Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 19 augustus 2019

Wielrenner Louis Vervaeke na alweer een dodelijk ongeval: ‘Motards in de koers? Doodeng’

Wielrenner Louis Vervaeke na alweer een dodelijk ongeval: 'Motards in de koers? Doodeng'
Na de dood van Bjorg Lambrecht heeft hij het haar gevraagd: wil ze dat hij stopt met koersen? Hij is Louis Vervaeke, zowat de enige renner die eerlijk is over angst in het peloton. Zij is Astrid Collinge, weduwe van renner Antoine Demoitié en sinds kort weer wiel­rennersvrouw. Haar antwoord: 'Ik geloof niet dat het leven zo wreed kan zijn. Dit kan me geen tweede keer overkomen.'
Lees verder

'Mijn moeder wordt 60, maar ook zij gaat betogen': Belgische Hongkongers over hun thuisland
Terwijl betogers in Hongkong hebben opgeroepen om vandaag alweer massaal te verzamelen, hebben de Chinese autoriteiten beelden uitgestuurd van militaire voorbereidingen. Dat zorgt voor zenuwachtigheid onder de bevolking, ook bij Hongkongers in België.
Lees verder

'Wij hadden geen romance, ik was een passant in haar leven'
Corine Koole spreekt met mensen die onder de zon smoorverliefd werden. Hoe ging het verder? En hoe kijken ze daar nu op terug? Vandaag: Bertus (58) en Katharina (54) en hun zomer van 1989.
Lees verder

Autopsierapport: Epstein pleegde zelfdoding
De omstreden zakenman Jeffrey Epstein pleegde inderdaad zelfdoding in zijn cel. Dat blijkt uit de officiële resultaten van de lijkschouwing, bericht de krant The New York Times.
Lees verder

RECAP - Pukkelpop dag 2: broeierig grootstadsgeluid, rottige regen
Zaterdag werd ingezet met regenbuien, maar Pukkelpop veranderde daarmee niet meteen in Paradise Lost. Onder een grauwe hemelsluier transformeerde u zelfs niet spontaan in een zielloze zombie met regenhesje. Vol verwachting klopt ieders hartje voor The Streets, Tame Impala en Eels die vanavond voor de silver lining moeten zorgen. Herlees de liveblog van de avond hier.
Lees verder

Hilde Crevits (CD&V): 'We mogen wel iets verwachten van nieuwkomers'
Het evenwicht tussen rechten en plichten voor nieuwkomers moet beter. Dat zegt CD&V-boegbeeld Hilde Crevits in De Zondag. Toch waarschuwt ze: "Wij willen geen A- en B-burgers. Dat moet héél duidelijk zijn."
Lees verder

Grote explosie op trouwfeest in Kaboel: "63 doden en 182 gewonden"
Bij een explosie in een trouwzaal in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn gisteren minstens 63 doden en 182 gewonden gevallen. Dat melden de autoriteiten vandaag. "Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en kinderen", laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Niemand heeft de aanslag voorlopig opgeëist.
Lees verder

Billie Eilish, de piepjonge bijna-superster die op de Main Stage van Pukkelpop staat
Ze is amper 17, maar groeide het afgelopen jaar uit tot dé ster aan het popfirmament. Niet met gratuit catchy nummers, wel met diepe, donkere teksten. Pukkelpop gooit vandaag het programma ­overhoop voor de ster en verplaatste haar concert naar de Main Stage. Alles voor Billie Eilish!
Lees verder

Worden katers erger naarmate je ouder wordt?
Hoofdpijn, misselijkheid, en och, die dorst. Lijkt het maar zo, of wordt een kater daadwerkelijk erger op hogere leeftijd?
Lees verder

Vanaf december enkel cashbetalingen verplicht afgerond
Omdat maar weinig handelaars de afrondingsregels voor rosse 1 en 2 eurocentjes tot nu toe toepassen, wordt het vanaf 1 december verplicht bij cashbetalingen. Bij elektronische betalingen moet het niet. Dezelfde aankoop kan dus iets meer of minder kosten, naargelang de manier van betalen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt dat de volgende regering de regels voor alle soort betalingen gelijktrekt.
Lees verder

Hongkongers trekken opnieuw massaal de straat op
Is het moment van de waarheid aangebroken in Hongkong? Opnieuw verzamelen vele tienduizenden mensen voor een betoging voor meer democratische hervormingen en minder Chinese inmenging. De politie heeft een nieuwe mars door de straten van de voormalige Britse kroonkolonie verboden en hoopt de actievoerders in Victoria Park te kunnen houden.
Lees verder

Een Schotse cowboy ziet humor in Texas en omstreken
Het bekendste Vrijheidsbeeld staat op Ellis Island, in New York. Maar het meest fascinerende Vrijheids­beeld staat (of stond) op een oprit, ergens langs een godvergeten weg in de zuidelijke staat Texas. Het is zelfs een levend beeld, met een smartphone om wat afleiding te bieden tijdens een rondje vrijheids­promotie. Gelukkig is er nog het niet mis te verstane plakkaat dat voorbijgangers aanmaant om te claxonneren als ze van vrijheid houden. En welke Texaan houdt er nu niet van vrijheid – of van een wafel in de vorm van zijn staat?
Lees verder

Zee van tienduizenden paraplu's bij nieuwe massabetoging in Hongkong
Is het moment van de waarheid aangebroken in Hongkong? Opnieuw verzamelen vele tienduizenden mensen voor een betoging voor meer democratische hervormingen en minder Chinese inmenging. Het voornemen is om de betoging vreedzaam te laten verlopen.
Lees verder

Ultrarechts marcheert door Amerikaanse stad Portland, maar gevreesd geweld blijft uit
De politie heeft zaterdag dertien mensen opgepakt bij betogingen van ultrarechtse groeperingen en antifascistische tegendemonstranten in Portland in de Amerikaanse staat Oregon. Maar een veldslag waarvoor de autoriteiten vreesden bleef uit. Wel nam de politie tal van wapens, zoals ijzeren staven en knuppels, in beslag.
Lees verder

Spanje biedt aan reddingsschip met meer dan 100 migranten op te vangen, hulporganisatie weigert
Spanje heeft aangeboden om het reddingsschip Open Arms, met aan boord meer dan 100 migranten, op te vangen in de haven van Algeciras. Dat blijkt uit een regeringscommuniqué. Maar de hulporganisatie zegt niet te kunnen ingaan op het aanbod. "Wij kunnen niet naar Spanje omdat we in een extreme humanitaire noodtoestand verkeren. De migranten moeten nú van boord. Algeciras zou zes dagen varen zijn", laat een woordvoerster weten.
Lees verder

Spanje biedt migrantenschip Open Arms een aanleghaven
De Spaanse regering heeft het reddingsschip Open Arms de haven van Algeciras aangeboden als aanlegplaats. Dat meldt de Spaanse premier Pedro Sánchez op Twitter.
Lees verder

Twenty One Pilots: 'Onze fans zijn uiterst slimme mensen'
Twenty One Pilots – ondanks de naam een duo – wordt door de muzikale goegemeente gezien als een puberale hitmachine, met dank aan singles als 'Ride' en 'Stressed Out'. Maar met Trench, hun vijfde plaat, bewezen ze wel degelijk méér te zijn. En dat lijken ze zelf ook te beseffen: makkelijke jongens they are not. 'De wifi is hier niet in orde. Hopelijk maken de fans dat goed.'
Lees verder

6m86! Thiam zet in Birmingham Belgisch record in het verspringen scherper en plaatst zich zo voor WK én Tokio 2020
Een return in glans. Nafi Thiam heeft op de Diamond League-meeting in Birmingham haar Belgisch record in het verspringen een flink stuk scherper gesteld. Onze 24-jarige landgenote sprong eerst 6m74 maar haalde op haar derde sprong 6m86. Bij die laatste recordsprong blies de wind 0,9 meter per seconde in het voordeel. Daarmee deed ze liefst 19 centimeter beter dan haar vorig record van eind juni in Talence.
Lees verder

Pukkelpop, dag 3: Een tovervat vol pubertranen: zo populair is Billie Eilish
Lees verder

Pukkelpop, dag 3: hiphop op bonzende mastodontpoten
Lees verder

Pukkelpop, dag 3: De échte headliner Billie Eilish kleurt 's middags al de slotdag
Lees verder

Pukkelpop, dag 3: Iedereen is hier voor Billie Eilish
Lees verder

Pukkelpop, dag 3: Billie Eilish, de échte headliner kleurt 's middags al de slotdag
Lees verder

De Plus snoept BinckBank-eindzege af van Wellens, Naesen viert op De Vesten
Niet Tim Wellens, wel Laurens De Plus is de eindlaureaat van de BinckBank Tour. Onze 23-jarige landgenoot van Jumbo-Visma gebruikte slim de Gouden Kilometer om een samenwerking met Oliver Naesen en Greg Van Avermaet op poten te zetten. Wellens had de slag gemist. De Plus aan het feest, op De Vesten sprintte Naesen uiteindelijk naar de dagzege.
Lees verder

Dichter en Klara-presentator Bart Stouten: 'Er is te weinig Bond Zonder Naam in deze tijd'
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: dichter en Klara-presentator Bart Stouten (63).
Lees verder

Dichter en Klara-presentator Bart Stouten: 'Mevrouw Almaci heeft een stijlprobleem'
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: dichter en Klara-presentator Bart Stouten (63).
Lees verder

Klara-presentator Bart Stouten heeft kanker: 'Er zijn vrienden die mij gewoon genegeerd hebben'
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: dichter en Klara-presentator Bart Stouten (63).
Lees verder

Voor zij die niet goed beseffen wat 'alien' precies inhoudt, kijk naar 'Invader Zim'
Katrin Swartenbroux zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: een lesje in wat écht vreemd, alien en invasief is.
Lees verder

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker met spoed naar ziekenhuis tijdens vakantie
De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft zijn vakantie in Oostenrijk om gezondheidsredenen moeten afbreken. Hij is voor een spoedoperatie naar Luxemburg gebracht, zei de Europese Commissie gisteren. Daar moet zijn galblaas worden verwijderd.
Lees verder

De combats van Dr. Martens zijn helemaal terug
Dr. Martens-combats zijn weer helemaal in. Vorig jaar boekte het schoenlabel een omzetstijging van 30 procent. Chef 'DM Magazine' Marjolijn Vanslembrouck zoekt een verklaring voor het terugkerend succes van de stoere boot en blikt terug naar haar eigen tienergarderobe.
Lees verder

Schoenlabel Dr. Martens scoort weer met zijn combats, 'met dank aan de zeitgeist'
Dr. Martens-combats zijn weer helemaal in. Vorig jaar boekte het schoenlabel een omzetstijging van 30 procent, naar eigen zeggen omdat het slim inspeelt op de tijdgeest.
Lees verder

Deze robotmonnik moet het boeddhisme in Japan redden
Er is behoorlijk wat verbeeldingskracht voor nodig om in Mindar een nieuwe Boeddha te zien. Toch heeft een Japans klooster al zijn hoop op de robotmonnik gevestigd. Die moet de jongeren weer naar de tempel zien te verleiden.
Lees verder

Alle hoop is gevestigd op Mindar: de robotmonnik die het boeddhisme in Japan moet redden
Er is behoorlijk wat verbeeldingskracht voor nodig om in Mindar een nieuwe Boeddha te zien. Toch heeft een Japans klooster al zijn hoop op de robotmonnik gevestigd. Die moet de jongeren weer naar de tempel zien te verleiden.
Lees verder

Rivieren in Alaska zijn deze zomer zo warm dat zalmen massaal sterven
Er sterven de laatste tijd ongewoon veel wilde zalmen in de stromen en rivieren in de noordelijke Amerikaanse staat Alaska. Wetenschappers geloven dat de ongewoon warme zomer daar voor iets tussenzit. In Alaska zijn de laatste weken recordtemperaturen opgemeten.
Lees verder

Nu al 4.000 evacuaties door bosbranden Gran Canaria
De bosbranden op het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria hebben sinds gisteren zeker 1.700 hectare grond verwoest. Dat meldt de Spaanse krant El País. Ook zijn er 4.000 mensen uit het gebied geëvacueerd. Voor het gebied is code oranje ingesteld.
Lees verder

Straten van Hongkong weer vol met betogers tegen groeiende invloed China: 'Dit zijn er zeker een miljoen'
Na de eerste massale demonstraties in Hongkong, toen een miljoen mensen kwamen opdagen, werden de betogingen de laatste weken kleiner en gewelddadiger. Maar vandaag zijn er weer enorme aantallen mensen op de been en blijft het vreedzaam.
Lees verder

Het lot van de olifant in de weegschaal: 'Beschermen kost veel geld, het mag ook iets opleveren'
Het aantal Afrikaanse olifanten daalt scherp, maar op een wereldconferentie van 180 landen bepleiten enkele Afrikaanse landen net om de beschermingsregels te versoepelen. Winnen zij het pleit, dan komt de grijze reus nog meer in de verdrukking.
Lees verder

'Britse regering wil vrij verkeer voor EU-burgers meteen afschaffen bij brexit'
Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een plan uitgewerkt waarbij het vrije verkeer van personen voor EU-burgers al meteen na de brexit afgeschaft wordt. Dat schrijft de brexit-kritische krant The Independent op basis van regeringsbronnen en zou betekenen dat Europeanen al vanaf 31 oktober niet meer vrij naar het Verenigd Koninkrijk zullen kunnen reizen.
Lees verder

Gibraltar laat Iraanse tanker gaan ondanks bevel Amerikaanse rechtbank
Gibraltar laat de Iraanse olietanker Grace 1 definitief vertrekken. Het Britse overzeese gebiedsdeel zegt niet te kunnen ingaan op een bevel van een Amerikaanse federale rechtbank om het schip weer aan de ketting te leggen. Volgens Gibraltar zijn de Amerikaanse sancties tegen Iran die de rechtbank aanvoerde in haar bevel, in de Europese Unie niet van toepassing.
Lees verder

IJsland verklaart voor het eerst gletsjer officieel dood
IJsland heeft voor het eerst een gletsjer in het land 'dood' verklaard. Dat gebeurde zondag met een ceremonie die door premier Katrin Jakobsdottir werd bijgewoond.
Lees verder

Iraanse olietanker vertrokken uit Gibraltar
De Iraanse olietanker die ruim zes weken in Gibraltar aan de ketting lag en de aanleiding was voor een diplomatieke rel tussen Londen en Teheran, heeft gisterenavond laat het Britse gebied verlaten. Dat heeft de openbare zender Gibraltar Broadcasting Corporation (GBC) gemeld.
Lees verder

Koen Van Gerven vertrekt als Bpost-CEO
Koen Van Gerven stopt in februari als CEO van overheidsbedrijf Bpost. Dat schrijft De Standaard vandaag. Zo moet het postbedrijf op zoek naar een nieuwe topman.
Lees verder

Bpost zoekt nieuwe topman
Koen Van Gerven stopt in februari als CEO van overheidsbedrijf Bpost. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg vandaag.
Lees verder

Antwerpse coalitie onder druk na 'asociale' Vlaamse startnota De Wever
Sp.a Antwerpen moet zo snel mogelijk een ledenvergadering bijeenroepen. Dat zegt oud-burgemeester Bob Cools. Hij stelt het voortbestaan van de coalitie met N-VA in vraag. Lokaal voorzitter Tom Meeuws wacht nog af.
Lees verder

Dit waren de 10 beste concerten van Pukkelpop 2019
Het was niet al pop dat de klok sloeg op Pukkelpop 2019. Billie Eilish loste de verwachtingen met de vingers in de neus en de tong uit de mond in, al maakten ook de ambassadeurs van de grime, indie, noiserock en psychpop een goede beurt. Dit waren de tien beste concerten van deze editie.
Lees verder

En toen werd Pukkelpop een slagveld voor de Vlaamse strijd
De Pukkelpoporganisatie kroop door het stof nadat ze Vlaamse strijdvlaggen bestempelde als 'collaboratievlaggen' en ze in beslag nam. Meteen ging Vlaams Belang vlaggen uitdelen. Maar dat die vlag ook daarvoor al aanwezig was op het festival is geen toeval. Samen met de meme-pagina Make Vlaenderen Great Again voert Vlaams Belang 'een cultuurstrijd, waarbij we de harten van de jongeren willen veroveren'.
Lees verder

België, who gives a shit?
De politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
Lees verder

Dan toch Europese zeemacht naar Straat van Hormuz?
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal eind deze maand op een EU-top in Helsinki een Europese zeemachtmissie voor de Straat van Hormuz bepleiten. Uit een werkdocument van adviseurs van de Duitse Bundeswehr, dat De Morgen kon inkijken, blijkt dat daarvoor 10 tot 30 procent van Europa's maritieme vermogen nodig zou zijn. Voor België zou deelname logistiek moeilijk worden.
Lees verder

Wederopbouw Notre-Dame hervat na onderzoek
De wederopbouw van de Parijse kathedraal Notre-Dame-de-Paris wordt vandaag hervat na een onderzoek van enkele dagen naar de eventueel schadelijke effecten van het vele lood in het pand voor de werknemers.
Lees verder

Bananen getroffen door schimmelziekte
De kans is groot dat er binnen vijf tot vijftien jaar geen bananen meer in onze supermarktrekken liggen. Toch niet de soort die we kennen. Boosdoener is een schimmel die is opgedoken in Zuid-Amerika.
Lees verder

'Techbedrijven betrokken bij productie killer robots'
Grote technologiebedrijven zijn mogelijk betrokken bij de ontwikkeling van autonome wapens. Dat besluit een nieuw rapport van de ngo PAX aan de vooravond van diplomatiek topoverleg in de schoot van de Verenigde Naties. 'Techbedrijven moeten expliciet aangeven dat hun innovaties niet voor militaire toepassingen gebruikt mogen worden.'
Lees verder

Schepen van Meise eist maatregelen na dodelijk ongeval op A12
Na het dodelijke ongeval op de A12 vanmorgen, dat volgens een verkeersdeskundige werd veroorzaakt door wateroverlast, eist schepen van Mobiliteit in Meise Marie-Jeanne Thaelemans (Groen) dat het Agentschap Wegen en Verkeer maatregelen neemt om de verkeerssituatie op die plek verkeersveiliger te maken.
Lees verder