Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 14 september 2019

‘Het toerisme in Brugge maakt nog niet onleefbaar, maar we moeten vermijden dat het zo ver komt’

'Het toerisme in Brugge maakt nog niet onleefbaar, maar we moeten vermijden dat het zo ver komt'
Amsterdam en Dubrovnik treden op tegen het massatoerisme. Ook in Vlaanderen is het stilaan tijd om maatregelen tegen een 'overload' te nemen, vindt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen.
Lees verder

Econoom Thomas Piketty: 'Geef elke 25-jarige 120.000 euro'
Zes jaar na zijn wereldwijde bestseller Kapitaal in de 21ste eeuw komt de Franse econoom Thomas Piketty met een nieuwe turf over de groeiende ongelijkheid: Kapitaal en ideologie. Kan 'de economische rockster van de linkerzijde' zijn stempel nu niet alleen op de agenda drukken, maar ook op het beleid?
Lees verder

Elio Di Rupo (PS) wordt minister-president van Waalse regering met MR en Ecolo
PS-voorzitter Elio Di Rupo wordt Waals minister-president. Dat laat de PS weten. Di Rupo zal aan het hoofd staan van een paars-groene regering, waarvan huidig Waals minister-president Willy Borsus (MR) de nummer twee wordt. De partijcongressen van PS, MR en Ecolo hebben gisterenavond de regeerakkoorden goedgekeurd. Vandaag leggen de ministers de eed af in het Waals Parlement.
Lees verder

Deborah (28) over haar burn-out: 'Mijn mama moest mij opnieuw leren eten'
Onderzoekers van de UGent peilden in samenwerking met De Morgen naar de ervaring van meer dan duizend burn-outpatiënten. In de podcastreeks De burn-outtapes vertellen getuigen openhartig over hun burn-out, hoe die hun leven heeft veranderd en hoe hun weg naar herstel verloopt.
Lees verder

Danira vs. Gert & James: voorlopig gelijkspel tussen tafel, bed en zetel
Wie breit er het best een eind aan de televisieavond? Gert en James of Danira? De Morgen zapte twee weken lang tussen Vandaag en Gert Late Night op zoek naar een antwoord.
Lees verder

Oorlogsverklaring aan middenveld: Vlaamse onderhandelaars leggen afschaffing 'detachering' leraars op tafel
Bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering loopt de spanning op rond één cruciaal domein: onderwijs. CD&V, Open Vld en N-VA onderhandelen daar vandag opnieuw over. Een maatregel om de afvaardiging ('detachering') van leerkrachten af te schaffen, ligt op tafel. De maatregel moet het lerarentekort stelpen, maar is een oorlogsverklaring aan het middenveld.
Lees verder

Terreurslachtoffers vragen berechting van IS-leider Al-Baghdadi
Vijf advocaten van slachtoffers van de aanslag in Parijs hebben een brief bezorgd aan de onderzoeksrechters met de vraag om IS-leider Abou Bakr al-Baghdadi te berechten op het terreurproces, als medeplichtige of opdrachtgever. 'Goed idee', zeggen de slachtoffers van 22 maart, die zich nu beraden met hun advocaten.
Lees verder

'Vandaag' is actueler, maar bij 'Gert Late Night' valt niemand in slaap: het verdict na 2 weken talkshowzappen
Wie breit er het best een eind aan de televisieavond? Gert en James of Danira? De Morgen zapte twee weken lang tussen Vandaag en Gert Late Night op zoek naar een antwoord.
Lees verder

Kreeg Herman Van Holsbeeck geld onder tafel?
Met de arrestatie van Herman Van Holsbeeck gaat het dossier rond miljoenenfraude met commissies, waarvoor makelaar Christophe Henrotay al werd aangehouden, een nieuwe fase in. De gewezen Anderlecht-manager sliep afgelopen nacht in de cel. Hij ontkent de corruptie.
Lees verder

Het commerciële plan achter de comeback van Clijsters
Kim Clijsters sloeg haast iedereen met verstomming toen ze gistermiddag via sociale media haar tweede comeback aankondigde. De Limburgse wil dus opnieuw internationaal scoren op de tenniscourts, productiehuis De Mensen wil dat doen met een ambitieuze documentaire over haar terugkeer. Dat schrijft De Tijd.
Lees verder

Pizza is alleen in Italië gezond. En nog negen onderzoeken die onbedoeld komisch zijn
Ook voor de man die aantoonde dat pizza gezond is, maar alleen in Italië, is er nu een plechtige onderscheiding. De als promovendus aan de Universiteit van Maastricht verbonden Italiaan Silvano Gallus heeft afgelopen nacht in de VS voor zijn pizzaonderzoek een IgNobelprijs ontvangen, een jaarlijkse humoristische prijs voor serieus onderzoek dat onbedoeld op de lachspieren werkt.
Lees verder

Nieuwe wet moet tweede Julie Van Espen vermijden
Opnieuw is een zware crimineel op de loop nadat een rechter hem na zijn veroordeling niet onmiddellijk liet aanhouden. Paul ­Bloemen (53) werd in mei in Leuven tot vijftien jaar cel veroordeeld, maar blijkt al sinds eind augustus voortvluchtig. Ook na de moord op Julie Van Espen weerklonk er kritiek. 'We hebben een wetsvoorstel klaar om de rechter meer middelen te geven om een veroordeelde op te sluiten', zegt Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).
Lees verder

Bijna drie kwart van de Belgen gaat werken met de auto
De auto blijft het populairste vervoersmiddel van de Belg om naar het werk te pendelen. Dat blijkt uit het internationale mobiliteitsrapport van hr-bedrijf SD Worx, waarbij in België 2.500 werknemers werden bevraagd. 'Hoewel pendelaars steeds meer voor duurzamere alternatieven kiezen, ziet bijna de helft van de Belgen nog steeds geen andere optie dan met de wagen naar het werk te gaan', klinkt het.
Lees verder

Kunst- en muziekfestival Horst moet Vilvoorde hip maken
Een jaar geleden zette het kunst- en muziekfestival Horst er een punt achter in het gelijknamige kasteel. Dit weekend plaatst de organisatie een nieuw hoofdstuk in de steigers. De naam en het concept zijn gebleven, alleen de locatie is anders. Welkom op Horst in Vilvoorde.
Lees verder

'Toegeven dat je eenzaam bent, voelt aan als zeggen dat je een loser bent'
Nadï van de Watering (25) plaatste drie weken geleden een bericht op Twitter: ze schreef dat ze zich vaak eenzaam voelt en een sociaal netwerk mist. De tweet maakte veel los, maar er is weinig bekend over eenzaamheid onder jongeren.
Lees verder

Jens Dendoncker: 'Ik zie mijn therapeut nog altijd, ik weet hoe snel de lamp kan uitgaan'
Komiek en presentator Jens Dendoncker (29) is niet zomaar gevraagd als gezicht van Rode Neuzen Dag. Ooit was hij zelf stuurloos en werd hij op het nippertje gered na een zelfmoordpoging. Vandaag verdeelt hij zijn tijd tussen een knap lief en een carrière in de spotlights. 'Ik kan me geen beter scenario inbeelden.'
Lees verder

Volgende week toelichting bij 'bizarre' portefeuilles EU Commissie, zoals 'Bescherming van de Europese levensstijl'
De nieuw verkozen voorzitter van de Europese Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, kondigde dinsdag de namen en bijhorende portefeuilles aan voor haar ploeg. Een aantal van die functies kregen een merkwaardige benaming zoals 'Bescherming van de Europese levensstijl' en 'Economie in functie van het volk'.
Lees verder

'Ik hoop dat je niet meent wat je zegt': Brihang vraagt aan 'De Morgen' of recensies te koop zijn
'Vier sterren, of pakt vierenhalf, hoeveel kost dat?', vroeg Brihang aan De Morgen. Hij kreeg een antwoord van het redactiesecretariaat, en dat is te horen op zijn nieuwe single 'Oelala'.
Lees verder

'Ik hoop dat je niet meent wat je zegt': secretaresse van De Morgen in defensief na bizarre vraag Brihang
"Vier sterren, of pakt vierenhalf, hoeveel kost dat?", vroeg Brihang aan De Morgen. Hij kreeg een antwoord van het redactiesecretariaat, en dat is te horen op zijn nieuwe single 'Oelala'.
Lees verder

Dit moet u weten voor u gaat lunchen
Bijna drie kwart van de Belgen gaat werken met de auto, Vlaamse onderhandelaars leggen afschaffing 'detachering' leraars op tafel en pizza is alleen in Italië gezond. Wees mee met het nieuws in enkele minuten.
Lees verder

Brussels burgemeester Close verbiedt extreemrechtse 'Mars op Brussel', aanvrager is zelf afgehaakt
Brussels burgemeester Philippe Close (PS) verbiedt de betoging die zondag moest plaatsvinden tegen een Vlaamse regering zonder Vlaams Belang. Eerder keerde Vlaams Belang zich al tegen de organisatoren, maar ook de aanvrager van de betoging zou zelf zijn afgehaakt.
Lees verder

Brussels burgemeester Close verbiedt extreemrechtse 'Mars op Brussel'
Brussels burgemeester Philippe Close (PS) verbiedt de betoging die zondag moest plaatsvinden tegen een Vlaamse regering zonder Vlaams Belang. Eerder keerde Vlaams Belang zich zelf al tegen de organisatoren.
Lees verder

Lagerhuis-voorzitter Bercow belooft 'creativiteit' om te beletten dat Boris Johnson wet negeert
John Bercow, de voorzitter van het Britse Lagerhuis, heeft gisteren in krachtige bewoordingen verklaard dat hij 'parlementaire creativiteit' zal gebruiken om ervoor te zorgen dat premier Boris Johnson het wettelijke verbod op een brexit zonder akkoord niet kan negeren. Bercow haalde tijdens een lezing voor advocaten ook uit naar Johnson. Maandag zit de Britse premier samen met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
Lees verder

Voormalig Anderlecht-manager Van Holsbeeck niet in verdenking gesteld
Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck wordt niet in verdenking gesteld, zo meldt VTM Nieuws. Gisteren en ook deze voormiddag werd Van Holsbeeck verhoord over mogelijk gesjoemel met transfers in zijn periode bij de Brusselse club. Maar onderzoeksrechter Michel Claise besliste om de man vrij te laten.
Lees verder

Van Holsbeeck officieel in verdenking gesteld van witwaspraktijken en valsheid in geschrifte
Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck is officieel in verdenking gesteld voor witwassen en valsheid in geschrifte voor gesjoemel met transfers in zijn periode bij de Brusselse club. Hij is wel vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het federaal parket vrijdagavond.
Lees verder

Van Holsbeeck officieel in verdenking gesteld van witwaspraktijken en valsheid in geschriften
Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck is officieel in verdenking gesteld voor witwassen en valsheid in geschriften voor gesjoemel met transfers in zijn periode bij de Brusselse club. Hij is wel vrijgelaten onder voorwaarden. Dat meldt het federaal parket vrijdagavond.
Lees verder

Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck voorgeleid bij onderzoeksrechter
Voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Eerder werd gemeld dat de man werd vrijgelaten en niet in verdenking werd gesteld, maar daar moet onderzoeksrechter Michel Claise dus nog over beslissen. Gisteren en ook deze voormiddag werd Van Holsbeeck verhoord over mogelijk gesjoemel met transfers in zijn periode bij de Brusselse club.
Lees verder

Echte callboys aan het woord: 'Ik durf te zeggen dat ik er goed in ben'
Terwijl in Callboys de piemels en pruimen vlot over de tong gaan, blijven gigolo's in het echte leven voor de bedachtzame aanpak gaan. Een vrouw ontdooit tenslotte niet zomaar. Hoewel: 'Op dat verjaardagsfeest in Oostende wilde iederéén even van Vince proeven.'
Lees verder

'Callboys', maar dan echt: de bedgeheimen van drie gigolo's
Terwijl in Callboys de piemels en pruimen vlot over de tong gaan, blijven gigolo's in het echte leven voor de bedachtzame aanpak gaan. Een vrouw ontdooit tenslotte niet zomaar. Hoewel: 'Op dat verjaardagsfeest in Oostende wilde iederéén even van Vince proeven.'
Lees verder

KLM vervangt één vlucht Brussel-Amsterdam door treinrit
De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM schrapt vanaf eind maart één van de dagelijkse vluchten tussen Brussel en Amsterdam. Passagiers zullen in de plaats daarvan met de hogesnelheidstrein Thalys kunnen reizen tussen Brussel-Zuid en de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Dat melden KLM en Thalys vrijdag.
Lees verder

Moeder, waarom sporten wij?
'Omdat het gewoon leuk is', blijkt hoe langer hoe minder vaak de reden te zijn waarom we aan sport doen, zo blijkt uit recente cijfers. Wat hebben we dan wél in ons achterhoofd wanneer we ons naar de fitness slepen?
Lees verder

'CEO's graaien niet, ze winnen gewoon de lotto'
Een basisloon van 650.000 euro per jaar, zoals dat van vertrekkend Proximus-CEO Dominique Leroy: u tekent toch ook? Toch voelt een topmanager zich niet zelden beledigd door zo'n bedrag. Hoeveel is de baas dan wél waard, en wanneer is trop te veel?
Lees verder

"EU-wetgeving voor cryptogeld nodig"
De EU-landen hebben gemeenschappelijke wetgeving nodig om het gebruik van cryptogeld zoals de bitcoin te reguleren. Volgens topman Benoît Cœuré van de Europese Centrale Bank (ECB) moet de EU de lat hoog leggen om virtuele betaalmiddelen toe te staan en er toezicht op te houden, zei hij in Helsinki na afloop van een Eurogroep.
Lees verder

Historicus Jeroen Puttevils: 'In de middeleeuwen viel de globalisering stil door de Zwarte Dood'
Geschiedenis is hip. Dat bewijst Bart Van Loo, maar ook deze Jeroen Puttevils (34), een Vlaamse historicus die een prestigieuze Europese beurs kreeg voor zijn onderzoek. Een gesprek over de eerste loterijen, vroege corruptie met Antwerps vastgoed en de Vlaamse canon.
Lees verder

Historicus Jeroen Puttevils: 'In de middeleeuwen waren gokken en zakendoen hetzelfde. Dat is nog altijd zo'
Geschiedenis is hip. Dat bewijst Bart Van Loo, maar ook deze Jeroen Puttevils (34), een Vlaamse historicus die een prestigieuze Europese beurs kreeg voor zijn onderzoek. Een gesprek over de eerste loterijen, vroege corruptie met Antwerps vastgoed en de Vlaamse canon.
Lees verder

Mogelijke doorbraak in 22 jaar oude onopgeloste moord op Eve Poppe
De 55-jarige glazenwasser Stephane D.L. is nu ook aangehouden voor de moord op Eve Poppe. De 38-jarige vrouw werd op 9 september 1997 dood aangetroffen in haar woning. De politie trof haar aan in de slaapkamer. Ze werd gewurgd met touw en vertoonde verschillende messteken in de borststreek. Het destijds gevoerde onderzoek leverde niet de gehoopte doorbraak op.
Lees verder

Notre-Dame volgens hoofdarchitect nog altijd "in gevaar"
De Notre Dame-kathedraal in Parijs, die door de brand van 15 april zwaar geteisterd is, "blijft in de gevarenzone" door de kwetsbaarheid van de gewelven en het instortingsrisico van een steiger rond de spits. Dat heeft de hoofdarchitect van de site, Philippe Villeneuve, vandaag in Parijs gezegd.
Lees verder

Aanrader voor politici die aan hun bestaansreden herinnerd willen worden: bekijk 'The Edge of Democracy'
Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de Netflix-documentaire 'The Edge of Democracy'.
Lees verder

280 huiszoekingen in verband met verboden wapens in het hele land
Het Federaal Parket heeft de afgelopen dagen 280 huiszoekingen uitgevoerd in heel België, dat meldt VTM Nieuws. De huiszoekingen waren gericht op personen die verdacht zijn van illegale invoer van dodelijke vuurwapens. Het betreffen meer bepaald wapens van het type "riot-gun", semi-automatische wapens, handvuurwapens en jachtwapens.
Lees verder

Ex-schepen Anick Berghmans van Lommel naar rechtbank verwezen voor plofkraak
De raadkamer in Hasselt heeft vrijdag de 39-jarige Anick Berghmans, ex-schepen voor sp.a in Lommel, doorverwezen naar de correctionele rechtbank voor haar mogelijke betrokkenheid bij de plofkraak van 21 juni op bpost in Lommel. Ze wordt verdacht van bendevorming. Een voortvluchtige man uit het Oost-Vlaamse Zele en drie Nederlanders zijn ook doorverwezen.
Lees verder

Di-Rupo III: wie zijn de nieuwe Waalse ministers?
Wallonië kleurt definitief paarsgroen: de leden van MR, PS en Ecolo gaven donderdagavond hun fiat voor de nieuwe regeringen van Wallonië en de Franstalige Gemeenschap. Door de stoelendans krijgt Paul Magnette eindelijk de scepter van de PS in handen. Bij de MR kiest Willy Borsus voor een ministerpost in plaats van mee te dingen naar het voorzitterschap.
Lees verder

Beste Dominique Leroy, hopelijk schenkt u later uw brein aan de wetenschap
Elk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week.
Lees verder

Vlaams Belang wordt in peiling groter dan N-VA, dramatische score voor CD&V en sp.a
Vlaams Belang is de enige partij die sinds de verkiezingen op 26 mei campagne is blijven voeren, vooral op sociale media. Een strategie die loont, zo blijkt uit De Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL TVI en Le Soir. De partij van Tom Van Grieken wordt daardoor de grootste en steekt zo N-VA voorbij. Voor CD&V en sp.a zijn de peilingen dramatisch.
Lees verder

'Nu kennen we het echte verhaal': hoe een DNA-databank twee lustmoorden uit de jaren 90 lijkt op te lossen
Bijna dag op dag 22 jaar na de lustmoord op de Antwerpse Eve Poppe krijgt de meer dan vermoedelijke dader een gezicht. Het is opnieuw Stephaan D.L., een 55-jarige glazenwasser die vorig jaar na een DNA-match werd ontmaskerd in een andere cold case, de moord op Ariane Mazijn uit 1992.
Lees verder

Onderzoeksjournalist Huib Modderkolk: 'Er zouden nog steeds buitenlandse cyberspionnen bij Proximus zitten'
De voorbije zes jaar dook de Nederlandse onderzoeksjournalist Huib Modderkolk diep onder in de onheilspellende wereld van de cyberspionage. In 2013 werd ook het netwerk van Proximus, toen nog Belgacom, gehackt door spionnen. 'De digitalisering maakt ons kwetsbaar.'
Lees verder

Greta Thunberg voert met enkele honderden jongeren actie voor het Witte Huis
De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft in de Amerikaanse hoofdstad Washington met enkele honderden jonge mensen voor het Witte Huis een manifestatie gehouden voor meer klimaatbescherming.
Lees verder

Viktor Verhulst betrokken bij zwaar ongeval
Viktor Verhulst is vrijdagmiddag betrokken geraakt bij een zwaar ongeval op de E40 in Jabbeke richting Frankrijk. Dat wordt uit goede bron bevestigd. Zijn Range Rover reed net voor de werken langs achteren in op een bestelwagen en botste nadien nog tegen drie andere voertuigen. Verhulst raakte volgens de eerste berichten slechts lichtgewond.
Lees verder

Onderzoek naar 'Marokkanenverdelgers' bij politie Den Haag
In het Nederlandse Den Haag is een onderzoek gestart naar wantoestanden bij de politie. Een groep agenten zou zich racistisch hebben opgesteld en zich "Marokkanenverdelgers" noemen. Dat heeft de Haagse politie zelf bekendgemaakt.
Lees verder

'Ik weigerde mezelf te verdedigen': in 'Onuitwisbaar' laat Edward Snowden voor het eerst in zijn ziel kijken
Na zes stille jaren – hij loopt in Moskou rond met een vermomming – laat Edward Snowden weer van zich horen. In het boek Onuitwisbaar vertelt de klokkenluider zijn verhaal. Omdat hij vond dat het tijd was.
Lees verder

Béatrice Delvaux (Le Soir): 'De Wever jaagt ons geen schrik meer aan'
Er is een Waalse regering, Elio Di Rupo gaat die leiden, én de eerste peiling sinds 26 mei stuurt een stroomstoot door de politieke klasse. Béatrice Delvaux (59), hoofdcommentator bij de krant Le Soir, maakt een tussenstand op. 'Er is een brede consensus dat België niet meer werkt.'
Lees verder

Brad Pitt: 'We dragen allemaal pijn, verdriet en verlies met ons mee'
Woensdag komt 'Ad Astra' bij ons in de zalen. Na 'Once Upon a Time... in Hollywood' de tweede film dit jaar met Brad Pitt in een centrale rol. Toch zoekt de 55-jarige acteur en producer de aandacht niet per se op. 'Ik wil andere dingen doen.'
Lees verder