Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 26 augustus 2019

NASA onderzoekt allereerste misdrijf in de ruimte

NASA onderzoekt allereerste misdrijf in de ruimte
Opmerkelijke plaats delict: de ruimte. De inspecteur-generaal van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA onderzoekt een klacht over identiteitsdiefstal en misbruik van bankgegevens, gepleegd vanuit het ruimtestation ISS. Het zou voor het eerst zijn dat een wetsovertreding is begaan in de ruimte.
Lees verder

Sportieve glorie voor Red Lions, maar een premie levert het hen niet op
Na de wereldtitel veroverden de Red Lions nu ook de Europese titel in het hockey. Financieel houden ze daar wel geen extra cent aan over: op het EK vallen geen prijzengeld of premies te verdienen. Bij de internationals geldt wel: hoe meer caps, hoe hoger het basisloon van de bond.
Lees verder

Wie wordt premier na het vertrek van Michel én Reynders?
Didier Reynders (MR) heeft eindelijk zijn Europese topjob, en daarmee is Alexander De Croo (Open Vld) het enige regeringslid dat overblijft van het oorspronkelijke Zweedse kernkabinet. 'Iedereen is al genoemd als premier', zegt federaal minister Maggie De Block (Open Vld). 'Dat is precies een hiphopjob.'
Lees verder

'Boris Johnson wil Brits parlement vijf weken sluiten vlak voor brexit'
De Britse premier Boris Johnson heeft juridisch advies gevraagd aan advocaat-generaal Geoffrey Cox over de mogelijkheid om het parlement vanaf 9 september voor vijf weken op te schorten. Dat meldt de Britse krant The Observer op basis van gelekte overheidscorrespondentie die de krant heeft ingezien.
Lees verder

Wat we nu weten over 'Star Wars: Episode IX' (en ander Disney-, Marvel- en Pixarnieuws)
Op Star Wars: The Rise of Skywalker - het sluitstuk van de nieuwe trilogie - is het nog wachten tot midden december. Maar tijdens het Disney-fanevent D23 Expo in Anaheim werden al wat details gelost. En ook andere nieuwe projecten van de studio werden er voorgesteld aan duizenden fans. Inclusief onze reporter.
Lees verder

Noord-Korea test 'nieuw lanceersysteem' voor meerdere raketten
Noord-Korea heeft zaterdag in zijn jongste wapentest naar eigen zeggen 'een nieuw ontwikkeld lanceersysteem voor meerdere raketten' getest. Noord-Koreaanse staatsmedia melden zondag dat leider Kim Jong-un persoonlijk de test leidde en hulde bracht aan de ontwikkelaars van het 'grootse wapen'.
Lees verder

Moeder zijn is vast ontzettend zwaar, maar een lachertje in vergelijking met kattenmoeder zijn
Katrin Swartenbroux luistert gesprekken af op een Belgisch terras. Deze week: Caffenation PAKT, Antwerpen.
Lees verder

Is er een truc om sneller uit de file te komen?
De vakantie is bijna voorbij, de files zullen weer gaan aanzwellen. Kun je iets doen om er sneller doorheen te gaan dan de rest? De snelste rijstrook opzoeken? Wachten met ritsen tot op het allerlaatste moment? Lekker snel optrekken zodra de file voorbij is?
Lees verder

Couturier Édouard baron Vermeulen: 'Vrouwen lijken zich de tijd niet meer te gunnen om te winkelen'
Édouard baron Vermeulen houdt van elegantie. En van vroegere tijden, toen een echte dame nog een echte taille had. 'Vrouwen lijken zich de tijd niet meer te gunnen om te winkelen met vriendinnen. Ze gaan nu liever sporten', zegt de couturier.
Lees verder

De macht in Italië komt weer in handen van populisten, het is alleen nog de vraag welke
De gevallen eerste populistische regering van West-Europa wordt binnenkort waarschijnlijk opgevolgd door de tweede populistische regering van West-Europa. De vraag is alleen: welke populisten komen er in Italië aan de macht?
Lees verder

Geruchten blijken waar: op 11 oktober verschijnt sequel 'Breaking Bad' op Netflix
Fans smeken er al jaren om, en nu heeft Netflix hun smeekbedes eindelijk beantwoord: de populaire serie 'Breaking Bad' krijgt een vervolg. In de film 'El Camino' komen we eindelijk te weten wat er met Jesse Pinkman, het personage van Aaron Paul (39) gebeurd is.
Lees verder

Almaci over startnota De Wever: 'Wie zijn volk graag ziet, verdeelt het niet'
De startnota die N-VA-voorzitter Bart De Wever schreef voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met N-VA, CD&V en Open Vld, spant "een val van angst en haat" volgens Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Dat zei ze in een toespraak op het Zomerweekend van haar partij in Nieuwpoort. "Wie zijn volk graag ziet, verdeelt het niet", zei Almaci.
Lees verder

'Het Ajax van de journalistiek': journalist Douglas De Coninck over 40 jaar De Morgen
De hele zomer lang schrijven prominente De Morgen-pennen van vroeger en nu over hun bijzondere band met de krant. Deze week: Douglas De Coninck.
Lees verder

Colombia = de genen van Kenia + de passie van Vlaanderen
Beter wordt het niet. Zo vierde Colombia in 1984 de eerste etappewinst in de Tour. Het was even wachten op betere tijden, maar 35 jaar later moeten we niet vreemd opkijken als ook de derde grote ronde van 2019 wordt gewonnen door een adelaar uit de Andes.
Lees verder

G7 wil Amazonegebied 'zo snel mogelijk helpen'
De G7 wil de de Zuid-Amerikaanse landen die getroffen worden door de branden in het Amazonegebied, 'zo snel mogelijk helpen'. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron zondag aan de pers verklaard tijdens de bijeenkomst van de G7 - de zeven grootste industrielanden - in Biarritz.
Lees verder

Even chillen, dan Tsjaikovski: Internationaal jeugdorkest Young staat vanavond in Flagey
Vanuit heel Europa hebben zich 73 muzikale tieners in Nederland verzameld. De afgelopen weken bereidde Young, de nieuwe jeugdafdeling van het Amsterdamse Concertgebouw­orkest zich voor. Vanavond staan ze in Flagey.
Lees verder

Verrassing op G7: Iraanse buitenlandminister onverwacht geland in Biarritz
De Iraanse minster van Buitenlandse Zaken Mohamamd Javad Zarif is deze middag totaal onverwacht aangekomen in Biarritz, waar de leiders van de G7 samenzitten.
Lees verder

Alex Agnew: 'Op mijn twintigste ging ik werken om onze familie te onderhouden'
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: stand-upcomedian Alex Agnew (46).
Lees verder

Alex Agnew: 'Alles is omgeslagen toen mijn vader ziek werd en ik plots gezinshoofd werd'
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: stand-upcomedian Alex Agnew (46).
Lees verder

Met elke lachband-lach van 'Lili en Marleen' komt de troost van het nog even samen zijn
Kris Kuppens zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: over de troost die Lili en Marleen kan bieden.
Lees verder

Man overleden na vermeend misbruik: 'Wat zou je gedaan hebben als het jouw dochter was?'
Een 32-jarige man uit Assen, in het noorden van Nederland, is zaterdagmiddag in een speeltuintje in de wijk Peelo om het leven gekomen. Vijf omwonenden zijn gearresteerd door de politie. Zij waren op de man afgegaan omdat hij een 4-jarig meisje onzedelijk zou hebben betast. 'Ze verdienen een lintje.'
Lees verder

Zeven doden bij botsing tussen vliegtuig en helikopter in Mallorca
Bij een botsing tussen een helikopter en een klein vliegtuig zijn op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca zeven mensen om het leven gekomen. De autoriteiten spraken eerder over vijf doden, maar stelden de balans later bij.
Lees verder

Viroloog Marc Van Ranst na de Twitter-ban: 'Dit is een pure intimidatiecampagne'
De Twitter-account van viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven), die er vaak scherp uithaalt naar N-VA en Vlaams Belang, is offline gehaald na een wel heel plotse rapporteringsgolf. Een ban van dertig dagen op Facebook is intussen opgeheven. 'De gebreken van die platformen worden misbruikt om iemand monddood te maken.'
Lees verder

Een miljoen euro voor wie bewijst dat de Duitse stad Bielefeld niet bestaat
De Duitse stad Bielefeld bestaat helemaal niet. Wie dat kan bewijzen, wint een prijs van 1 miljoen euro. De gemeente heeft dat bedrag onlangs uitgeloofd om uitsluitsel te krijgen over een satirische complottheorie die al een kwarteeuw de ronde doet op internet.
Lees verder

Trump schuift met pionnen op het schaakbord van de wereldhandel
Een belangrijk handelsakkoord met Japan en de belofte van goede handelsrelaties met Groot-Brittannië. De Amerikaanse president Donald Trump heeft van de G7-top in het Franse Biarritz gebruikgemaakt om zijn pionnen op het schaakbord van de wereldhandel te verschuiven. Voor de vraag van zijn G7-collega's om de handelsoorlog met China te stoppen, bleef hij doof.
Lees verder

Psycholoog Filip Raes na het interview met Bart Schols: 'Psychische problemen mogen geen taboe zijn'
Zaterdag vertelde Bart Schols, presentator van De afspraak, in onze weekendbijlage 'Zeno' over zijn depressie en hoe hij hulp zocht om daaruit te geraken. Zelden waren de reacties op een interview zo talrijk en zo positief.
Lees verder

Twee meldingen van aanranding van eerbaarheid op Kamping Kitsch
Tijdens het festival Kamping Kitsch in Kortrijk zijn er twee meldingen geweest van aanranding van de eerbaarheid. Dat meldt de politie. Daarnaast werden twee pornoacteurs op heterdaad betrapt toen ze backstage een film wilden maken.
Lees verder

Middenveld wil maximumfactuur in secundair onderwijs: 'Groeiende ongelijkheid in scholen'
De kostprijs van een schooljaar in het secundair stijgt. Het Netwerk tegen Armoede lanceert daarom vandaag een petitie voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Ook de gezinsbond pleit voor zo'n factuur. 'De ongelijkheid in onze scholen groeit.'
Lees verder

Middenveld pleit voor maximumfactuur in secundair onderwijs
De kostprijs van een schooljaar in het secundair stijgt. Het Netwerk tegen Armoede lanceert daarom vandaag een petitie voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. Ook de gezinsbond pleit voor zo'n factuur. 'De ongelijkheid in onze scholen groeit.'
Lees verder

Alleenstaande moeder over onduidelijke schoolfactuur: 'Schooluitstap? Dan sla ik energiefactuur over'
De oudste zoon van Indra De Braekeleer, een alleenstaande moeder van drie, gaat volgende week naar het eerste middelbaar. Hoeveel haar dat zal kosten? Ze heeft er het raden naar. Maar duidelijk is wel: de factuur loopt fors op. 'Als ik geld nodig heb voor een schooluitstap, betaal ik de energiefactuur niet.'
Lees verder

'Schooluitstap? Dan sla ik de energiefactuur over'
De oudste zoon van Indra De Braekeleer, een alleenstaande moeder van drie, gaat volgende week naar het eerste middelbaar. Hoeveel haar dat zal kosten? Ze heeft er het raden naar. Maar duidelijk is wel: de factuur loopt fors op. 'Als ik geld nodig heb voor een schooluitstap, betaal ik de energiefactuur niet.'
Lees verder

Eindelijk prijs voor Didier Reynders
Zoals topsporters dromen van een olympische medaille, zo droomde Didier Reynders van een Europese functie, als ultieme bekroning van zijn carrière. Jarenlang greep hij er net naast, tot nu. Dat de oppositiepartijen N-VA en Groen hem aanvallen, zal zijn overwinningsfeestje niet vergallen.
Lees verder

Het cultureel najaar: de expo's, optredens, voorstellingen, albums en boeken die u niet mag missen?
U hebt gisteren de Cultuurmarkt in Antwerpen gemist, waarop liefst 175 culturele instellingen hun najaarsprogramma voorstelden? Geen paniek, wij stuurden onze verslaggevers op pad en vroegen hen het kaf van het koren te scheiden. Dit zijn hun ultieme tips voor de events en releases die u best nu al in uw agenda aanstipt.
Lees verder

Iraanse minister Zarif onverwacht bij G7-top, maar Trump volhardt in zijn confrontatiepolitiek
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif heeft gisteren onverwacht een bezoek gebracht aan de Franse stad Biarritz. Leiders van de G7 zijn hier bijeen zijn voor topoverleg over een aantal brandende kwesties, waaronder de toekomst van het nucleair akkoord met Iran.
Lees verder

Iedere twee dagen arrestatie vanuit de lucht
Bijna elke twee dagen wordt een verdachte opgepakt dankzij een politieheli of drone. Opvallend: al veertig arrestaties volgden na tussenkomst van een politiedrone. Het ging daarbij vooral om mensen­smokkelaars en sans-papiers.
Lees verder

Eerste dode gelinkt aan elektronische sigaret
In de Amerikaanse staat Illinois is een patiënt overleden aan de gevolgen van een longziekte die in verband wordt gebracht met het roken van elektronische sigaretten. Dat heeft de directie van het ziekenhuis waar de patiënt overleed bekendgemaakt.
Lees verder

Opnieuw geweld in Hongkong: politie vs. betogers met bommetjes
Na anderhalve week van relatieve rust zijn de democratiebetogingen in Hongkong afgelopen weekend weer uit de hand gelopen. De politie zette traangas in, vuurde een waarschuwingsschot af en gebruikte voor het eerst een waterkanon om betogers terug te dringen. Tientallen demonstranten werden gearresteerd.
Lees verder

Strijd tegen kanker kost al meer dan een miljard euro
De terugbetaling van medicijnen tegen kanker heeft de ziekteverzekering vorig jaar meer dan 1 miljard euro ­gekost. Dat is maar liefst driekwart meer dan in 2016, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.
Lees verder

Zuid-Korea start opnieuw met militaire oefeningen, tot ongenoegen van Japan
Zuid-Korea is begonnen met militaire oefeningen die het land moeten voorbereiden op een eventuele agressie van Japan. Tokio heeft onmiddellijk zijn ongenoegen over de manoeuvres geuit. De zaak wijst opnieuw op toenemende spanningen tussen de twee Aziatische landen.
Lees verder

Nieuw fenomeen: cocaïne verstuurd via Bpost
De douane en de politie hebben in ons land in één jaar tijd voor 2,6 miljard euro cocaïne in beslag genomen. Het merendeel onderschepten ze in de haven van Antwerpen. Intussen zijn de diensten ook waakzaam voor het stijgende fenomeen van drugs in postzendingen. 'Een postsorteercentrum heeft wat van een containerterminal: je kunt nooit elk stuk controleren.'
Lees verder

Nieuw fenomeen: drugs via Bpost naar Australië en Nieuw-Zeeland
De douane en de politie hebben in ons land in één jaar tijd voor 2,6 miljard euro cocaïne in beslag genomen. Het merendeel onderschepten ze in de haven van Antwerpen. Intussen zijn de diensten ook waakzaam voor het stijgende fenomeen van drugs in postzendingen. 'Een postsorteercentrum heeft wat van een containerterminal: je kunt nooit elk stuk controleren.'
Lees verder

Vliegtuigen begonnen met blussen bosbranden Amazone
Braziliaanse legervliegtuigen zijn zondag begonnen met het vanuit de lucht afwerpen van water in de hoop zo de vele bosbranden in het Amazonegebied te blussen. Dat begon in de deelstaat Rondonia en is verder uitgebreid naar zeven provincies.
Lees verder