Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 5 november 2019

Veroordeelde Syriëstrijder tekent verzet aan tegen uitwijzing naar Marokko: ‘Ze gaan me martelen en ik heb hiv’

Veroordeelde Syriëstrijder tekent verzet aan tegen uitwijzing naar Marokko: 'Ze gaan me martelen en ik heb hiv'

Otman B. (42), een Syriëstrijder uit Molenbeek die uitgewezen zou worden naar Marokko, heeft verzet aangetekend. De man, die momenteel in het gesloten centrum in Vottem verblijft, zegt dat hij hiv heeft. Volgens de man kan Marokko hem niet de verzorging geven die hij nodig heeft.

Lees verder

Mag mijn vrouw belastingvrij bijverdienen als poetshulp met dienstencheques?

Mijn partner werkt als poetshulp bij een dienstenchequebedrijf. Kan ze bijverdienen tot 6.000 euro per jaar zonder belastingen of sociale lasten te betalen?

W.E.

Lees verder

Charles Michel: 'Een land moet geregeerd worden. Dat is nu niet het geval'
Charles Michel, tot voor kort premier in lopende zaken, verdedigt het bilan van zijn regering, maar is niet te spreken over de huidige onderhandelingen. 'Er is geen budget voor 2019 en 2020. Dat is niet serieus', zegt hij in De Ochtend op Radio 1.
Lees verder

Ben Weyts (N-VA) wil taaltest voor kleuters: 'Geen gelijke kansen zonder Nederlands'
Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gaat bij verschillende scholen op bezoek. Hij start zijn ronde bij basisschool De groene planeet in Vilvoorde, en niet toevallig in de kleuterklas. 'We willen meer aandacht voor het kleuteronderwijs, ook voor taalverwerving,' zegt Weyts in De Ochtend op Radio 1. Hij pleit voor taalscreening bij kleuters.
Lees verder

Paul Magnette nog niet meteen in onderhandelingsmodus
PS-voorzitter Paul Magnette maakt op Twitter nog eens duidelijk dat hij niet van plan is om meteen water bij de wijn te doen bij de vorming van een federale regering.
Lees verder

Sterren van LA Lakers komen onder stoom, jonge Sloveen blijft verbazen in NBA

De clubs uit Los Angeles hebben hun start van het nieuwe NBA-seizoen niet gemist. Zondagavond boekten zowel de Lakers als de Clippers al hun vijfde overwinning in de nog prille competitie. Bij Dallas blijft Luka Doncic verbazen: de 20-jarige Sloveen liet al zijn elfde triple-double noteren.

Lees verder

Trump en gouverneur bekvechten over bosbranden in Californië

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt ermee de geldkraan dicht te draaien voor Californië, omdat hij vindt dat de gouverneur Gavin Newsom slecht beleid voert in verband met de bosbranden. Newsom vindt dat Trump geen recht van spreken heeft, 'omdat hij niet in de klimaatopwarming gelooft'.

Lees verder

Judoka Roxane Taeymans verovert brons in Perth

Judoka Roxane Taeymans (IJF 32) heeft in het Australische Perth brons veroverd op de Oceania Open. In de klasse tot 70 kg won ze in de beslissende kamp op strafpunten van regerend Australisch kampioene Aoife Coughlan.

Lees verder

KV Mechelen roept eigen fans op om "racisme van enkelingen" niet te tolereren na incident met Charleroi-speler Ilaimaharitra

Charleroi-speler Ilaimahritra kreeg op KV Mechelen racistische verwijten naar het hoofd van een thuissupporter. Ilaimaharitra droop na de match in tranen af en toen hij dat bij het laatste fluitsignaal aankaartte bij de lijnrechter, kreeg hij er nog een gele kaart voor protest bovenop. OP hun website veroordeelt KV Mechelen streng elke vorm van racisme.

Lees verder

Australiërs door het dolle heen bij regen na jarenlange droogte
In de provincie New South Wales in Australië zijn mensen door het dolle heen na hevige regenbuien. De provincie werd jarenlang geteisterd door droogte. In de video hierboven ziet u hoe volwassen mannen dol van vreugde door modderpoelen springen.
Lees verder

VRT blaast samenwerking met architecten nieuw gebouw op
De VRT heeft de samenwerking met de architectengroep stopgezet die het nieuwe gebouw van de omroep uittekenden. Het project loopt wellicht jaren vertraging op.
Lees verder

Twee bemanningsleden vallen overboord: een man overleden, tweede kritiek

De hulpdiensten hebben vanmorgen het levenloze lichaam van een bemanningslid van een binnenvaartschip uit het water van het Boudewijnkanaal gehaald. De man was er samen met een collega in gevallen. Zijn collega werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.

Lees verder

Liam Gallagher bij uitreiking award: 'Dank om mijn genialiteit te erkennen'
In het Spaanse Sevilla zijn zondagnacht de MTV European Music Awards uitgereikt. Ook de Brit Liam Gallagher, voormalig frontman van Oasis, werd er in de bloemetjes gezet en kreeg de award van 'Rock Icon'. Hij nam die prijs in zijn gekende stijl in ontvangst.
Lees verder

Benzine wordt dinsdag duurder

Benzine tanken wordt vanaf dinsdag iets duurder. Dat meldt de FOD Economie.

Lees verder

Teamgenoot van Max Verstappen verkozen tot 'Driver of The Day'
Alex Albon, de teamgenoot van Max Verstappen, is tijdens de GP van de USA door de F1-fans verkozen tot 'Driver of The Day'.
Lees verder

Piloten 'tekenen' Boeing 747 in de lucht tijdens laatste vlucht

Als eerbetoon aan de Boeing 747 hebben piloten van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al zondag, tijdens de laatste lijnvlucht met het toestel, de contouren ervan op de radar 'getekend'.

Lees verder

Winst van Ryanair uit extraatjes blijft maar stijgen
De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het voorbije kwartaal meer geld binnengehaald door reizigers extraatjes te verkopen, zoals voorrang bij het instappen en gereserveerde plaatsen. Daarmee werden de negatieve effecten van lagere ticketprijzen en de problemen met de Boeing 737 MAX teniet gedaan. Dat heeft Ryanair maandag bekendgemaakt.
Lees verder

Schotse scheidsrechter moet PSG-Club Brugge in geode banen leiden

De Schotse scheidsrechter Bobby Madden is door de Europese voetbalbond (UEFA) aangeduid als spelleider voor de Champions Leaguewedstrijd van woensdagavond tussen PSG en Club Brugge.

Lees verder

Nederlandse regering verzweeg burgerdoden in Irak voor parlement

In Irak zijn vier jaar geleden bij een bombardement door een Nederlandse F-16 tientallen doden gevallen. Toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis wist dat daarbij ook burgerdoden waren gevallen, maar verzweeg dat aanvankelijk voor het parlement. Dat heeft huidig minister Ank Bijleveld maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Lees verder

Algemeen directeur Kazerne Dossin stapt op

Christophe Busch, de algemeen directeur van Kazerne Dossin, heeft maandagochtend aangekondigd dat hij vertrekt bij het Mechelse museum over de Holocaust en mensenrechten. In zijn afscheidsbrief zegt Busch dat het huidige bestuur 'de ruimte tot verbinding telkens weer inperkte en uitholde'.

Lees verder

Opdracht van Demotte en Bourgeois wordt niet verlengd

Preformateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) leggen straks hun opdracht neer. Er heerst totale onduidelijkheid over hoe het nu verder moet. Zo vernam De Standaard van verschillende onderhandelaars.

Lees verder

Veldrijder Tom Meeusen niet langer ploegmaat van Mathieu van der Poel: Corendon-Circus neemt afscheid van Belg

Het aflopende contract van veldrijder Tom Meeusen bij Corendon-Circus wordt niet verlengd, zo maakte de ploeg rond kopman Mathieu van der Poel maandag bekend.

Lees verder

Amélie Nothomb grijpt naast Prix Goncourt, winnaar is Jean-Paul Dubois

Fransman Jean-Paul Dubois wint dit jaar de Prix Goncourt, de meest prestigieuze literaire prijs in de Franstalige wereld, met zijn roman 'Tous les hommes n'habitent pas le monde de la même façon'. Dat heeft de jury gemeld.

Lees verder

Wat als de ceo verliefd wordt?

Steve Easterbrook (51) werkte 20 jaar bij McDonald's, waarvan de laatste vier jaar als ceo. Nu moet hij opstappen. De reden? Hij heeft een relatie met een personeelslid. Terecht? En wat zijn de regels bij ons?

Lees verder

Zaak over gestaakte OHL-Union komt voor op 12 november, slotspeeldag in eerste periode gaat gewoon door

Ten vroegste volgende week zal er beslist worden of de competitiewedstrijd tussen OH Leuven en Union Saint-Gilloise opnieuw gespeeld moet worden. Beide clubs moeten op dinsdag 12 november (13.00 uur) uitleg komen geven aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Vooral voor OHL zijn de belangen groot.

Lees verder

Minister heeft opmerkelijke tip om effecten luchtvervuiling tegen te gaan
De Indiase hoofdstad New Delhi wordt dezer dagen geteisterd door extreme luchtvervuiling. De concentratie fijn stof ligt er meer dan vijftien keer hoger dan de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft. De minister van Gezondheid heeft een bijzondere raad voor de inwoners. Bekijk zijn raad in de video hierboven.
Lees verder

Studente: 'Werd ontvoerd en aangerand door valse taxibestuurder'
Het gerecht is een onderzoek gestart naar een mogelijke aanranding van een 20-jarige studente. Die heeft een klacht ingediend bij het Brusselse gerecht omdat ze zaterdagnacht verkracht zou zijn door een valse Collecto-bestuurder.
Lees verder

WADA gaat atleten screenen die met geschorste coach Alberto Salazar werkten

Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft een onderzoek aangekondigd naar alle atleten die hebben getraind bij de Amerikaan Alberto Salazar. Dat meldt de BBC maandag.

Lees verder

Ouderdomsdeken Stijn Devolder (40) stopt met koersen

Stijn Devolder is renner af. De tweevoudige Ronde van Vlaanderen-winnaar besliste in samenspraak met zijn vrouw Tamara en de kinderen dat het genoeg is geweest.

Lees verder

Ilse Uyttersprot (CD&V) verliest al haar bevoegdheden als schepen in Aalst

De Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) heeft maandag tijdens het schepencollege besloten om alle bevoegdheden af te nemen van CD&V-politica Ilse Uyttersprot. Op papier blijft ze schepen, maar haar bevoegdheden - Sport, Cultuur en Jeugd - zullen voorlopig collectief uitgeoefend worden door het voltallige stadsbestuur.

Lees verder

FACTCHECK. Werken vrouwen vanaf vandaag gratis?

Gemiddeld verdienen Europese vrouwen een zesde minder dan mannen. Werken ze vanaf vandaag dan eigenlijk gratis?

Lees verder

Drie jaar extra cel voor Nacer Bendrer, medeplichtige van aanslag op Joods Museum

Nacer Bendrer, die door het Brusselse hof van assisen tot vijftien jaar cel veroordeeld werd als mededader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel in mei 2014, heeft maandag voor de rechter in Marseille in een ander dossier nog eens drie jaar cel gekregen wegens wapenbezit.

Lees verder

Taalbaden van Weyts stuiten op kritiek

Kinderen die op het einde van de kleuterschool niet genoeg Nederlands kennen, volgen beter een jaar aparte 'taalbadklassen'. Het voorstel van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stuit op kritiek. 'Door interactie met taalsterke leerlingen gaat hun kennis er juist op vooruit.'

Lees verder

Gault&Millau kiest Bert Meewis als chef van het jaar

Restaurantgids Gault&Millau heeft opnieuw punten uitgedeeld: Hof van Cleve en BonBon blijven de besten van de klas, maar Boury, Le Coq aux Champs en La Paix schuiven weer een beetje dichterbij. Bert Meewis van restaurant Slagmolen in Oudsbergen is uitgeroepen tot chef van het jaar.

Lees verder

Geen Australian Open voor aan de knie geblesseerde Kim Clijsters

Kim Clijsters neemt niet deel aan de Australian Open. De Limburgse is geblesseerd aan de knie en werkt volop aan haar revalidatie. Ze is vastberaden om haar comeback verder te zetten, laat ze weten via Twitter.

Lees verder

Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) opnieuw opgenomen voor alcoholverslaving

Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) is opnieuw opgenomen voor zijn alcoholverslaving. Over de invulling van zijn schepenambt is momenteel nog niets geweten.

Lees verder

Nieuw-Zeelandse premier post razendsnelle video en verovert het internet
Sinds eind oktober is Jacinda Ardern twee jaar premier van Nieuw-Zeeland. In een korte video, die ze op Facebook zette, lijst ze de verwezenlijkingen van haar regering op. De video is in enkele dagen tijd al miljoenen keer bekeken.
Lees verder

Belpop blikt terug op de muziekcarrière van Bart Peeters

Grote kans dat u na het bekijken van Belpop met 'When she goes nana nana' in uw hoofd zit, want Bart Peeters staat vanavond centraal in het muziekprogramma. U kunt ook altijd afstemmen op De afspraak, waar Rik Torfs zijn nieuwste roman komt voorstellen.

Lees verder

Analyse | Gault&Millau kiest voor klassiek
Met de keuze van Bert Meewis als Chef van het Jaar maakt Gault&Millau een statement: de klassieke Franse keuken is terug. Opmerkelijk voor een gids die in Frankrijk ontstond als reactie tegen de toenmalige klassieke keuken.
Lees verder

Lagerhuis heeft geen genade met kandidaat-voorzitter
Maandag hebben zeven kandidaat-voorzitters de parlementsleden van het Britse Lagerhuis proberen overtuigen dat ze de ideale opvolger zijn van John Bercow. Chris Bryant werd niet gespaard en krijgt de lachers in het Lagerhuis ongewild op de hand, zoals u in de video hierboven ziet.
Lees verder

Nog eens acht Vietnamezen opgepakt in zaak-Essex

De politie in de Vietnamese provincie Nghe An heeft zondag acht mensensmokkelaars opgepakt die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de dood van 39 landgenoten in een koelwagen in het Britse Essex.

Lees verder

Corsan-top moet zich verantwoorden voor oplichting

Het gerechtelijk onderzoek naar het filmbedrijf Corsan is afgerond. De voormalige top moet zich binnen twee weken verantwoorden voor de Raadkamer.

Lees verder

Alfa Romeo Racing F1-team bevestigt Italiaan als teamgenoot van Kimi Raikkonen
Alfa Romeo Racing heeft bevestigd dat Antonio Giovinazzi ook volgend jaar voor het team zal racen.
Lees verder

Hof van beroep oordeelt dat Trump belastingaangiftes moet vrijgeven

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw een nederlaag geleden in de strijd rond het vrijgeven van zijn belastingaangiftes. Een federaal hof van beroep heeft maandag geoordeeld dat Trump die aangiftes, waar de procureur van Manhattan al maanden naar vraagt, wel degelijk moet vrijgeven.

Lees verder

Paul Magnette verwijt N-VA communautaire eisen

PS-voorzitter Paul Magnette stelt vast dat de federale onderhandelingen in een impasse zijn beland. Hij wijst daarvoor naar de institutionele eisen die de N-VA volgens hem op tafel heeft gelegd, in het bijzonder op het vlak van de sociale zekerheid.

Lees verder

Britse autoriteiten verlagen terreurdreigingsniveau

De Britse veiligheidsdiensten hebben het niveau van terreurdreiging in het land bijgesteld van het op een na hoogste naar het op twee na hoogste.

Lees verder

Uitkoopbod op Nyrstar vervalt

Het uitkoopbod van Trafigura op de zowat twee procent van de aandelen van zinkspecialist Nyrstar die het nog niet in handen had, vervalt. Dat laat Nyrstar maandagavond weten.

Lees verder

Boerderij van kluizenaarsgezin in Ruinerworld leeggehaald

De boerderij in het Nederlandse Ruinerwold, waar een familie zich jarenlang verborgen hield voor de buitenwereld, is vandaag leeggehaald door een verhuisfirma.

Lees verder

John Bercow wordt opgevolgd door Labour-politicus

Labour-politicus Lindsay Hoyle is de nieuwe 'Speaker of the House'. Er waren vier stemrondes nodig in het Britse Lagerhuis om een opvolger aan te duiden voor John Bercow.

Lees verder

Moeder en drie kinderen in vijver gevallen in Namen, grote zoekactie aan de gang
In het Louise-Mariepark in Namen zijn maandagavond een vrouw en drie kinderen in een vijver gevallen. De drie kinderen werden ondertussen uit het water gehaald en verkeren buiten levensgevaar. De moeder is nog steeds vermist. Dat meldt de brandweer.
Lees verder

Parket bevestigt: ook nog twee andere sabotagepogingen in Doel 4
Exact vijf jaar geleden werd de stoomturbine in Doel 4 naar de vaantjes geholpen. Niet door een ongeluk maar door sabotage. Wellicht door eigen personeelsleden. Het gerecht geeft dinsdag een robotfoto vrij. Want de daders lopen nog altijd vrij rond en werken mogelijk nog in de kerncentrale. Meer nog, voor de gelukte sabotagedaad waren er al twee pogingen geweest.
Lees verder

Aardbeving met magnitude 6 treft Chili tijdens protesten in Santiago

In Chili heeft maandag in het centrum van het land een aardbeving plaatsgevonden met een magnitude van 6, meldt het Amerikaanse Geofysisch Instituut USGS. De beving was te voelen in hoofdstad Santiago, waar tienduizenden demonstranten op straat waren gekomen om te betogen tegen de regering. Er is voorlopig geen sprake van slachtoffers of schade.

Lees verder

Louis Tobback waarschuwt voor klimaat van antipolitiek
Oud SP.A-voorzitter Louis Tobback roept politici van alle partijen 'met een democratische ingesteldheid' op 'zich niet verder te laten kleineren en met grote overtuiging hun door het algemeen belang ingegeven idealen te verdedigen'.
Lees verder

Hoe een Joods tienermeisje de nazi's overleefde door met een valse identiteit bij hen onder te duiken
Een Joods tienermeisje uit Polen geraakte weg uit het getto in Warschau, en overleefde de Tweede Wereldoorlog, door zich voor iemand anders uit te geven. Ze werd zelfs liefdevol opgenomen door een nazigezin in Duitsland.
Lees verder

Verenigde Staten starten proces om uit Klimaatakkoord van Parijs te stappen
De Verenigde Staten dienden maandag de eerste formele documenten in om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen.
Lees verder

Antisemitische extremist plande bomaanslag op synagoge in VS

In de Verenigde Staten is een 27-jarige antisemitische extremist opgepakt die een bomaanslag wilde plegen op een synagoge in Colorado. Dat hebben de gerechtelijke autoriteiten van de deelstaat gemeld.

Lees verder

Hoe een Joods tienermeisje de nazi's overleefde door met een valse identiteit bij hen onder te duiken

Een Joods tienermeisje uit Polen geraakte weg uit het getto in Warschau, en overleefde de Tweede Wereldoorlog, door zich voor iemand anders uit te geven. Ze werd zelfs liefdevol opgenomen door een nazigezin in Duitsland.

Lees verder

Konstanzer Konzilspreis voor Mohamed El Bachiri
Mohamed El Bachiri, auteur van 'Een Jihad van liefde', wint de Europese Konstanzer Konzilspreis.
Lees verder

Grootschalig onderzoek door journalisten legt vervuiling Canadees drinkwater bloot
Honderdduizenden Canadezen werden zonder het te weten blootgesteld aan hoge loodconcentraties in hun drinkwater. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van journalisten en universiteiten.
Lees verder

Etex bouwt zijn grootste fabriek ooit in Verenigd Koninkrijk

De Belgische bouwmaterialengroep Etex trekt 140 miljoen pond (160 miljoen euro) uit voor de bouw van een nieuwe fabriek in het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Hoeveel belasting moet ik betalen op mijn groepsverzekering na brugpensioen?

In september 2019 ben ik 65 jaar geworden en ben ik met pensioen gegaan. Daarvoor was ik al 9 jaar met brugpensioen. Hoeveel belasting moet ik betalen op mijn groepsverzekering: 10 % of 16,5 %?

F.R.

Lees verder