Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 6 juni 2019

Moet je stekkers nog uittrekken, mag je douchen en andere vragen over onweer

Moet je stekkers nog uittrekken, mag je douchen en andere vragen over onweer
Het onweer heeft afgelopen nacht lelijk huisgehouden in ons land, en er is meer op komst. Mag je je paraplu openen tijdens een hevig onweer? Hoe dodelijk is een blikseminslag? En moet je je stekkers nog uittrekken? Laurent Delobbe en Dieter Poelman, bliksemspecialisten van het KMI, en elektricien Peter Dossche geven uitleg.
Lees verder

Tubeke eist voor BAS degradatie KV Mechelen naar eerste amateur

Tubeke gaat in beroep tegen de veroordeling van KV Mechelen tot het spelen in 1B volgend seizoen. Dat bevestigde algemeen directeur Josselin Croisé woensdag. De Waals-Brabanders willen voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) afdwingen dat Malinwa degradeert naar de eerste amateurklasse.

Lees verder

Insecticiden zijn passé. Schakel liever insecten in

De oorlogsvoering in de tuinen, serres en op akkers bestaat almaar minder uit insecticiden, maar uit beestjes. Bij Arvesta – het vroegere Aveve – ging de verkoop van nuttige insecten die bladluizen en co. bestrijden in een jaar tijd maal drie. En in de Haspengouwse fruitboomgaarden wordt nu voor het eerst gebruikgemaakt van bloemenmengsels die roofinsecten lokken om de bladvlo een kopje kleiner te maken.

Lees verder

CDH kiest voor oppositie

De CDH kiest zowel federaal als regionaal voor de oppositie. Dat heeft het partijbureau van de Franstalige christendemocraten woensdagmiddag beslist.

Lees verder

Jas met reflecterende strepen 's nachts veiliger dan fluohesje

Met een geel of oranje hesje heb je als fietser meer kans op een ongeval. Door de felle kleur van de jas lijkt fietsverlichting minder fel, waardoor automobilisten de afstand verkeerd inschatten. Een zwarte jas met reflecterende strepen is veiliger.

Lees verder

Waarom Vlaams Belang ethisch opschoof: 'Liever een transgender dan een transmigrant'

Dat de homofobe uitspraken van Dominiek Sneppe zelfs binnen Vlaams Belang controverse uitlokken, toont aan hoezeer de partij zich ethisch herpositioneerde. De partij spint veel meer garen bij die andere breuklijn: migratie.

Lees verder

Geert Bourgeois ontmoet paus Franciscus
Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft op woensdag paus Franciscus ontmoet in Vaticaanstad. Bourgeois had een korte audiëntie met de paus. Later volgt ook een ontmoeting met de staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken van de Heilige Stoel, kardinaal Pietro Parolin.
Lees verder

De Standaard zoekt getuigenissen over 'onhandelbare' leerlingen
De binnenlandredactie van De Standaard is op zoek naar getuigenissen: heeft u een kind met gedragsproblemen dat geschorst is? Of bent u een leerkracht die uit ervaring weet waar het fout loopt?
Lees verder

Verkrachtingszaak tegen Steve B. achter gesloten deuren

Het Antwerpse hof van beroep heeft na een korte beraadslaging beslist om de verkrachtingszaak van Steve B. achter gesloten deuren te behandelen, zoals het slachtoffer gevraagd had.

Lees verder

Klacht bij Unia na racistische haatbrief in Aalst

Dinsdagnacht werd in Aalst een racistische haatbrief bedeeld. Inwoners met allochtone achtergrond werden geviseerd. In de brief worden 'vreemden' omschreven als 'ongeciviliseerd, onbeleefd, laf, vuil, achterbaks, dom' en als 'halve beesten zonder geen enkele waarde'.

Lees verder

Buurtbewoners flitsen zelf hardrijders omdat Antwerps stadsbestuur dat weigert

Een Antwerps burgerinitiatief dat strijdt voor een betere handhaving van de zones 30 is zelf begonnen met snelheidscontroles. De politie geeft toe dat er 'op instructie van het stadsbestuur' weinig wordt gecontroleerd. 'Flitsen zorgt niet voor gedragsverandering', klinkt het op het stadhuis. Mobiliteitsexperts noemen dat 'flauwekul'.

Lees verder

Code oranje: KMI waarschuwt voor nieuw onweer

Voor de tweede dag op rij is er onweer op komst. Vooral het noordoosten van het land zal woensdagavond en - nacht getroffen worden, voorspelt Noodweer Benelux. Er is ook opnieuw kans op wateroverlast.

Lees verder

Video. Vrouw doet levensgevaarlijke poging tot oversteek spoorweg
Infrabel verspreidt een filmpje waarop te zien is hoe een vrouw met haar wagen een versperde overweg tracht over te steken. Ze rijdt zich helemaal vast en komt zo in een levensgevaarlijke situatie terecht.
Lees verder

Ruim 679 kilo cocaïne uit Bolivia, verstopt tussen hout, in beslag genomen in België

Meer dan 679 kilogram cocaïne uit Bolivia is in België in beslag genomen bij gezamenlijke operaties van de twee landen. Dat heeft de Boliviaanse politie woensdag bekendgemaakt.

Lees verder

Twee geliefden zien hun kinderwens niet vervuld. 'Ik zou deze miserie niet met iemand anders willen meemaken'
Wat richt de liefde zoal aan – ten goede en ten kwade? Journaliste Eva Berghmans zoekt het uit. Met verhalen in de krant. En in deze podcast.
Lees verder

Twee geliefden zien hun kinderwens niet vervuld. 'Ik zou deze miserie niet met iemand anders willen meemaken'

Wat richt de liefde zoal aan – ten goede en ten kwade? Journaliste Eva Berghmans zoekt het uit. Met verhalen in de krant. En in deze podcast.

Lees verder

Politie houdt extra alcoholcontroles in pinksterweekend

Van vrijdagavond tot en met maandagochtend organiseren de federale en de lokale politie opnieuw een 'weekend zonder alcohol achter het stuur'. Door extra alcoholcontroles te houden, hopen ze mensen aan te zetten om niet zelf achter het stuur te kruipen wanneer ze onder invloed zijn van alcohol of drugs.

Lees verder

Steven Van Herreweghe lanceert antwoord op racistische brief: 'In Aalst noemen we dat zoagen, kreften en memmen'

Televisiepresentator Steven Van Herreweghe en het Aalsterse burgerinitiatief Over.morgen hebben in een open brief gereageerd op de racistische boodschap die enkele Aalstenaars van allochtone afkomst woensdag in hun brievenbus vonden. 'Wie in Aalst woont, woont er met liefde voor de unieke stad, zijn DNA en zijn prachtige inwoners', klinkt het.

Lees verder

Ex-politieman die spotprent Jinnih Beels verspreidde vrijgesproken in beroep

Het Antwerpse hof van beroep heeft een voormalig politieman van de zone Mechelen-Willebroek donderdag vrijgesproken voor het aanzetten tot haat en discriminatie, net als in eerste aanleg. Bert V. L. had twee jaar geleden een spotprent verspreid van Jinnih Beels, toen nog diversiteitsverantwoordelijke van die politiezone, met de tekst: 'En waarom zou ik je een hand geven? Jouw kleur staat me niet aan'.

Lees verder

Jongetje in kritieke toestand na vermoedelijke mishandeling door stiefvader

Een Nederlander is aangehouden op verdenking van slagen en verwondingen aan het kindje van zijn vriendin. Het jongetje uit Bissegem werd in comateuze toestand binnengebracht in het ziekenhuis en zijn toestand is nog steeds kritiek.

Lees verder