Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 augustus 2019

VN roepen Europa op 507 migranten op ngo-schepen aan land te laten gaan

VN roepen Europa op 507 migranten op ngo-schepen aan land te laten gaan
Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties dringt er bij de regeringen van Europese landen op aan 507 migranten die onlangs op de Middellandse Zee door ngo-schepen gered werden, "meteen" aan land te laten gaan. Ze hebben humanitaire bijstand nodig en sommigen hebben al laten weten dat ze internationale bescherming willen aanvragen, zegt UNHCR dinsdag in een mededeling.
Lees verder

'De natuur kan best wat soorten missen'
Bas Haring is terug, want er zit hem iets dwars: het fanatisme waarmee ecologen zich vastklampen aan het behoud van biodiversiteit. Van álle biodiversiteit. Terwijl de natuur best wat soorten kan missen, vindt de Nederlandse 'volksfilosoof'.
Lees verder

Na de doorbraak de struikelblokken: onderhandelaars wacht moeilijk debat
Na een eerste snuffelronde kunnen de Vlaamse regeringsonderhandelingen echt van start gaan. Formateur Jan Jambon (N-VA) wacht een stevig debat over de betonstop, onderwijs en integratie.
Lees verder

Vlaamse hardliner gaat regering leiden: portret van Jan Jambon (N-VA)
Naar alle waarschijnlijkheid wordt Jan Jambon (N-VA) de toekomstige Vlaamse minister-president. De communautaire scherpslijper van vroeger is hij al even niet meer, maar kan de oud-VVB'er ook een regering leiden?
Lees verder

Aan 163 per uur scheuren: Vias spot 'afschuwelijke hardrijders' in Brussel
Tot 163 kilometer per uur. Zo snel raasden volgens verkeersinstituut Vias automobilisten over de Brusselse Haachtsesteenweg. De limiet ligt op dat punt op 50 kilometer per uur. De metingen zorgen opnieuw voor luide kritiek op het verkeersbeleid. 'De pakkans is nog veel te laag.'
Lees verder

Parket gaat niet in beroep tegen voorwaardelijke straf Guy Van Sande
In het dossier tegen acteur Guy Van Sande (56) heeft het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne, besloten om geen beroep aan te tekenen. Van Sande werd voor kinderporno veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Ook tegen diezelfde straf voor een professor van de Universiteit Antwerpen gaat het parket niet in beroep.
Lees verder

Mazelen bezig met forse opmars in België en rest van de wereld
Het aantal patiënten met mazelen is in de eerste zeven maanden van dit jaar wereldwijd fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In België gaat het bijna om een vervijfvoudiging in vergelijking met dezelfde periode in 2018.
Lees verder

Verbod op stookolieketels en aardgas bij nieuwbouw op tafel
De N-VA wil de luchtkwaliteit verbeteren door een 'uitfasering van vervuilende verwarmingstoestellen'. Dat staat in de nota van Bart De Wever, die als basis dient voor de onderhandelingen voor de vorming van een Vlaamse regering, zo schrijft De Tijd.
Lees verder

Franse politie waarschuwt voor 'Ierse oplichterstruc' langs snelwegen
De Franse politie waarschuwt voor oplichters die met een meelijwekkend verhaal geld proberen te 'lenen' omdat ze zogenaamd net zijn beroofd en niet meer naar huis kunnen.
Lees verder

San Francisco en Philadelphia zeggen concerten Plácido Domingo af na beschuldigingen seksueel wangedrag
San Francisco Opera en Philadelphia Orchestra hebben optredens van operazanger Plácido Domingo afgezegd. De zanger wordt beschuldigd van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag.
Lees verder

Ben ik de enige Vlaming zonder N-VA-partijkaart die wel iets ziet in zo'n canon?
Mohamed Ouaamari is auteur van het boek Groetjes uit Vlaanderen, dat in november verschijnt.
Lees verder

Zoon (15) van Amsterdamse burgemeester in juli opgepakt voor inbraak: 'Geen sprake van doofpot'
De vijftienjarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is vorige maand gearresteerd voor een inbraak. De aanhouding wordt in De Telegraaf bevestigd door de woordvoerder van Halsema en advocaat Peter Plasman. De burgemeester reageert in een brief aan de inwoners van Amsterdam en ontkent daarin dat de zaak met opzet aan het oog van het publiek is onttrokken.
Lees verder

Hoe uw smartphone in een geluidswapen kan veranderen
Stel u voor: terroristen kapen de geluidsinstallatie van een concertzaal waardoor die plots een oorverdovende en snerpende toon produceert die alle aanwezigen minutenlang uit het lood slaat. Klinkt dat als het scenario van de betere B-film? Niet volgens Matt Wixey, het hoofd van de dienst cybersecurity van consultancybureau PricewaterhouseCoopers.
Lees verder

Amerikaanse wapenlobby NRA onder vuur na financiële uitspattingen van topman
De machtige Amerikaanse wapenlobby National Rifle Association (NRA) is opnieuw onder vuur komen te liggen na berichten over financiële uitspattingen van Wayne LaPierre, sinds jaar en dag het hoofd van de NRA. LaPierre zou via een pr-bureau voor honderdduizenden dollars bij de NRA hebben gedeclareerd voor privé-uitgaven aan dure kleding, vliegtuigtickets en ritjes per limousine.
Lees verder

'De woonbonus verdwijnt. Eindelijk!'
Pascal De Decker is verbonden aan de faculteit architectuur van de KU Leuven
Lees verder

West-Vlaanderen onderzoekt grote aantal verkeersongevallen in provincie
De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé start een onderzoek naar de oorzaken van de vele verkeersongevallen in zijn provincie. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Lees verder

Wat zou dat geven, een Straight Pride?
Saskia de Coster is schrijver van de roman Nachtouders. Haar column verschijnt tweewekelijks op woensdag.
Lees verder

Genua herdenkt brugdrama, dat exact een jaar geleden 43 levens eiste
Vandaag wordt in Genua het drama van de Morandi-brug herdacht. In de hele stad zal om 11.36 uur, het moment dat de brug instortte, een minuut stilte worden gehouden voor de 43 mensen die daarbij om het leven kwamen.
Lees verder

Nederland wil ook motorbende Caloh Wagoh - 'huurleger voor drugskartels' - verbieden
Nederland wil motorbende Caloh Wagoh verbieden. De club, die ook enkele Belgische leden telt, ontwikkelde zich in een mum van tijd tot een occasioneel huurlingenleger voor drugskartels. Maar heeft een bestaansverbod wel zin?
Lees verder

Meteen mee in 5 minuten: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
In Genua wordt vandaag het brugdrama herdacht, dat exact een jaar geleden 43 levens eiste. Bij ons kunnen intussen de (moeilijke) regeringsonderhandelingen echt van start gaan. En de Franse politie waarschuwt toeristen voor oplichters op snelwegparkings. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.
Lees verder

N-VA-ondervoorzitter: 'Het is duidelijk: België is onbestuurbaar geworden'
'Voor mij is het duidelijk: België is onbestuurbaar geworden.' Drie maanden bijna volledige radiostilte op het vlak van de federale regeringsvorming sterken N-VA-ondervoorzitter en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter in die overtuiging. 'Volgens ons zijn hervormingen en het confederalisme nodig', zei ze in La Première (RTBF).
Lees verder

IKEA opent pop-upwinkel in centrum Leuven
IKEA België gaat een pop-upwinkel openen op de Bondgenotenlaan in Leuven, meer bepaald in het pand waar vroeger kledingzaak Mexx gevestigd was. De nieuwe IKEA-winkel opent in september. De bedoeling is dat de winkel er een paar maanden blijft. Over de precieze invulling kan IKEA nog niet veel verklappen.
Lees verder

Duitse economie krimpt na 'tien gouden jaren'
De Duitse economie is in het tweede kwartaal gekrompen. Hiermee komt een einde aan wat het economisch bureau van de ING 'de tien gouden jaren van de Duitse economie' noemt. De krimp viel met 0,1 procent nog mee. Op jaarbasis (vergeleken met eind juni 2018) groeide de economie nog met 0,4 procent. Als de economie ook dit lopende kwartaal krimpt, verkeert Duitsland officieel in een recessie.
Lees verder

Elektrische deelsteps verlaten massaal Brussel
De Brusselaars hebben nog geen tijd gehad om te wennen aan het nieuwe stadsbeeld met de elektrische deelsteps die op elke straathoek klaar stonden voor gebruik, of verschillende operatoren pakken al hun biezen.
Lees verder

Formateur Jambon zet 15 werkgroepen in de steigers: 'Maar eerst budgettaire toestand uitpluizen'
Na een eerste, korte vergadering van gisteren gaat het technische werk met het oog op de vorming van een Vlaamse regering vandaag echt van start. Formateur Jan Jambon zet een vijftiental werkgroepen in de steigers die vanaf maandag de verschillende onderdelen van het toekomstige regeerakkoord moeten uitwerken. Over de begroting wordt vandaag al samengezeten.
Lees verder

Rapper A$AP Rocky veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf
A$AP Rocky is in Zweden schuldig bevonden aan mishandeling bij een vechtpartij. De Amerikaanse rapper krijgt een voorwaardelijke celstraf met uitstel. Er werd aanvankelijk zes maanden cel geëist.
Lees verder

A$AP Rocky: schuldig aan mishandeling, maar toch op Lowlands
A$AP Rocky is in Zweden schuldig bevonden aan mishandeling bij een vechtpartij. De Amerikaanse rapper krijgt een voorwaardelijke celstraf met uitstel. Hij geeft aan 'teleurgesteld' te zijn.
Lees verder

Datalek met biometrische gegevens van miljoen gebruikers ontdekt
Een omvangrijke databank met zowat een miljoen vingerafdrukken en andere biometrische gegevens was zo goed als onbeschermd op het internet terug te vinden. Dat hebben Israëlische beveilingsonderzoekers ontdekt.
Lees verder

Davey Van Rode won in 2017 'De mol': 'Van mijn oude vriendenkring blijft niet veel meer over'
In 2017 identificeerde Davey Van Rode Eline als 'De Mol' en mocht hij bijgevolg naar huis met 27.250 euro aan prijzengeld, maar ook met een plotse bekendheid.
Lees verder

Amerikaanse staten en steden naar rechter tegen Trumps steenkoolbeleid
In de Verenigde Staten hebben 22 staten en 7 grootsteden een gerechtelijke procedure opgestart tegen het klimaatbeleid van de regering van president Trump. Het terugdraaien van de regulering van steenkoolcentrales gaat volgens hen in tegen de Clean Air Act, de wet tegen luchtvervuiling.
Lees verder

Hitte heeft zware gevolgen voor fruitteelt
De hitte in juli heeft een zware impact gehad op de Belgische fruitteelt. Zo is een derde van de appels in Haspengouw verbrand door de zon. Truiens schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld) roept op om de schade als landbouwramp te erkennen.
Lees verder

Fruitteelt heeft zwaar geleden onder hitte
De hitte in juli heeft een zware impact gehad op de Belgische fruitteelt. Zo is een derde van de appels in Haspengouw verbrand door de zon. Truiens schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld) roept op om de schade als landbouwramp te erkennen.
Lees verder

'Vincent heeft zoveel te doen dat hij niet kan blíjven stilstaan bij de tien bekers die hij heeft gewonnen'
Pierre Kompany sloeg als studentenleider op de vlucht voor de Congolese dictator Mobutu en bouwde een nieuw leven op in Brussel. Nu is hij de eerste zwarte burgemeester van België: het was even wereldnieuws, iets wat anders alleen zijn oudste zoon Vincent overkomt.
Lees verder

Pierre Kompany: 'Met wat Vincent nu doet, heeft hij meer impact op de samenleving dan een politicus'
Pierre Kompany sloeg als studentenleider op de vlucht voor de Congolese dictator Mobutu en bouwde een nieuw leven op in Brussel. Nu is hij de eerste zwarte burgemeester van België: het was even wereldnieuws, iets wat anders alleen zijn oudste zoon Vincent overkomt.
Lees verder

Johnson uit felle kritiek op tegenstanders harde brexit: 'Verschrikkelijke samenwerking tussen hen en EU'
De Britse premier Boris Johnson heeft felle kritiek geuit op politici die hem willen dwarsbomen in het Lagerhuis. 'Er is een verschrikkelijk soort samenwerking gaande tussen degenen die denken dat ze de brexit in het parlement kunnen blokkeren en onze Europese vrienden', zei de conservatieve leider tijdens een vragensessie.
Lees verder

Het geheim tegen droog haar? L'Oréal heeft het gestolen
Het lukte cosmeticareus L'Oréal niet de kleine branchegenoot Olaplex in te lijven. Dan maar hun succesnummer kopiëren, besloot het bedrijf. Maar dat ging te ver voor de rechtbank.
Lees verder

Droogte doet Vlaamse huizen barsten: wat kan je doen?
De droogte van de laatste jaren blijft niet zonder gevolgen. Door de dorre ondergrond beginnen in West-Vlaanderen steeds meer huizen te scheuren en te verzakken. Verzekeringsmaatschappijen trekken de handen weg, waardoor gezinnen met de factuur achterblijven. 'De overheid moet de droogte dringend erkennen als ramp', eist de expert ter zake.
Lees verder

Droogte doet Vlaamse huizen barsten: komt verzekering tussen? En kan je zelf als eigenaar iets doen?
De droogte van de laatste jaren blijft niet zonder gevolgen. Door de dorre ondergrond beginnen in West-Vlaanderen steeds meer huizen te scheuren en te verzakken. Verzekeringsmaatschappijen trekken de handen weg, waardoor gezinnen met de factuur achterblijven. 'De overheid moet de droogte dringend erkennen als ramp', eist de expert ter zake.
Lees verder

'Alles wat ik van Woodstock weet, heb ik van horen zeggen': een ooggetuigenverslag door Marc Didden
Alles wat ik van Woodstock weet, heb ik van horen zeggen. Zelf stond ik op 15, 16 en 17 augustus 1969 achter de toog van café Dolle Mol in Brussel, waar ik namaakmarginalen voorzag van legale drank en het dito occasionele broodje kaas of worst – illegale rommel namen de klanten zelf wel mee. En toch leest u in dit ooggetuigenverslag de waarheid en niets dan de waarheid over een festival dat dan wel zijn naam, maar niet zijn faam heeft gestolen.
Lees verder

50 jaar Woodstock: een ooggetuigenverslag van een man die er niet bij was
Alles wat ik van Woodstock weet, heb ik van horen zeggen. Zelf stond ik op 15, 16 en 17 augustus 1969 achter de toog van café Dolle Mol in Brussel, waar ik namaakmarginalen voorzag van legale drank en het dito occasionele broodje kaas of worst – illegale rommel namen de klanten zelf wel mee. En toch leest u in dit ooggetuigenverslag de waarheid en niets dan de waarheid over een festival dat dan wel zijn naam, maar niet zijn faam heeft gestolen.
Lees verder

'Belpop Control' achterhaalt waarheid bij Vlaamse klassiekers: 'Uit de hand gelopen cafégrap"
Is 'Zaragoza' wel écht de stad van je dromen? En zijn er wel 1.000 terrassen in Rome? In 'Belpop Control' zoeken Leuvenaars Jelle Goossens en Robin Broos op een ludieke manier naar de waarheid achter het populaire Vlaamse lied. 'Een uit de hand gelopen cafégrap'.
Lees verder

Banken onvoldoende voorbereid op harde brexit
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag kritiek geuit op de traagheid waarmee de banken voorbereidingen treffen voor de brexit, nu een brexit zonder akkoord dreigt tegen eind oktober.
Lees verder

Tomorrowland duikt in het rood
Het bedrijf achter Tomorrowland sluit 2018 af met 5 miljoen euro verlies ondanks een gestegen omzet. Dat schrijft De Tijd. Volgens de krant is het verlies onder meer te wijten aan hogere belastingen.
Lees verder

Duitse campagne: statiegeld op flessen werkt, dus waarom niet op sigarettenpeuken?
Statiegeld heffen op flessen blijkt te werken, dus waarom niet op sigarettenpeuken? Dat is het idee achter een campagne van Duitse milieuactivisten om de bergen sigarettenfilters te verminderen, waarmee rokers het milieu vervuilen.
Lees verder

Boegbeeld Amerikaanse Democraten waarschuwt voor gevolgen als brexit Noord-Ierse vrede in gevaar brengt
Er is 'geen enkele kans' op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië indien de brexit het vredesakkoord voor Noord-Ierland in gevaar brengt. Dat heeft de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, duidelijk gemaakt.
Lees verder

Geen Brits-Amerikaans handelsakkoord als Noord-Ierse vrede in gevaar komt
Er is 'geen enkele kans' op een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië indien de brexit het vredesakkoord voor Noord-Ierland in gevaar brengt. Dat heeft de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, duidelijk gemaakt.
Lees verder

Rechter beslist dat reddingsschip toch Italiaanse wateren mag binnenvaren
Een administratieve rechtbank in Rome heeft beslist dat het Spaanse reddingsschip Open Arms, met 147 migranten aan boord, toegelaten moet worden in de Italiaanse territoriale wateren. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini had dat eerder verboden.
Lees verder

Kleine eilandstaten in de Stille Oceaan willen dat Australië stopt met winning van steenkool
Kleine eilandstaten in de Stille Oceaan roepen Australië ter verantwoording over zijn lakse klimaatbeleid. Het Pacific Islands Forum, bijeen in Tuvalu, wil dat Australië stopt met de winning van steenkool. Australië weigert dat, en tracht de klimaatplannen van het Forum te torpederen.
Lees verder

Frankrijk verbiedt pulsvisserij
Frankrijk heeft de pulsvisserij nu al verboden in haar territoriale wateren. Dat maakte het Franse ministerie van Landbouw woensdag bekend.
Lees verder

Canadese premier Trudeau schond regels rond belangenvermenging
De Canadese premier Justin Trudeau heeft de federale wetgeving rond belangenvermenging geschonden in het corruptieonderzoek naar ingenieursbedrijf SNC-Lavalin, toen hij druk probeerde uit te oefenen op een voormalige minister. Zo luidt de conclusie van het rapport van de Commissaris voor ethiek, twee maanden voor de parlementsverkiezingen in het land.
Lees verder

Trudeau op de vingers getikt voor schenden van regels rond belangenvermenging
De Canadese premier Justin Trudeau heeft de federale wetgeving rond belangenvermenging geschonden in het corruptieonderzoek naar ingenieursbedrijf SNC-Lavalin, toen hij druk probeerde uit te oefenen op een voormalige minister. Zo luidt de conclusie van het rapport van de Commissaris voor ethiek, twee maanden voor de parlementsverkiezingen in het land.
Lees verder

Zes agenten gewond bij huiszoeking Philadelphia, schutter opgepakt
De politie van Philadelphia heeft na een urenlange belegering een man gearresteerd die zes agenten heeft verwond toen hij hen onder vuur nam tijdens een huiszoeking van de narcoticabrigade.
Lees verder

Zomer van de zwembadterroristen: 'Als het zo doorgaat, moeten er binnenkort zwembaden de deuren sluiten'
Ook de openluchtzwembaden en recreatiedomeinen beleven een hete zomer: groepen jongeren klimmen over omheiningen en maken herrie. Zijn zwarte lijsten, politieagenten te paard en een zwembadwet de oplossing?
Lees verder

Primeur: astronaut draait vanuit de ruimte plaatjes op festival Ibiza
De Italiaanse ESA-astronaut Luca Parmitano (42) mag zich de eerste ruimte-dj noemen. Vanuit het internationale ruimtestation (ISS) heeft hij plaatjes gedraaid op een feest in Ibiza.
Lees verder

De zomer van de zwembadterroristen: 'Hij penetreerde mij met zijn vinger'
Ook de openluchtzwembaden en recreatiedomeinen beleven een hete zomer: groepen jongeren klimmen over omheiningen en maken herrie. Zijn zwarte lijsten, politieagenten te paard en een zwembadwet de oplossing? "We moeten werk maken van preventie, maar de rotte appels moet je hard aanpakken. Met een aantal jongens valt gewoon niet meer te praten."
Lees verder

De Battle of Brexit is begonnen: hoe voorkomen tegenstanders dat er straks géén akkoord is?
Hoe voorkomen we een 'No Deal' brexit? Op die vraag proberen tegenstanders van de Brexit momenteel naarstig een antwoord te vinden, nu Boris Johnson in volle vaart op weg lijkt naar de harde uitgang van Europese Unie.
Lees verder