Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 3 juli 2019

Hinder blijft beperkt tijdens stiptheidsacties Brussels Airport

Hinder blijft beperkt tijdens stiptheidsacties Brussels Airport
De vakbonden van bagageafhandelaar Swissport hielden deze ochtend stiptheidsacties op de luchthaven van Zaventem. De vakbonden klagen over een tekort aan personeel en er is onvrede over de onzekerheid. De vertragingen bleven echter beperkt.
Lees verder

Vertragingen mogelijk in Zaventem, Brussels Airlines houdt eigen teams klaar
Er zijn vanaf 8 uur vertragingen mogelijk op Brussels Airport door een vakbondsactie bij bagageafhandelaar Swissport. Brussels Airlines, de grootste klant van Swissport, heeft eigen teams klaarstaan om de hinder te beperken. "Maar we kunnen niet altijd alles opvangen", zegt woordvoerster Kim Daenen.
Lees verder

Stiptheidsacties op Brussels Airport: hinder voorlopig zeer beperkt
De vakbonden van bagageafhandelaar Swissport houden deze ochtend stiptheidsacties op de luchthaven van Zaventem. Daardoor zijn er vertragingen mogelijk, al zijn die voorlopig zeer beperkt. De vakbonden klagen over een tekort aan personeel en er is onvrede over de onzekerheid.
Lees verder

Waarom De Wever de Vlaamse formatie koppelt aan de geblokkeerde federale onderhandelingen
Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) trekt de handrem op. Hij legt de Vlaamse onderhandelingen stil zolang er geen duidelijkheid is over de federale formatie. Daar krijgen Johan Vande Lanotte en Didier Reynders nu een maand de tijd om een opening te vinden. Kunnen ze de aartsrivalen N-VA en PS toch samen rond de tafel brengen?
Lees verder

'Nog nooit zoveel Belgen aan de slag': 55.000 extra werknemers op een jaar tijd
Op een jaar tijd zijn er in ons land bijna 55.000 werknemers bijgekomen, van wie het leeuwendeel in de private sector. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), die vandaag werden vrijgegeven. 'Nog nooit waren er zoveel Belgen aan de slag', zegt ontslagnemend minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld).
Lees verder

Burgemeester Brussel: 'Ontruiming Maximiliaanpark niets met passage Tour de France te maken'
De beslissing om het Maximiliaanpark te ontruimen en de aanwezige migranten weg te sturen, heeft niets te maken met de passage van de Tour de France in Brussel. Dat verklaarde burgemeester Philippe Close (PS) maandag.
Lees verder

Eén uur minister-president, en al eerste rel: 'We willen die Belgische vod niet op de achtergrond'
Liesbeth Homans (N-VA) is de nieuwe minister-president van Vlaanderen en daarmee de eerste vrouw ooit die de Vlaamse regering leidt. Bij de voorstelling van de nieuwe ploeg zorgde ze al meteen voor een relletje door de Belgische vlag een vod te noemen.
Lees verder

Liesbeth Homans is minister-president: 'Vlaamse regering zal er geen zijn van stilstand'
Liesbeth Homans (N-VA) heeft op het koninklijk paleis de eed afgelegd als minister-president van Vlaanderen. Ze is daarmee de eerste vrouw ooit die de Vlaamse regering leidt, zij het ontslagnemend. Wellicht zal ze een aantal maanden aanblijven.
Lees verder

Liesbeth Homans is minister-president: 'We willen die Belgische vod niet op de achtergrond'
Liesbeth Homans (N-VA) is de nieuwe minister-president van Vlaanderen en daarmee de eerste vrouw ooit die de Vlaamse regering leidt. Bij de voorstelling van de nieuwe ploeg zorgde ze al meteen voor een relletje door de Belgische vlag een vod te noemen.
Lees verder

Liesbeth Homans (N-VA) legt eed af als minister-president van Vlaanderen
Liesbeth Homans (N-VA) heeft de eed afgelegd als minister-president van Vlaanderen. Ze is daarmee de eerste vrouw ooit die de Vlaamse regering leidt, zij het ontslagnemend.
Lees verder

Vlaamse jongeren terroriseren Nederlands zwembad: 'Vooraleer je ze kunt verbieden te komen, is de zomer voorbij'
Ze komen met tientallen tegelijk, terroriseren het hele dorp en vallen de zwemmers in het openluchtzwembad van het Nederlandse grensdorpje Koewacht lastig. De gemeente bindt de strijd aan met een groep Vlaamse jongeren van Marokkaanse origine.
Lees verder

Jongeren maken amok aan zwembad in Nederlands dorp: 'Wat ze doen? 'Zuigen' heet dat hier. Treiteren dus'
Ze komen met tientallen tegelijk, terroriseren het hele dorp en vallen de zwemmers in het openluchtzwembad van het Nederlandse grensdorpje Koewacht lastig. De gemeente bindt de strijd aan met een groep Vlaamse jongeren van Marokkaanse origine.
Lees verder

Carola Rackete, kapitein van de Sea Watch 3: heldin of crimineel die in de cel thuishoort?
Duitsland vindt dat ze onmiddellijk moet worden vrijgelaten, Italië wil haar tien jaar opsluiten voor 'criminele' smokkelpraktijken en het plegen van een 'oorlogsdaad'. Carola Rackete, de 31-jarige kapitein van het reddingsschip de Sea-Watch 3, is ongewild het nieuwe gezicht van de Europese crisis rond migratie op de Middellandse Zee geworden.
Lees verder

Noorse krimi, maar dan in het echt: wie is de vrouw van Isdalen, en waarom stierf ze?
Was ze een spion of psychisch ziek persoon? Over een vrouw die bijna vijftig jaar geleden in de Noorse Isdalen-vallei in bizarre omstandigheden overleed, raken mensen maar niet uitgepraat. Ook Belgen niet, want er is een link met ons land.
Lees verder

Klimmers zetten de laatste fysieke zoekactie naar Théo Hayez in
Vandaag worden opnieuw klimmers ingezet om de speurtocht naar de vermiste Théo Hayez in Australië verder te zetten. Van de achttienjarige rugzaktoerist is sinds 1 juni geen enkel spoor gevonden. Het zou gaan om de laatste fysieke zoekactie naar de jonge Belg.
Lees verder

Brussels Gewest eist 770.000 euro boete van federale regering wegens overschrijden geluidsnormen
Het Brussels Gewest eist 770.000 euro van de federale regering wegens de geluidsoverlast van vliegtuigen in de maand mei. Per keer dat de geluidsnormen van de vliegtuigen boven Brussel overschreden worden, heeft het gewest het recht om zo'n boete te eisen.
Lees verder

Rik Torfs: 'Ik zie de huidige paus wel een opening maken in het celibaat'
Brugs priester Pieter Delanoy, bekend sinds zijn rol als mol in het gelijknamige tv-programma, hangt zijn kazuifel aan de haak. Het celibaat valt hem te zwaar. Dat verbaast Rik Torfs, professor kerkelijk recht, niet.
Lees verder

Auteur Sohaila Abdulali over verkrachting: 'Leg schuld niet bij slachtoffers maar bij daders'
Het is hoog tijd dat we seksueel geweld écht als misdaad gaan zien, zegt de Amerikaans-Indiase Sohaila Abdulali. En nee, we zijn er nog lang niet.
Lees verder

'Vrouwen hebben voortdúrend slechte orgasmes.' Lisa Taddeo onderzoekt het seksuele verlangen van de vrouw
Drie vrouwen is een non-fictieboek over het seksleven van drie gewone Amerikaanse vrouwen, geschreven door Lisa Taddeo. Het is haar debuut, maar een leven als literaire celebrity is nog maar een kwestie van tijd.
Lees verder

'Lachend kakske' gestolen in Oostende
Voorbije nacht werd een van de nieuwe verdwaalpalen gestolen op het strand van Oostende, namelijk het 'lachend kakske'. De ludieke verdwaalpalen staan er nog maar een week en moeten dichter bij de jeugd staan dan de traditionele exemplaren.
Lees verder

Nike annuleert release van limited edition Air Max 1 na racismerel
De lancering van de limited edition Air Max 1 voor Indepence Day wordt geannuleerd. De sneaker die op de hiel de Betsy Ross-vlag – een oudere vlag van de Verenigde Staten – droeg, werd door veel Amerikanen als aanstootgevend bevonden. Kritiek die wordt gesteund door American footballspeler Colin Kaepernick, in oktober 2018 nog aangesteld als het gezicht van de nieuwe 'Just Do It'-campagne.
Lees verder

Behandeling van comapatïent Vincent Lambert wordt opnieuw stopgezet
De behandeling van Vincent Lambert, een Fransman die al meer dan tien jaar in een vegetatieve toestand verkeert, zal opnieuw worden stopgezet. Zijn arts heeft beslist om de kunstmatige voeding van Lambert nog vandaag te beëindigen, dat deelde hij mee aan de familie.
Lees verder

Deliveroo voor boeken geeft kleinhandel hoop
Lezers steunen liever de boekhandel dan een webreus, maar als consument kiezen zij toch vaak voor het grote gemak. Via Bookaroo, een initiatief van Das Mag-uitgevers Toine Donk en Daniël van der Meer, koopt Nederland vanaf morgen via de boekhandel én hebben ze hun boek snel in huis.
Lees verder

Antwerps gouverneur vaardigt tijdelijk oppompverbod uit, geen verbod in Vlaams-Brabant, Limburg en Oost- en West-Vlaanderen
Door de aanhoudende droogte stelt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx een captatieverbod voor negen stroomgebieden in. Het waterpeil is er kritisch laag, zegt de provincie. In de provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Oost- en West-Vlaanderen is een oppompverbod nog niet aan de orde.
Lees verder

Antwerps gouverneur vaardigt tijdelijk oppompverbod uit in stroomgebieden
Door de aanhoudende droogte stelt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx via politiebesluit een captatieverbod voor negen stroomgebieden in. Het waterpeil is er kritisch laag, zegt de provincie. 'Het verbod is nodig ter bescherming van het grondwatersysteem en de valleigebieden die zeer gevoelig zijn voor de gevolgen van droogte.' De controleurs van de provincie Antwerpen volgen het waterpeil op de voet op.
Lees verder

Michel en Duitse minister Von Der Leyen steeds meer in beeld voor Europese topjob
Op de Europese top in Brussel hebben de staatshoofden en regeringsleiders dinsdagmiddag hun werklunch over de verdeling van de Europese topjobs aangevat. Intussen komt de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen steeds meer in beeld als voorzitter van de Europese Commissie. Charles Michel zou voorzitter van de Europese Raad kunnen worden.
Lees verder

Timmermans neemt zitje in Europees parlement niet op
Europees Commissaris Frans Timmermans gaat niet naar het Europees Parlement. Hij heeft dat vanmorgen aan parlementsvoorzitter Antonio Tajani laten weten. De PvdA'er hoopt vandaag door de Europese regeringsleiders als voorzitter van de nieuwe Europese Commissie te worden aangewezen.
Lees verder

Fabiana Rosales, vrouw van interim-president Juan Guaido: 'Er is slechts één doel: Venezuela bevrijden'
Als echtgenote van de Venezolaanse interim-president Juan Guaido gebruikt Fabiana Rosales (26) alle gelegenheden om voor haar landgenoten te strijden. Ze geeft de hoop niet op. Wij spraken met haar over haar voorbije ervaringen, waaronder een ontmoeting met VS-president Trump.
Lees verder

Megan Rapinoe is het voetbal ontstegen bij het WK in Frankrijk
Megan Rapinoe is het voetbal ontstegen bij het WK in Frankrijk. Of dat ook geldt voor haar land, de Verenigde Staten, moet vanavond blijken in de halve finale tegen het sterke Engeland.
Lees verder

Voetbal is symbool van gelijkheid in VS
Megan Rapinoe is het voetbal ontstegen bij het WK in Frankrijk. Of dat ook geldt voor haar land, de Verenigde Staten, moet vanavond blijken in de halve finale tegen het sterke Engeland.
Lees verder

Poetin eist onderzoek na ongeluk Russische duikboot
De Russische president Vladimir Poetin heeft een onderzoek gevraagd naar de brand op een Russische duikboot waardoor veertien opvarenden om het leven kwamen. Hij zei dat na een ontmoeting met zijn minister van Defensie Sergej Sjoigu.
Lees verder

14 doden bij brand in Russische duikboot
Veertien bemanningsleden van een Russische onderzeeër zijn om het leven gekomen bij een brand. Dat melden de Russische nieuwsagentschappen, op basis van het ministerie van Defensie.
Lees verder

Mevrouw El Kaouakibi slaat hier de bal mis. Alsof tonen dat je geld kan weggeven, beter overkomt bij het grote publiek
Cathy Galle is journalist bij De Morgen.
Lees verder

De politiek laat geen dag voorbijgaan om te bewijzen dat ze het nog altijd niet begrepen heeft
Cathy Galle is journalist bij De Morgen.
Lees verder

Raad van State fluit Homans terug in niet-benoeming burgemeesters
De Raad van State fluit kersvers Vlaams minister-president en toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) terug in haar beslissing om de burgemeesters van Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Linkebeek niet te benoemen. Dat blijkt uit een arrest van de Raad van State.
Lees verder

Officieel: juni 2019 was warmste juni ooit
Gekenmerkt door een buitengewone hitte in West-Europa was juni 2019 de warmste zesde maand van het jaar ooit ter wereld, zo heeft het Copernicus-aardobservatieprogramma van de Europese Unie laten weten.
Lees verder

Ooit 'nieuwe Steve Jobs', straks mogelijk 20 jaar cel: Elizabeth Holmes beloofde een medische revolutie op basis van leugens
In de zomer van 2020 is het zover. Dan verschijnt Elizabeth Holmes, de ex-CEO van Theranos, voor de rechter in een van de meest geanticipeerde strafzaken in de VS. In plaats van de mensheid te helpen met een revolutionaire doorbraak in de gezondheidszorg, bedroog ze iedereen. Van haar investeerders, over de media tot presidentskandidaat Joe Biden.
Lees verder

Elizabeth Holmes: symbool voor alles wat fout loopt in Silicon Valley
In de zomer van 2020 is het zover. Dan verschijnt Elizabeth Holmes, de ex-CEO van Theranos, voor de rechter in een van de meest geanticipeerde strafzaken in de VS. In plaats van de mensheid te helpen met een revolutionaire doorbraak in de gezondheidszorg, bedroog ze iedereen. Van haar investeerders, over de media tot presidentskandidaat Joe Biden.
Lees verder

Charles Michel haalt Europese topjob binnen en wordt Europees president
Charles Michel (MR) is na Herman Van Rompuy de tweede Belg die Europees president wordt. Dat is beslist op een spannende Europese top waar de Duitse Ursula von der Leyen uiteindelijk de hoofdvogel afschoot.
Lees verder

Is de 25ste James Bond de meest vervloekte filmproductie uit de geschiedenis van de franchise?
Is de 25ste James Bond de meest vervloekte filmproductie uit de geschiedenis van de franchise? Na onenigheden met regisseurs, een geblesseerde Daniel Craig (51) en een ontploffing op de set gooit nu gastactrice Grace Jones de handdoek in de ring. Is het einde van 007 in zicht?
Lees verder

Is het einde van 007 in zicht?
Is de 25ste James Bond de meest vervloekte filmproductie uit de geschiedenis van de franchise? Na onenigheden met regisseurs, een geblesseerde Daniel Craig (51) en een ontploffing op de set gooit nu gastactrice Grace Jones de handdoek in de ring. Is het einde van 007 in zicht?
Lees verder

Zo maakte Charles Michel zijn Europese droom waar
Blakend van ambitie kondigde ontslagnemend premier Charles Michel (MR) vanavond aan dat hij Europees president wordt. Zijn benoeming is het slotstuk van een lange tocht waarop hij zich gaandeweg profileerde als een internationale bruggenbouwer.
Lees verder

In 2,5 jaar tijd 44 Vietnamese minderjarigen verdwenen in België
De voorbije 2,5 jaar zijn 44 Vietnamese minderjarigen verdwenen uit de beschermde opvang in België. Dat bevestigt Fedasil aan Knack, De Standaard en VRT NWS.
Lees verder

Vader Louis Michel over benoeming zoon: 'Europa kiest voor een verstandige, koppige man'
Minister van Staat Louis Michel (MR) - vader van kersvers Europees president Charles Michel - heeft al geklonken op de nieuwe job van zijn zoon.
Lees verder

'Jonge betogers Hongkong overtuig je niet meer met belofte van dialoog'
De gewelddadige inval van jonge betogers in het Hongkongse parlementsgebouw was een keerpunt in het protest dat aan de kant van de demonstranten tot dusver vreedzaam verliep. Die verharding zal hun zaak − intrekking van de controversiële uitleveringswet − geen goed doen, zegt politiek wetenschapper Ivan Choy Chi-keung. 'Grote toegevingen zijn van tafel.'
Lees verder

Huisarrest Carola Rackete, kapitein van de Sea Watch 3, opgeheven
In Italië is het huisarrest van Carola Rackete, de Duitse kapitein van het migrantenreddingsschip Sea Watch 3, opgeheven. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa.
Lees verder

Italië wijzigt begroting voor 2019 om miljardenboete EU te voorkomen
Italië heeft het begrotingstekort voor dit jaar bijgesteld in een poging strafmaatregelen van de EU te voorkomen. De Italiaanse regering zegt dat het tekort voor 2019 miljarden lager zal uitvallen dan begroot door onverwacht hogere inkomsten en lagere uitgaven.
Lees verder

Wat met de federale regering en de MR nu Michel Europees president wordt?
Uittredend premier Charles Michel is dinsdagavond naar voren geschoven als voorzitter van de Europese Raad. Hoewel dat mandaat in principe pas in 1 december ingaat, roept zijn nominatie vragen op over zijn toekomst aan het hoofd van de federale regering én van de Franstalige liberalen.
Lees verder

Niets is zo vervuilend als een sigarettenpeuk
Niets is zo vervuilend als de sigarettenpeuk: per dag belanden er in Vlaanderen 100.000 op straat. Een peuk bevat honderden chemicaliën, kan tientallen liters water verontreinigen en breekt heel traag af. Met assefoetsies – of zakasbakjes - wordt nu de oorlog verklaard aan de vieze peuk.
Lees verder

Wie is Von der Leyen, die haar vastgelopen carrière reanimeert met een van de machtigste functies van Brussel?
Ursula von der Leyen gold jarenlang als een ster in de Duitse politiek. De minister van Defensie werd gezien als een mogelijke president, een toekomstig kanselier. Maar de laatste jaren begon haar glans te verbleken, zozeer zelfs dat zij niet meer meedeed in de strijd om de opvolging van Merkel. Haar politieke carrière leek vastgelopen, en juist op dat moment is daar de ontsnapping naar Brussel en wordt zij een van de machtigste leiders van Europa.
Lees verder

Greenpeace: 'Diepzeemijnbouw is enorme bedreiging voor oceanen'
Diepzeemijnbouw is een enorme bedreiging voor het leven in de oceanen, schrijft Greenpeace in een nieuw rapport. De milieuorganisatie pleit voor een ambitieus internationaal akkoord dat de bescherming van de oceanen garandeert. Ook de Belgische baggeraar DEME wordt geviseerd.
Lees verder

Taylor Swift is kwaad: popster is rechten op eigen muziek kwijt
Dat ze kwaad is. Dat jonge artiesten niet in dezelfde val moeten trappen. En dat haar muziek nu beheerd wordt door een pester. De verkoop van haar oude muziekmaatschappij en de bijhorende rechten op haar opnames zint zangeres Taylor Swift niet. Waarom eigenlijk?
Lees verder

Die stekelige Tomas De Soete van vroeger bestaat nog steeds, maar hij maakt nu tv in plaats van radio
Deze week zet Ewoud Ceulemans de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over de comeback van Tomas De Soete in Fiskepark.
Lees verder

Studente kaart 'negatieve' berichtgeving aan over transgender personen: zeg niet 'ombouwen', maar 'transitie'
Journalisten schrijven te vaak in ongepaste termen over transpersonen. Dat stelt de Hasseltse PXL-studente Emily Nees vast in haar bachelorproef. Omdat negatieve mediaberichtgeving over transpersonen het risico op zelfdoding kan verhogen, bedacht Nees een handvest voor journalisten. 'We berichten wel terughoudend over zelfmoord, maar als het over transmensen gaat, duikt er nog te veel sensatiezucht op.'
Lees verder

Verenigde Staten naar WK-finale, maar hoofdrol is voor videoref
De Verenigde Staten hebben zich als eerste land geplaatst voor de finale van het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. De titelverdediger haalde het dinsdagavond in Lyon met 2-1 van Engeland.
Lees verder