Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 11 juni 2019

Muggen zijn de kampioenen van de doods­verachting

Muggen zijn de kampioenen van de doods­verachting
Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.
Lees verder

Uitgenodigd bij mensen thuis? Kom minstens 10 minuten te laat
Een vriendin was onlangs lastig omdat ik op het afgesproken uur bij haar thuis aanbelde. Ze zei dat het 'algemene beleefdheid' is om later te komen. Dat is toch de wereld op z'n kop? Katja, Sint-Gillis
Lees verder

Zware beschuldigingen aan adres PTB-PVDA: 'Militanten werden afgeperst'
Tijdens de uitzending van C'est pas tous les jours dimanche heeft een onafhankelijke journalist ophefmakende getuigenissen naar buiten gebracht over de interne werking van de PTB-PVDA, schrijft Het Nieuwsblad. Partijleden zouden volgens de journalist verplicht worden een surplus van hun loon af te staan aan de partij. PTB-voorman Raoul Hedebouw noemt de beschuldigingen laster.
Lees verder

Ondanks massaal protest zet Hongkong controversiële uitleveringswet door
Carrie Lam, de leider van Hongkong, liet vandaag weten dat de uitleveringswet ondanks het grootschalige protest gewoon wordt doorgezet. Lam heeft goede banden met de Chinese regering. Gisteren demonstreerden ruim 1 miljoen mensen tegen de nieuwe wet.
Lees verder

KMI kondigt code geel af en waarschuwt voor plaatselijk felle buien en onweer
Het KMI waarschuwt deze namiddag voor zware regen- en onweersbuien in heel het land. Daarbij kan er plaatselijk flink wat neerslag vallen in korte tijd. Er kunnen hier en daar ook rukwinden voorkomen. Code geel is afgekondigd in het hele land.
Lees verder

Zware modderstromen en wateroverlast in Sint-Truiden en Huldenberg, Pinkpop uitgeregend
Het KMI waarschuwde deze namiddag voor zware regen- en onweersbuien in heel het land. Daarbij kon er plaatselijk flink wat neerslag vallen in korte tijd. Ook rukwinden waren mogelijk. Code geel was afgekondigd in het hele land. Op Pinkpop in het Nederlandse Landgraaf viel er veel regen uit de lucht en ook de Truiense deelgemeenten Gelmen en Gelinden werden getroffen door een modderstroom, net als het Vlaams-Brabantse Huldenberg.
Lees verder

Portugal verslaat Nederland in finale en wint de eerste Nations League
Portugal heeft gisteren voor eigen publiek de eerste editie van de Nations League gewonnen. In de finale in Porto won de Europese kampioen met 1-0 van Nederland. Goncalo Guedes scoorde het enige doelpunt van de partij in de 60e minuut.
Lees verder

Storm blaast hijskraan tegen flatgebouw in Dallas: één dode en verschillende gewonden
Tijdens een hevige storm in Dallas, in de Amerikaanse deelstaat Texas, is een hijskraan van een bouwbedrijf op een appartementsgebouw en parkeergarage gevallen. Volgens de brandweer van Dallas zijn daarbij zeker één dode en zes gewonden gevallen.
Lees verder

Activisten van Greenpeace bezetten olieplatform voor Schotse kust
Activisten van Greenpeace bezetten een olieplatform in de Noordzee, voor de kust van de Schotse stad Inverness. Daardoor kan het 27.000 ton wegende gevaarte van oliebedrijf BP niet naar open zee worden gesleept, meldt de Britse afdeling van de milieuorganisatie gisterenavond via Twitter.
Lees verder

Jinnih Beels zet kandidatuur voor Antwerpse burgemeesterssjerp kracht bij, N-VA is 'not amused'
Als Bart De Wever daadwerkelijk naar het Vlaamse niveau verhuist, is Antwerps schepen voor Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) kandidaat-burgemeester. Dat heeft de politica gisteren herhaald in De Zevende Dag. N-VA, met 23 zetels veruit de grootste partij in Antwerpen, is 'not amused'.
Lees verder

'Het is een kwestie van tijd voor China een democratie wordt'
Politicoloog Liu Yu trok in China volle zalen met haar colleges over democratie. Nu niet meer. Ze ervaart de terugslag in democratische ontwikkeling, maar blijft positief. Ook over de handelsoorlog met de VS.
Lees verder

In je eentje op reis? Dit is de raad van een ervaren globetrotter
Het is de reistrend van 2019: solo de wereld in trekken. Moet je daar onvervaard voor zijn? Een platte knoop kunnen leggen of sociale flipperkast spelen? Niets van dat alles. Af en toe glimlachen volstaat. En complete vrijheid wordt je deel.
Lees verder

Auteur Ottessa Moshfegh: 'Een man van 65 die een meisje van 17 kust is geen verkrachter'
Ottessa Moshfegh (39) schrijft bijtende verhalen en romans. Scherp is ze ook in levenden lijve, wanneer je haar uit haar jetlag krijgt, tenminste. 'De meeste seksuele toenaderingspogingen gaan gepaard met iets wat men nu grensoverschrijdend gedrag noemt. Maar dat is juist sexy, toch?'
Lees verder

Groen licht voor 'nieuw belastingtijdperk': 'Dit kan het begin van het einde betekenen van belastingparadijzen'
De handschoenen gaan uit in de strijd tegen massale belastingontwijking door het internationale bedrijfsleven. Dit weekend hebben de ministers van Financiën van de G20 het startschot gegeven voor wat een van de meest radicale belastinghervormingen ooit kan worden.
Lees verder

Australische politie doet oproep naar getuigen in zoektocht naar verdwenen Belg (18): 'Iemand moet Theo nog gezien hebben'
De Australische politie heeft vandaag haar zoektocht voortgezet naar de Belg Theo Hayez (18), die sinds eind mei vermist is in Byron Bay. Matthew Kehoe, de hoofdinspecteur die belast is met de zaak, doet een oproep om getuigen te vinden. 'We geloven dat iemand Theo moet gezien hebben nadat hij de nachtclub verliet', klinkt het.
Lees verder

Waarom de keuken uit het Midden-Oosten zo populair is
Toen Yotam Ottolenghi begin dit jaar naar ons land kwam, waren de 900 tickets in 8 minuten tijd de deur uit. Hoe komt het toch dat de keuken uit het Midden-Oosten zo populair is? Deze twee kunnen het weten: de Brits-Iraanse kookboekenauteur Sabrina Ghayour en de Tsjechisch-Antwerpse restauranthouder Daniela Olmova.
Lees verder

Bijna vergeten als actrice, groeide Reese Witherspoon uit tot feministische topproducer
'Eens de 35 voorbij, belt geen enkele ­filmstudio je nog.' Toen de interessante ­vrouwenrollen opdroogden, besloot Reese Witherspoon die gewoon zelf te creëren. Ze transformeerde van uitgerangeerde comedyactrice tot feministische producer. Topserie Big Little Lies, nu toe aan seizoen 2, hebt u ­alvast aan haar te danken.
Lees verder

Opvolgingsstrijd Britse premier May begint vandaag: deze politici wagen hun gok
In Londen begint de Conservatieve partij vandaag aan de procedure voor het kiezen van een nieuwe partijvoorzitter. Die wordt dan meteen ook de nieuwe premier van het land, in opvolging van Theresa May, die vrijdag ontslag nam. Elf kandidaten wagen een poging, met Boris Johnson als uitgesproken favoriet.
Lees verder

Geen doodstraf voor dagenlange verkrachting en moord op 8-jarig meisje
Een rechtbank in India heeft zes mannen, onder wie vier politieagenten en een hindoepriester, veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een achtjarig meisje. Drie mannen zijn veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De andere drie moeten vijf jaar de cel in.
Lees verder

India veroordeelt mannen voor dagenlange verkrachting en moord op 8-jarig meisje
Een rechtbank in India heeft zes mannen, onder wie vier politieagenten en een hindoepriester, veroordeeld voor de verkrachting van en moord op een achtjarig meisje. De moordzaak veroorzaakte vorig jaar grote woede in heel India. Hun straf is nog niet bekend.
Lees verder

EU waarschuwt bedrijven voor No Deal-brexit
Bedrijven moeten niet rekenen op meer hulp van de Europese Unie om de gevolgen van een No Deal-brexit te weerstaan. Ondernemers doen er goed aan om de extra tijd van de Britse uittreding uit de EU tot 31 oktober te benutten, zo valt volgens de Financial Times te lezen in een waarschuwing die Brussel woensdag uitstuurt.
Lees verder

PVDA-verkozenen Nadia Moscufo en Maria Vindevoghel: 'Er heerst echt woede op straat'
De PVDA zetelt voor het eerst in het Vlaams Parlement, en in de Kamer gaat de partij van twee naar twaalf verkozenen. Als België vorige maandag wakker werd in een nieuwe wereld, dan geldt dat zeker voor de Waalse kassierster Nadia Moscufo (55) en de Vlaamse poetsvrouw Maria Vindevoghel (61).
Lees verder

'Wij zijn Ivan Goloenov': Russische kranten verenigd tegen arrestatie journalist
De Russische onderzoeksjournalist Ivan Goloenov (36) werd donderdag gearresteerd op verdenking van drugshandel. Collega-journalisten en mensenrechtenactivisten vermoeden een valstrik. 'De politie en veiligheidsdiensten hebben ons de oorlog verklaard.'
Lees verder

'Duizenden Noord-Koreaanse vrouwen in China verkocht als seksslaaf'
Duizenden Noord-Koreaanse vrouwen en meisjes die de ellende in hun land proberen te ontvluchten, komen door toedoen van mensenhandelaren terecht in de Chinese seksindustrie. Dat meldt de Britse stichting Korea Future Initiative op basis van uitgebreid onderzoek.
Lees verder

Rome is toeristische overlast beu en deze maatregelen moeten daar een eind aan maken
Rome is het wangedrag van de vele toeristen beu. Met een heleboel nieuwe regels hoopt het stadsbestuur die overlast eindelijk te beperken. En die maatregelen gaan tamelijk ver.
Lees verder

Hier staan de Vlaamse 'brokkelbruggen'
De Vlaamse overheid volgt met de Lijst van Prioritaire Kunstwerken veertig bruggen op die dringend hersteld of vervangen moeten worden om de veiligheid te garanderen. Uit cijfers die VTM Nieuws kon inkijken, blijkt dat die lijst in een jaar tijd heel wat langer is geworden. Vijf van de veertig bruggen staan zelfs al meer dan twintig jaar op de lijst.
Lees verder

KAART. Hier staan de Vlaamse 'brokkelbruggen'
De Vlaamse overheid volgt met de Lijst van Prioritaire Kunstwerken veertig bruggen op die dringend hersteld of vervangen moeten worden om de veiligheid te garanderen. Uit cijfers die VTM Nieuws kon inkijken, blijkt dat die lijst in een jaar tijd heel wat langer is geworden. Vijf van de veertig bruggen staan zelfs al meer dan twintig jaar op de lijst.
Lees verder

"Mijn kleuters hebben een Google-agenda": de grote vakantie als bron van stress
Terwijl schoolkinderen aftellen naar een lange vakantie, puzzelen hun ouders zich nu al rot over een waterdichte vakantieplanning: heeft elk kind een plek in het lokale sportkamp en wanneer babysitten de grootouders? Prijzig, stresserend en een hoop werk.
Lees verder

De grote vakantie als bron van stress
Terwijl schoolkinderen aftellen naar een lange vakantie, puzzelen hun ouders zich nu al rot over een waterdichte vakantieplanning: heeft elk kind een plek in het lokale sportkamp en wanneer babysitten de grootouders? Prijzig, stresserend en een hoop werk.
Lees verder

'Chernobyl' is naast een fantastische serie ook een parabel voor onze tijd
De HBO-serie Chernobyl is indringend, en laat zonder overbodige woorden zien wat het belang is van feiten en onafhankelijke wetenschap.
Lees verder

De onwaarschijnlijke comeback van foute Mel
Antisemitische scheldpartijen, homofobe opmerkingen, dronken rijden en huiselijk geweld. Aangebrander dan Mel Gibson vind je ze in Hollywood nauwelijks. En toch staat de acteur, na een kort verblijf in de vergeetput, vandaag weer aan de top. In volle #MeToo-tijd dan nog. Hoe heeft de acteur dat klaargespeeld?
Lees verder

Heimwee naar 'Coda', toen de tv-avond nog netjes werd neergelegd
Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: heimwee naar Coda, de dagelijkse afsluiter van de BRT.
Lees verder

Gratis geld voor alles en iedereen, zegt Stephanie Kelton, misschien wel de meest controversiële econome van deze tijd
Ze is de favoriete econoom van Bernie Sanders én geliefd op Wall Street. Volgens Stephanie Kelton kan de overheid haar geldpers aanzetten om onze wensen te vervullen. Van gratis gezondheidszorg tot de redding van het klimaat.
Lees verder

Canada verbiedt vanaf 2021 plastic voor eenmalig gebruik
Canada gaat vanaf 2021 plastic artikelen voor eenmalig gebruik verbieden. Dat heeft premier Justin Trudeau vandaag aangekondigd. "De vervuiling door plastic is een wereldwijde plaag", aldus Trudeau.
Lees verder

Gentse horecabaas slachtoffer van zinloos geweld: 'Zonder aanleiding kreeg ik een kopstoot'
Toon Porrez, uitbater van de A-Pluss in de Belfortstraat en organisator van 'Roze Donderdag' op de komende Gentse Feesten, is zaterdag slachtoffer geworden van zinloos geweld. Hij kreeg zonder enige aanleiding een kopstoot te verwerken. "Ik voelde me altijd veilig in deze stad. Ik begrijp het niet", zegt hij.
Lees verder

Proffen over de waarde van het mondeling examen: 'Alleen zo kan je de ajuin helemaal pellen'
Met de examens voor de deur is het voor studenten vooral zaak om potlood en pen te scherpen, niet hun tong. Mondelinge examens aan Vlaamse universiteiten raken in de verdrukking. Praktisch onhaalbaar, te subjectief en juridisch riskant, klinkt het. Tot grote spijt van verschillende professoren. 'Je raakt toch een beetje vervreemd van je studenten. Dat wringt.'
Lees verder

Passagier geeft racistische commentaar op zwarte personen in bus, maar Leuvense studente laat zich niet doen
Félicia Mukendi, een Leuvense studente, heeft op Twitter videobeelden geplaatst van een man die haar duidelijk racistische verwensingen naar het hoofd slingert. De jonge vrouw liet de commentaar echter niet zomaar over zich heen komen en verdedigde zichzelf en de drie andere zwarte passagiers, waaronder twee kleine kindjes.
Lees verder

Helikopter maakt harde noodlanding op dak van wolkenkrabber in New York: één dode
In New York heeft een helikopter een harde landing moeten uitvoeren op het dak van een wolkenkrabber. Daarbij is volgens Amerikaanse media één dode gevallen. De politie vraagt om de omgeving rond 7th Avenue -vlak bij het beroemde Times Square- te vermijden. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.
Lees verder

'Vermoorde halfbroer Kim Jong-un was CIA-informant'
De vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was volgens The Wall Street Journal een informant voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Kim Jong-nam werd in 2017 in Maleisië vergiftigd met dodelijk zenuwgas op het vliegveld van Kuala Lumpur.
Lees verder

PVDA onder vuur omdat ze militanten onder druk zou zetten: 'Dit zijn onaanvaardbare leugens'
De PVDA ligt onder vuur. Ze zou rebelse leden afdreigen, iets wat de radicaal linkse partij met klem ontkent. De beschuldigingen komen op een moment dat de partij in Wallonië nog meepraat over een nieuwe regering. 'Dit blijft hangen, het komt precies uit Kuifje in Rusland.'
Lees verder

Elke formule met het VB leidt tot miserie. Schakel de Vlaamse formatie naar de ernstige fase
De politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
Lees verder

Brussel neemt maatregelen tegen overlast elektrische deelstep
De elektrische deelstep ligt onder vuur. Steden wereldwijd worstelen met het nieuwste grootstedelijke vervoermiddel. Ook Brussel neemt nu maatregelen in een poging de overlast te beperken.
Lees verder

Behandelingen tegen kanker zijn zelden 'baanbrekend'
Veel kankergeneesmiddelen die farmabedrijven aankondigen als 'baanbrekend' blijken dat achteraf nauwelijks te zijn, stelt een nieuwe studie. Slechts een op de vijf onderzochte kankerbehandelingen heeft echt impact op de overlevingskansen van patiënten. Betalen we ons vaak blauw voor niets?
Lees verder

Lieven Boeve: 'Begeleiding van leraren is nu te veel een papieren tijger'
De Christelijke Onderwijscentrale (COC) gaat vanaf september haar vakbondsleden permanent begeleiden om de uitval van leerkrachten af te remmen. Prima, vindt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
Lees verder

Onderwijsinspectie wil 'FAST-team' sturen naar scholen met te laag niveau
Er moet een 'FAST-team' komen binnen de onderwijsinspectie om slecht presterende scholen sneller op te sporen en intensieve begeleiding op te ­leggen. Daarvoor pleit de onderwijsadministratie in haar nota voor de volgende Vlaamse regering.
Lees verder