïense Boeing werd neergehaald
Duizenden Iraniërs zijn vandaag de straat opgegaan nadat de autoriteiten hadden toegegeven dat de Republikeinse Garde het Oekraïense passagierstoestel uit de lucht heeft geschoten dat woensdag was neergestort.
Lees verder

VAB: 'Diesel voor meeste particulieren economisch niet meer interessant'
Voor de meeste particuliere gebruikers is een diesel economisch niet meer interessant. Dat concludeert mobiliteitsvereniging VAB op basis van een nieuwe budgettest. Wie voor benzine kiest, moet op de CO2-uitstoot letten, raadt VAB aan.
Lees verder

Steeds moeilijker om schoonmaak- en onderhoudspersoneel te vinden
De krapte op de arbeidsmarkt voor schoonmaak- en onderhoudspersoneel neemt steeds toe. Tegenover elke openstaande vacature stond er in het derde kwartaal van vorig jaar maar 1,6 werkzoekende. Volgens de recentste cijfers raakte maar 54,2 procent van de vacatures ingevuld. Dat zegt Vlaams parlementslid Allessia Claes (N-VA).
Lees verder

Kijk voorbij het spaarboekje: de beste beleggingen van 2020
Heeft u wat geld op overschot? Kijk dan eens verder dan het spaarboekje, dat nauwelijks wat oplevert. Er zijn genoeg alternatieven.
Lees verder

'Ik heb voor hem gekozen, mijn verlangen naar vrouwen staat nu even on hold'
Je vindt jongens leuk, maar meisjes ook. Moet je dan kiezen, of bestaat er misschien een tussenoplossing? Laura (23) verkende alle mogelijkheden en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat... ze het eigenlijk niet weet.
Lees verder

Amsterdams burgemeester Femke Halsema: 'Ik kan het best hebben als ik een keertje voor 'hoer' word uitgescholden'
Femke Halsema (53) voelt dat ze na anderhalf jaar grip heeft op het burgemeesterschap. Het werk in Amsterdam bevalt haar, de last torst ze meestal met plezier. Een gesprek over haar stevige koers, privékwesties en seksisme. 'Ik draag een verantwoordelijkheid naar de vrouwen in deze stad.'
Lees verder