Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 21 december 2019

Gedaan met ‘Tien kamers geboekt in afgelopen uur’: Booking.com moet eerlijker communiceren over aanbiedingen

Gedaan met 'Tien kamers geboekt in afgelopen uur': Booking.com moet eerlijker communiceren over aanbiedingen

De populaire site voor hotelboekingen Booking.com heeft een akkoord met Europees commissaris voor Consumentenzaken Didier Reynders. De site belooft transparanter te communiceren en mensen minder onder druk te zetten.

Lees verder

Dierckx Leys neemt beursvennootschap Lawaisse over

De Antwerpse private bank Dierckx Leys koopt Lawaisse uit Kortrijk en wordt een groep met 3 miljard euro onder beheer.

Lees verder

Huishoudhulpen staken op 8 januari

Het ACV roept de werknemers in de sector van de dienstencheques op om te staken op woensdag 8 januari. De staking moet de vastgelopen loononderhandelingen uit het slop halen.

Lees verder

Tomorrowland blijft tot in 2034 in De Schorre in Boom

De liefde tussen Tomorrowland en provinciaal domein De Schorre in Boom blijft groot. Het festival blijft zeker tot in 2034 daar georganiseerd worden, klinkt het bij de gemeente.

Lees verder

Wankelend biotechbedrijf op zoek naar reddingsboei

Het Luikse biotechbedrijf Asit Biotech gaat proberen een doorstart te maken.

Lees verder

2019 in beelden: de keerzijde van ons klimaat
Dit weekend blikt dS Weekblad terug op 2019. Onze redacteurs kiezen een markant beeld van het afgelopen jaar en vertellen wat vaak niet in woorden kan worden gevat. Bekijk alvast een selectie.
Lees verder

Infrabel gaat in beroep tegen vonnis treinramp Buizingen

De spoornetbeheerder Infrabel gaat in hoger beroep tegen het vonnis over de treinramp in Buizingen, omdat de motivatie van dat vonnis de functionering van het spoornet op de helling zet.

Lees verder

Gevangeniswezen op zoek naar 'dode hoek' in strafinrichting Turnhout

Bij de ontsnapping van vijf gevangenen uit Turnhout gisterenavond heeft 'niemand iets gezien', zegt Kathleen Van de Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. 'Niet op camera, en niet in het observatielokaal. We vermoeden dat er een dode hoek is geweest.'

Lees verder

Ex-model beschuldigt Harvey Weinstein van aanranding toen ze zestien was

Ze was zestien jaar toen Hollywoodproducer Harvey Weinstein haar uitnodigde voor een lunch. Nu dient ex-model Kaja Sokola opnieuw een klacht in voor aanranding.

Lees verder

Fitnesskoning vrijgesproken in beroep
Dick Vande Vyvere, de gewezen 'fitnesskoning van België' is vrijgesproken door het Gentse hof van beroep.
Lees verder

Johnson gaat Jambon achterna met gsm tijdens zitting
De Britse premier Boris Johnson is vrijdag op de vingers getikt in het Lagerhuis. Tijdens een betoog van Ian Blackford (SNP) was hij met zijn smartphone bezig. Of hij net als minister-president Jan Jambon een spelletje aan het spelen was, is niet duidelijk. Bekijk het in de video hieronder.
Lees verder

Beyoncé blaast Ivy Park nieuw leven in met genderneutrale collectie

De Amerikaanse zangeres ging als creatief partner in zee met Adidas. De nieuwe collectie, bestaande uit kleding, schoenen en accessoires, van haar sportlabel 'Ivy Park' is genderneutraal.

Lees verder

Belofte maakt schuld: 'slimste mens' Lieven Scheire zingt Stabat Mater met Astrid Stockman
Belofte maakt schuld. Lieven Scheire heeft na zijn winst in 'De slimste mens ter wereld' Stabat Mater gezongen met sopraan Astrid Stockman. Hij had gezegd dat hij dat zou doen als een van hen de wedstrijd won.
Lees verder

Novartis deelt 100 gratis dosissen 'Pia-medicijn' uit via loting

Novartis zal het duurste medicijn ter wereld, Zolgensma (1,9 miljoen euro), in 2020 aan 100 lotgenoten van baby Pia geven. Het bedrijf wil de 100 baby's via een loting selecteren.

Lees verder

Ferrari: "Formule 1 zal nooit helemaal elektrisch worden"
Op de eerste volledig elektrische Ferrari blijft het nog wachten tot minstens 2025 en volgens de teambaas van de Scuderia, Mattia Binotto, wordt de Formule 1 nooit volledig elektrisch.
Lees verder

Politieke hervormingen moeten voor lezers De Standaard niet zo radicaal

De schreeuw om politieke vernieuwing klinkt bij lezers van De Standaard minder hard dan bij de doorsnee Belg. Voor een drastische beperking van het loon van parlementsleden of het creëren van een soort kiesstelsels waarbij één partij domineert, is maar een erg beperkt draagvlak.

Lees verder

ANALYSE - De centrale (d)as van de regering

Nadat paars-geel eerder deze week al door de PS ten grave gedragen werd, is nu ook paars-groen dood verklaard. 'We moeten het idee loslaten dat dit de enige twee mogelijkheden zijn', zegt informateur Georges-Louis Bouchez (MR). Een centrale as van MR en CD&V moet de basis vormen van de regering.

Lees verder

Maak zelf een andere coalitie dan paars-groen of paars-geel
'We moeten ook andere formules bekijken dan paars-groen en paars-geel', vinden de informateurs. Hieronder kunt u testen welke formules een meerderheid hebben.
Lees verder

Vlaanderen verhoogt artsenquota
Volgend academiejaar kunnen er aan de Vlaamse universiteiten 1.276 studenten geneeskunde en 180 studenten tandheelkunde starten aan een opleiding. De federale quota voorzien slechts 929 kandidaat-artsen en 136 kandidaat-tandartsen. Dat is de weinig, vindt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Lees verder

Boeing lanceert nieuwe ruimtecapsule (met testastronaut)

Boeing heeft voor de eerste keer zijn ruimtecapsule Starliner naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gelanceerd. Een mijlpaal voor de Amerikaanse ruimtevaart.

Lees verder

Carrefour test groene stadswinkel in hartje Brussel

Om een antwoord te bieden aan de hedendaagse noden van stadsklanten en toeristen, test Carrefour een nieuw soort winkel uit. Ze openden in hartje Brussel, in de voetgangerszone op de Anspachlaan, een City-winkel die focust op duurzaamheid en ecologie. Er is ook een restaurant.

Lees verder

Vijf donderwolken voor 2020

Wat zijn de grootste bedreigingen voor de wereldhandel en de financiële markten in 2020? Allicht dezelfde als in 2019 – en dit jaar hebben de beurzen het ondanks handelsoorlogen en conjunctuurmalaise prima gedaan. Toch maar niet te optimistisch zijn, waarschuwt Nouriel Roubini.

Lees verder

Hond ontmaskert zweetvoet
Wie nog op zoek is naar een gadget voor de feestdagen moet de Japanse markt eens afspeuren. Bij Next Technology, bijvoorbeeld, kunt u deze speurhond inslaan. Het robotbeest heet Hana-chan en inspecteert of uw of andermans voeten nog fris genoeg ruiken. Bij goed nieuws kwispelt het, bij slecht nieuws valt het gewoonweg om. Weinig subtiel, maar misschien wel dé kans om die vervelende nonkel Danny op het kerstdiner eindelijk terug te pakken.
Lees verder

Zes expo's om te bezoeken tijdens de kerstvakantie

Wil je tijdens de kerstvakantie tijd maken om een tentoonstelling te bezoeken, of geef je een cultuurliefhebber dit jaar graag kaartjes voor een expo cadeau? Zes fijne opties op een rij.

Lees verder

Hyperloop Elon Musk wordt in Groningen getest

Het European Hyperloop Center (EHC) komt in de Nederlandse provincie Groningen. Dat maakte Tim Houter, directeur van start-up Hardt Hyperloop vrijdag in Delft bekend.

Lees verder

'Kerstmuziek? Je hebt sleebellen nodig. Zo veel mogelijk'

Zoekt u nog een soundtrack voor uw kerstdiner? Overweeg dan Gloria van Clean Pete. Het Nederlandse zussenduo levert een album met nieuwe, Nederlandstalige kerstsongs. Want het moet niet altijd Mariah Carey zijn.

Lees verder

Ophef over loting 'Pia-medicijn': 'Moeten we het niet gunnen aan wie lot trekt?'

Novartis zal via loting honderd baby's selecteren voor een behandeling met het duurste medicijn ter wereld, de gentherapie Zolgensma. De reacties zijn ronduit negatief. 'Daar heb ik alle begrijp voor', zegt professor Nathalie Goemans (UZ Leuven). 'Maar het geeft ook hoop voor een aantal patiënten.'

Lees verder

Kamercommissie Justitie keurt versoepeling abortuswet goed

De Kamercommissie Justitie heeft vrijdag het wetsvoorstel rond de versoepeling van de abortuswet in tweede lezing goedgekeurd. De tekst verhuist nu naar de plenaire vergadering. Daar zullen de tegenstanders van het wetsvoorstel, CD&V, N-VA en Vlaams Belang, een advies vragen van de Raad van State.

Lees verder

Antwerps gerecht ging in de fout met dossier moordenaar Julie Van Espen

Het Antwerpse hof van beroep had een zedenzaak tegen Steve B., verdacht van de moord op Julie Van Espen, niet op de lange baan mogen schuiven. Tot die conclusie komt de Hoge Raad voor de Justitie na een onderzoek.

Lees verder

Britse parlementsleden keuren Brexitwet goed

Het Britse Lagerhuis heeft vrijdagmiddag de Brexitwet goedgekeurd. Daarmee is de weg vrijgemaakt om de Europese Unie in januari te verlaten. Wel beloven de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU nog een zware klus te worden. Ook het gevaar op een harde Brexit is dus nog steeds niet geweken.

Lees verder

KV Oostende behaalt tussentijdse licentie (en mag dus transfers doen in de winter)

KV Oostende heeft van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) een tussentijdse licentie gekregen, waardoor de club komende maand transfers mag doen, zo maakte de Kustploeg vrijdag bekend.

Lees verder

Prins Philip (98) opgenomen in ziekenhuis ter observatie

Prins Philip (98), de echtgenoot van koningin Elisabeth II, is overgebracht naar het Edward VII hospitaal in Londen.

Lees verder

'Football Leaks'- klokkenluider John voor de rechter : 'Hoop dat het de moeite waard was'
'Football Leaks heeft resultaten gehad. De belastingsdiensten hebben onderzoeken geopend naar coach Jose Mourinho en voetballers Radamel Falcao en Angel di Maria. Cristiano Ronaldo is veroordeeld wegens belastingontduiking.
Lees verder

Nog meer miserie voor Lokeren: Waaslanders mogen net als Roeselare geen wintertransfers doen

Tijdens de maanden november en december van elk seizoen oefent licentiemanager Nils Van Brantegem een tussentijdse controle uit op de perfecte uitvoering van financiële verplichtingen. Zo moeten de 24 profclubs clubs onder meer kunnen bewijzen dat ze de lonen aan spelers, leden van de technische staf en personeel uitbetaald hebben, dat ze alle belastingen betaald hebben en dat de huur voor stadion en trainingsfaciliteiten ingelost is.

Lees verder

Arsenal stelt ex-speler Mikel Arteta aan als nieuwe hoofdcoach

Arsenal heeft vrijdag de komst van Mikel Arteta als nieuwe T1 aangekondigd. De 37-jarige Spanjaard komt over van Manchester City, waar hij als assistent van Pep Guardiola aan de slag was, en ondertekende in het Emirates Stadium een contract voor 3,5 jaar. Arteta was in het verleden kapitein van de Gunners. Hij verdedigde als speler de kleuren van Arsenal tussen 2011 en 2016.

Lees verder

Halve Belg Vincent Kriechmayr wint de Super-G in de mist van Val Gardena en is leider in algemene wereldbeker

Vincent Kriechmayr heeft in zeer mistige omstandigheden de Wereldbekermanche Super-G in het Italiaanse Val Gardena op zijn naam geschreven. De Oostenrijker, zoon van een Belgische moeder en dus een halve Belg, haalde het voor de Noor Kjetil Jansrud (+0.10) en de Duitser Thomas Dressen (+0.22).

Lees verder

Club Brugge speelt inhaalwedstrijd tegen Charleroi op 29 januari

Deze namiddag werden in overleg met de rechtenhouders de data en aanvangsuren bepaald voor de speeldagen 23 tot en met 30 van de Jupiler Pro League en speeldag 23 tot en met 28 van de Proximus League. Ook de halve finales van de Croky Cup kennen hun data en aanvangsuren.

Lees verder

Besparing op centra kindermishandeling: 'onbegrip en ongeloof'

Het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK) zegt dat het pas vandaag een brief heeft gekregen over een besparing met 92.000 euro vanaf 2020. 'Het gebrek aan dialoog is pijnlijk.'

Lees verder

Fabrikant erkent klachten over vreemde smaak aan bekende wafels: 'Geen gevaar voor volksgezondheid'

Verschillende scholen en verenigingen die dit najaar wafels hebben verkocht, hebben nadien klachten gekregen over een 'vies smaakje' dat aan de verkochte wafels zat. De fabrikant geeft nu toe dat er een probleem is. 'Wie zijn wafels terugstuurt, krijgt van ons in januari een nieuwe doos.'

Lees verder

Voormalige toplui Franse telecomgigant Orange veroordeeld na tientallen zelfdodingen onder personeel

De Franse telecomgigant France Télécom, intussen omgedoopt tot Orange, en een aantal vroegere toplui, zijn vrijdag veroordeeld voor 'morele intimidatie'. Na de privatisering van het bedrijf pleegden sinds 2008 tientallen werknemers zelfmoord, of deden ze een poging daartoe. De rechter achtte het management daarvoor verantwoordelijk.

Lees verder

Kazerne Dossin blijft achter besluit staan om laureate vredesprijs toegang te weigeren: 'Moesten sereniteit bewaken'

De raad van bestuur van het Holocaustmuseum Kazerne Dossin meldt vrijdag dat het achter zijn beslissing blijft staan om de prijsuitreiking van Pax Christi niet te laten doorgaan in het museum. Op die beslissing was de voorbije week veel kritiek gekomen.

Lees verder

'Russische Greta Thunberg', die maanden alleen betoogde, krijgt celstraf

De Russische klimaatactivist Arsjak Makisjian (24), die onlangs op de klimaatconferentie van Madrid speechte naast Greta Thunberg, heeft een celstraf gekregen voor een illegale betoging met drie mensen.

Lees verder

NMBS wil komende jaren treinaanbod met 5 procent verhogen

De NMBS wil het treinaanbod in het nieuwe vervoersplan 2020-2023, dat ingaat in december volgend jaar, met 5 procent verhogen. Dat heeft de raad van bestuur van de vervoersmaatschappij vrijdag beslist.

Lees verder

Nummer twee VRT op non-actief gezet

Peter Claes, directeur media en productie bij de VRT, is op non-actief gesteld. Dat meldt De Morgen en wordt bevestigd aan De Standaard. Er is sprake van een vertrouwensbreuk tussen Claes en het directiecomité van de openbare omroep. De raad van bestuur behoudt voorlopig echter het vertrouwen in Claes, en wil hem daarom niet ontslaan.

Lees verder

Boete en waarschuwing voor FC Barcelona na ongeregeldheden tijdens Clasico

FC Barcelona moet een boete van 1.500 euro betalen omdat supporters voorwerpen op het veld gooiden tijdens het duel van woensdag in Nou Camp met Real Madrid. Daarnaast heeft de Spaanse Voetbalbond (RFEF) een waarschuwing gegeven, die de Catalaanse club vermoedelijk meer vrees inboezemt dan de niet al te hoge boete. Bij een volgende 'overtreding van ernstige aard', zoals de bond het gooien van de voorwerpen betitelt, loopt Barcelona de kans dat zijn stadion dicht moet.

Lees verder

UEFA legt Turkije geldboete op na militaire groet van Turkse internationals

De Europese voetbalconfederatie UEFA heeft de Turkse bond een geldboete van 50.000 euro opgelegd nadat spelers van het Turkse nationale elftal in oktober in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Albanië en Frankrijk een militaire groet hadden gebracht, zo maakte de UEFA vrijdag bekend. Zestien spelers kregen een waarschuwing, individuele straffen zijn er niet.

Lees verder

Maggie De Block noemt loting met Pia-medicijn 'onbegrijpelijk'

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) reageert met onbegrip op het initiatief van farmareus Novartis om via loting het erg dure medicijn Zolgensma gratis aan honderd jonge kindjes toe te dienen. Ze kan wettelijk niet ingrijpen, maar vraagt van het bedrijf tekst en uitleg.

Lees verder

Amsterdamse politie zoekt 'fietser' die mogelijk al twintig jaar meisjes betast
De Amsterdamse politie heeft een opsporingsbericht met een foto van een fietsende man verspreid. De onbekende betast vanop zijn fiets meisjes en vrouwen en de politie houdt er rekening mee dat hij daar al een jaar of twintig mee bezig is.
Lees verder

Smits en De Sloover sneuvelen in Atlanta in kwalificaties big air, ook exit voor Smans

Snowboarder Seppe Smits is er vrijdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de wereldbekermanche big air in het Amerikaanse Atlanta. Ook Jules De Sloover moest na de kwalificaties zijn koffers pakken.

Lees verder

Vlaamse regering keurt vervangende eindtermen steinerscholen af

De Vlaamse regering heeft de vervangende eindtermen afgekeurd die twee steinerscholen zelf hadden opgesteld. De Federatie Steinerscholen betreurt die beslissing. 'De grondwettelijke vrijheid van onderwijs wordt hierdoor geschaad.'

Lees verder

KV Mechelen weet weer wat winnen is

Vijfde keer, goeie keer voor KV Mechelen. Na vier thuisduels zonder driepunter konden de Malinwa-supporters tegen KV Oostende eindelijk nog eens victorie kraaien. Net als in de voorgaande weken was er ook nu lange tijd geen reden om te juichen, tot Storm de ban brak.

Lees verder

Dortmund zonder Witsel in slotfase kopje onder bij Hoffenheim

Borussia Dortmund heeft de zeventiende speeldag van de Bundesliga ingezet met een nederlaag op het veld van Hoffenheim: 2-1. Thorgan Hazard werd om nog onduidelijke reden aan de rust gewisseld, Hoffenheim scoorde zijn beide goals in de laatste tien minuten van de wedstrijd.

Lees verder

Vlaming doneert gemiddeld 240 euro per jaar en wel hieraan:
Een Vlaming geeft jaarlijks zo'n 240 euro aan goede doelen. Dat becijferde de Hogeschool Gent nu De Warmste Week op kruissnelheid is. Vooral verenigingen actief rond gezondheid, natuur en dierenbescherming zijn erg populair. 'Ontwikkelingssamenwerking ontvangt de minste steun.'
Lees verder

Trump ondertekent wet voor sancties tegen pijplijn tussen Rusland en Duitsland

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wet ondertekend waarin staat dat bedrijven die meewerken aan de pijplijn Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt, sancties krijgen opgelegd.

Lees verder

Recordaantal toeschouwers voor de Formule 1 in 2019
De Formule 1 heeft de toeschouwersaantallen voor het F1-seizoen 2019 gepubliceerd en die hebben opnieuw records gebroken.
Lees verder

Man overleden bij brand in Ieper, brandweerman gewond

Bij een woningbrand in Ieper is vrijdagavond een dodelijk slachtoffer gevallen. Eén brandweerman werd zwaargewond.

Lees verder

Wisselvallig weekend, maar met zachte temperaturen

Een korte dag vandaag met vooral droog weer. Zondag krijgen we meer regen over ons heen.

Lees verder

Deze grafiek vertelt waarom we dringend een nieuwe regering nodig hebben
U hebt het misschien gemerkt: maar we wachten al langer dan een jaar op een nieuwe volwaardige regering. Aan de hand van bovenstaande grafiek legt chef politiek Jan-Frederik Abbeloos uit waarom daar beter snel verandering in komt.
Lees verder

Kinderen uit arme gezinnen nemen vaker antidepressiva

Kinderen in armere gezinnen nemen vaker antidepressiva dan kinderen in rijke gezinnen. Ze belanden ook vaker in een psychiatrisch ziekenhuis, zo blijkt uit een nieuwe studie van het socialistisch ziekenfonds.

Lees verder