Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 10 november 2019

Sint-Lievens-Houtem: Programma Houtem Jaarmarkt 2019

Programma Houtem Jaarmarkt 2019
Zondag 10 november
19 uur - Marktplein - Historisch Spektakel
20 uur - Thematent - Streekproductenmarkt

Maandag 11 november
8.30 tot 13 uur - Marktplein - Keuring
9 tot 23 uur - Thematent - Streekproductenmarkt
10 tot 18 uur - Thematent - Heemkunde Houtem
14 tot 17 uur - Marktplein - Lossen van paarden en vee
vanaf 14.30 uur - Thematent - Livemuziek
17 uur - Sint-Michaëlkerk - Festival van Vlaanderen

Dinsdag 12 november
8 tot 17 uur - Marktplein - Traditionele paarden- en veemarkt
8 tot 17 uur - Marktplein - Traditionele kraampjesmarkt
9 tot 17 uur - Thematent - Streekproductenmarkt
10 tot 17 uur - Thematent - Heemkunde Houtem
14 uur - Thematent - Livemuziek

Lees er alles over in de jaarmarktkrant (pdf)
 
 

Lees verder

Historisch spektakel opent Houtem Jaarmarkt
De oorsprong van Houtem Jaarmarkt hangt voor een groot deel samen met de Legende van de Heilige Livinus. Deze Ierse Bisschop zakte in het midden van de 7de eeuw af naar onze contreien om er de bevolking te bekeren tot het christendom. De prekende Livinus verzamelde snel heel wat volgelingen om zich, maar kreeg tegelijk af te rekenen met heel wat tegenstand. Woeste heidense rovers martelden de bisschop en rukten zijn 'kwaadsprekende' tong uit. Iets later, op 12 november 657, werd Livinus in Sint-Lievens-Esse, brutaal vermoord door onthoofding. Volgens de legende zou Livinus dan met het hoofd onder de arm naar Sint-Lievens-Houtem zijn gewandeld, waar hij begraven werd. Op 28 juni 1007 wilden de Gentenaars de overblijfselen van Livinus overbrengen naar Gent. Dit transport verliep echter moeizaam. Halverwege het Marktplein moest men reeds halt houden omdat de relieken steeds zwaarder begonnen te wegen. Pas nadat de Gentse abt die het transport begeleidde, beloofd had jaarlijks, met de overblijfselen terug te keren naar Sint-LievensHoutem kon men de relieken weer optillen en slaagde men erin om ze naar Gent te brengen. Die belofte was de start van jaarlijkse bedevaarten tussen Gent en Sint-Lievens-Houtem. In de marge hiervan werd handel gedreven en spijs en drank verkocht. Zo ontstonden de eerste jaarmarkten van Sint-Lievens-Houtem.

Livinusstoet wordt historisch totaalspektakel!
Het historische spektakel viert dit jaar haar vijfde verjaardag. Dit laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Honderden figuranten in kleurrijke historische kostuums beelden, expressiever en feestelijker dan ooit, de opzienbarende legende van de Heilige Livinus en het ontstaan van Houtem Jaarmarkt uit. Laat je daarnaast meeslepen door de prachtige filmmuziek van componisten Alan Menken en Patrick Doyle en de live performance van YAMCO.
Afsluiten doen we met de bekendmaking van de Houtemnaar die de naam Livinus voor één jaar waardig is. Een spannend hoogtepunt gevolgd door de tongenworp.
Na het historisch spektakel word je in primeur begeleid naar de thematent om er gezellig na te praten.
Gratissimum erit – wees welkom!

Programma
19 uur Start van het spektakel aan het gemeentehuis, bekendmaking van Livinus 2019 met daarop aansluitend de tongenworp
19.45 uur Muzikale en vurige begeleiding naar de thematent
 

Lees verder

Verkeerssituatie jaarmarkt
Op 11 en 12 november zelf is het Marktplein afgesloten voor alle verkeer. In de belendende straten geldt een parkeerverbod. Let goed op: daar waar je op 11 november nog kan parkeren, geldt dit NIET meer op 12 november. Alle belendende straten en het Marktplein zelf, zijn dan marktzone. Daarnaast zijn enkele toegangswegen uit veiligheidsoverweging (toegang hulpdiensten) parkeervrij gemaakt.
Help ons bij de organisatie door de aangebrachte verkeersborden en signalisatie goed te bekijken en te respecteren. De maatregelen worden immers opgelegd voor de organisatie van de markt, waarvan iedereen moet kunnen genieten. Ook de veiligheid van mens en dier vragen erom dat we dit respecteren.

De dagen na de jaarmarkt stelt het gemeentepersoneel alles in het werk om het Marktplein zo snel mogelijk terug vrij te maken: de mest wordt opgeruimd, de tenten worden afgebroken. Reeds enkele jaren probeert de organisatie dit allemaal te organiseren op twee dagen (13 november en 14 november). Eénrichtingsverkeer en parkeerverbod zorgen ervoor dat er snel gewerkt kan worden. Op 14 november wordt het hele marktplein volledig met water afgespoten. Geparkeerde auto's zorgen ervoor dat de schoonmaak niet overal even goed kan gebeuren, met als resultaat: geurhinder voor de komende dagen, soms zelfs weken. De thematent wordt afgebroken vanaf 15 november en dit neemt normaal gezien twee dagen in beslag. De schoonmaak van de Schoolstraat is voorzien op 14 november. Omwille van deze redenen geldt hier dan nog het parkeerverbod.
 

Lees verder

Gemeentediensten gesloten
Tijdens de jaarmarkt, op 11 en 12 november, is het gemeentehuis open maar niet voor de gewone dienstverlening. Ook op vrijdag 15 november zijn de gemeentediensten gesloten.
 

Lees verder