Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 11 juli 2019

Laat uw zwembad tijdig controleren: “Wacht niet tot het water groen ziet”

Laat uw zwembad tijdig controleren: "Wacht niet tot het water groen ziet"
Steeds meer mensen installeren een zwembad in de tuin, maar dat zwembadwater moet ook tijdig gecontroleerd worden. "Wacht niet tot het water groen ziet", waarschuwt het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), het orgaan dat zulke controles uitvoert.
Lees verder

Herinneringen aan het Blankenbergse nachtleven: "Die avond dat Five strontzat aan onze toog hing..."
"Zoals die zomer van Tien om te Zien", zingt Will Tura. Het is exact dertig zomers geleden dat het legendarische muziekprogramma van VTM de Dijk van Blankenberge in vuur en vlam zette. Welke sporen liet de liedjeskaravaan na in onze nationale badstad? Onze reporter duikt in het nachtleven van de...
Lees verder

Klassieke N-VA-thema's in eerste 11-juli-speech van Homans als Vlaams minister-president
N-VA-kopstuk Liesbeth Homans heeft op de vooravond van de Vlaamse Feestdag haar eerste, en mogelijk ook laatste, speech als minister-president gegeven op de Guldensporenviering in Kortrijk. Daarin trok ze duidelijk de communautaire kaart en bleef het stil rond de regeringsvorming. De klassieke...
Lees verder

STANDPUNT. Taal van het volk is nog geen populisme
Een op de drie kiezers wisselde bij de federale verkiezingen van 26 mei 2019 van partij ten opzichte van die van 2014. Dat is de grootste verschuiving in het stemgedrag van de Belgen sinds de Tweede Wereldoorlog. Uit het onderzoek van vijf universiteiten blijkt ook dat 20,8% van de Vlaamse kiezers...
Lees verder

Elke dag 97 bestuurders betrapt zonder rijbewijs
De politie heeft vorig jaar 35.520 mensen betrapt op rijden zonder geldig rijbewijs. Dat is 3,6% meer dan het jaar voordien (34.287) en ook meer dan in 2016 (35.067). Dat blijkt uit cijfers van de federale politie.
Lees verder

Ruim 260.000 euro terugbetaald aan bedrijven die gecombineerd vervoer kiezen
De Vlaamse overheid heeft in het aanslagjaar 2018 voor 262.411 euro aan verkeersbelasting terugbetaald aan bedrijven die hun vracht vervoerden via de weg in combinatie met het water of het spoor. Dat is tien procent meer dan het jaar ervoor.
Lees verder

Hoe rijker, hoe meer CO2-uitstoot
De 10 procent armste Belgen stoten vier keer minder CO2 uit dan de 10 procent rijkste. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met het Planbureau en de Brusselse universiteit ULB, waarover De Morgen donderdag bericht.
Lees verder

Bewolkte, maar warmere zomerdag
Het wordt donderdag meestal bewolkt, met in de voormiddag soms kans op wat lichte regen. In de namiddag verwacht het KMI voornamelijk ten zuiden van Samber en Maas buien en daar is een donderslag niet uitgesloten. De maxima schommelen tussen 20 en 22 graden in de Ardennen en aan zee en tussen 23 en...
Lees verder

Test Aankoop wil 16 miljoen euro schadevergoeding van Ryanair en start rechtszaak op
Consumentenorganisatie Test Aankoop lanceert donderdag een collectieve rechtszaak (zogenoemde class action) tegen de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair. Ze willen een schadevergoeding voor de 40.000 reizigers die vorige zomer hinder ondervonden door stakingen.
Lees verder

"Intertoys verkoopt acht grote winkels aan Belgische Toychamp"
De Nederlandse speelgoedketen Intertoys staat op het punt om acht grote speelgoedwinkels te verkopen aan het Belgische Toychamp. Dat zeggen ingewijden tegen de Nederlandse krant De Telegraaf. Het gaat om voormalige Toys 'R' Us-winkels die zich aan de randen van steden bevinden. Intertoys zou vooral...
Lees verder

Gegevensbeschermingsautoriteit stelt wellicht onderzoek in naar Google
De Gegevensbeschermingsautoriteit zal "wellicht" een onderzoek instellen naar de werking van Google Home en Google Assistant. Dat heeft voorzitter David Stevens donderdag gezegd in De Ochtend op Radio 1.
Lees verder

BNP Paribas financiert mee omstreden detentiecentra VS
De omstandigheden in Amerikaanse detentiecentra voor migranten laten te wensen over. Sommige centra zijn over­bevolkt en ijskoud, de hygiëne is gebrekkig en er heerst wanhoop. Dat bleek vorige week nog uit een gedetailleerd inspectieverslag van de onafhankelijke waakhond van het Amerikaanse...
Lees verder

Nog een Chinees centrum voor cybersecurity in Brussel
Na Huawei, heeft ook zijn Chinese sectorgenoot ZTE een centrum voor cybersecurity geopend in Brussel. Het lab dat moet toezien op de veiligheid van het internet "bevindt zich in het administratieve en politieke hart van de EU", zegt het bedrijf in een persbericht.
Lees verder

Bart De Wever huppelt in leeuwenpakje om Vlaamse Feestdag te vieren
Bart De Wever toonde al verschillende keren dat hij niet te beroerd is om een gek pak aan te trekken. Op de nacht van de Vlaamse Televisiesterren verscheen hij in een pandapak en in de Lotto Arena doste hij zich uit als niemand minder dan de Kerstman. Voor 11 juli hees de voorzitter van N-VA zich...
Lees verder

Ramkraak in Belfiuskantoor in Halen: veel schade
Een Belfius-bankkantoor is deze nacht zwaar beschadigd geraakt bij een ramkraak. Rond 1.30u afgelopen nacht is een bestelwagen in het kantoor gereden.
Lees verder

Kris Van Dijck verlaat 11 juliviering na nieuwe beschuldigingen, crisisvergadering bij N-VA
Grote commotie donderdag na de 11 julitoespraak van Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA). Hij werd plots vroegtijdig weggevoerd, zonder iets te willen zeggen. Het magazine P-Magazine had hem net beschuldigd op hun website van uitkeringsfraude in samenwerking met een prostituee.
Lees verder

Fraude met topduif zet duivenwereld op zijn kop
Een duivenmelker uit het Limburgse Lanaken riskeert een levenslange schorsing omdat hij fraude zou gepleegd hebben tijdens grote wedstrijden. J.B. maakte van één van zijn vogels een absolute topper door tijdens wedstrijden duiven te verwisselen en te sjoemelen met wedstrijdringen.
Lees verder

Kris Van Dijck neemt ontslag als voorzitter van Vlaams Parlement: "Nooit iets gedaan dat tegen de wet ingaat"
Kris Van Dijck (N-VA) neemt ontslag als voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat bevestigt hij in een verklaring aan Belga.
Lees verder

Dewinter volgt Van Dijck op als voorzitter van Vlaams Parlement, Groen dringt aan op snelle voorzitterswissel
Groen-fractieleider Björn Rzoska vindt dat het Vlaams parlement snel een nieuwe voorzitter moet aanduiden, "wat mij betreft morgenvroeg al". Nu N-VA'er Kris Van Dijck ontslag heeft genomen, is ondervoorzitter Filip Dewinter van Vlaams Belang de facto de nieuwe parlementsvoorzitter.
Lees verder

Schoonvader van opgestapte Kris Van Dijck: "Dit was van voor onze dochter"
De schoonvader van Kris Van Dijck (N-VA), de opgestapte voorzitter van het Vlaams Parlement, heeft gereageerd op het schandaal. "Dit dateert van voor de tijd van onze dochter", zegt Luc Verhalle bij VTM Nieuws..
Lees verder