Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 20 augustus 2019

De vendelzwaai-provocatie op Pukkelpop is geen spontane actie van verveelde jeugd

De vendelzwaai-provocatie op Pukkelpop is geen spontane actie van verveelde jeugd
Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
Lees verder

Trump kiest opnieuw voor Mike Pence als 'running mate'
De Amerikaanse president Trump heeft laten weten dat zijn huidige vice-president Mike Pence ook volgend jaar bij de verkiezingen weer zijn 'running mate' zal zijn. De president zegt 'zeer gelukkig' te zijn met de conservatieve Pence als vice-president.
Lees verder

'Asociale' Vlaamse startnota zet Antwerpse coalitie onder druk
Sp.a Antwerpen moet zo snel mogelijk een ledenvergadering bijeenroepen. Dat zegt oud-burgemeester Bob Cools. Hij stelt het voortbestaan van de coalitie met N-VA in vraag. Lokaal voorzitter Tom Meeuws wacht nog af.
Lees verder

Oud-burgemeester Bob Cools: 'Sp.a moet overwegen het Antwerpse bestuur te verlaten'
Oud-burgemeester Bob Cools (85) is 'ernstig bezorgd' over de toekomst van sp.a in Antwerpen. 'Onder burgemeester Patrick Janssens hadden we twaalf stoelen in de gemeenteraad. Momenteel zijn dat er zes. En straks, nog drie?'
Lees verder

Nee, die Vlaamse vlaggen waren niet toevallig op Pukkelpop
De Pukkelpoporganisatie kroop door het stof nadat ze Vlaamse strijdvlaggen bestempelde als 'collaboratievlaggen' en ze in beslag nam. Meteen ging Vlaams Belang vlaggen uitdelen. Maar dat die vlag ook daarvoor al aanwezig was op het festival is geen toeval. Samen met de meme-pagina Make Vlaenderen Great Again voert Vlaams Belang 'een cultuurstrijd, waarbij we de harten van de jongeren willen veroveren'.
Lees verder

Duitsland wil Europese zeemacht in Straat van Hormuz
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal eind deze maand op een EU-top in Helsinki een Europese zeemachtmissie voor de Straat van Hormuz bepleiten. Uit een werkdocument van adviseurs van de Duitse Bundeswehr, dat De Morgen kon inkijken, blijkt dat daarvoor 10 tot 30 procent van Europa's maritieme vermogen nodig zou zijn. Voor België zou deelname logistiek moeilijk worden.
Lees verder

Holebi's met kinderwens: 'Een hoop ethische en emotionele vragen'
Een gekoesterde kinderwens in vervulling laten gaan: voor holebikoppels blijft het makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alleen lopen ze zich soms vast in een doolhof van procedures, er gewoon openlijk over praten is vaak al lastig. De vereniging Kinderwens organiseert daarom een eerste ontmoetingsavond voor holebi's met kinderwens.
Lees verder

Dolle achtervolging door politie eindigt met crash aan afrit E17 in Deerlijk
Een achtervolging door de politie vanuit De Pinte is zondagavond rond half elf aan de afrit van de E17 in Deerlijk met een crash geëindigd. Twee politie-inspecteurs en de vluchtende Franse automobilist raakten gewond.
Lees verder

Niels Destadsbader wint derde Zomerhit met 'Mee Naar Boven': 'Het went nooit'
Drie op een rij voor Niels Destadsbader. 'Mee Naar Boven' heeft de Radio 2 Zomerhit 2019 gewonnen. Voor het eerst kan een man drie Zomerhits op rij scoren. Én dan viert de zanger maandag nog zijn 31ste verjaardag ook. 'Hier gaan we pintjes op drinken!'
Lees verder

Trump bevestigt dat hij 'strategisch interessant' Groenland wil kopen: 'We zijn goede bondgenoten'
De Amerikaanse president Donald Trump heeft nu ook zelf gezegd dat hij interesse heeft om Groenland te kopen van Denemarken. Volgens Trump is Groenland 'strategisch interessant' voor de VS en doet het land de Deense regering 'erg veel pijn' omdat er jaarlijks meer dan een half miljard euro heen vloeit.
Lees verder

Nog nooit raakten zo veel vluchtelingen erkenning kwijt: strengere wet en vakantie in 'onveilig thuisland' belangrijkste redenen
217 vluchtelingen zijn vorig jaar hun erkenning verloren in ons land en dat waren er nog nooit zo veel. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het gaat vooral om criminelen 'die een gevaar vormen voor de samenleving' en mensen die met vakantie gingen naar een 'onveilig thuisland'.
Lees verder

Aat voert zijn eigen zwartepietendiscussie. Is 'Le Sauvage' een vorm van racisme?
Het volksfeest La Ducasse in Aat is Unesco-werelderfgoed. De Brusselse Panthers hebben een brief aan die organisatie geschreven om de erkenning in te trekken. De reden? Le Sauvage, een eeuwenoud personage in de volksstoet. 'Het personage versterkt negrofobie.'
Lees verder

'Weken geen vers voedsel en medicijnen bij een harde brexit is realistisch'
In een door Britse ambtenaren gelekt rapport staat dat Groot-Brittannië weken of maanden met voedseltekorten en gebrekkige medicijnvoorraden te kampen krijgt als het op 31 oktober zonder akkoord uit de EU stapt. Dat is volgens Lieven Buysse inderdaad realistisch.
Lees verder

'Weken geen vers voedsel en medicijnen bij een harde brexit is helemaal niet onrealistisch'
In een door Britse ambtenaren gelekt rapport staat dat Groot-Brittannië weken of maanden met voedseltekorten en gebrekkige medicijnvoorraden te kampen krijgt als het op 31 oktober zonder akkoord uit de EU stapt. Dat is volgens Lieven Buysse inderdaad realistisch.
Lees verder

Nucleair ongeval op Russische wapensite: 'Echo van gedrag na Tsjernobyl'
Er is forse kritiek op de Russische overheid, die een dodelijk ongeval met een nucleair aangedreven raket in het hoge noorden op 8 augustus eerst toedekte. Lokale artsen werden niets verteld terwijl stralingswaarden piekten. In België is nog geen abnormale straling vastgesteld. 'We volgen alle metingen op de voet', klinkt het bij de gespecialiseerde nucleaire instanties in ons land.
Lees verder

Britse prins Andrew reageert na opgedoken beelden met 'ontzetting' op aantijgingen Epstein
De Britse prins Andrew heeft met 'ontzetting' kennisgenomen van de recente aantijgingen van seksueel misbruik door zijn voormalige vriend Jeffrey Epstein.
Lees verder

Tesla Roadster van Elon Musk maakt eerste baan rond de zon
De Tesla Roadster van ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Bestuurder 'Starman' heeft met de wagen zijn eerste toertje rond de zon vervolledigd.
Lees verder

Het lijkt alsof alles wat slecht en lelijk is in België, alleen door Vlamingen werd voortgebracht
Tinneke Beeckman is filosofe en auteur.
Lees verder

Bpost-CEO Koen Van Gerven vertrekt: 'Voor de beleggers kan dit enkel goed nieuws zijn'
Koen Van Gerven stopt in februari als CEO van overheidsbedrijf Bpost. Dat schrijft De Standaard vandaag en wordt bevestigd door Van Gerven. Van Gerven reed een controversieel parcours bij het overheidsbedrijf.
Lees verder

Dodelijke ziekte bedreigt iconische palmbomen Florida
Florida is niet in te beelden zonder zijn iconische palmbomen. Maar een dodelijke bacteriële ziekte bedreigt de inheemse boomsoort. Voorkomen is het devies, want genezen kan niet: eens geïnfecteerd, is er geen redden meer aan.
Lees verder

Iran waarschuwt VS voor gevolgen van inbeslagname tanker
Iran heeft Washington gewaarschuwd voor de gevolgen van de inbeslagname van een van haar tankers. De Grace 1 heeft gisteren onder haar nieuwe naam Adrian Darya-1 de wateren van het Britse grondgebied van Gibraltar mogen verlaten nadat het er wekenlang werd vastgehouden.
Lees verder

'Reddingsschip Open Arms mag van Spanje aanmeren in Balearen'
De Spaanse regering heeft het reddingsschip Open Arms een veilige haven aangeboden, namelijk die van de eilanden van de Balearen. Dat melden verschillende Spaanse media. De Spaanse ngo Proactiva Open Arms had een eerder aanbod om de haven Algeciras in Andalusië te gebruiken, al afgewezen.
Lees verder

Onomstotelijk bewijs gevonden dat Russische troepen meevochten in Oekraïne
Een Britse onderzoeksgroep, Forensic Architecture, heeft nieuwe bewijzen gevonden dat Rusland heeft meegevochten in de oorlog in Oekraïne. Moskou heeft actieve deelname aan de strijd altijd ontkend.
Lees verder

Britse onderzoeksgroep vindt nieuw bewijs dat Russische troepen meevochten in Oekraïne
Een Britse onderzoeksgroep, Forensic Architecture, heeft nieuwe bewijzen gevonden dat Rusland heeft meegevochten in de oorlog in Oekraïne. Moskou heeft actieve deelname aan de strijd altijd ontkend.
Lees verder

Meisje (14) overleden na ongeval in Nieuwerkerken: bestuurder (18) had geen geldig rijbewijs
Bij een zwaar verkeersongeval in Nieuwerkerken bij Aalst is vannacht een 14-jarig meisje om het leven gekomen. De 18-jarige bestuurder van de auto had enkel een voorlopig rijbewijs en mocht dus geen passagiers vervoeren. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen.
Lees verder

Protest in Indonesië loopt uit de hand: parlementsgebouw in brand gestoken
Demonstranten hebben het parlementsgebouw in Manokwari, de hoofdstad van de Indonesische provincie West-Papoea, in brand gestoken als protest tegen de arrestatie van een veertigtal Papoeaanse studenten.
Lees verder

Grote reddingsactie voor twee Poolse onderzoekers die vastzitten in diepe grot
In het Poolse Tatra-gebergte is een grootscheepse reddingsactie op touw gezet voor twee aardwetenschappers die klem zitten in een diepe grot. Zeker 27 reddingswerkers proberen de speleologen te bevrijden, bijgestaan door collega's uit Slowakije en brandweerlieden uit de regio.
Lees verder

Dit waren de vijf allerslechtste concerten op Pukkelpop 2019
Het was een sterke editie van Pukkelpop met bijzonder veel hoogtepunten en uitzonderlijk weinig dieptepunten. Toch waren er vijf stinkers en die zetten we hier op een rij.
Lees verder

Na de schietpartijen in El Paso en Dayton: wat gaat er om in het hoofd van de massaschutter?
Twee wildemannen, tientallen dodelijke salvo's en 31 dodelijke slachtoffers in een halve dag tijd: de VS krijgen geen greep op de massaschutters, die er gemiddeld één keer per dag toeslaan. Drie Amerikaanse topexperts werpen een blik onder de schedel van de massaschutter: 'In dit land liggen oorlogswapens gewoon onder de kerstboom.'
Lees verder

Test-Aankoop waarschuwt consumenten: steeds meer problemen met Chinese webwinkels zoals AliExpress
De consumentenorganisatie Test-Aankoop ontvangt almaar meer klachten van klanten die iets bestelden bij Chinese webwinkels, zoals AliExpress en Wish. Uit een onderzoek van de organisatie, waarover De Standaard vandaag bericht, blijkt dat er verschillende problemen en risico's opduiken.
Lees verder

1.100 brandweermannen bestrijden bosbranden Gran Canaria, al 8.000 evacuaties
De bosbranden die het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria teisteren, zijn nog lang niet onder controle. Het aantal mensen dat gedwongen een veilig onderkomen moet zoeken, is opgelopen tot zeker 8.000. Het vuur wordt bestreden door 1.100 brandweerlieden en 14 watervliegtuigen. Dat meldt president Ángel Víctor Torres van de Canarische eilanden.
Lees verder

Antibiotica kunnen veel meer bacteriën doden dan eerder gedacht
Met een beetje hulp van ons lichaam kunnen bestaande antibiotica voor meer infecties worden ingezet.
Lees verder

Marie Bastide zat zes dagen in haar auto gekneld: 'Mijn enige angst was dat ik daar zou sterven, en dat mijn kinderen konden denken dat ik zelfmoord had gepleegd'
De auto van een vrouw uit het Waalse Wanze heeft defecte remmen en ze mist een bocht op een rotonde. Haar Fiat Bravo smakt een berm af, rolt overkop en blijft tussen dicht gebladerte liggen. Zes dagen lang wordt Marie 'Corine' Bastide (45) niet gevonden. Zes dagen ligt ze vlak bij een rotonde waar dagelijks honderden bestuurders passeren. 'Ik bad: 'God, alsjeblieft, help mij!' En ik zweer het: twintig seconden later hoorde ik iemand mijn naam roepen.'
Lees verder

Marie Bastide zat zes dagen in haar auto gekneld: 'Mijn enige angst was dat ik daar zou sterven'
De auto van een vrouw uit het Waalse Wanze heeft defecte remmen en ze mist een bocht op een rotonde. Haar Fiat Bravo smakt een berm af, rolt overkop en blijft tussen dicht gebladerte liggen. Zes dagen lang wordt Marie 'Corine' Bastide (45) niet gevonden. Zes dagen ligt ze vlak bij een rotonde waar dagelijks honderden bestuurders passeren. 'Ik bad: 'God, alsjeblieft, help mij!' En ik zweer het: twintig seconden later hoorde ik iemand mijn naam roepen.'
Lees verder

Londen schrapt 'onmiddellijk' vrij verkeer van personen bij harde brexit
De regering van de Britse premier Boris Johnson wil 'onmiddellijk' een einde maken aan het vrije verkeer van personen indien het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder echtscheidingsakkoord uit de Europese Unie zou stappen. Dat heeft Downing Street maandag aangegeven.
Lees verder

Johnson verwacht dat EU-leiders bijdraaien: 'Daar vertrouw ik op'
Tijdens zijn eerste buitenlandse reis als Brits premier hoopt Boris Johnson later deze week Duits bondskanselier Angela Merkel en Frans president Emmanuel Macron te overtuigen 'een compromis te sluiten' over de brexit. Hoewel de EU tot nu toe geen trek heeft in nieuwe onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden, zegt Johnson ervan uit te gaan dat dit nog zal veranderen.
Lees verder

Zwart geschminkt model prijst 'Jungle & Afrika'-kostuum aan: Bol.com door het stof
Auteur en opiniemaker Dalilla Hermans heeft op sociale media haar ongenoegen geuit over een productadvertentie op de webwinkel Bol.com. Op de site wordt verkleedkleding, onder de naam 'Jungle & Afrika Kostuum, Zuid-Afrikaanse Zulu', aangeprezen door een blank model met een zwart geschminkt gezicht. 'Dit kan echt niet', reageert Hermans.
Lees verder

Bart De Wever meet zich graag met Augustus of Churchill. Maar eigenlijk lijkt hij het meeste op Reinaert de Vos
Bart Eeckhout is hoofdredacteur.
Lees verder

Reinaert de Vos, dát deel van de Vlaamse canon heeft De Wever alvast goed onder de knie
Bart Eeckhout is hoofdredacteur.
Lees verder

'Alert en bezorgd, maar niet in paniek': Tom Meeuws (sp.a) over Vlaamse startnota
'Alert en bezorgd, maar zeker niet in paniek.' Antwerps sp.a-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws maakt zich nog geen al te grote zorgen over de Vlaamse onderhandelingsnota. 'Als burgemeester heeft De Wever mogelijk een andere mindset', zegt hij.
Lees verder

'Te weinig inspanningen voor (sociale) huurders': de Woonzaak overweegt juridische stappen na startnota
De Woonzaak, een initiatief van huurdersbonden en armoedeorganisaties maar ook van vakbonden en Beweging.net, denkt na over juridische stappen na de startnota van informateur Bart De Wever. Ze ontwaren een stempel van Vlaams Belang en zien te weinig inspanningen voor huurders.
Lees verder

Jordan Decremer entertaint vanuit zijn rolstoel tienduizenden fans op TikTok: 'Ik heb met mijn beperking leren leven'
Zijn fysieke wereld beperkt zich vooral tot de gangen, leefruimtes en zijn slaapkamer in Heder, een school en internaat voor buitengewoon onderwijs aan Antwerpen-Luchtbal. In de virtuele wereld heeft Jordan Decremer (19), aka wheelchair_man, bijna 70.000 fans op sociaal platform TikTok. 'Waarom ik altijd zo happy ben? Waarom niet?'
Lees verder

Tiener entertaint vanuit zijn rolstoel duizenden fans op TikTok: 'Ik heb met mijn beperking leren leven'
Zijn fysieke wereld beperkt zich vooral tot de gangen, leefruimtes en zijn slaapkamer in Heder, een school en internaat voor buitengewoon onderwijs aan Antwerpen-Luchtbal. In de virtuele wereld heeft Jordan Decremer (19), aka wheelchair_man, bijna 70.000 fans op sociaal platform TikTok. 'Waarom ik altijd zo happy ben? Waarom niet?'
Lees verder

Kinderen maken gelukkig (zodra ze het huis uit zijn)
Maakt kinderen hebben gelukkig(er)? Het is een oud debat tussen bewust kinderlozen en ouders. Nieuw onderzoek suggereert dat iedereen wint. 'Ze geven je op latere leeftijd iets terug.'
Lees verder

Dood aan de achtergrondserie, maak tv-kijken weer actief
Katrin Swartenbroux zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: televisieshows waar u écht niet naar hoeft te kijken
Lees verder

Topman Amerikaans gevangeniswezen uit functie gezet na dood Epstein
Amerikaans minister van Justitie William Barr herschikt de top van het Federal Bureau of Prisons, dat verantwoordelijk is voor de controle en zorg van de gedetineerden in Amerikaanse gevangenissen. Dat gebeurt in de nasleep van de dood van miljardair Jeffrey Epstein.
Lees verder

MDMA kan alcoholisme bestrijden, zeggen onderzoekers
Alcoholverslaving behandelen met het gebruik van een andere drug? Volgens een eerste studie is het veilig én effectief om met de synthetische drug MDMA alcoholisme te bestrijden.
Lees verder

Top Amerikaans bedrijfsleven maakt scherpe bocht: er is meer dan winst maken alleen
Opmerkelijke geluiden uit de top van het Amerikaanse bedrijfsleven: de Business Roundtable van prominente zakenlieden heeft maandag afstand genomen van het aloude adagium dat bedrijven op aarde zijn om hun aandeelhouders te plezieren door zo veel mogelijk winst te maken.
Lees verder

Na vijf jaar toch ontslag voor agent die zwarte New Yorker in dodelijke wurggreep hield
Na vijf jaar wachten heeft de familie van de zwarte New Yorker Eric Garner eindelijk een vorm van genoegdoening gekregen. De witte agent die Garner in 2014 op straat in een wurggreep hield en diens dood veroorzaakte, is maandag door de hoogste politiebaas ontslagen.
Lees verder

Vlaamse bedrijfsleiders pleiten voor fiscale ommezwaai
Meer dan vijftig Vlaamse bedrijfsleiders hebben een open brief geschreven aan de Vlaamse en de federale politici. Daarin doen ze 36 voorstellen voor een beter beleid, waaronder een radicale hervorming van de fiscaliteit. Dat schrijft De Tijd vandaag. De brief is een initiatief van ex-Dexia-topman Karel De Boeck en Karel Cardoen, de ex-CEO van het autobedrijf Cardoen.
Lees verder

Didier Reynders getipt als nieuwe Eurocommissaris
Ons land heeft nog maar een week om een Eurocommissaris voor te dragen. Volgens Le Soir zou de job naar vicepremier Didier Reynders (MR) gaan, maar dat bericht werd nog niet bevestigd.
Lees verder

Nieuw brexit-dreigement van Johnson zorgt voor onrust
Als de EU-leiders zich blijven ver­zetten tegen een nieuwe brexitdeal, dan zullen Europeanen vanaf 31 oktober minder gemakkelijk in het Verenigd Koninkrijk kunnen wonen of werken. Het dreigement van Brits premier Boris Johnson leidt ook in ons land tot kopzorgen.
Lees verder

Sekstherapeut Dr. Ruth (91): '#MeToo heeft ons contact in de slaapkamer er niet makkelijker op gemaakt'
Nooit eerder liet de wereldberoemde seks­therapeut Ruth Westheimer een ­documentaire over haar werk en leven maken. Maar nu we in een tijd leven waarin abortus en homorechten opnieuw omstreden begrippen zijn, voelt ze de noodzaak van zich te laten horen (en zien), in Ask Dr. Ruth. 'Hoe meer men weet, hoe beter men in staat is te vechten voor wat belangrijk is.' Daan Heerma van Voss sprak met de beroemde sekstherapeut.
Lees verder

'We durven niet meer buiten te komen.' Syrische vluchtelingen in Istanbul vrezen deportatie
In Istanbul worden Syrische vluchtelingen voor een ultimatum gesteld: tegen morgen 20 augustus moeten alle ongeregistreerde Syriërs de stad uit zijn en terugkeren naar de plek waar ze zich bij aankomst inschreven. Intussen berichten verschillende bronnen over meer dan 6.000 deportaties.
Lees verder

Alcoholvrij is eindelijk volwassen: verdubbeling van volume in twee jaar tijd
Alcoholvrij boomt: in twee jaar tijd zijn de verdeelde volumes van bieren en wijnen zonder alcohol meer dan verdubbeld. Het aanbod is eindelijk matuur, klinkt het in de sector, en dat is de volwassen consument duidelijk niet ontgaan.
Lees verder

153.000 Vlamingen wachten op sociale woning
In 2018 stonden meer dan 153.000 Vlamingen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen waar De Standaard over bericht. Het aantal kandidaat-huurders neemt jaar na jaar toe: in 2017 waren het er nog 135.500, in 2014 iets meer dan 120.000.
Lees verder

Moskeeën werven voor het eerst vrouwen aan
De Moslimexecutieve gaat voor het eerst vrouwelijke 'geestelijken' aanwerven - en meteen achttien: negen theologes en negen predikantes. Ze zullen aan de slag gaan in de erkende moskeeën in ons land. Hun lonen worden betaald door de overheid.
Lees verder

Epstein ondertekende testament twee dagen voor overlijden
De overleden miljardair Jeffrey Epstein heeft twee dagen voor hij in een gevangenis uit het leven stapte, zijn testament ondertekend. De ongehuwde vastgoedtycoon zonder kinderen vertrouwde al zijn eigendommen toe aan een trust, waarvan de begunstigden onbekend zijn. Het document is ingediend op de fiscaal gunstige Maagdeneilanden, die onder Amerikaanse voogdij staan.
Lees verder