Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 19 augustus 2019

Burgemeester van Ottawa out zich als homoseksueel: 'Wacht geen veertig jaar zoals ik'

Burgemeester van Ottawa out zich als homoseksueel: 'Wacht geen veertig jaar zoals ik'
De burgemeester van de Canadese hoofdstad Ottawa, Jim Watson, heeft zich geout als homoseksueel. Dat deed de 58-jarige Watson zaterdag in de krant Ottowa Citizen in een open brief.
Lees verder

Nike gaat zwangere atletes niet langer straffen

Vrouwelijke atletes die ervoor kiezen om moeder te worden tijdens hun carrière, zullen niet langer financieel worden gestraft door sponsor Nike. Zo moet blijken uit een brief die Allyson Felix deelt op sociale media.

Lees verder

Zeker 10.0000 mensen dakloos na brand in Bengalese sloppenwijk

In een sloppenwijk van de Bengalese hoofdstad Dhaka zijn minstens tienduizend mensen dakloos geraakt nadat daar een enorme brand heeft gewoed.

Lees verder

Nieuwe Chinese draagraket maakt geslaagde maidenvlucht

China heeft voor het eerst en met zijn succes zijn nieuwe, commerciële, draagraket Smart Dragon-1 (SD-1) gelanceerd, zo heeft het officiële persbureau Xinhua gemeld.

Lees verder

Politie haalt snelheidsduivel die 234 km/u rijdt van de weg in Nederland
Bij een controle op de snelweg A4 tussen Rotterdam en Den Haag heeft de Nederlandse politie een snelheidsduivel van de weg gehaald. De man reed 234 kilometer per uur.
Lees verder

Regen houdt boze Hongkongers niet thuis: 'Betogen is echt het laatste dat we willen doen'

Tienduizenden demonstranten, veelal uitgedost in zwart, trotseren zondag de regen voor een zoveelste massabetoging in Hongkong voor democratische hervormingen. De organisatoren hopen af te klokken op één miljoen deelnemers.

Lees verder

41-jarige vrouw maakt dodelijke klap tegen boom in Bornem
Op de N16 in Bornem is zaterdagnacht een 41-jarige vrouw uit Willebroek om het leven gekomen bij een verkeersongeval.
Lees verder

Het hardste hoekje van de wei

Wie zaterdag op zoek was naar een stevige rave, moest niet wachten tot het donker werd. Ghost bouwde de Art Yard een uur lang om tot een bonkend hol, en dat gewoon op klaarlichte dag.

Lees verder

Italiaanse autoriteiten redden 57 migranten op zee

De Italiaanse douane en kustwacht heeft 57 migranten op zee gered en naar het eiland Lampedusa gebracht, zo heeft het Italiaanse persbureau Ansa bericht.

Lees verder

Explosie koeltorens veroorzaakt brand hoogspanningsmasten
De koeltorens van Didcot Power Station, die de iconische skyline vormden voor de inwoners van het Engelse graafschap Oxfordshire, werden om 7 uur deze ochtend op spectaculaire wijze afgebroken. Volgens Britse media zorgde de explosie er echter ook voor dat zeker 40.000 gezinnen zonder stroom kwamen te zitten. Enkele hoogspanningsmasten in de buurt van de koeltorens zouden vuur hebben gevat. Een eerste fase van de afbraak in 2014 liep ook al mis. Vier mensen kwamen toen om het leven.
Lees verder

Hot Chip: knopjesdraaien, koekebakkevlaaien

Jeetje, wat schrokken we van die oude heertjes die het podium opwandelden. Was Hot Chip niet die frisse elektroband die gisteren nog een hit scoorde met 'Ready for the floor'? Neen, zo corrigeerde ons gezelschap ons toen we deze vraag (blijkbaar) hardop hadden uitgesproken, dat was niet gisteren maar elf jaar geleden. Zó lang draaien deze Britten al mee.

Lees verder

Vanaf 1 december gelden nieuwe afrondingsregels: 'Dit zal tot discussies leiden'
Vanaf 1 december wordt afronden voor handelaars verplicht, maar enkel bij cashbetalingen. Afhankelijk van het te betalen bedrag kan een klant dus voordeel doen bij het kiezen van zijn betaalwijze. Dat zal tot discussie leiden, reageert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).
Lees verder

Spanje biedt aan reddingsschip Open Arms op te vangen

Spanje heeft zondag aangeboden het reddingsschip Open Arms, met aan boord meer dan honderd migranten, op te vangen in de haven van Algeciras, zo blijkt uit een regeringscommuniqué.

Lees verder

Pennywise draagt grootste hit op aan overleden brandweermannen
De punkers van Pennywise hebben op Pukkelpop hun grootste hit opgedragen aan de brandweermannen die vorige week in Beringen om het leven gekomen zijn. 'Dit lied is voor Chris en Benni.'
Lees verder

Kajakkers ontsnappen aan ineenstortende gletsjer
De Amerikanen Andrew Hooper en Josh Bastyr konden net op tijd hun kajak omkeren, vooraleer ze in Alaska onder gletsjerijs werden bedolven. Ze kwamen er met de schrik vanaf en werden meteen getrakteerd op een spektakel toen de gletsjer helemaal instortte en zich erna omkeerde.
Lees verder

Nafi Thiam verbetert al twee keer Belgisch record verspringen

Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam heeft vandaag op de Golden League-meeting in het Britse Birmingham al tweemaal haar eigen nationale record in het verspringen verbeterd.

Lees verder

Nafi Thiam verbetert twee keer eigen Belgisch record verspringen en vliegt naar 6m86

Nafi Thiam heeft zondag bij de Diamond League atletiekmeeting in Birmingham haar eigen Belgisch record verspringen twee keer scherper gesteld. Ze vloog bij haar tweede van zes pogingen naar 6m74, zeven centimeter verder dan haar vorige recordsprong in Talence in juni, en deed bij haar derde beurt zowaar nog beter met 6m86.

Lees verder

Ertebrekers Eighties Extravaganza: the original Ertebrekers
Mauro heeft de lat hoog gelegd toen hij vorig jaar niet alleen een brassband maar ook Willy Sommers had uitgenodigd om de Marquee op zondagmiddag mee te openen. Niet verwonderlijk dus dat Flip Kowlier en zijn Ertebrekers meteen op het gaspedaal gingen staan. Er kwam nog nét geen 'Waar zijn die handjes?' aan te pas, maar de handjes moesten en zouden de lucht ingaan.
Lees verder

Standard zet uitschuiver in Sint-Truiden recht met vlotte thuiszege tegen Moeskroen

Standard heeft zondagnamiddag in eigen huis met 4-1 (rust: 2-0) gewonnen van Excel Moeskroen op de vierde speeldag in de Jupiler Pro League. Daarmee zetten de Rouches de uitschuiver van vorig weekend op het kunstgrasveld van Sint-Truiden recht en komen ze met negen op twaalf op de derde plaats, op één punt van Club Brugge en KV Mechelen. Moeskroen is voorlopig vijfde met zeven punten.

Lees verder

Oliver Naesen wint spectaculaire slotrit met aankomst op Muur, Laurens De Plus is eindwinnaar in BinckBank Tour

Oliver Naesen heeft de laatste etappe van de BinckBank Tour gewonnen. De voormalige Belgische kampioen klopte Greg Van Avermaet in een sprint op de Muur van Geraardsbergen. Laurens De Plus finishte net achter hen als derde en is eindwinnaar, voor Naesen en Tim Wellens. Wellens begon de dag als leider en loopt een derde eindzege mis.

Lees verder

Tame Impala: Pink Floyd, the next generation
'Ik zal héél teleurgesteld zijn als de nieuwe Tame Impala-plaat er niet tegen de zomer ligt', liet Kevin Parker zich een paar maanden terug ontvallen. Het wordt spannend, want de zomer is bijna voorbij en van een nieuw album van de Aussies is buiten de onder discobollen geboren singles 'Patience' en 'Borderline' niets te bespeuren.
Lees verder

Brit fietst 280 km/u en breekt record
De Brit Neil Campbell heeft het wereldsnelheidsrecord op de fiets bij mannen doorbroken, door 200 meter aan 280 kilometer per uur te fietsen. Campbell, een architect, deed dat op een zelfgemaakte fiets. Die werd eerst getrokken door een gemotoriseerd voertuig, wat in sporttermen 'stayeren' heet. Eerder verpulverde de waagduivel ook het Europese record met een snelheid van 240 kilometer per uur.
Lees verder

Meeklappen met het algoritme
Hoe ziet het concert van de toekomst eruit? Hoe klinkt de muziek die een algoritme maakt? En waar kijk je eigen naar op een optreden zonder muzikanten en instrumenten? 'Concert in A.I.: the Promethean promise' trachtte eerste antwoorden te geven.
Lees verder

Duizendtal mensen herdenken omgekomen brandweermannen

Een duizendtal inwoners van Beringen en Heusden-Zolder hebben zondagmiddag tijdens een stille mars de omgekomen brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders herdacht.

Lees verder

Eerlijke Tim Wellens na verlies eindzege: "Het beste was eraf"

Tim Wellens (Lotto-Soudal) was sportief na afloop van de laatste rit in de BinckBank Tour. De Limburger werd uit de leiderstrui gereden door Laurens De Plus (Jumbo-Visma), maar gaf toe dat hij te kort kwam in het slot. "Ik was te gefocust op Hirschi in de Gouden Kilometer."

Lees verder

Nubya Garcia: stevige sax, enthousiaste danspasjes
De Londense jazzscene is hipper dan hip, maar daarom zijn nog niet alle bands uit de Britse hoofdstad even sterk. Maar als Nubya Garcia erbij is (Maisha, Nérija) dan is het altijd goed.
Lees verder

Ambrose Akinmusire 'Mae Mae': Blues uit de oude en de nieuwe doos
Het is natuurlijk heel bijzonder als de stem van je sterzangeres uit een doosje komt, terwijl je ook nog een echte, levende zanger in je band hebt. Maar trompettist Ambrose Akinmusire en zijn muzikanten deden dat voortreffelijk.
Lees verder

Charles Lloyd: jazz van verwante geesten
Met zijn zonnebril, pet en modieus jasje oogde Charles Lloyd bepaald hip voor een 81-jarige. En ook de energie waarmee hij speelde, deed zijn leeftijd snel vergeten.
Lees verder

IN BEELD. De Blijde Intrede van Billie Eilish op Pukkelpop
Vorig jaar was ze nog relatief onbekend, vandaag stond ze op de Main Stage van Pukkelpop. En de tieners zagen dat het goed was.
Lees verder

Filosoferen met Fulco
'Het is vroeg voor ons allemaal', merkte Fulco Ottervanger terecht op in de Lift terwijl buiten de laatste regendruppels de slaap uit de ogen vrewen. Het handvol mensen dat het nagelnieuwe soloproject van de Gentse duivel-doet-al als ontbijt nuttigde, bleef niet op zijn honger.
Lees verder

Billie Eilish: mens zijn is moeilijk
Drie mensen passeerden we op weg van de camping naar de wei. Alle drie hadden ze het over hetzelfde. 'Ze speelt om drie uur', 'ze is verplaatst naar de Main Stage' en 'het gaat echt zalig zijn', vingen we op in hun gesprekken. Om maar te zeggen: op Pukkelpop werd er harder uitgekeken naar Billie Eilish dan naar een uurtje zonder regen.
Lees verder

Kate Tempest: wij begrijpen mekaar
'Remember that night you tried to kill me? You tried to run me down with your car in the snow.' Kate Tempest sprak die zin in de Castello traag en beredeneerd. De Britse rapster is zich bewust van het gewicht dat elk woord met zich meedraagt, en van de emotionele respons die haar beelden kunnen losweken.
Lees verder

België naar de halve finale na 2-0-zege tegen Engeland
België bereikt als eerste team de halve finale, maar dat gebeurde eerder op karakter en routine dan op klasse. De Red Lions hadden twee penalty corners nodig om het taaie Engeland af te houden. Hoe dan ook, het rapport tot nu toe oogt voortreffelijk. Zeven goals gemaakt, nul goals tegen.
Lees verder

België zuinigjes naar de halve finale na 2-0-zege tegen Engeland

België bereikt als eerste team de halve finale, maar dat gebeurde eerder op karakter en routine dan op klasse. De Red Lions hadden twee penalty corners nodig om het taaie Engeland af te houden. Hoe dan ook, het rapport tot nu toe oogt voortreffelijk. Zeven goals gemaakt, nul goals tegen.

Lees verder

Pukkelpopnachten met een Hoekske af
Alle lasers ten spijt: de meest memorabele nachten van Pukkelpop beleef je niet in de Boiler. Place to be: het twee kilometer verder gelegen café 't Hoekske, dat tot lang na het sluitingsuur van het festival openblijft.
Lees verder

Antwerp geeft Sint-Truiden geen kans (2-0)

Royal Antwerp FC heeft zijn Europese topweek in schoonheid afgesloten. Op eigen bodem vormde STVV (2-0) geen partij, ondanks tal van wijzigingen in de basis. Het frivole aanvalsspel van de Great Old resulteerde in een 9 op 12. STVV blijft steken op 3 op 12.

Lees verder

Britse regering dreigt vrij reizen voor EU-burgers vanaf dag één van de Brexit te schrappen: 'Volslagen losgerukt van de realiteit'

Het vrij reizen naar het Verenigd Koninkrijk zal voor EU-burgers vanaf dag één van de Brexit verleden tijd zijn. Die regel wil de kersverse Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel doorvoeren, ondanks waarschuwingen dat dat voor vele duizenden personen zal leiden tot juridische onduidelijkheid. De vorige minister plande een overgangsperiode bij een harde Brexit.

Lees verder

Anderson Paak & The Free Nationals: vuurbol vol fun(k)
Yes Lawd! Wat stond soulbrother number one - sorry James - meteen ge-wel-dig te funken op het hoofdpodium. Eén keer mepte Anderson Paak op zijn drumvellen, en de zon begon spontaan te schijnen. Niemand negeert de funk, zelfs die vuurbol in het zwerk niet.
Lees verder

STVV vreest voor afwezigheid Jordan Botaka

Jordan Botaka, de Nederlandse Congolese kapitein van STVV, is naar verwachting de komende tijd uitgeschakeld. In de 68ste minuut werd Botaka onder begeleiding van de medische staf van STVV naar de kant gedragen

Lees verder

AA Gent knoopt weer aan met zege na 2-0 winst tegen KV Oostende

AA Gent heeft zijn tweede zege van het seizoen beet. De Buffalo's klopten op de vierde speeldag van de Jupiler Pro League KV Oostende met 2-0 en tellen 7 op 12.

Lees verder

Adviseur bevestigt Amerikaanse interesse in Groenland

Larry Kudlow, economisch adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, bevestigde aan Fox News dat Trump interesse heeft om Groenland te kopen.

Lees verder

Kenny Werner: recht van een kerk op Mars
Kenny Werner speelde al vaak op Jazz Middelheim, maar meestal was dat aan de zijde van Toots Thielemans. Dit keer was hij er met zijn eigen kwartet, en dat werd een leuk concert.
Lees verder

Pharoah Sanders: matige danspasjes van een levende legende
Met levende legendes is het uitkijken. Van Pharoah Sanders (78) kunnen we u veel platen aanbevelen, en de saxofonist is als ervaringsdeskundige aan de zijde van John Coltrane een van de vaders van de spirituele jazz, maar de jongste jaren is hij duidelijk op zijn retour.
Lees verder

Ambrose Akinmusire 'Origami harvest': Van hiphop tot modern klassiek
Trompettist Ambrose Akinmusie, dit jaar 'artist in residence' op Jazz Middelheim, stond voor de uitdaging om zijn fel bejubelde plaat Origami harvest te vertalen naar een live-context. Geen sinecure voor een project dat een klassiek strijkkwartet combineert met een rapper en drie jazzmuzikanten. En op Middelheim kon Akinmusire geen beroep doen op drummer Marcus Gilmore en rapper Kool A.D., twee sterkhouders op de plaat.
Lees verder

IJsland verklaart voor het eerst gletsjer officieel dood

IJsland heeft voor het eerst een gletsjer in het land 'dood' verklaard. Dat gebeurde zondag met een ceremonie die door premier Katrin Jakobsdottir werd bijgewoond.

Lees verder

O Kelis, wat deed je ons aan?
Eerst opende je met 'Millionnaire', die geweldige track die je in meer dan tien jaar geleden met André 3000 uitbracht. André was er vandaag niet bij, dat begrijpen we. Maar moest je die song nu echt laten verzuipen in een chaotische klanksaus waarin jouw lead vocals nagenoeg onhoorbaar waren?
Lees verder

Nothing.Nowhere: puistenpuinhoop
Wie z'n emoties graag in een dikke laag Amerikaanse plasticfolie verpakt heeft, kon zich in de Club overgeven aan de emorap van Nothing, Nowhere.
Lees verder

The National; fanservice en finesse
Bij een wetenschappelijk experiment probeer je altijd in een zo gecontroleerd mogelijke omgeving te werken. Bij The National waren de omstandigheden optimaal voor een vergelijking met hun concert van vrijdag - zelfde tent, zelfde publiek, zelfde slot als afsluiter. Het resultaat was duidelijk: we zagen twee verschillende bands aan het werk.
Lees verder

Kenny Werner en Grégoire Maret: Warm eerbetoon aan Toots
Vijftig jaar Middelheim: een feesteditie, en dus moest ook de muziek van Toots Thielemans er een plaats krijgen. En zo geschiedde.
Lees verder

Two Feet: knikkebollen op de beat
Een gitaar. Een keyboard. En een song die viraal ging. Daarmee moest Two Feet het doen. En dat bleek net niet boeiend genoeg.
Lees verder

Ruby Grace: verdrinken in glitter
Pukkelpop 2019 ging van start met een thuismatch: de Hasseltse Louise Vanoppen mocht het festival aftrappen onder haar alias Ruby Grace. 'I'm not as crazy as I seem', zong zij in haar openingsnummer. Dat mogen we hopen, want haar weird-factor was behoorlijk aanwezig.
Lees verder

Tommy Genesis: verjaardagsfeestje in mineur
Piepklein is rapper Tommy Genesis, maar dat compenseert ze met een grote mond.
Lees verder

Slowthai: Grime met de broek op de enkels
De Britse grimerapper slowthai ontzag niemand vrijdagavond in de Lift. Hij schold, schreeuwde, en bedankte ons achteraf.
Lees verder

Niels Destadsbader wint Radio 2 Zomerhit 2019

Niels Destadsbader mocht zondagavond op de zeedijk in Blankenberge de Radio 2 Zomerhit 2019 in ontvangst nemen. Met 'Mee naar boven' kaapt hij zijn derde opeenvolgende trofee weg. Eerder won Destadsbader met 'Skwon meiske' (2017) en 'Verover mij' (2018).

Lees verder

Iraanse olietanker vertrokken uit Gibraltar

De Iraanse olietanker die ruim zes weken in Gibraltar aan de ketting lag en de aanleiding vormde voor een diplomatieke rel tussen Londen en Teheran, heeft zondagavond laat het Britse gebied verlaten.

Lees verder

Trump keurt verkoop F-16's aan Taiwan goed

De Amerikaanse president bevestigde zondag dat hij instemt met de verkoop van F-16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan. Daarmee bezorgt Donald Trump de al broze relatie met China een nieuwe deuk.

Lees verder

Bpost moet op zoek naar nieuwe topman
Koen Van Gerven, ceo van het overheidsbedrijf Bpost, stopt in februari als ceo van Bpost, zo vernam De Standaard. Zijn parcours als topman van Bpost is omstreden.
Lees verder

Achtervolging door politie eindigt met crash op E17

Een achtervolging door de politie op de E17 is zondagavond met een crash geëindigd ter hoogte van Deerlijk. Twee politie-inspecteurs en de vluchtende automobilist raakten gewond.

Lees verder

Brede opklaringen, maar ook kans op buien

De dag begint in de meeste streken droog met brede opklaringen, maar aan zee is er meer bewolking met nu en dan buien. In de loop van de dag verschijnen er ook in het binnenland meer wolken en vergroot vooral ten noorden van Samber en Maas de kans op een paar buien.

Lees verder

Schepen eist maatregelen na dodelijk ongeval op A12 in Meise

Na het dodelijke ongeval op de A12 van zondagmorgen, dat volgens een verkeersdeskundige werd veroorzaakt door wateroverlast, eist schepen van mobiliteit in Meise Marie-Jeanne Thaelemans (Groen) dat het Agentschap Wegen en Verkeer maatregelen neemt om de verkeerssituatie op die plek verkeersveiliger te maken.

Lees verder