Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 12 april 2019

Metoo-beschuldigingen leveren Geoffrey Rush forse schadevergoeding op

Metoo-beschuldigingen leveren Geoffrey Rush forse schadevergoeding op

Een Australische krant die acteur Geoffrey Rush beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag moet hem nu minstens 850.000 Australische dollar schadevergoeding betalen.

Lees verder

'Studio Tarara' en 'De twaalf' grijpen naast hoofdprijs: Spaanse 'Perfect life' bekroond tot beste serie op Canneseries

De Spaanse reeks 'Perfect life' heeft woensdag op het Canneseries-festival de prijs voor beste serie in de wacht gesleept. In die categorie waren ook de VTM-serie 'Studio Tarara' en de Eén-reeks 'De twaalf' geselecteerd.

Lees verder

Detroit Pistons pakt laatste ticket: bekijk hier de samenstelling van de play-offs in NBA

Detroit Pistons heeft zich woensdag op de laatste speeldag van de reguliere competitie in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA) verzekerd van het laatste ticket voor de play-offs.

Lees verder

Fanny Lecluyse derde op 100 meter schoolslag tijdens Spaanse zwemkampioenschappen

Fanny Lecluyse was woensdag met een derde plaats op de 100 meter schoolslag de beste Belg op de slotdag van de Spaanse zwemkampioenschappen in Sabadell (Barcelona). De 27-jarige West-Vlaamse tikte aan in 1:08.81. De Spaanse zwemsters Jessica Vall (1:08.47) en Marina Garcia (1:08.66) waren een fractie sneller. Lise Michels werd in 1:11.15 vijfde.

Lees verder

Chinese spionnen stalen bedrijfsgeheimen ASML

Chinese spionnen hebben op grote schaal bedrijfsgeheimen gestolen van de Nederlandse chipmachinemaker ASML. De daders zijn hooggeplaatste R&D-medewerkers van het bedrijf, die indirecte banden hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie.

Lees verder

VRT schrapt Tommelein uit 'De Ideale Wereld', maar die kan daar niet mee lachen
Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) had zich zijn ideale wereld wellicht anders voorgesteld. Vijf uur lang nam hij de tijd om drie korte filmpjes op te nemen met Sociaal Incapabele Michiel van De Ideale Wereld, maar de VRT besliste woensdag dat die niet meer op antenne mogen. De eerste aflevering werd dinsdag wel uitgezonden, maar deel 2 en 3 worden geschrapt. Sperperiode voor politici, luidde het oordeel bij de openbare omroep.
Lees verder

Francken deelt e-mail van Amerikaanse ambassade: 'Amper drie zinnen lang'

De brief van de Amerikaanse ambassade over de humanitaire visa was 'geen officiële brief' maar 'een mailtje van amper drie zinnen', zo verduidelijkt ex-staatssecretaris Theo Francken.

Lees verder

Verbod op abortus in Zuid-Korea ongrondwettelijk

Het Grondwettelijk Hof in Zuid-Korea heeft het strikte verbod op abortus in het land, dat al sinds 1953 in voege is, ongrondwettelijk verklaard. De wet is niet verenigbaar met de grondwet, luidde het oordeel donderdag.

Lees verder

Waar in Limburg maak je komende maanden meeste kans op een job?
Wie in Limburg op zoek is naar een leuke job, kan zich het best richten op sectoren als de bouw, groothandel en diensten. Daarbij zijn het vooral de kmo's die in de nabije toekomst extra aanwervingen zullen doen, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek dat eerder deze week werd voorgesteld.
Lees verder

Hoe Abattoir de wijk Kuregem een tweede adem geeft
Koeien, varkens en schapen op een steenworp van het internationale treinstation van Brussel-Zuid. Dat kan in het lappendeken dat Brussel is. Abattoir in de Anderlechtse wijk Kuregem is een unieke werkplek waar diversiteit zegeviert. Slachters en ecologische start-ups reiken er elkaar de hand.
Lees verder

Ook na 15 jaar nog geen beterschap in Wallonië
'Jammer genoeg verandert er niets in Wallonië.' Het is geen uitspraak van een rabiate Vlaams-nationalist, maar van de Waalse journalist en ondernemer Jean-Yves Huwart. Die schreef zopas een derde boek over zijn regio, met als titel: 'Waarom geraakt Wallonië er niet bovenop? Verslag van 15 jaar vruchteloos proberen.' 'Een strenge maar correcte analyse', geeft Waals minister-president Willy Borsus toe.
Lees verder

'Machtswissel op komst in Soedan'

De Soedanese president Omar al-Bashir zou onder druk aftreden en er zou een overgangsregering in de maak zijn, zo beweren overheidsbronnen.

Lees verder

Zorgen May en Merkel voor hét beeld van deze EU-top?
Het Verenigd Koninkrijk krijgt tot 31 oktober om uit de EU te stappen. Dat is beslist na de EU-top van woensdagavond. Tijdens die top deelden Brits premier Theresa May en Angela Merkel een opmerkelijk moment toen Merkel haar iPad bovenhaalde. Op die iPad zou een fotomontage te zien geweest zijn van hun gelijkaardige blauwe outfits die ze eerder die dag droegen in hun parlementen. Ook Donald Tusk was zichtbaar geamuseerd door Merkels iPad.
Lees verder

Waarom het gemakkelijk maken als het ook moeilijk kan?
Elke dag brengen we u twee wiskundige raadsels. Ze zijn niet altijd gemakkelijk, maar u weet er vast raad mee. En zo niet: de oplossing is vlakbij.
Lees verder

Mathieu van der Poels veelbesproken witte koersbroek was tactische zet

De witte koersbroek die de Nederlandse kampioen droeg tijdens de Ronde van Vlaanderen, werd afgedaan als een stijlblunder, terwijl het volgens de vader van Mathieu van der Poel om een 'briljante tactische zet' ging.

Lees verder

Julian Assange opgepakt in Londen

Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, is opgepakt in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich de voorbije zeven jaar schuilhield. 'Ons geduld was op', aldus president Lenin Moreno.

Lees verder

Stoffel Vandoorne: "McLaren heeft op me gekauwd en me uitgespuwd"
Voormalig hoofdmecanicien bij McLaren, Mark Priestley, vult zijn dagen tegenwoordig onder andere met boeken schrijven, TV-programma's presenteren en vloggen. Het is in die laatste hoedanigheid dat hij een vraag beantwoordde over onze landgenoot Stoffel Vandoorne.
Lees verder

Dertiende klimaatmars met grootouders en rectoren

Voor de 13de keer houdt Youth for Climate een klimaatmars. Verschillende rectoren van Belgische universiteiten lopen mee. De Grootouders voor het Klimaat zijn ook aanwezig.

Lees verder

Ronny Van Geneugden ziet avontuur eindigen in Malawi

Ronny Van Geneugden krijgt geen nieuw contract als bondscoach van het Afrikaanse Malawi, zo maakte de Malawische voetbalbond (FAM) in een persmededeling bekend.

Lees verder

'Deze nieuwe studie kan kankerbehandelingen goedkoper en preciezer maken'

In het tijdschrift Nature verschijnt vandaag een van de grootste kankerstudies ooit. 'Die zal kankerbehandelingen goedkoper en preciezer maken', zegt oncoloog Jaak Janssens.

Lees verder

Ronny Van Geneugden ziet avontuur eindigen in Malawi: ontslagen als bondscoach na "magere resultaten"

Ronny Van Geneugden krijgt geen nieuw contract als bondscoach van het Afrikaanse Malawi, zo maakte de Malawische voetbalbond (FAM) in een persmededeling bekend.

Lees verder

Titelkandidaat Patro Eisden in beroep tegen weigering van licentie nationale amateur

Patro Eisden Maasmechelen, leider in de tweede amateurklasse B, stapt naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) om de licentie voor de eerste amateurreeks te bemachtigen. Dat meldden de Limburgers woensdagavond, nadat de Licentiecommissie geen goed nieuws had voor Patro Eisden.

Lees verder

Drama in Bundesliga: vader van Keulen-coach krijgt hartaanval in stadion

De vader van Keulen-coach Markus Anfang heeft woensdagavond in de tribunes een hartaanval gekregen tijdens het duel van Keulen, de leider in de tweede Bundesliga, op bezoek bij Duisburg, zo maakte FC Keulen donderdag bekend.

Lees verder

Julian Assange, van de collateral murder video tot de Clinton-e-mails

Hij is de oprichter en bezieler van Wikileaks, en hij lekte sinds 2010 tal van overheidsdocumenten. Toen de controverse steeds meer om hem begon te draaien, kwam hij in nauwe schoentjes terecht.

Lees verder

België nog steeds op Europese loonkostenpodium

De loonkosten in België blijven hoog. Met arbeidskosten van gemiddeld 39,7 euro per uur stond België in 2018, voor het derde jaar op rij, op de derde plaats in de Europese Unie. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag bekend. De Belgische loonkosten namen wel minder snel toe dan in de buurlanden.

Lees verder

Pech voor Team Sky: sleutelbeenbreuk en meerdere kleine breuken voor Jonathan Castroviejo

De Spaanse wielrenner Jonathan Castroviejo heeft een sleutelbeenbreuk overgehouden aan zijn valpartij van woensdag in de derde etappe van de Ronde van het Baskenland (Spa/WorldTour), zo maakte zijn team Sky donderdag bekend.

Lees verder

De uitbarsting te veel: Atlético-spits Diego Costa acht (!) wedstrijden aan de kant

Atlético Madrid-aanvaller Diego Costa heeft van de Disciplinaire Commissie van de Spaanse voetbalbond (RFEF) een schorsing van acht speeldagen gekregen voor zijn uitsluiting in de topper tegen FC Barcelona, zo maakte de Spaanse bond donderdag bekend.

Lees verder

Neymar hervat (eindelijk) groepstraining bij PSG

Neymar heeft donderdag de groepstraining hervat bij Paris Saint-Germain, zo maakte zijn club op Twitter bekend.

Lees verder

Groen pleit voor 6.000 extra personeelsleden in de zorgsector

Meer personeel in de zorgsector, meer terugbetalingen voor een bezoek aan de psycholoog en het wegwerken van de wachtlijsten in de sector. Dat zijn de beloftes van Groen.

Lees verder

Julian Assange bijna onherkenbaar bij arrestatie
Julian Assange is opgepakt in de ambassade van Ecuador in Londen. Zeven jaar lang hield hij er zich schuil. Persagentschap Ruptly kon bovenstaande beelden maken van zijn hardhandige arrestatie.
Lees verder

Uitgestorven 'eilandmens' ontdekt op Filipijnen

Na de 'Hobbit' van Flores is opnieuw een nieuwe mensensoort ontdekt in Zuidoost-Azië: de Luzonmens, ca. 50.000 jaar oud.

Lees verder

N-VA-politicus dient klacht in tegen omstreden anti-vaccinatiedokter
Louis Ide, nationaal secretaris van de N-VA en zelf arts, zal bij de Orde der Artsen een klacht indienen tegen Kris Gaublomme, de huisarts die in het VTM-nieuws verkondigde dat vaccinatie tegen mazelen niet werkt en astma en autisme veroorzaakt.
Lees verder

Delfine Persoon vrijgesproken na ontwijken van dopingcontrole, bokster krijgt wel "een sneer" voor haar gedrag

Delfine Persoon is donderdag vrijgesproken door het Vlaams Doping Tribunaal, nadat ze op 28 oktober van vorig jaar een dopingcontrole gemist had omdat ze niet meteen kon plassen. Dat nieuws werd bevestigd aan Belga door het Vlaams Doping Tribunaal.

Lees verder

Hoe Katie Bouman 'haar' foto van het zwart gat produceerde

Drie jaar geleden ontwikkelde Katie Bouman, toen pas 26, het algoritme dat de data van acht radiotelescopen omzette in de historische foto die we woensdag voor het eerst zagen.

Lees verder

Kim Kardashian ambieert rechtendiploma: 'Hoe meer ik weet, hoe meer ik kan helpen'

Kim Kardashian West heeft naast haar drukke job als realityster en influencer nog tijd gevonden om een rechtenstudie aan te vatten.

Lees verder

Afscheid in mineur voor Arjen Robben bij Bayern München?

Voor Arjen Robben dreigt bij Bayern München een afscheid in mineur. De 35-jarige Nederlander, die de Duitse grootmacht deze zomer na tien jaar verlaat, geraakt maar niet fit en moet mogelijk een kruis maken over de resterende wedstrijden van dit seizoen.

Lees verder

David Beckham 'spreekt' negen talen in strijd tegen malaria
In een nieuwe campagnevideo tegen malaria duikt oud-voetballer David Beckham op. Opvallend: in de video spreekt hij maar liefst negen talen. Of is er meer aan de hand?
Lees verder

Nieuwe outfit in het profpeloton: Direct Energie verandert naam in Total Direct Energie en krijgt nieuwe uitrusting

Wielerploeg Direct Energie gaat voortaan door het leven als Total Direct Energie. Dat heeft de formatie donderdag laten weten. Total Direct Energie krijgt ook een nieuwe uitrusting.

Lees verder

Wallonië zkt. geld (desnoods via staatshervorming)

Het gaat niet goed in Franstalig België: de werkzaamheidsgraad is een ramp, de armoede stijgt en de centen raken op. Binnen een jaar of vijf dreigen Brussel en Wallonië kopje-onder te gaan. PS-voorzitter Elio Di Rupo is zelfs 'bereid' de institutionele lockdown op te geven en de financieringswet te hervormen.

Lees verder

Colruyt en Okay roepen vleesproducten met kip terug

Colruyt en Okay halen kippenchipolata, kippenworst, kippengehakt en kippenburger uit de rekken. Reden is de mogelijke aanwezigheid van salmonella.

Lees verder

Zwaarste straf ooit voor basketbalspeler in ons land: Belgisch international Elias Lasisi geschorst tot 31 december na duw aan ref

Het disciplinair departement van de Pro Basketbal League heeft een zware schorsing opgelegd aan Elias Lasisi van Oostende. Na een duw in de rug aan referee Nick Van den Broeck wordt hij geschorst tot 31 december.

Lees verder

'Don't worry be happy': Slapen kost geen geld

In 'Don't worry be happy' zoekt Peter Boeckx mensen die gelukkige leven met bijna niets. Phara de Aguirre gaat langs bij Steven Van Herreweghe, die een Terzake-repo bovenhaalt. En datajournalisten gaan vanavond op zoek naar verhalen achter de cijfers.

Lees verder

Vakbonden dreigen met staking door 'escalerende' situatie in busstation Brussel-Noord

De buschauffeurs van De Lijn zijn de situatie in Brussel-Noord 'kotsbeu'. Een gesprek met de directie liep vanochtend op niets uit. De drie vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend. 'Wij willen geen nepmaatregelen meer.'

Lees verder

Slimme luidspreker Amazon laat medewerkers meeluisteren

Veel gebruikers van slimme luidsprekers weten niet dat ook medewerkers van het bedrijf kunnen meeluisteren. Dat staat ook niet expliciet in de gebruikersvoorwaarden.

Lees verder

Harry en Meghan willen de geboorte van hun kind privé houden

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan willen de geboorte van hun kind, dat deze maand verwacht wordt, in besloten kring vieren. Dat meldt Buckingham Palace donderdag in een persbericht.

Lees verder

Derde etappezege voor Duitser Maximilian Schachmann in Ronde van het Baskenland

De vierde etappe in de Ronde van het Baskenland is gewonnen door de Duitser Maximilian Schachmann. De renner van BORA hansgrohe boekte zijn derde etappezege en verstevigt zijn leidersplaats. Bjorg Lambrecht finishte tiende.

Lees verder

Brussel-Noord opnieuw drukste station van het land

Brussel-Noord was vorig jaar opnieuw het drukste treinstation van het land, net als in 2017. In Vlaanderen spant Gent-Sint-Pieters de troon.

Lees verder

Schaatser begeeft zich 'op dun ijs'
Fotograaf en filmmaker Henrik Trygg schaatst over het dunne ijs van het Zweedse Kvarnsjön-meer. Niet de veiligste, maar wel de meest praktische manier om de omgeving te verkennen. De schaatser filmde bovenstaande prachtige landschappen.
Lees verder

Wout van Aert vindt "kasseien nog slechter dan ik ze me herinner", Oliver Naesen heeft "geen flanellen benen" voor Parijs-Roubaix

Wout van Aert fietste de voorbije weken enkele topresultaten bij elkaar: derde in de Strade Bianche, tweede in de E3 Harelbeke en zesde in Milaan-Sanremo. "Ook zondag wil ik een mooi resultaat neerzetten", vertelde hij donderdag na de verkenning van Parijs-Roubaix met zijn team Jumbo-Visma.

Lees verder

Ook apen krijgen recht op privacy

Apen in dierentuinen moeten altijd de mogelijkheid hebben om zich te verstoppen voor de priemende blik van het publiek. Dat staat in nieuwe regels die minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft uitgevaardigd. 'Op termijn zouden ook alle andere zoogdieren dat moeten kunnen', zegt gedragsbiologe Hilde Vervaecke (Odisee Hogeschool).

Lees verder

Bayern-spelers Robert Lewandowski en Kingsley Coman raken slaags op training

Op de training van Bayern München is het donderdag tot een handgemeen gekomen tussen de Poolse spits Robert Lewandowski en de Franse winger Kingsley Coman. Dat meldt het Duitse Bild. Een woordenwisseling zou in een gevecht ontaard zijn, waarbij beide offensieve spelers rake klappen uitdeelden.

Lees verder

Autodeur niet op slot? Dat is dan 58 euro

Bij een zogenaamde wijkscan door de wijkinspecteurs van de Zaventemse politie hebben negen automobilisten dinsdag een boete gekregen omdat hun wagen, die op de openbare weg stond, niet op slot was.

Lees verder

Live Nation gaat Sportpaleis uitbaten
Live Nation heeft het Sportpaleis overgenomen – tot op zekere hoogte. Het koopt de zaal niet, maar gaat wel de exploitatie ervan verzorgen.
Lees verder

Dit zijn de genomineerde foto's voor de World Press Award
Vanavond wordt de World Press Photo of the Year in Amsterdam bekendgemaakt. De winnaar mag zijn of haar foto een jaar lang 'de meest prestigieuze nieuwsfoto van het jaar' noemen, en wint 10.000 euro.
Lees verder

Deceuninck - Quick Step start met drie kopmannen in Parijs-Roubaix: "Wij hebben nooit gedacht dat we onoverwinnelijk waren"

Deceuninck - Quick-Step heeft donderdag zijn selectie bekendgemaakt voor Parijs-Roubaix. Het team pakt uit met kopmannen Zdenek Stybar, Philippe Gilbert en Yves Lampaert.

Lees verder

VN-gezant: 'Kinderen IS-strijders moeten samen met hun moeders kunnen terugkeren'

'Kinderen van 'foreign fighters' moeten kunnen terugkeren naar hun land van oorsprong en we moeten proberen moeder en kind bij elkaar te houden'. Dat heeft de speciale VN-gezant voor kinderen in gewapende conflicten, Virginia Gamba, gezegd in Brussel.

Lees verder

Peter Sagan krijgt naamplaatje in oude douches van Parijs-Roubaix: "Ik dacht een rustig momentje te hebben..."

Peter Sagan (BORA - hansgrohe) mocht donderdagnamiddag zijn officieel naamplaatje zelf op douchecabine kleven in de oude kleedkamers van de Velodroom in Roubaix. Het is een privilege die enkel winnaars van de klassieker te beurt valt. "Dit is een hele eer", verklaarde de titelverdediger.

Lees verder

Tottenham bevestigt "zware" enkelblessure voor Harry Kane en handbreuk voor Dele Alli

Harry Kane liep dinsdagavond in het gewonnen duel tegen Manchester City in de Champions League (1-0) een "zware ligamentaire blessure op aan zijn linkerenkel". Dat bevestigde zijn club Tottenham Hotspur donderdag, zonder evenwel te preciseren hoe lang de Engelse spits buiten strijd zal zijn. Middenvelder Dele Alli brak dan weer zijn linkerhand.

Lees verder

Geen 'zachte landing' voor maanverkenner Israël

Israël lanceerde op 22 februari zijn eerste maanverkenner, de Beresheet. De verkenner bereikte de maan, maar de gecontroleerde 'zachte' landing was niet succesvol.

Lees verder

'Don't worry be happy': balanceren op de rand van uitlachtelevisie
We hebben vorig jaar slecht geslapen van de Pano-reportage 'Arm Vlaanderen, 5 jaar later' – een portret van gezinnen die onder de armoedegrens leven. De uitspraak van het tienjarige jongetje dat tegen de eerste schooldag en de bijbehorende vakantieverhalen opzag omdat hij alleen kon vertellen dat 'hij was gaan zwemmen' heeft lang na­gezinderd. De waarheid komt uit de ­kindermond, en als het om een problematiek van die omvang gaat, doet de waarheid pijn.
Lees verder

EUROPA LEAGUE. Arsenal doet Napoli pijn, zes goals en dollend toptalent in Portugal, Chelsea stelt teleur maar wint nipt

Arsenal heeft een serieuze optie genomen op een plek in de halve finales van de Europa League. de Gunners wonnen de heenmatch in de kwartfinales tegen Napoli met 2-0. Chelsea kon slechts nipt winnen van Slavia Praag (0-1), terwijl Benfica kon rekenen op toptalent Joao Felix in de 4-2-zege tegen Eintracht Frankfurt. Valencia deed een uitstekende zaak tegen Villarreal: 1-3.

Lees verder

Maellyse Brassart en Jade Vansteenkiste turnen allroundfinale op EK turnen

Op het Europees kampioenschap turnen in het Poolse Sczzecin hebben Maellyse Brassart en Jade Vansteenkiste zich donderdag allebei voor de allroundfinale geplaatst. De 17-jarige Brassart werd met 50,299 punten 23e in de kwalificaties, de 15-jarige Vansteenkiste met 49,732 punten, een persoonlijk record, 27e. Op de uitgekuiste lijst met maximum twee turnsters per land is Vansteenkise 24e, wat net voltaat voor een finaleplaats.

Lees verder

Zoutloos maar degelijk: dit is het rapport van de regering-Bourgeois
Het was de eerste Vlaamse regering sinds een kwarteeuw zonder socialisten. De eerste ook met een Vlaams-nationalist aan het hoofd. Hoe bracht de regering-Bourgeois er de voorbije legislatuur vanaf?
Lees verder

Zoutloos maar degelijk: dit is het rapport van de regering-Bourgeois

Het was de eerste Vlaamse regering sinds een kwarteeuw zonder socialisten. De eerste ook met een Vlaams-nationalist aan het hoofd. Hoe bracht de regering-Bourgeois er de voorbije legislatuur vanaf?

Lees verder

Sebastian Vettel snelste tijdens eerste oefensessie in China, Hamilton beperkt de schade
Sebastian Vettel heeft tijdens de eerste oefensessie voor de GP van China de snelste tijd gereden. De Duister was in zijn Ferrari zo'n twee tienden sneller dan Lewis Hamilton in de Mercedes en teamgenoot Charles Leclerc.
Lees verder

In vijfde van bedrijven verdient vrouw meer
Mannen verdienen per uur gemiddeld 16 % meer. Maar in 1 op 5 bedrijven is de loonkloof omgekeerd: vrouwen verdienen er meer dan mannen.
Lees verder

Netanyahu officieel als overwinnaar gekroond

Benjamin Netanyahu en zijn conservatieve Likoed-partij hebben de verkiezingen van dinsdag officieel gewonnen. De kiescommissie heeft donderdag, nadat alle stemmen geteld waren, het nieuws bekendgemaakt.

Lees verder

Een op de vier agentes bij federale politie lastiggevallen door collega

Bij de federale politie zegt een op de vier vrouwen dat ze in het voorafgaande halfjaar minstens één keer geconfronteerd werden met grensoverschrijdend gedrag door collega's. Dat blijkt uit een welzijnsonderzoek, waarover Het Laatste Nieuws vrijdag bericht.

Lees verder

Minder leerlingen hinken achterop
Zowel in het lager als het secundair onderwijs zijn er steeds minder leerlingen die achterop geraken.
Lees verder