Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 1 december 2019

‘We hebben het risico genomen. Voor papa’: gezin verkreeg onwettelijke euthanasie voor dementerende vader

'We hebben het risico genomen. Voor papa': gezin verkreeg onwettelijke euthanasie voor dementerende vader
Een gespecialiseerde arts verklaart aan De Morgen dat hij vier jaar geleden een zwaar dementerende man hielp bij het sterven. Die daad valt buiten de wet. De dokter wil hiermee naar eigen zeggen het euthanasiedebat opentrekken. De familie van de dementerende man in kwestie getuigt. 'Het enige wat we wilden, was een menswaardig einde.'
Lees verder

Songfestival 'te gay' voor Oost-Europa: steeds meer landen bedanken ervoor
Steeds meer voormalige Oostbloklanden bedanken voor het Eurovisiesongfestival. Het 'homo-festijn' strookt niet met de conservatieve, christelijke waarden. Het past in een klimaat waarin lhbti'ers als een plaag worden behandeld.
Lees verder

'Niets doen is geen optie': Cloë en haar ouders hopen op duur Amerikaans medicijn in strijd tegen tumor
150.000 dollar. Die som geld zamelen de ouders van Cloë Hauben uit Bilzen in. Daarmee willen ze hun tienjarige dochter, die een zeldzame en agressieve hersenstamtumor heeft, aan een experimenteel maar volgens hen veelbelovend medicijn in de VS helpen. 'Niets doen is geen optie.'
Lees verder

Ouders van zieke Chloë zamelen 150.000 dollar in voor experimentele behandeling in de VS
150.000 dollar. Die som geld zamelen de ouders van Cloë Hauben uit Bilzen in. Daarmee willen ze hun tienjarige dochter, die een zeldzame en agressieve hersenstamtumor heeft, aan een experimenteel maar volgens hen veelbelovend medicijn in de VS helpen. 'Niets doen is geen optie.'
Lees verder

'Ik trapte op zijn hoofd opdat hij zijn mes zou lossen': zo overmeesterden voorbijgangers de terrorist in Londen
'Een heldendaad', noemde de Londense burgemeester de actie van enkele voorbijgangers op de London Bridge gisteren. Zij overmeesterden een terrorist die twee mensen doodstak, even later schoot de politie hem dood. De dader was al veroordeeld voor terreur en was vrij met een enkelband.
Lees verder

Twee mensen gedood bij vermoedelijke terreurdaad in Londen, dader kwam vorig jaar vrij met enkelband
Bij een steekincident op de London Bridge gisteren zijn twee doden gevallen. Ook de 28-jarige dader is overleden, hij werd door de politie doodgeschoten. Drie gewonden worden behandeld in het ziekenhuis. De politie gaat uit van een terreurdaad, omdat de dader eerder voor aan terrorisme gerelateerde misdrijven werd veroordeeld. Hij kwam vorig jaar vrij maar stond onder elektronisch toezicht.
Lees verder

Dader steekpartij Londen kwam vorig jaar vrij onder elektronisch toezicht
De dader van het steekincident op de London Bridge gisteren, waarbij twee doden en drie zwaargewonden vielen, kwam in december vorig jaar na een veroordeling voor terreurmisdrijven. Hij stond sindsdien onder elektronisch toezicht. Usman Khan (28) werd gisteren door de politie doodgeschoten nadat hij door omstaanders was overmeesterd. Khan droeg een valse bommengordel toen hij voorbijgangers neerstak.
Lees verder

Gentse straatkunstenaar ROA: 'Ik spuit niet gewoon op muren, ik werk ermee samen'
Van een opengesneden varken in een leegstaande fabriek in Gent tot een gigantische dode alligator in de straten van Atlanta: de iconische, zwart-witte muurschilderingen van de Belgische straatkunstenaar ROA zijn over de hele wereld te zien. Nu wordt zijn oeuvre ook in een boek vereeuwigd. 'Achteraf denk ik: beestig! Je voelt dat je nuttig bezig bent geweest.'
Lees verder

Wat wordt het? Paars-groen(-oranje) of een nieuwe verkiezingsdag?
Als er een paars-groen-(oranje) regering komt, zal ze veeleer uit noodzaak dan uit liefde geboren zijn. Er is namelijk geen alternatief meer.
Lees verder

Minimumloon voetballers van buiten EU wordt mogelijk vijf keer hoger
Het minimumloon voor voetballers van buiten de Europese Unie zal mogelijk stevig stijgen. Daarover lijken de Vlaamse partijen het eens. CD&V gaat binnenkort een voorstel indienen. Dat meldt het Nieuwsblad.
Lees verder

Philippe Goffin (MR) volgt Didier Reynders op als minister van Buitenlandse Zaken en Defensie
Kersvers MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zal zijn partijgenoot Philippe Goffin bij de koning voordragen als minister van Buitenlandse Zaken en Defensie. Dat meldt de voorzitter van de Franstalige liberalen in een persbericht. Goffin volgt zo Didier Reynders op, die naar Europa verkast.
Lees verder

'Het ellendigste kerstfeest ooit' - een kortverhaal zonder happy end
Een pre-kerstdiner organiseren voor je beste vrienden: misschien zeg je toch beter nee tegen zo'n vroom idee. Katrin Swartenbroux doet het realtime relaas van een culinaire afdaling naar de hel.
Lees verder

Zussen Samira en Latifa: 'Verandering, dat is wat de El Kaddouri's drijft'
De jongste is 22 jaar, vroedvrouw, werkt nu als kinderverzorgster en geeft lezingen over seksualiteit en alle taboes die daar nog aan vasthangen. De oudste is 26 jaar, grafisch vormgeefster en woont sinds kort in Borgerhout. West-Vlamingen in Antwerpen: de zussen Samira en Latifa El Kaddouri.
Lees verder

Ex-procureur Bourlet: 'Men is niet tot het uiterste gegaan in het dossier Dutroux-bis'
In het dossier Dutroux-bis, waarin werd gezocht naar de vermeende netwerken rond Marc Dutroux, zijn veel pistes niet uitgespit. Dat zegt Michel Bourlet, de voormalige procureur verantwoordelijk voor het dossier, in La Dernière Heure. Volgens hem had er 'meer in gezeten', vooral wat betreft de piste rond de uitbater van het vroegere Blankenbergse Hotel Brazil en niet-geïdentificeerde DNA-sporen.
Lees verder

GAS-boetes uitdelen aan gebruikers van lachgas. Goed idee, of niet?
Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: het bezit en gebruik van lachgas als roesmiddel kan in Antwerpen sinds kort worden bestraft met een GAS-boete. Een goede zaak?
Lees verder

Slachtoffers steekpartij Den Haag zijn jongen (13) en meisjes (15), ze kenden elkaar niet
De verdachte die gisteravond drie tieners neerstak in de drukke Grote Marktstraat in Den Haag is nog niet gepakt, zo heeft de Nederlandse politie bevestigd. De drie tieners, een jongen van 13 en twee meisjes van 15, mochten gisteravond nadat ze in het ziekenhuis waren behandeld wel weer naar huis. De jongeren kenden elkaar niet.
Lees verder

Groepsverkrachting schokt India: jonge vrouw verkracht en levend verbrand
Opnieuw wordt India opgeschrikt door een geval van extreem seksueel geweld. Meerdere mannen hebben deelgenomen aan de groepsverkrachting van een jonge vrouw, die daarna levend werd verbrand. Woedende Indiërs manifesteren aan het politiekantoor waar de vermoedelijke daders vastzitten en eisen 'onmiddellijke gerechtigheid'.
Lees verder

Na drugstest nu ook speekseltest voor vermoeidheid
De politie die automobilisten aan de kant zet voor een... slaperigheidscontrole. Vrijdagavond legden in Aalst de eerste bestuurders in ons land vrijwillig een speekseltest af die moet bepalen of ze niet te vermoeid achter het stuur zaten. Met de nieuwe techniek wil de Vlaamse Stichting Verkeerskunde de problematiek in kaart brengen. Vermoeidheid speelt een rol in één op de vijf zware ongevallen.
Lees verder

Noord-Korea noemt Japanse premier 'domste man uit de geschiedenis'
Noord-Korea heeft de Japanse premier Shinzo Abe beschreven als een 'idioot' en de 'domste man uit de geschiedenis'. Een functionaris van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dreigt er in een verklaring aan het staatspersagentschap KCNA mee dat de premier binnenkort wel eens een echte ballistische raket zou te zien kunnen krijgen.
Lees verder

'Ik kwam dichter bij de moordenaar dan de psychologen': Tim Krabbé over zijn unieke relatie met misdadiger Ferdi E.
De moord op zakenman Gerrit Jan Heijn was in het Nederland van 1987 dé misdaad van het jaar. Tim Krabbé hield voor Vrienden ­dertig jaar lang een kroniek bij van zijn ­intieme band met de moordenaar. En met diens vrouw. 'We werden een beetje verliefd, maar seks was niet wat ons bond.'
Lees verder

De echtgenoot van wijlen Zsa Zsa Gabor heeft nog altijd dezelfde passie voor glam scam als de voormalige diva
Hoe vergaat het the rich & famous? Harmen van Dijk bespiegelt in zijn column Soap & co wekelijks de levens van beroemde mensen wereldwijd.
Lees verder

'DiCaprio gaf geld om Amazone in brand te steken': Bolsonaro neemt acteur onder vuur
Zonder enig bewijs beschuldigt de Braziliaanse president Jair Bolsonaro acteur Leonardo DiCaprio van het financieren van de bosbranden in de Amazone.
Lees verder

Bolsonaro geeft Leonardo DiCaprio de schuld van bosbranden in Amazonewoud 'Die Leonardo is een toffe gast hè? Geld geven om de Amazone in de fik te steken'
Zonder enig bewijs beschuldigt de Braziliaanse president Jair Bolsonaro acteur Leonardo DiCaprio van het financieren van de bosbranden in de Amazone.
Lees verder

Het Oekraïnse web rond Trump: dit zijn de machthebbers en fixers die Oekraïne-gate ontketenden
Naarmate het impeachment-onderzoek naar Amerikaans president Donald Trump vordert, komt er een heel kluwen boven water van trans-Atlantisch geritsel, afspraakjes, telefoontjes en transacties. Wat weten we nu, en wie zijn de belangrijkste figuren?
Lees verder

De fixers van het Witte Huis: dit zijn de mannen die Oekraïne-gate ontketenden
Naarmate het impeachment-onderzoek naar Amerikaans president Donald Trump vordert, komt er een heel kluwen boven water van trans-Atlantisch geritsel, afspraakjes, telefoontjes en transacties. Wat weten we nu, en wie zijn de belangrijkste figuren?
Lees verder

'Don't Stop the Music' van Rihanna: Amerikaanse pionierspop met vette beats
U feest zichzelf dezer dagen de pleuris en zoekt nog een track om het dak eraf te blazen? Welaan! 'Don't Stop the Music' van Rihanna zal wonderen doen.
Lees verder

Filmklassiekers en stormtroopers: dit zijn de tv-tips
Elke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma's van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de 'gewone zenders' vindt u in de tv-gids van De Morgen.
Lees verder

Dader steekpartij Den Haag opgepakt
De politie heeft een 35-jarige man aangehouden wegens de steekpartij in Grote Marktstraat in Den Haag vrijdagavond. De man heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij is overgebracht naar een politiebureau en zal worden verhoord. De drie slachtoffers, een jongen van 13 en twee meisjes van 15, mochten gisteravond nadat ze in het ziekenhuis waren behandeld wel weer naar huis. De jongeren kenden elkaar niet.
Lees verder

Ophef in 40 jaar oud corruptieschandaal rond bouwgronden De Panne: 'Paleis kwam tussen in corruptiezaak'
Een oud-magistraat én een speurder getuigen dat het Koninklijk Paleis destijds ongeoorloofd is tussengekomen in een oude corruptiezaak, waarbij de Koninklijke Schenking bouwgronden verwierf. Dat meldt De Tijd op zijn website. Het paleis zou in 1979 de betrokken speurder aangemaand hebben om een hoofdverdachte vrij te laten.
Lees verder

'Alle ongelovigen worden vermoord': portret van beruchte Syriëstrijder Abdellah Nouamane
De IS-terrorist Abdellah Nouamane, bijnaam Abu Jihad Al-Belgiki, werd al ten onrechte verschillende keren doodverklaard. Ondertussen zit hij al bijna een jaar in de cel in Noord-Syrië. In Terzake schreeuwde hij deze week nog zijn onschuld uit. 'Ik heb geen bloed aan mijn handen.' Maar is dat zo? Een portret.
Lees verder

IS-terrorist, ronselaar en beticht van oorlogsmisdaden: wie is Abdellah Nouamane?
De IS-terrorist Abdellah Nouamane, bijnaam Abu Jihad Al-Belgiki, werd al ten onrechte verschillende keren doodverklaard. Ondertussen zit hij al bijna een jaar in de cel in Noord-Syrië. In Terzake schreeuwde hij deze week nog zijn onschuld uit. 'Ik heb geen bloed aan mijn handen.' Maar is dat zo? Een portret.
Lees verder

Rode Duivels loten Finland als derde tegenstander EK 2020
De Rode Duivels krijgen komend jaar op het EK in groep B naast Rusland en Denemarken als derde tegenstander Finland, zo wees de loting van zaterdagavond in de Romexpo in de Roemeense hoofdstad Boekarest uit.
Lees verder

IS eist verantwoordelijkheid voor aanslag Londen op
Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de terroristische aanslag, waarbij gisteren in Londen twee dodelijke slachtoffers vielen. Het propaganda-orgaan van de islamistische militie, Amaq, zei dat de aanvaller een strijder van IS was.
Lees verder

'Aanslagpleger Londen wilde deradicaliseren'
De aanslagpleger die twee mensen doodde in het centrum van Londen, had in de gevangenis tevergeefs om hulp gevraagd bij het deradicaliseren. Usman Khan erkende volgens zijn advocaat dat zijn ideologie 'fout' was. Ondertussen raakte bekend dat IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag heeft opgeëist.
Lees verder