Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 28 oktober 2019

Stad Oudenburg: Techniekacademie 5e en 6e leerjaar

Techniekacademie 5e en 6e leerjaar
Zit je in het vijfde of zesde leerjaar in Oudenburg? Ben je graag creatief bezig? Wil je mensen helpen en de wereld verbeteren? Kriebelt het om zelf van alles te maken, maar ontbreekt het je aan basiskennis? Dan is de Techniekacademie ideaal voor jou! 

In een gezellige sfeer en in een echt technologielabo zal je heel wat opsteken. Je maakt kennis met gereedschap en materialen, je leert dat techniek vele gezichten heeft en je zal een aantal technische systemen maken. De reeks van 12 workshops start op woensdag 18 september 2019 in het technieklokaaltje in De Zuidpoort (over de bibliotheek).

Inschrijven kan vanaf zaterdag 7 september 2019 via www.techniekacademie-oudenburg.be. Het aantal plaatsen is beperkt. De deelnameprijs van deze workshops bedraagt 70,00 euro, materiaal en verzekering inbegrepen. Je krijgt een fiscaal attest zodat tot 45% gerecupereerd kan worden. Voor een tweede kind binnen hetzelfde gezin bedraagt de deelnameprijs 60,00 euro.

Dit jaar wordt de Techniekacademie al voor de zesde keer in Oudenburg georganiseerd. Creatieve en leergierige jongeren kunnen allerhande experimentjes doen actief bezig zijn met gereedschap en materiaal. In een toffe sfeer ontwerpen ze heel wat leuke dingen onder begeleiding van professionele techniekmentoren. Wie weet kiezen de deelnemers uiteindelijk voor een technische opleiding?!

De Techniekacademie is een initiatief van Hogeschool VIVES in samenwerking met het stadsbestuur.

Lees verder

Aanpak zwerfkatten
Katten behoren tot onze oudste huisdieren. Veel gezinnen in Oudenburg hebben één of meerdere katten. Maar sommige katten lopen weg, of worden bewust door hun eigenaar op straat achtergelaten.

De kat is gerust in staat om zonder mens of huis te overleven. Zo worden ze zwerfkatten. Ze leven in binnentuinen, vrij op straat, op verlaten pleinen en begraafplaatsen, en overleven vaak omdat ze door welmenende dierenvrienden gevoederd worden. 

Afhankelijk van de beschikbaarheid van voedselbronnen, leven de katten solitair of vormen ze familiegroepen. Deze katten zorgen niet alleen voor overlast (opengekrabde vuilniszakken, uitwerpselen, …) maar kunnen ook ziektes overdragen. 

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn. Katten die geboren zijn tussen 31 augustus 2014 en 31 maart 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020.


De aanpak


In sommige buurten zorgen zwerfkatten voor ernstige problemen. Via vangcampagnes probeert het stadsbestuur dit probleem in te dijken.

Om de dieren te vangen wordt gebruik gemaakt van speciale kooien. De gevangen katten worden naar de dierenarts gebracht en getest op ziektes. Als ze besmet zijn, laten we de dieren inslapen op een humane manier. De gezonde zwerfkatten worden gesteriliseerd of gecastreerd, gemerkt en opnieuw vrijgelaten of naar het dierenasiel Blauwe Kruis gebracht, indien de dieren zichtbaar gesocialiseerd zijn.  

Belangrijk is dat tijdens de campagne elke kat zonder chip of halsbandje als zwerfkat wordt beschouwd. Het is dus van groot belang dat je jouw kat tijdig laat chippen of voorziet van een halsbandje.

Voor meer inlichtingen kan je steeds contact opnemen met de dienst milieu op het nummer 059-56 84 56 of via milieu@oudenburg.be

Vanaf maandag 4 november 2019 start een campagne voor het vangen van zwerfkatten aan het kruispunt Oude Brugseweg - Zeeweg. Deze campagne zal duren tot en met donderdag 7 november 2019.  

Lees verder

Begraafplaats Oudenburg bereikbaar
Naar aanleiding van de werken in de Mandelwijk is de begraafplaats van Oudenburg in de Bloemenlaan enkel bereikbaar via volgende route: Ettelgemsestraat - Vrijboomstraat - Goesmansweg - Bloemenlaan.
 
Parkeren kan in de Bloemenlaan en de Goesmansweg.
 
Begraafplaats Oudenburg bereikbaar

Lees verder