Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 6 juli 2019

Onderzoek: wereldwijd herstel van bossen kan opwarming keren

Onderzoek: wereldwijd herstel van bossen kan opwarming keren
Het wordt tijd om de bomen te hulp te roepen. Herstel van de bossen op aarde is in theorie genoeg om de hoeveelheid broeikasgassen die de aarde opwarmen terug te brengen tot vooroorlogs niveau. En ruimte is er genoeg: op aarde staat een oppervlak groter dan China klaar om bossen te herbergen.
Lees verder

Schade blijft beperkt na zwaarste aardbeving in Californië sinds 1999
In Californië lijkt de schade na de aardbeving eerder beperkt te zijn gebleven. Volgens de eerste berichten zijn er ook geen slachtoffers gevallen. De Amerikaanse staat werd vandaag opgeschrikt door een schok met een kracht van 6,4 op Schaal van Richter - de zwaarste sinds 1999 - die werd voorafgegaan en gevolgd door verschillende andere, maar zwakkere schokken.
Lees verder

Trump prijst Amerika in speech op Independence Day: 'Dit is de beste periode van de VS ooit'
In de Verenigde Staten is Independence Day gevierd en dat gebeurde dit jaar op een atypische manier. President Donald Trump maakte van de feestelijkheden gebruik om zichzelf in de kijker te zetten met een 'groet aan Amerika' en zorgde tegelijkertijd voor het nodige militaire machtsvertoon. Zo waren onder andere straaljagers, de imposante Air Force One, tanks en stunts van het vliegdemonstratieteam van het Amerikaanse leger, de Blue Angels te zien.
Lees verder

Tevredenheid treinreizigers het hoogst sinds 2015
De tevredenheid van de reizigers over de NMBS stijgt dit jaar fors. In de eerste vijf maanden van het jaar gaf 66,3 procent van de ondervraagde klanten het Belgische spoorbedrijf een score van 7 op 10 of meer. Dat blijkt uit de resultaten van de tevredenheidsenquête die De Tijd kon inkijken. Met twee tevreden reizigers op de drie behaalt de NMBS de beste score sinds 2015, toen de meetmethode werd ingevoerd.
Lees verder

Gedwongen huwelijk? Handleiding doet het ambtenaren herkennen
De strijd tegen gedwongen huwelijken moet worden opgevoerd, vindt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. Daarom heeft het een handleiding gemaakt voor ambtenaren van de burgerlijke stand. Slachtoffers moeten daardoor sneller gedetecteerd worden.
Lees verder

Waar naartoe, linkse vrienden?
Tarik Fraihi is algemeen voorzitter van het Vermeylenfonds. Zijn wisselcolumn met Joachim Pohlmann verschijnt op vrijdag.
Lees verder

Europese koehandel sterkt Britten in hun wil om te vertrekken
In het Verenigd Koninkrijk werd de verdeling van de topbanen bij de EU met grote ogen gevolgd: Macron die aan de touwtjes trekt, de hoogste post naar een Duitse brexithater. Blij dat we weggaan, is de teneur.
Lees verder

Als nee zeggen tegen een huwelijk geen optie is: 'De druk is enorm'
Ook in ons land worden er huwelijken onder dwang afgesloten. Slachtofferorganisaties hebben het over twintig, dertig gevallen per jaar – wellicht een onderschatting. De Morgen sprak met Meyrem en Fatoumata (*), twee meisjes die van hun familie moeten trouwen met een partner die ze niet zelf hebben gekozen. Allebei zijn erin geslaagd een gedwongen huwelijk af te houden, maar moesten daar wel een prijs voor betalen. 'Het enige wat ik nu wil, is een veilige plek.'
Lees verder

Controversiële e-sigaret komt naar België: 'Hier is niets onschuldigs aan'
Lopen ook Belgische jongeren straks rond met een Juul? Gezondheidsexperts vrezen van wel, nu bekend raakt dat het Amerikaanse e-sigarettenmerk vanaf augustus een lightvariant in ons land mag verkopen. 'Hier is niks onschuldigs aan.'
Lees verder

Het devies voor de Belgische WorldTour-ploegen: Geel mag, ritzege moet
Voor geel in Parijs komen ze wellicht niet in aanmerking, dus luidt het devies van de Belgische WorldTour-ploegen: ritten winnen. Deceuninck-QuickStep rekent op Alaphilippe en Viviani. Lotto-Soudal kijkt naar Ewan en Wellens.
Lees verder

Klimaatopwarming of niet, we vliegen meer dan ooit
Vergeet het klimaatalarm, we blijven tegen de sterren op vliegen. De bezetting van vliegtuigen heeft een nieuwe recordhoogte bereikt. Nooit eerder zaten de toestellen zo vol, dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Lees verder

Iran vraagt 'onmiddellijke vrijgave' van in Gibraltar tegengehouden tanker en noemt de actie 'een daad van piraterij'
Teheran heeft aan Londen de "onmiddellijke vrijgave" gevraagd van de supertanker die door de autoriteiten van Gibraltar is tegengehouden omdat hij in weerwil van Europese sancties petroleum naar een Syrische raffinaderij zou vervoeren, zo blijkt uit een vrijdag in Teheran vrijgegeven communiqué.
Lees verder

IT-bedrijf lokt nieuwe mensen door ze adellijke titel te geven
In de krappe IT-arbeidsmarkt is het vinden van geschikt personeel moeilijk. Daarom belooft het Nederlandse Pink Elephant nieuwe medewerkers te belonen met een adellijke titel.
Lees verder

Recordaantal meisjes kiest voor wetenschappen en techniek
Nog nooit hebben zoveel Vlaamse meisjes in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs voor een STEM-opleiding gekozen. Wetenschappen en techniek zijn ook in het hoger onderwijs populairder: in de academische bachelors benadert het aandeel vrouwen intussen de 40 procent.
Lees verder

Belichamen 'Salamander' en 'The Killing' een Europese identiteit? De EU wil het weten
Wat is de representatie van de Europese identiteit? Die oproep lanceerde de Europese Unie naar de academische wereld en wordt momenteel onderzocht door een dozijn Europese instellingen. Ook de KU Leuven doet mee, en zal onder meer de Eén-reeks Salamander onder de loep nemen.
Lees verder

Trendy en hit op Instagram: controversiële e-sigaret komt mogelijk naar België
Lopen ook Belgische jongeren straks rond met een Juul? Gezondheidsexperts vrezen van wel, nu bekend raakt dat het Amerikaanse e-sigarettenmerk vanaf augustus een lightvariant in ons land mag verkopen. 'Hier is niks onschuldigs aan.'
Lees verder

Van Overtveldt: 'Ursula von der Leyen lijkt niet de juiste vrouw op de juiste plaats'
De conservatieve ECR-fractie in het Europees parlement, met onder meer N-VA, heeft nog niet beslist of ze de voordracht van Ursula von der Leyen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie zal steunen. Dat zei N-VA-Europarlementslid Johan Van Overtveldt in De Ochtend. De eventuele steun voor von der Leyen zal afhangen van het programma waar ze mee komt, 'maar de voortekenen, daar zal ik duidelijk in zijn, zijn niet goed'.
Lees verder

Bruisend Bagdad: zo schudt de hoofdstad van Irak de verlammende angst van zich af
In een jaar is de sfeer in Bagdad compleet veranderd. De vrees voor aanslagen heeft plaatsgemaakt voor bruisende energie. Overal ontluiken sportscholen, kunstcafés en bedrijfjes. Bagdad heeft weer toekomst.
Lees verder

16 jaar geleden ging Lucien Van Impe eten met een dode wielrenner. Hoe kan dat?
In 2003 gaat wielerheld Lucien Van Impe een hapje eten met zijn vroegere rivaal José Manuel Fuente. Op zich niets bijzonders. Alleen is de Spaanse klimmer op dat moment officieel al zeven jaar dood. Zestien jaar lang blijft het etentje Van Impe op de maag liggen. Een podcast en een boek moeten nu eindelijk voor verlossing zorgen.
Lees verder

Will Tura: 'Op de begrafenis van koning Boudewijn ben ik over mijn grens gegaan, álles heb ik gegeven'
De lezer regeert! Tijdens de zomervakantie bedenkt ú de vragen voor bekende Belgische muzikanten. Deze week: Will Tura. Wij confronteerden hem met een selectie uit uw talrijke vragen. Denkt het bijna tachtigjarige icoon echt aan stoppen? Is Luk Alloo wel een geschikte schoonzoon? En is hij Barbara al vergeten?
Lees verder

U went best aan de jeuk: vreemde insecten vallen Europa binnen
Jeuk of ziek door beestjes? Het kan u in de toekomst nog vaker overkomen. Er vindt een volksverhuizing plaats vanuit Zuid-Europa naar onze contreien. Verschillende soorten insecten, denk aan de tijgermug of de dennenprocessierups, zijn al in ons land gesignaleerd.
Lees verder

Hebt u ook zo'n zin in de vakantie?
Frank Heinen schrijft columns voor onder meer de Volkskrant en HP/De Tijd. U leest hem hier, nog tot en met zaterdag.
Lees verder

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend
Brussel biedt weinig jobkansen voor inwoners met buitenlandse roots, uitheemse insecten nemen hun intrek in België en de Amerikaanse e-sigaret 'Juul' maakt zich klaar om de plas over te steken. Dat en meer leest u in onze lunchbreak.
Lees verder

Transgender-atleet uit de jaren 30: Willy De Bruyn krijgt vandaag dan toch de erkenning die hij verdient
Eerst werd Elvire De Bruyn wereldkampioene wielrennen, daarna werd ze – bij rechterlijk vonnis – Willy. U kijkt er niet van op, maar vergis u niet: dit verhaal speelt zich af in de jaren 1930. Vandaag krijgt Willy De Bruyn een straat in Brussel, in een poging het vergeten rolmodel voor transgenders in ere te herstellen.
Lees verder

Duitse ngo redt 65 migranten voor kust van Libië
Een schip van een Duitse niet-gouvernementele organisatie heeft vanmorgen 65 migranten gered voor de kust van Libië en wacht op een antwoord van Malta, Rome en Tripoli voor de opvang van de migranten.
Lees verder

Juncker: 'Ik ben de eerste en de laatste Spitzenkandidat. Het is helaas geen traditie geworden'
De nominatie van Ursula von der Leyen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie blijft stuiten op kritiek. "Dit was niet erg transparant", zegt Jean-Claude Juncker, de huidige commissievoorzitter.
Lees verder

BBC: China gebruikt scholen om moslimkinderen bewust te scheiden van hun ouders
China probeert de islamitische identiteit van Oeigoeren in de provincie Xinjiang niet alleen te veranderen door mannen en vrouwen te 'heropvoeden' in kampen. Ook is er een campagne gaande om moslimkinderen bewust van hun families te scheiden en hen in internaten langzaam te ontdoen van hun geloof en taal.
Lees verder

Na 23 levenslange rijverboden krijgt hardnekkige verkeersovertreder 18 maanden cel
Een vijftiger uit Zonhoven is veroordeeld tot een celstraf van achttien maanden nadat hij voor de zoveelste keer werd betrapt op het rijden onder invloed van drugs en alcohol. Omdat hij dat dit keer deed in de wagen van zijn vriendin, werd ook haar Mercedes verbeurd verklaard. Beklaagde had al 23 keer een levenslang rijverbod toen hij toch weer dronken in de wagen kroop.
Lees verder

Schrijver Dave Eggers: 'Miljarden mensen wíllen helemaal geen democratie'
De kans dat Donald Trump herkozen wordt is groot, zegt Dave Eggers (49). Zo groot als de kans dat China straks het merendeel van de grondstoffen en transportinfra­structuur van de wereld in handen krijgt. 'Globalisering brengt niet alleen welvaart, maar ook misdaad en vernietiging.'
Lees verder

Zondag zullen weinig Grieken stemmen: 'De toeristen zijn hier net'
De Griekse verkiezingen van zondag krijgen een verrassende wending: veel Grieken zullen niet gaan stemmen. De reden: het toeristenseizoen. Nu moet het geld voor de rest van het jaar verdiend worden. De reis naar het stemlokaal in het geboortedorp past daar niet in.
Lees verder

Nucleair ontwapeningsverdrag op de helling: 'Geen teken dat Rusland het zal naleven, en tijd is stilaan op'
Rusland heeft "geen teken" gegeven dat erop kan wijzen dat het van plan is om het ontwapeningsverdrag INF na te leven. Dat heeft Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO vrijdag verklaard na afloop van de NAVO-Rusland Raad. 'Het verdrag is in gevaar. Er is geen enkel teken van een doorbraak, en de tijd raakt stilaan op', zo deelde hij mee.
Lees verder

Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA): 'Een aantal mensen in mijn partij zijn wellicht stikjaloers'
Even leek het erop dat ze toch geen Vlaams minister-president zou worden. Maar zelf twijfelde Liesbeth Homans (46) daar geen seconde aan, hartklachten of niet. 'Aan alle mensen die hadden gehoopt dat ik erin zou blijven: helaas!'
Lees verder

Liesbeth Homans (N-VA): 'Aan alle mensen die hadden gehoopt dat ik erin zou blijven: helaas!'
Even leek het erop dat ze toch geen Vlaams minister-president zou worden. Maar zelf twijfelde Liesbeth Homans (46) daar geen seconde aan, hartklachten of niet. 'Aan alle mensen die hadden gehoopt dat ik erin zou blijven: helaas!'
Lees verder

Erwtentekort door succes vegaburger
De gele spliterwt wordt door boeren al het nieuwe goud genoemd. Er is zoveel vraag naar door het succes van vegetarische vleesvervangers zoals de vegaburger dat producenten massaal toekomstige oogsten opkopen. In de VS wordt verwacht dat boeren dit jaar 20 procent meer erwten zullen gaan verbouwen wegens de groeiende vraag.
Lees verder

Op welke leeftijd leert een kind het best zwemmen?
Veel ouders zien de vakantie als hét moment om hun kinderen letterlijk in het diepe te gooien. Maar kun je ook te vroeg beginnen met schoolslag? En kun je een peuter ook al baantjes leren trekken?
Lees verder

Deze eenzame staker blijft actievoeren tegen de klimaatcrisis
De klimaatmarsen staan deze zomer op pauze. Student Maurits Ponnette (19) weigert echter om ermee te stoppen. 'Ik had evengoed op vakantie kunnen gaan, maar ik offer mij op om door te gaan met het protest.'
Lees verder

Nucleair ontwapeningsverdrag op de helling: Rusland 'niet van plan om raketten in Europa te plaatsen'
Rusland is niet van plan om na het beëindigen van het INF-verdrag opnieuw raketsystemen in Europa te plaatsen, tenzij de VS dat wel zullen doen. Dat heeft de permanente Russische afvaardiging bij de NAVO vrijdag laten weten na afloop van de NAVO-Rusland Raad. Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, had eerder verklaard dat het moeilijk wordt om het verdrag te redden.
Lees verder

Vrouw mag in Rusland weer aan het roer: honderden 'zware' beroepen worden toegankelijk voor vrouwen
Er is hoop voor Russische vrouwen die parachutist, metromachinist of schipper willen worden: binnenkort hoef je geen man meer te zijn voor deze beroepen.
Lees verder

MI6 verborg gevoelige informatie voor Boris Johnson
De Britse inlichtingendienst MI6 heeft gevoelige spionage-informatie weggehouden van Boris Johnson in diens tijd als minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt The Sun op basis van anonieme verklaringen.
Lees verder

Boris Johnson door MI6 'in het duister gehouden' vanwege zorgen over geheimhouding
De Britse inlichtingendienst MI6 heeft gevoelige spionage-informatie weggehouden van Boris Johnson in diens tijd als minister van Buitenlandse Zaken. Dat meldt The Sun op basis van anonieme verklaringen.
Lees verder

Zwart en dus verdacht: zo sturen witte Amerikanen de politie af op zwarte landgenoten
Barbecueën in het park, wachten in een Starbucks; zwarte Amerikanen krijgen voor de grootste onbenulligheden de politie op hun dak. Vaak op hen afgestuurd door 'verontruste' witte landgenoten. Deze week was het weer raak: een ziekenhuispatiënt werd beticht van diefstal toen hij een blokje omging.
Lees verder

Alex Morgan over 'smakeloos' gebaar: 'Mannen kunnen zich naar het kruis grijpen en daar stoort niemand zich aan'
In de halve finale tegen Engeland op het WK voetbal voor vrouwen vierde Alex Morgan haar winning goal door van een denkbeeldig kopje thee te sippen. Tot ergernis van de Engelsen, die de actie smakeloos noemden. Ze zagen het als een aanval op het oertraditionele Engelse symbool. Morgan reageerde ondertussen op de hetze die er ontstaan is.
Lees verder

Ex-topmedewerkster van Theo Francken ontkent bericht over aanhouding in zaak-Kucam
Lies V., een ex-topmedewerkster van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), ontkent dat ze aangehouden is in de zaak-Kucam. Dat had nieuwssite Apache vrijdagavond gemeld. Het gerechtelijk onderzoek draait rond gesjoemel met humanitaire visa voor Assyrische christenen. Deze week werd ook de echtgenote van het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) aangehouden.
Lees verder

Echtgenote van Melikan Kucam benaderde getuigen
De echtgenote van het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam is deze week aangehouden in het onderzoek naar gesjoemel met humanitaire visa. Ze verschijnt maandag voor de raadkamer, zo bevestigt het parket van Antwerpen. Ze zou de voorbije weken contact hebben gehad met Assyrische christenen die als getuigen in het onderzoek werden ondervraagd, zo meldt Het Laatste Nieuws.
Lees verder

'Tijd dat er iets aan gedaan werd': in Hamme is de jacht op Turkse sociale huurders geopend
'En al die vrumden, die daar al een huis hebben en hier een beetje komen profiteren.' In Hamme wordt de meest gehoorde kreet van de zure kiezer nu al omgezet in beleid. Een Nederlands bedrijf speurt in Turkije naar verdoken eigendommen van mensen die hier een sociale woning huren. Maar er rijzen vragen.
Lees verder

De Waalse Wildernis is voor kijkers ten noorden van de taalgrens exotisch en vertrouwd tegelijk
Ewoud Ceulemans zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over de setting van Ennemi public.
Lees verder

Grootste slavernijbende van Groot-Brittannië opgedoekt
In Groot-Brittannië is een bende opgedoekt die zich schuldig maakte aan moderne slavernij en naar schatting meer dan 400 slachtoffers maakte. Het zou gaan om de grootste slavernijzaak van de laatste jaren, berichten Britse media.
Lees verder

FNG, de Belgische groep achter Brantano en Fred & Ginger, rijdt een indrukwekkend overnameparcours
FNG, het moederbedrijf van onder meer de schoenenketen Brantano, neemt de Zweedse Ellos Group over. De Belgische modegroep telt 229 miljoen euro neer voor het e-commercebedrijf in mode en interieur. Architect van de steile opmars van FNG is Dieter Penninckx.
Lees verder

Mengele-overlever Eva Mozes Kor overleden
Eva Mozes Kor, die in Auschwitz de eugenetische experimenten van nazidokter Joseph Mengele meemaakte, is overleden. Ze werd 85 jaar. De Roemeense stierf in een hotel in Krakau, waar ze verbleef om Auschwitz te bezoeken.
Lees verder

Trump: 'We gaan snel beginnen met uitzetten migranten'
De Verenigde Staten gaan snel beginnen met het uitzetten van illegale migranten. Dat heeft president Donald Trump vandaag laten weten. Vorige maand stelde Trump de deportaties nog uit, omdat hij het Congres de kans wilde geven tot een andere oplossing te komen.
Lees verder

Recordaantal buitenlanders aan de slag in België
Vorig jaar waren in ons land 229.000 uit het buitenland gedetacheerde werknemers aan de slag. Het gaat om een record en een verdubbeling tegenover tien jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen op basis van de Limosa-databank van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), waarover De Tijd vandaag bericht.
Lees verder

Genocide-onderzoeker Uğur Üngör: 'De westerse obsessie met IS is een vorm van islamofobie'
Hoe ontstaan burgeroorlogen? Uğur Üngör, een Turks-Nederlandse genocide-onderzoeker, verzamelt oorlogsverhalen van Syriërs. 'Want vandaag zijn de Syriërs aan de beurt, morgen misschien wij.'
Lees verder

Hoe Charles Michel zijn brandende ambities waarmaakte
Haast uit het niets werd deze week premier Charles Michel (MR) Europees president, met dank aan zijn 'bromance' met de Franse president Emmanuel Macron en het nodige geluk. Kan de man die zijn regering uiteen zag vallen Europa wel verenigen?
Lees verder

Mag de prof bijklussen na de uren?
Professoren die na de dagtaak – soms goedbetaalde – lezingen geven of workshops organiseren? In het vakblad Nature pleiten experts voor meer transparantie hierover. 'Wat dat betreft moet je hier vooral rekenen op de goodwill van de prof zelf.'
Lees verder

De Tour de France: een van de vervuilendste evenementen ter wereld
Vandaag wordt in onze hoofdstad de aftrap gegeven van een van de vervuilendste evenementen ter wereld: de Tour de France. Wat wordt er aan gedaan?
Lees verder