Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 9 mei 2019

Totale CO2-uitstoot in België licht gedaald vorig jaar

Totale CO2-uitstoot in België licht gedaald vorig jaar

De CO2-uitstoot uit verbranding van fossiele brandstoffen is vorig jaar in België met 0,3 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Op EU-niveau bedroeg de daling 2,5 procent.

Lees verder

Hulplijn Tele-Onthaal krijgt veel oproepen over moord Julie Van Espen

Dat veel mensen geraakt zijn door de moord op Julie Van Espen, merken ook de medewerkers van hulplijn Tele-Onthaal. Dat kreeg dinsdag een twintigtal oproepen van mensen die hun hart wilden luchten over de zaak.

Lees verder

Nieuw statuut voor werklozen met ernstige beperking

Na het initiatief van Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is het statuut voor mensen met mentale, medische, psychische en psychiatrische problemen wettelijk vastgelegd. Zogenaamde MMPP's zijn vaak net niet invalide genoeg om een uitkering te ontvangen.

Lees verder

Hof van beroep Antwerpen: 'Iedereen plooit zich hier dubbel'

'Alle gebreken van Justitie komen samen in Antwerpen', schreef onze krant vanmorgen. Het Hof van Beroep in de koekenstad voelde zich genoodzaakt te reageren. Dat de moordenaar van Julie Van Espen vrij rondliep, ligt aan een gebrek aan magistraten. 'Iedereen plooit zich hier dubbel', aldus eerste voorzitter Hobin.

Lees verder

Vriendinnen Julie Van Espen vragen Bart De Wever in open brief om meer camera's langs fietsroutes

Een groep vriendinnen van de vermoorde Julie Van Espen en van haar zus vragen in een open brief aan Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de burgemeesters van de Antwerpse randgemeenten om de veiligheid op de fietsroutes naar de Antwerpse binnenstad te verhogen. Ze vragen meer veiligheidscamera's en een betere verlichting en willen over de situatie graag in gesprek met de burgemeesters.

Lees verder

Eerste islamitische school doet gooi naar erkenning

Op 1 september wil de eerste islamitische school van Vlaanderen van start gaan in Genk. Politici uiten hun bezorgdheid.

Lees verder

'De goede leraren moeten nu voor grotere klassen staan'

Schooldirecteuren zijn vrijwel machteloos om slecht functionerende leraren te ontslaan. De Vlaamse onderwijskoepels ijveren samen al jaren voor meer mogelijkheden. 'Onze vraag is vooral een pleidooi voor alle goede leerkrachten.'

Lees verder

Veel politieke schroom na moord op Julie

Op Vlaams Belang na voelt geen enkele partij zich geroepen om de moord op Julie Van Espen politiek te gebruiken.

Lees verder

Mestplan moet in electorale primetime naar het parlement

Het wordt nog een spannende zitting over MAP6 in de week voor de verkiezingen. 'We gaan tot het gaatje.'

Lees verder

Woensdagavond stille wake in Merksem, ook marsen in Brugge en Kortrijk
In het Antwerpse district Merksem organiseren sympathisanten woensdagavond om 21 uur een stille wake voor Julie Van Espen. Plaats van afspraak is de brug nabij het Sportpaleis, waar de 23-jarige studente uit Schilde werd vermoord en vervolgens in het Albertkanaal gegooid.
Lees verder

Dader bomalarm riskeert zware boete

Meer dan 20.000 leerlingen werden vanmorgen geëvacueerd uit hun school in Diest, Aarschot en Westerlo na een bomalarm. Dat bleek vals. De dader riskeert een zware straf en een rekening voor de vele gemaakte kosten.

Lees verder

Jaouad, het gezicht van de Pride 2019: 'Mijn hele puberteit heb ik gebeden dat ik zou genezen'
Wat richt de liefde zoal aan – ten goede en ten kwade? Welke vormen en gedaanten neemt ze aan? Journaliste Eva Berghmans zoekt het uit. Met verhalen in de krant. En in deze podcast.
Lees verder

Jaouad, het gezicht van de Pride 2019: 'Mijn hele puberteit heb ik gebeden dat ik zou genezen'

Wat richt de liefde zoal aan – ten goede en ten kwade? Welke vormen en gedaanten neemt ze aan? Journaliste Eva Berghmans zoekt het uit. Met verhalen in de krant. En in deze podcast.

Lees verder

Na Nederland nu ook bij ons? Minister Van den Heuvel wil verbod op oplaten ballonnen
Na Nederland zet nu ook Vlaanderen stappen om het oplaten van ballonnen te verbieden. Concreet maakt minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V) het gemeenten makkelijker dit verbod in hun politiereglement op te nemen.
Lees verder

Jambon: 'Enkele dagen na moord al niet beginnen met politiek gekrakeel'

Bepaalde procedures binnen justitie moeten herbekeken worden na de moord op Julie Van Espen. Dat heeft voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in 'De Ochtend' op Radio 1. Dat sommigen uit de zaak politiek garen proberen te spinnen, vindt de kandidaat-premier echter 'laag bij de grond'.

Lees verder

Homans pikt kritiek Groen over sociale woningen niet

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) ontkent tegenover VRT met cijfers in de hand dat ze de voorbije regeerperiode te weinig heeft geïnvesteerd in sociale woningen. Groen klaagde eerder aan dat meer dan 11.000 sociale woningen leegstaan.

Lees verder

N-VA doet deur dicht voor verhoging zorgpremie
Ondanks de roep van de Vlaamse zorgsector om extra geld, is een verhoging van de zorgpremie onbespreekbaar voor de N-VA. Maar blijft dat ook na de verkiezingen zo?
Lees verder

Begrafenis Julie Van Espen vindt plaats op zaterdag 18 mei

Julie Van Espen, de 23-jarige studente die zaterdag werd vermoord in Merksem, krijgt volgende week zaterdag een afscheidsplechtigheid in haar thuisgemeente Schilde.

Lees verder

Stille Mars voor Julie is grote uitdaging: 400 stewards gezocht

De organisatie van de Stille Mars tegen (seksueel) geweld zondag in Antwerpen krijgt vorm. Er is een startuur, een parcours en er zijn regels: geen politieke slogans. Maar de stad Antwerpen is duidelijk: geen stewards, geen mars. De organisatoren zoeken er 400.

Lees verder

Klimaatbetogers protesteren in stilte
De klimaatspijbelaars gaan nog steeds verder met hun betogingen op donderdag. Deze donderdag maakten ze er een stille mars van, uit respect voor de overleden Julie Van Espen.
Lees verder