Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 10 november 2019

Orgie van geweld, oneliners en waanzinnige stunts: de tv-tips

Orgie van geweld, oneliners en waanzinnige stunts: de tv-tips
Elke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma's van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de 'gewone zenders' vindt u in de tv-gids van De Morgen.
Lees verder

Prinses Esmeralda: 'Soms is wat burgerlijke ongehoorzaamheid nodig'
Onlangs belandde een lid van onze koninklijke familie in de cel, en nee, het was níét prins Laurent. Prinses Esmeralda (63), dochter van koning Leopold III en Lilian Baels, werd in Londen opgepakt tijdens een manifestatie van de ecologische protestbeweging Extinction Rebellion.
Lees verder

Stop met doemdenken, de wereld wordt juist steeds mooier
Gaat de wereld naar de knoppen? Néé, roept de Gentse filosoof Maarten Boudry. Met enkele Nederlandse collega-optimisten richtte hij onlangs de 'Bende van de Vooruitgang' op, een genootschap van vooruitgangsdenkers die een tegenwicht willen vormen tegen doemdenken en zwartgalligheid. Dit is hun manifest.
Lees verder

Björk landt in Vorst: het IJslandse raadsel zal ook daar intact blijven
Vorst Nationaal is op woensdag 13 november de eerste Europese halte van Cornucopia, de nieuwe tour van Björk (53). Opnieuw daagt de IJslandse elf zichzelf en haar publiek uit met een groots opgezette show. Slechts van één zekerheid mag u uitgaan: het enigma Guðmundsdóttir zal ook daar intact blijven.
Lees verder

Antwerpen stopt samenwerking met speciale eenheden federale politie: 3,8 miljoen euro voor 15 interventies
De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) blaast de samenwerking met de speciale eenheden van de federale politie op. Dat berichten de kranten Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. De fusie van die diensten met het Bijzondere Bijstandsteam moest tot een slagvaardige interventiedienst leiden, maar volgens het Antwerpse korps kost het vooral veel geld. Er werd 3,8 miljoen euro geïnvesteerd. Met nauwelijks 15 interventies valt het resultaat mager uit. Het komt neer op een kost van meer dan 250.000 euro per interventie.
Lees verder

Zevende jaar ASO als opstap naar universiteit
Leerlingen in het algemeen secundair onderwijs (ASO) kunnen straks een zevende jaar volgen om hun slaagkansen in het hoger onderwijs te vergroten.
Lees verder

Gert Verhulst en Hans Bourlon verkopen deel van hun Studio 100-aandelen
Media- en entertainmentgroep Studio 100 is op zoek naar nieuwe aandeelhouders. Dat heeft het bedrijf achter onder meer Plopsaland zaterdag bevestigd. Oprichters Gert Verhulst en Hans Bourlon en financiële aandeelhouder BNP Paribas Fortis Private Equity willen een deel van hun aandelen verkopen.
Lees verder

30 jaar na de val: hier staat de Muur nog overeind
Ooit bestond de Berlijnse Muur uit 155 kilometer aan beton en hekwerk. Daar blijven vandaag, precies 30 jaar na de val, alleen nog maar fragmenten van over. We speurden naar overblijfselen van een verdeelde stad.
Lees verder

Politie massaal ter plaatse in shoppingcenter Wijnegem voor opening JD Sports: 'We wilden gewoon op alles voorbereid zijn'
De politie was zaterdag massaal ter plaatse in het shoppingcentrum van Wijnegem voor de opening van een nieuwe winkel van JD Sports. De sportketen kwam deze week in het oog van de storm terecht na een racistische uitlating door een manager van een vestiging in Luik. Het personeel van Wijnegem kreeg een spreekverbod opgelegd. De politie gaat nu evalueren of er nog bijkomende beveiliging moet zijn de volgende dagen.
Lees verder

Politie massaal ter plaatse in shoppingcenter Wijnegem voor opening JD Sports na racistisch incident Luik
De politie is massaal ter plaatse in het shoppingcentrum van Wijnegem voor de opening van een nieuwe winkel van JD Sports. De keten kwam deze week in het oog van de storm terecht na een racistische uitlating door een manager van een vestiging in Luik. Daarop werden maar liefst vier filialen geplunderd. Ook in Amsterdam en Londen werden vestigingen van de Britse kledingketen overvallen.
Lees verder

JD Sports-winkels geplunderd na racistische uitlatingen van manager Luiks filiaal
In een week tijd zijn in ons land twee filialen van JD Sports geplunderd, een in Brussel en een in Luik. Ook in Amsterdam en Londen werden vestigingen van de Britse kledingketen overvallen. Aanleiding is wellicht een racistisch incident dat eind oktober plaatshad in Luik.
Lees verder

En toen deed koning Filip de N-VA een cadeau
Welk scenario zich ook ontvouwt voor de federale regeringsvorming: voor N-VA liggen er altijd winstkansen. Als dat toch zo is, waarom moeten de andere partijen zich dan zo door de Vlaams-nationalisten laten opjutten?
Lees verder

Op de rivier dreven lijken, maar deze beschuldigde van de genocide heeft 'nooit één moord gezien'
Hij staat in Brussel terecht voor betrokkenheid bij de Rwandese genocide en meerdere moorden, maar ook na een hele dag verhoor gaf de 71-jarige Fabien Neretse geen krimp. Niks gezien, niks gehoord. 'Ik val van de ene verbazing in de andere', antwoordde hij op de vele verklaringen van getuigen. En dan was er de vraag te veel en moest de beschuldigde plotseling braken.
Lees verder

Tourist LeMc in Sportpaleis: kleine paljas wordt groot ★★★☆☆
Tourist LeMC speelde gisteren een thuismatch in het Sportpaleis. De Antwerpse stadstroubadour kreeg de grootste muziektempel in eigen stad niet helemaal gevuld. Maar dat liet hij nooit aan zijn hart komen. Hoe meer het concert vorderde, hoe meer Johannes Faes ontdooide en genoot. 'Ik Wil Deze Nacht' en 'Horizon' waren twee topmomenten, waarop zanger en publiek samensmelten.
Lees verder

Conner van de sp.a moest ondersteund worden, toen hij hoorde dat driekwart van de Belgen gelukkig is
Mark Coenen gaat aan de wandel met de week.
Lees verder

Mag de baas een relatie hebben met een werknemer, of niet?
Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: Steve Easterbrook, de CEO van McDonald's, moet opstappen omdat hij een relatie op de werkvloer had. Mag een baas een liefdesverhouding aangaan met een werknemer?
Lees verder

Dierenrechtenactivisten ketenen zich vast aan stallen van laatste foie gras-boerderij in Vlaanderen
Dierenrechtenactivisten van Animal Resistance voeren zaterdag actie tegen een foie gras-producent in Bekegem, West-Vlaanderen. Zeker een tiental mensen heeft zich zelf vastgeketend aan de kooien van de eenden, maar de politie is hen momenteel aan het arresteren. Volgens minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voeren de activisten een achterhaalde strijd.
Lees verder

Je zoon laat '50' klinken alsof het de leeftijd is waarop een mens begint na te denken over het voltooid leven
Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (10) en Missy (6).
Lees verder

Het Belgisch topsportjaar 2019: minder medailles, beter klimaat
Belgische atleten wonnen in 2019 beduidend minder 'olympische' medailles dan in 2018, maar de stijging van de topsportindex bewijst dat we er als topsportland (lees: Vlaanderen) opnieuw op vooruit zijn gegaan. Te veel goede atleten voor te weinig geld, wordt dat het probleem?
Lees verder

▶ 'Angstaanjagende' bosbranden in Australië: drie doden en 100 huizen verwoest
Minstens drie mensen zijn omgekomen en meer dan honderd huizen zijn verwoest bij 'nooit eerder geziene' bosbranden in het oosten van Australië. Dat delen de autoriteiten vandaag mee. Ruim 1.000 brandweerlui zijn ingezet om het vuur te bedwingen. Volgens eerste minister Scott Morrison zijn de bosbranden in de staten Nieuw-Zuid-Wales en Queensland 'angstaanjagend'.
Lees verder

Merkel roept op tot 'vrijheid verdedigen, haat en racisme bestrijden' op herdenking val Berlijnse Muur
De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur opgeroepen om de verworven vrijheid te verdedigen en haat, racisme en antisemitisme vastberaden te bestrijden. Ook vroeg ze de aanwezigen op de plechtigheden in Berlijn zaterdag om zich niet te laten ontmoedigen. 'Geen muur, die mensen buitensluit en vrijheid begrenst, is zo hoog of zo breed dat ze niet kan doorbroken worden', zei Merkel in de Verzoeningskapel in Berlijn.
Lees verder

Wat gebeurde er in de IS-samenleving, waar op seksueel vlak bijna alles verboden was?
Voor haar boek Kalifaat­ontvluchters praatte Marion van San met gewezen Syrië-strijders (m/v) ook over wat ze deden als er níét gevochten werd. Gebeurde er in de IS-samenleving, waar op seksueel vlak bijna alles verboden was, toch iets in het verborgene? Het hoofdstuk 'De zondige verleiding' licht een tip van de sluier.
Lees verder

Seks in het kalifaat: naast vechten en bidden hadden IS-strijders (m/v) ook een leven tussen de lakens
Voor haar boek Kalifaat­ontvluchters praatte Marion van San met gewezen Syrië-strijders (m/v) ook over wat ze deden als er níét gevochten werd. Gebeurde er in de IS-samenleving, waar op seksueel vlak bijna alles verboden was, toch iets in het verborgene? Het hoofdstuk 'De zondige verleiding' licht een tip van de sluier.
Lees verder

De jobs die niemand anders wil doen: 'Je werkt elke dag met dode ­lichamen, daar moet je tegen kunnen'
Misschien wilden ze als kind wel brandweerman, bakker of piloot worden. Toch werd hun job er een die minder tot de verbeelding spreekt. Zouden ze willen ruilen?
Lees verder

Celstraf dreigt voor man die 'Born Slippy' van Underworld op repeat speelt
Een Britse man die 's nachts de Underworld-hit 'Born Slippy' speelde en daarmee zijn buren wakker hield, kijkt mogelijk tegen een celstraf aan. Een zware maatregel, maar de hinder houdt al geruime tijd aan. Dat schrijft muziekmagazine NME.
Lees verder

Slecht nieuws voor cultuursector: Jambon bespaart fors op subsidies
De Vlaamse regering van minister-president Jan Jambon (N-VA), tevens bevoegd voor Cultuur, bespaart stevig op subsidies voor kunstenaars en culturele organisaties. Dat blijkt uit de begrotingstoelichting die Jambon indiende bij het Vlaams parlement. In totaal wordt zo'n 17 miljoen euro bespaard op subsidies.
Lees verder

Gentse politie en burgemeester reageren kordaat op 'fake news' op Twitter: 'Dit is je reinste zever'
Meer dan honderd retweets en tientallen reacties op hoe schandalig het wel was, in slechts enkele uren tijd. Dat was wat Twitteraar André Vanwaeyenberghe vanmiddag teweeg bracht met zijn bewering dat de Gentse politie in en rond de Sleepstraat niet meer zou patrouilleren 'om niet te provoceren'. Vanwaar Vanwaeyenberghe die stelling haalde, zei hij er niet bij. De Gentse politie en burgemeester Mathias De Clercq ontkennen de bewering ten stelligste.
Lees verder

Zuhal Demir (N-VA): 'Vlaanderen zal doelstelling hernieuwbare energie tegen 2020 niet halen'
Vlaanderen zal zijn doelstelling op het vlak van hernieuwbare energie tegen 2020 niet halen. Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zaterdag met zoveel woorden gezegd aan de VRT.
Lees verder

Adele weegt 20 kilo minder: daar gaat het laatste rubensiaanse rolmodel
Gespot op een Halloween-feestje: een Adele die maar liefst 20 kilo minder weegt. Goed nieuws voor haar, maar sommigen treuren.
Lees verder

Trump: 'We geven dinsdag transcriptie vrij van ander telefoongesprek met Oekraïense president'
Amerikaans president Donald Trump heeft gezegd dat de regering wellicht komende dinsdag de transcriptie van een tweede telefoongesprek tussen hem en de Oekraïense president Volodimir Zelenski zal vrijgeven.
Lees verder

Duitse president prijst Oost-Europese buurlanden en roept VS op tot 'respect, geen egoïsme'
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft de Verenigde Staten van Donald Trump opgeroepen tot 'respect voor bondgenoten, geen nationaal egoïsme'. Dat deed hij tijdens de herdenking van de val van de Muur.
Lees verder

Impeachmentonderzoek tegen Trump: Republikeinen willen zoon Biden horen
In het impeachmentonderzoek tegen de Amerikaanse president Donald Trump hebben de Republikeinen zaterdag de tegenaanval gelanceerd en gevraagd om de zoon van Joe Biden, Hunter, op te roepen voor de openbare getuigenissen die woensdag in het Amerikaanse Congres van start gaan.
Lees verder

Duizenden Catalanen opnieuw op straat op vooravond Spaanse verkiezingen
In Barcelona zijn op de dag voor de Spaanse parlementsverkiezingen opnieuw duizenden mensen de straat opgekomen om te protesteren tegen de strenge straffen voor de Catalaanse separatistische leiders. De Spaanse politie is massaal aanwezig in de Catalaanse hoofdstad en is vast van plan elk poging tot geweld de kop in te drukken. Voorlopig verlopen de betogingen en bijeenkomsten grotendeels vreedzaam.
Lees verder

'Zoals ik naar de zee verlangde, wilde zij een gezin'
Toen de jonge Reno (nu 81) al beslist had dat hij de zee op wilde, kwam hij de liefde van zijn leven tegen. Maar Anneliese had natuurlijk andere dromen. Wat beslis je dan, en hoe kijk je daar als oude man op terug?
Lees verder

'Wij moeten van plofkippen terug scharrelkippen worden': verouderingsexpert David van Bodegom
Hij neemt altijd de trap, nooit de lift. Maar vraag de Nederlandse verouderingsexpert David van Bodegom (41) niet om een marathon te lopen. 'Wie te intensief sport, slijt', stelt hij. Wat is dan zijn advies? 'Minder hard werken, lekker slapen en die koekjes op het aanrecht laten staan.'
Lees verder

Gevangenisdirectrice Sofie Vantomme: 'De vraag is, dóén we iets met deze mensen of niet'
Natalie Valcke (36) kwam in de eerste twee afleveringen van Ooit vrij nog niet in beeld, maar dat verandert maandag. Ze werkt al 13 jaar in gevangenissen en sinds mei van vorig jaar als psychologe in die van Dendermonde.
Lees verder

Niet lang genoeg dood om levenslange celstraf nietig te laten verklaren
Een Amerikaan die tot levenslang werd veroordeeld voor moord, heeft op een originele manier geprobeerd om vrij te komen. Benjamin Schreiber (66) voerde aan dat hij tijdens een reanimatie in de cel even feitelijk dood was en daardoor zijn levenslange straf heeft uitgezeten.
Lees verder