Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 11 april 2019

Advocaat nodig? Vraag het aan de chatbot

Advocaat nodig? Vraag het aan de chatbot

Wie op zoek is naar een advocaat, kan voortaan de hulp vragen van een chatbot. Aan de hand van een reeks vragen, zet de chatbot rechtzoekenden op weg naar de juiste juridische hulp.

Lees verder

Vlaams Belang vraagt politiemeldpunt voor vechtfilmpjes (en deelt ze zelf ook)

Vlaams Belang gaat actief op zoek naar filmpjes van gewelddadige jongeren zoals de Antwerpse kopschopper, schrijft Het Laatste Nieuws. Vlaams Belang wil ook dat er een meldpunt bij de politie komt.

Lees verder

Zeven jaar cel voor autobestuurder die 5-jarig meisje doodreed

De 21-jarige autobestuurder die in augustus het dodelijk ongeval in Sint-Niklaas veroorzaakte waarbij een meisje van vijf omkwam, is veroordeeld tot zeven jaar cel. Dat heeft de politierechtbank in Sint-Niklaas woensdag beslist.

Lees verder

Nieuwe generatie slechtvalken geboren in Ukkel
In de Sint-Jobkerk in de Brusselse gemeente Ukkel zijn dinsdag drie slechtvalken geboren. De valken zijn live te volgen op de website valkenvooriedereen.be. Bovenstaande beelden geven een glimp van de pasgeboren kuikens.
Lees verder

Afgedankte couveuses redden nu dierenlevens

Ze hebben honderden premature baby'tjes gered, en geven vanaf nu leven aan gewonde dieren. Het UZ Gent schonk dinsdag drie afgedankte couveuses aan het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke. 'Ook gewonde dieren hebben baat bij een warme omgeving', zegt verantwoordelijke Nic De Meulemeester. 'We krijgen jaarlijks zo'n 6.000 gewonde dieren binnen. Ook onze muizen en egels kunnen voortaan in de couveuse.'

Lees verder

Eén verdachte van geweld aan Antwerpse metro vrij onder voorwaarden

Een van de vier verdachten, een 15-jarige die voor het eerst voor strafbare feiten werd voorgeleid, mag onder strenge voorwaarden naar huis. Hij werd opgepakt nadat een filmpje van een 'kopschopper' op sociale media circuleerde.

Lees verder

Meer wegen aanleggen lost files niet op

Investeren in wegeninfrastructuur doet het verkeer eventjes vlotter verlopen. Maar na verloop van tijd staan de files er weer. 'Alleen de juiste prijs betalen kan iets doen aan onze overconsumptie op de weg', vindt Leuvens verkeerskundige Chris Tampère.

Lees verder

Geen oplossing in de maak voor 'moeilijk en pijnlijk' dossier over Poolse parentale ontvoering

Stefaan Van Rumst heeft zijn 11-jarige zoon en 8-jarige dochter al vier jaar niet meer gezien. Zijn ex-vrouw nam de kinderen mee naar haar thuisland Polen, waar ze ondergedoken leeft. Buitenlandse Zaken volgt de zaak op, maar een oplossing is nog niet in de maak.

Lees verder

'Waarom zou een liefdesrelatie niet zonder seks kunnen?'

Vijf jaar geleden ondertekenden Kristy en Martha* een contract. Waarin ze elkaar geen eeuwige seksuele trouw beloven, wel eerlijkheid, openheid en aandacht.

Lees verder

Helft gekapte bomen niet opnieuw aangeplant
De voorbije vijf jaar verdween opnieuw meer bos in Vlaanderen dan er bijkomt.
Lees verder

Francken deelt e-mail van Amerikaanse ambassade: 'Amper drie zinnen lang'

De brief van de Amerikaanse ambassade over de humanitaire visa was 'geen officiële brief' maar 'een mailtje van amper drie zinnen', zo verduidelijkt ex-staatssecretaris Theo Francken.

Lees verder

Dertiende klimaatmars met grootouders en rectoren

Voor de 13de keer houdt Youth for Climate een klimaatmars. Verschillende rectoren van Belgische universiteiten lopen mee. De Grootouders voor het Klimaat zijn ook aanwezig.

Lees verder

Groen pleit voor 6.000 extra personeelsleden in de zorgsector

Meer personeel in de zorgsector, meer terugbetalingen voor een bezoek aan de psycholoog en het wegwerken van de wachtlijsten in de sector. Dat zijn de beloftes van Groen.

Lees verder

N-VA-politicus dient klacht in tegen omstreden anti-vaccinatiedokter
Louis Ide, nationaal secretaris van de N-VA en zelf arts, zal bij de Orde der Artsen een klacht indienen tegen Kris Gaublomme, de huisarts die in het VTM-nieuws verkondigde dat vaccinatie tegen mazelen niet werkt en astma en autisme veroorzaakt.
Lees verder

Hoe Katie Bouman 'haar' foto van het zwart gat produceerde

Drie jaar geleden ontwikkelde Katie Bouman, toen pas 26, het algoritme dat de data van acht radiotelescopen omzette in de beroemde foto die we woensdag voor het eerst zagen.

Lees verder

Wallonië zkt. geld (desnoods via staatshervorming)

Het gaat niet goed in Franstalig België: de werkzaamheidsgraad is een ramp, de armoede stijgt en de centen raken op. Binnen een jaar of vijf dreigen Brussel en Wallonië kopje-onder te gaan. PS-voorzitter Elio Di Rupo is zelfs 'bereid' de institutionele lockdown op te geven en de financieringswet te hervormen.

Lees verder

Colruyt en Okay roepen vleesproducten met kip terug

Colruyt en Okay halen kippenchipolata, kippenworst, kippengehakt en kippenburger uit de rekken. Reden is de mogelijke aanwezigheid van salmonella.

Lees verder

Vakbonden dreigen met staking door 'escalerende' situatie in busstation Brussel-Noord

De buschauffeurs van De Lijn zijn de situatie in Brussel-Noord 'kotsbeu'. Een gesprek met de directie liep vanochtend op niets uit. De drie vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend. 'Wij willen geen nepmaatregelen meer.'

Lees verder

Brussel-Noord opnieuw drukste station van het land

Brussel-Noord was vorig jaar opnieuw het drukste treinstation van het land, net als in 2017. In Vlaanderen spant Gent-Sint-Pieters de troon.

Lees verder

Ook apen krijgen recht op privacy

Apen in dierentuinen moeten altijd de mogelijkheid hebben om zich te verstoppen voor de priemende blik van het publiek. Dat staat in nieuwe regels die minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft uitgevaardigd. 'Op termijn zouden ook alle andere zoogdieren dat moeten kunnen', zegt gedragsbiologe Hilde Vervaecke (Odisee Hogeschool).

Lees verder