Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 6 augustus 2019

Fatma Taspinar: ‘Voor ik je toelaat, moet je eerst voor een paar zware examens slagen’

Fatma Taspinar: 'Voor ik je toelaat, moet je eerst voor een paar zware examens slagen'
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: VRT-journaliste en nieuwsanker Fatma Taspinar (36). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
Lees verder

Geert Noels: 'De sociale zekerheid mag integraal naar de deelstaten'
Ons land moet hervormd, vindt Geert Noels. Ja, zelfs de sociale zekerheid mag worden gesplitst. En de Vlaamse informateur moet niet met sp.a, maar met Groen praten. 'De nieuwe regering moet ons doen dromen van herbebossing.'
Lees verder

Anderlecht, de blaffende hond die niet bijt
Er was zelfs geen slotoffensief. Anderlecht kwam naar Moeskroen, speelde gelijk en ging terug naar huis alsof het niets was. Intussen lopen de concurrenten verder weg in de stand.
Lees verder

Jonge vrouwen verdwijnen snelst van politieke toneel
Jonge vrouwen staan te springen om aan politiek te doen, toch verdwijnen ze veel sneller weer van het toneel dan hun mannelijke collega's. En dat ondanks de quota.
Lees verder

Dranouter: muzikaal meesterschap overgoten met biersaus
Een paar duizend blinkende kuiten staan ongetwijfeld nog steeds hard van het feesten tussen de mazen van de ploegsteert afgelopen weekend. Onder de kerktoren van Dranouter nam Wannes Cappelle staande ovaties in ontvangst terwijl Lieven Tavernier zijn tranen droogde en Zwangere Guy een stukje grootstad importeerde.
Lees verder

Voor het eerst moeder worden op latere leeftijd zit in de lift
Jaar na jaar worden meer oudere vrouwen voor het eerst moeder. In ons land kregen 1.283 vrouwen ouder dan 39 in 2015 hun eerste kind. In 2017 waren dat er al 1.410. Ook in de categorie 50 en ouder gaat dat cijfer omhoog: in 2015 waren het nog zes vrouwen, twee jaar later liefst dertien. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat waarover De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg berichten.
Lees verder

Tiener omgekomen bij ongeval met vrachtwagen
In de Heilaarstraat in Beerse is zondagavond even na 22 uur een dodelijk ongeval gebeurd. Volgens de eerste berichten is een tiener op een fiets onder een vrachtwagen terechtgekomen en is ze ter plaatse overleden. De precieze omstandigheden worden nog verder onderzocht.
Lees verder

Rihanna haalt uit naar Donald Trump: 'AK-47 makkelijker te verkrijgen dan een visum'
De tweet die Donald Trump postte naar aanleiding van de schietpartij in El Paso (Texas) en die in Gilroy (Californië) is helemaal in het verkeerde keelgat geschoten bij Rihanna. De zangeres reageerde fel op de woorden van de Amerikaanse president via sociale media. Volgens Trump waren de schietpartijen 'acties van lafheid'.
Lees verder

Rihanna haalt zwaar uit naar Donald Trump: 'Een AK-47 is makkelijker dan een visum'
De tweet die Donald Trump postte naar aanleiding van de schietpartij in El Paso (Texas) en die in Gilroy (Californië) is helemaal in het verkeerde keelgat geschoten bij Rihanna. De zangeres reageerde fel op de woorden van de Amerikaanse president via sociale media. Volgens Trump waren de schietpartijen 'acties van lafheid'.
Lees verder

Barst-ie of houdt-ie het? Brits stadje Whaley Bridge houdt adem in om 180 jaar oude dam
Een deels ingestorte dam hangt al vier dagen als een zwaard van Damocles boven het Britse dorp Whaley Bridge. De dreiging van een dambreuk blijft aanwezig, zeker nu er veel regen en noodweer op komst is.
Lees verder

Zondag metaldag op de Lokerse Feesten: passie, Zeal en zware gitaren
Er zaten twee hoofdlijnen in de zondag op de Lokerse Feesten. Naarmate de avond vorderde werden de optredende artiesten alsmaar ouder. En werd de traditionele metaldag omgebouwd naar een classic rock-dag, met een enthousiast Europe en een overjaars The Scorpions. Absolute kampioen op de Grote Kaai gisteren: het vernieuwende Zeal & Ardor.
Lees verder

Remco Evenepoel: 'Een frietje steken is voor donderdag, na het EK'
Van de hemel in San Sebastián naar Putte: het is voor Remco Evenepoel slechts een kleine sprong. 'Volgens mij is dit een droom', zegt hij na zijn wonderweekend.
Lees verder

Jezidi-vrouwen met IS-kinderen niet welkom in Iraakse gemeenschap: 'Ze vertrekken best naar het buitenland'
Vijf jaar geleden, op 3 augustus 2014, viel IS de Iraakse provincie Sinjar binnen en ontvoerde duizenden jezidi's. Bijna de helft van hen is nog zoek, en dat komt vooral doordat de kinderen die jezidi-vrouwen kregen van hun IS-verkrachters niet welkom zijn in hun gemeenschap in Irak.
Lees verder

Toestand jongetje (6) dat van tiende verdieping Londens museum werd geduwd kritiek maar stabiel
De zesjarige jongen die gisteren van de tiende verdieping van het wereldberoemde museum Tate Modern in Londen werd geduwd of gegooid, ligt in 'kritieke, maar stabiele toestand' in het ziekenhuis. Dat heeft de politie van de Britse hoofdstad vandaag laten weten. Zijn situatie is daarmee niet meer levensbedreigend.
Lees verder

Forum der Joodse Organisaties dient klacht in tegen Dimitri Verhulst na column in De Morgen
Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) gaat een klacht indienen tegen schrijver Dimitri Verhulst, vanwege een column in deze krant. Volgens het FJO deed Verhulst er antisemitische uitspraken, en dat kan niet door de beugel vindt de organisatie.
Lees verder

'De strijd tegen Islamitische Staat kan nog jaren aanslepen'
'De pauze van internationale terreur zou weleens snel kunnen eindigen.' Een nieuw VN-rapport over IS voorspelt dat er nog voor het jaareinde aanslagen kunnen volgen. Die waarschuwing komt niets te vroeg, zegt jihadexpert Pieter Van Ostaeyen.
Lees verder

Omstreden website 8chan offline na dodelijke schietpartij: 'Het is een beerput van haat'
Het omstreden webforum 8chan, waar een manifest verscheen vlak voor de dodelijke schietpartij in El Paso, is op dit moment offline. De oorzaak is wellicht cyberbeveiliger Cloudflare die alle banden met de website breekt. Het bedrijf, dat websites beschermt tegen cyberaanvallen, wil 8chan niet meer als klant hebben. '8chan is een beerput van haat', zegt topman Matthew Prince.
Lees verder

'N-VA maakte zich groot op basis van strategieën die haar vandaag als een boemerang in het gezicht ketsen'
Vincent Scheltiens is historicus aan de Universiteit Antwerpen. Hij schrijft onder andere over nationalisme.
Lees verder

India schrapt autonome status Kashmir: spanningen in betwiste deelstaat lopen op
India heeft maandag de speciale autonome status van Kashmir geschrapt. Hierdoor kan de betwiste, overwegend islamitische deelstaat verder in India worden geïntegreerd. Het afschaffen van de autonomie kan leiden tot grote onrust in Kashmir en wrijving met buurland Pakistan.
Lees verder

Reggae Geel is alles wat het gemiddelde Vlaamse festival niet is
In het drukst bezette weekend van de festivalzomer ruilde Geel de Belgische tricolore in voor de Ethiopische driekleur. Maar moet je hart op het ritme van Bob Marley kloppen om te aarden op Reggae Geel?
Lees verder

Meeste achtergebleven bagage op Brussels Airport tegen morgenochtend naar bestemming
Van de 7.000 à 8.000 stuks bagage die zaterdag op Brussels Airport waren achtergebleven na problemen met het bagagesysteem, zouden de meeste tegen dinsdagochtend naar hun bestemming vertrokken moeten zijn. Dat zegt een woordvoerster van de luchthaven.
Lees verder

Ook bij dieren is homofilie schering en inslag: deze dieren spannen de kroon
De regenboog-Pride die zich afgelopen weekend van Amsterdam en omstreken meester heeft gemaakt, strekt zich ook uit tot de populaire dierentuin Artis. We krijgen er een speciale rondleiding langs de vele dieren met een lhbti-plusje.
Lees verder

Leider Carrie Lam van Hongkong: 'Demonstranten proberen Hongkong te vernietigen'
De aanhoudende protesten in Hongkong brengen de stad in een 'extreem gevaarlijke situatie'. Dat zei regeringsleider Carrie Lam van Hongkong maandag tijdens een persconferentie. Ze is niet van plan op te stappen, benadrukte ze.
Lees verder

Trump stelt verdere omkadering voor van wapenverkoop na schietpartij El Paso
De Amerikaanse president Donald Trump stelde maandag voor om de wapenverkoop in de Verenigde Staten verder te reguleren. In de VS vielen dit weekend tientallen doden bij twee schietpartijen in El Paso (Texas) en Dayton (Ohio).
Lees verder

China slaat hard terug in handelsstrijd met VS: yuan op laagste peil sinds 2010
China heeft hard gereageerd op het Amerikaanse dreigement van hogere importtarieven op Chinese goederen. Peking liet vandaag de yuan zakken naar het laagste niveau in tien jaar en schortte de inkoop van Amerikaanse landbouwproducten op.
Lees verder

75 jaar Bevrijding: de laatste getuigen doen hun verhaal
In september 1944, 75 jaar geleden, werd België bevrijd van de Duitse bezetting. Vanaf dinsdag 6 augustus vertellen zes getuigen in De Morgen hoe zij zich het einde van de Tweede Wereldoorlog in ons land herinneren.
Lees verder

VS vinden geen steun voor internationale coalitie in Straat van Hormuz
De Verenigde Staten slagen er niet in steun te vinden voor een internationale coalitie die olietankers in de Straat van Hormuz moet beschermen. Europese landen verkiezen het nucleair akkoord dat in 2015 met Iran werd gesloten in stand te houden.
Lees verder

Groot-Brittannië gaat deelnemen aan Amerikaanse missie in Straat van Hormuz
De Verenigde Staten zullen steun krijgen van Groot-Brittannië voor een internationale coalitie die olietankers in de Straat van Hormuz moet beschermen. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie. Groot-Brittannië is voorlopig het enige Europese land dat instemt met de Amerikaanse missie.
Lees verder

Juli 2019 was wereldwijd warmste maand ooit
De afgelopen julimaand was wereldwijd de warmste maand die ooit geregistreerd werd. Dat blijkt uit de gegevens van het Copernicus-aardobservatieprogramma van de Europese Unie. Tot nu toe gold juli 2016 als de warmste maand ooit.
Lees verder

Presidentsvrouw Asma al Assad geeft opmerkelijk interview op Syrische staatstelevisie na genezing van borstkanker
In een interview op de Syrische staatstelevisie bedankt presidentsvrouw Asma al Assad, genezen van borstkanker, 'oprechte Syriërs' voor hun steun. Ze hekelt rebellen (die 'orders uit het buitenland' zouden krijgen) en hint dat zij en Bashar hun kinderen voorbereiden op een machtsovername in het land.
Lees verder

Professor Joshua Goldstein over kernenergie: 'Als de technologie om een klimaatramp af te wenden bestáát, waarom gebruiken we die dan niet?'
Jarenlang maakte Joshua Goldstein zich ernstig zorgen over kernwapens, nu over de klimaatverandering. Zijn advies is opmerkelijk: bouw kerncentrales. 'Hoe meer ik me in kernenergie verdiepte, hoe meer ik ervan ging houden.'
Lees verder

'Bij de kernramp van Fukushima vielen welgeteld núl doden': prof Joshua Goldstein adviseert de Belgische regering
Jarenlang maakte Joshua Goldstein zich ernstig zorgen over kernwapens, nu over de klimaatverandering. Zijn advies is opmerkelijk: bouw kerncentrales. 'Hoe meer ik me in kernenergie verdiepte, hoe meer ik ervan ging houden.'
Lees verder

Trump: 'Onze natie moet racisme, domheid en white supremacy veroordelen'
De Amerikaanse president Donald Trump roept de natie op om 'racisme, domheid en 'white supremacy'' te veroordelen. Dat heeft hij vanmiddag Belgische tijd op een persconferentie over de aanslagen in El Paso en Dayton gezegd. Hij wil ook meer toezicht op het internet en sociale media.
Lees verder

Poetin: 'Als VS nieuwe raketten ontwikkelen, Rusland ook'
De Russische president Vladimir Poetin heeft gewaarschuwd dat Rusland 'gedwongen' zal zijn om nieuwe raketten te ontwikkelen, indien de VS hetzelfde doen. Dat staat in een verklaring die Poetin liet verspreiden naar aanleiding van het beëindigen van het INF-verdrag.
Lees verder

Psychotherapeut sprak met IS-beulen en hun slachtoffers: 'Een kind doden is voor een IS-strijder hetzelfde als een kip slachten'
De Koerdisch-Duitse psychotherapeut Jan Ilhan Kizilhan behandelt vrouwen en kinderen die bij IS hebben gevangengezeten en naar Europa zijn gebracht. Een gesprek over daders, slachtoffers en de inktzwarte uithoeken van de menselijke geest: 'Toen onderzoekers Palestijnse kinderen vroegen wat ze wilden worden, antwoordden ze: 'Zelfmoordterrorist.''
Lees verder

'Partner' wordt 'zakenpartner': Russische vertaling bestseller Harari hevig gecensureerd
De Russische vertaling van Yuval Noah Harari's bestseller 21 lessen voor de 21ste eeuw blijkt fors gecensureerd te zijn. Waarschijnlijk gaat het om zelfcensuur van de uitgever, om de Russische elite te plezieren.
Lees verder

Bjorg Lambrecht gereanimeerd na zware val
De Belgische wielrenner Bjorg Lambrecht is zwaar ten val gekomen in de derde etappe van de Ronde van Polen. Dat heeft zijn team Lotto Soudal bevestigd. De 22-jarige renner is met een helikopter naar het ziekenhuis afgevoerd.
Lees verder

Wielertalent Bjorg Lambrecht gereanimeerd na zware val
De Belgische wielrenner Bjorg Lambrecht is zwaar ten val gekomen in de derde etappe van de Ronde van Polen. Dat heeft zijn team Lotto Soudal bevestigd. De 22-jarige renner is met een helikopter naar het ziekenhuis afgevoerd.
Lees verder

Mexicaanse president roept Amerika op tot striktere wapencontrole
De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador roept Amerika op tot een striktere wapencontrole, na de schietpartij in de Texaanse stad El Paso afgelopen weekend. Daarbij vielen 20 doden, waaronder zeven Mexicanen.
Lees verder

Denderleeuw geeft langdurige inwoners voorrang bij toewijzing sociale woningen
Denderleeuw zal bij de toewijzing van sociale woningen voorrang geven aan inwoners die al langer in de gemeente wonen. Het relatief hoge aanbod in Denderleeuw zorgt voor bijkomende vraag uit de regio. Het gemeentebestuur weigert nieuwe sociale woningen bij te bouwen en vraagt de toekomstige Vlaamse regering op te treden als steden of gemeenten in onvoldoende sociale huisvesting voorzien.
Lees verder

Wielertalent Bjorg Lambrecht (22) overleden na zware val
De Belgische wielrenner Bjorg Lambrecht (22) is overleden na een zware val in de derde etappe van de Ronde van Polen. Dat melden Poolse lokale kranten en wordt bevestigd door Sporza.
Lees verder

'Elke keer als iemand stierf, was dat een ongelooflijke shock': Jean Martial, Belgische WO II-veteraan
In 1942 wilde Jean Martial weg uit het bezette België. Twee jaar later keerde hij als soldaat terug, om samen met andere Belgen het land te bevrijden. 'Ik was niet per se op zoek naar een avontuur, maar het is het wel geworden.'
Lees verder

Jean Martial, Belgische WO II-veteraan: 'Ze brachten whisky en kwamen meteen op onze voertuigen zitten'
In 1942 wilde Jean Martial weg uit het bezette België. Twee jaar later keerde hij als soldaat terug, om samen met andere Belgen het land te bevrijden. 'Ik was niet per se op zoek naar een avontuur, maar het is het wel geworden.'
Lees verder

Strafrechtelijke klacht tegen Dimitri Verhulst na column in 'De Morgen': 'De column viseert het gehele Joodse volk op antisemitische wijze'
Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) gaat een strafrechtelijke klacht indienen tegen schrijver Dimitri Verhulst, vanwege een column in De Morgen. Het FJO noemt de tekst 'zonder twijfel' antisemitisch. De tekst circuleert al heel de week op Joodse nieuwssites en rechtse blogs. Verhulst, die afgelopen week haatberichten in zijn inbox kreeg, wil niet reageren tot hij de klacht ontvangen heeft.
Lees verder

Personeel gevangenis Brugge weer aan het werk
Het personeel van de gevangenis in Brugge gaat stilaan weer aan het werk volgens normaal regime. Dat meldt de socialistische vakbond ACOD. Nadat een gedetineerde eind juli drie cipiers zwaar had toegetakeld, ging het personeel over op minimaal regime. Na het overleg van maandag 5 augustus ziet het ernaar uit dat er een akkoord bereikt is en dat het personeel weer aan het werk gaat.
Lees verder

N-VA peinst en piekert over Vlaamse regering
Bij N-VA regeert de twijfel. CD&V in de oppositie dumpen klinkt aanlokkelijk. Maar is sp.a een waardig alternatief om mee te besturen?
Lees verder

Kind dat van Tate Modern werd geduwd is Franse toerist
De zesjarige jongen die zwaargewond raakte nadat hij van het observatieplatform op de tiende verdieping van het Tate Modern in Londen werd geduwd, heeft de Franse nationaliteit en kwam met zijn familie Londen bezoeken. Dat heeft de politie vandaag gezegd.
Lees verder

Wie was Belgisch klimtalent Bjorg Lambrecht (22)?
Bjorg Lambrecht gold als een van de belangrijkste Belgische talenten op de bergachtige en heuvelachtige parcoursen. De 22-jarige renner van Lotto Soudal overleed vandaag na een val in de derde rit van de Ronde van Polen.
Lees verder

Wielerwereld in rouw na overlijden van Bjorg Lambrecht: 'Fantastische jonge knaap verlaat ons'
De wielerwereld is in rouw na het tragische overlijden van Bjorg Lambrecht (22). 'Dit is een trieste dag voor het wielrennen', klinkt het op Twitter.
Lees verder

Noord-Korea steelt miljarden met hacks
Noord-Korea heeft bijna 2 miljard euro gestolen met cyberaanvallen op banken en beurzen voor cryptomunten. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat persbureau Reuters heeft ingezien. Het geld wordt gebruikt om het wapenprogramma van het land te bekostigen.
Lees verder

Zou John Oliver ook mijn therapeut kunnen betalen?
Ewoud Ceulemans zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over het emotionele gamma dat John Oliver bespeelt.
Lees verder

Verenigde Staten bevriezen bezittingen van Venezolaanse regering
De Verenigde Staten hebben de Amerikaanse bezittingen van de Venezolaanse regering van Nicolas Maduro bevroren omdat die zich blijft bezondigen aan "usurpatie van de macht". Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd in een verklaring.
Lees verder

HSBC-bank koopt vervolging af voor recordbedrag van 300 miljoen
Het Brusselse parket heeft met HSBC de grootste schikking ondertekend in de Belgische geschiedenis. De bank moet zo'n 300 miljoen euro betalen om haar vervolging af te kopen. Dat schrijft De Tijd.
Lees verder

Salah Abdeslam ook voor rechter wegens aanslagen 22 maart
Salah Abdeslam (29) is in verdenking gesteld voor de aanslagen van 22 maart 2016, zo melden de kranten van Mediahuis. "Hij wordt verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering in het kader van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek", bevestigt het federaal parket.
Lees verder

Blanke terroristen baseren zich op Frans boek dat ze niet eens hebben gelezen
'Als we niet opletten worden we overspoeld door moslims en/of Latijns-Amerikanen.' Om hun daden te verantwoorden, halen blanke terroristen over heel de wereld hun mosterd uit een Frans boek: Le Grand Remplacement van Renaud Camus. 'Maar ze hebben zijn boek niet eens gelezen.'
Lees verder

Heropleving of financiële afgrond? Belgisch leger pokert om 2,4 miljard
Het Belgisch leger staat voor cruciale maanden: ofwel kan het straks heropleven, ofwel dreigt de financiële afgrond. Veel, zo niet alles, hangt af van de samenstelling van de toekomstige regering.
Lees verder

Oorspronkelijke bouwplannen Brussels Justitiepaleis eindelijk terecht
De Brusselse architect Francis Metzger heeft samen met zes Brusselse studenten de oorspronkelijke bouwplannen van het Brusselse Justitiepaleis teruggevonden. Het moet de renovatie van een gebouw dat nu al ruim dertig jaar in de steigers staat, vergemakkelijken.
Lees verder

Belgisch leger kijkt in financiële afgrond
Het Belgisch leger vraagt 2,4 miljard euro extra de komende regeerperiode. Een smak geld in besparingstijden, maar interne budgetberekeningen tonen hoe precair de situatie is.
Lees verder

Bjorg Lambrecht: bijtertje op de fiets, ontwapenend ernaast
Bjorg Lambrecht was voorbestemd om samen met Remco Evenepoel het gezicht van het Belgisch wielrennen te worden. In de klimklassiekers reed hij van ereplaats naar ereplaats, in de Dauphiné won hij de witte trui als beste jongere. Een val in de Ronde van Polen kostte hem het leven.
Lees verder

Grootste verlies van het jaar voor Wall Street: schietpartijen en spanningen met China eisen hun tol
De handelsspanningen met China en de schietpartijen in El Paso en Dayton doen zowat alle Amerikaanse beurzen zweten. De brede S&P 500-index noteerde zelfs zijn grootste dagverlies van het jaar.
Lees verder

Bouwsector draait op volle toeren
Bouw- of verbouwplannen? Dan gaat u maar beter tijdig op zoek naar de juiste vakmensen. De bouwsector heeft de komende maanden immers de handen vol. Bij een op de drie bouwbedrijven staat het orderboek al voor de rest van het jaar vol. Wachttijden van zes maanden zijn geen uitzondering. 'Jaren geleden dat we nog in zo'n comfortabele situatie zaten', aldus de sector.
Lees verder

Zeedijk Knokke blijkt 'gevaarlijkste' van onze kunst
Wie te voet of met de fiets op de dijk van Knokke flaneert, kijkt maar beter uit zijn of haar doppen. Uit cijfers van verkeersveiligheidsinstituut VIAS blijkt dat de Zeedijk van Knokke de 'gevaarlijkste' van allemaal is. In 2018 raakten acht voetgangers en acht fietsers gewond bij ongevallen. In Koksijde en De Panne gebeuren dan weer beduidend minder ongevallen.
Lees verder