Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 12 juni 2019

“Vervang uittredingsvergoeding voor politici door uitkering van 1.700 euro per maand”

"Vervang uittredingsvergoeding voor politici door uitkering van 1.700 euro per maand"
Geef politici die na het verlaten van het parlement werkloos blijven 1.700 euro per maand en schaf de uittredingsvergoeding af. Dat stelt econoom Stijn Baert (UGent) voor nu er opnieuw wat discussie is over de uittredingsvergoeding van 175.356 euro die Siegfried Bracke (N-VA) opneemt.
Lees verder

Vlaams fietsvergoedingen voor woon-werkverkeer verdubbeld
De Vlaamse overheid betaalde in 2018 in het kader van het woon-werkverkeer 2,92 miljoen euro aan fietsvergoedingen uit aan personeelsleden. Dat is het dubbele van het bedrag dat in 2010 (1,47 miljoen euro) werd uitgekeerd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) op...
Lees verder

Fiscus viseert bepaalde doelgroepen meer: wie mag belastingcontrole verwachten?
Personen met een buitenlandse rekening worden dit jaar extra gecontroleerd door de fiscus. Dat maakte de FOD Financiën zaterdag bekend. Maar er zijn meer mensen die extra kans maken op een controle. Wie zijn dat? En is het niet vreemd dat dit al wordt aangekondigd?
Lees verder

Instituut voor Tropische Geneeskunde: "We hebben de gevaarlijke tijgermug zelf een lift gegeven tot bij ons"
Tijgermug. Grote naam voor een klein mugje, dat je wel heel ziek kan maken. Eén prik en je hebt misschien dengue. Dus nu die muggen hier nog niet massaal wonen, spoort het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) hen op en verdelgt ze. En dat is nodig ook, want waar ze vroeger enkel vanuit Azië...
Lees verder

Website Vlaams Parlement maakt gewag van heel opvallende politieke transfer
Is dé politieke transfer van het jaar een feit? Volgens de website van het Vlaams Parlement zou Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zijn overgestapt naar de N-VA, sinds de verkiezingen van 26 mei. Een foutje, zo zegt ook Dewinter zelf.
Lees verder

Vrouw sleept bewusteloze man naar waterput: familiedrama verijdeld dankzij alerte buren
Een 74-jarige landbouwer uit het West-Vlaamse Pittem ligt in ­kritieke toestand in het ­ziekenhuis. Een buur had gezien hoe Brigitte H. haar ­bewusteloze man naar een ­waterput sleepte en sloeg alarm.
Lees verder

Mieke Vogels (Groen): "Wij stelden te vaak de vraag: kunnen we dit voorstel verkopen?"
Volgens Groen-boegbeeld Mieke Vogels was haar partij te weinig radicaal tijdens de kiescampagne. "We hebben de droom die basisinkomen heet, opgeborgen, uit angst niet au sérieux genomen te worden door het establishment", zegt Vogels.
Lees verder

Aardbevingsbestendig 'Sneeuwwitje' waakt over kernveiligheid van ons land
Een nieuw, 7,5 miljoen euro kostend gebouw op de site van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) is uitgerust met het 'Snow White'-systeem. Dat meet zeer nauwkeurig lage dosissen radioactiviteit in de lucht. Die kunnen op iets sluimerend wijzen, een verborgen lekkage. Of een kernramp in een ander...
Lees verder

Ophef over "fake producten" op Sinksenfoor: "Beats by Dr. Dre-headphones gewonnen, nu redelijk pissed"
Er is ophef ontstaan over een kraam op de Sinksenfoor. Een vrouw deed in een lokale Facebook-groep haar beklag over "fake prijzen". Naar eigen zeggen won ze een schijnbaar dure hoofdtelefoon, al bleek het volgens haar om een goedkoop, niet-werkend exemplaar te gaan. Ze sprak van oplichting. Vanuit...
Lees verder

Na zaak-Julie Van Espen: Hoge Raad onderzoekt werking Antwerps gerecht
De Hoge Raad voor de Justitie, het onafhankelijke orgaan dat toezicht houdt op de werking van ons gerecht, gaat het Antwerpse gerecht doorlichten tijdens een zogenaamd "bijzonder onderzoek." Het onderzoek komt er naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen (23) door Steve Bakelmans (39).
Lees verder

Francesco Vanderjeugd doet gooi naar voorzitterschap Open Vld: "Ik was beschaamd over ons eigen beleid"
Francesco Vanderjeugd wil voorzitter worden van Open Vld. Daarmee pakt hij Bart Tommelein en Vincent Van Quickenborne op snelheid en maakt hij het hen bijzonder moeilijk om zich nog kandidaat te stellen. Vanderjeugd redde eerder dit jaar de lijstvorming van beide tenoren toen hij zijn plaats...
Lees verder

Hackers gijzelen volledig bedrijf: duizend werknemers al dagen technisch werkloos
Nog zeker tot vanavond zitten de duizend arbeiders en bedienden bij ASCO Zaventem, dat vliegtuigonderdelen maakt voor onder meer Boeing en Airbus, zonder werk. Hackers hebben de servers van het bedrijf lamgelegd, en eisen losgeld. Zo niet blijven alle systemen onbruikbaar.
Lees verder

Drie rensters beschuldigen Antwerpse manager van overschrijdend gedrag: "Hij moet gestopt worden"
Barst nu ook in het vrouwenwielrennen een #MeToo-schandaal los? Drie rensters van het Belgische Health ­Mate Ladies Team beschuldigen Antwerps manager Patrick V.G. (54) van psychologisch misbruik en seksueel onaangepast gedrag. "Ik ben onschuldig, maar als man sta je machteloos in zo'n verhaal",...
Lees verder

STANDPUNT. "Geen enkele politicus kan nu nog beweren dat er geen draagvlak is voor een meer duurzame samenleving"
Na afloop van het muziekfestival Gladiolen in Olen moesten de organisatoren amper vijf herbruikbare bekers van de grond rapen, terwijl ze de voorbije jaren steevast met sneeuwscheppen een hele laag plastic bekers van het gras moesten schrapen. En eind dit jaar zullen er vermoedelijk dubbel zo veel...
Lees verder

Steeds meer mensen leasen fiets via werkgever: "Straks rijden er meer leasefietsen dan bedrijfswagens rond"
Wat u op straat merkt, blijkt ook in de cijfers te kloppen. Steeds meer werknemers leasen via hun werkgever een fiets en rijden zo naar het werk. Jaar na jaar zet de sector records neer.
Lees verder

KMI kondigt code geel af: "Veel regen mogelijk"
Een actieve regenzone beheerst woensdag lange tijd het weerbeeld. Daarbij kan er lokaal veel regen vallen: tot meer dan 20 liter per vierkante meter, zo waarschuwt het KMI. Het weerinstituut vaardigt tot het begin van de namiddag een "code geel" af voor de regen.
Lees verder

Examencommissie blijft populair, maar minder jongeren halen zo hun diploma
De interesse in de centrale examencommissie blijft hoog, maar vorig jaar haalden minder jongeren via die weg hun diploma. Dat komt vooral door de hogere drempel voor de beroepsopleidingen, schrijft De Tijd woensdag.
Lees verder

Dewinter plaatsvervangend parlementsvoorzitter
De Vlaams Belangfractie draagt Filip Dewinter (56) vandaag voor als eerste ondervoorzitter van het Vlaams Parlement. Als de nieuwe voorzitter ziek of belet (op buitenlandse missie) is, zal het VB-boegbeeld uit Antwerpen de plenaire vergadering leiden.
Lees verder

Vertrouwen van Vlaming in nieuws blijft hoog (behalve bij jongeren)
Het vertrouwen in nieuws blijft in België relatief hoog in vergelijking met andere landen. 61 procent van de Vlaamse nieuwsconsumenten ouder dan 35 jaar vertrouwt het nieuws. Er zijn wel regionale verschillen: zo is het vertrouwen in Vlaanderen veel hoger dan in Wallonië. En ook tussen ouderen en...
Lees verder

Gemiddeld eten we één bankkaart aan plastic per week
We eten gemiddeld 5 gram plastic per week. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Australische Universiteit van Newcastle in opdracht van WWF. Vijf gram komt ongeveer overeen met het gewicht van een bankkaart.
Lees verder