Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 1 maart 2019

Open VLD piloteert jonge Grobbendonkse ‘burgermoeder’ naar parlement

Open VLD piloteert jonge Grobbendonkse 'burgermoeder' naar parlement

Kempendochter Marianne Verhaert (34), sinds 1 januari burgemeester van Grobbendonk, wordt de running mate van Open VLD-kopstuk Christian Leysen op de Antwerpse Kamerlijst. Verhaert is geen grote naam, maar 'ze heeft een ideaal liberaal profiel', aldus Leysen.

Lees verder

MR, partij op het randje van een crisis?

Volgens de Franstalige kranten legt het vertrek van MR-senator Alain Destexhe de problemen bloot bij de Franstalige liberalen. Krijgt premier en partijvoorzitter Charles Michel (MR) zijn partij op tijd weer op de rails?

Lees verder

Pleegouders terug naar af: Grondwettelijk Hof vernietigt nieuw statuut
Het nieuwe statuut van pleegouders is terug naar af: het Grondwettelijk Hof heeft het zojuist vernietigd.
Lees verder

Loonakkoord splijt voormalige coalitie (nog steeds)

De posities over het loonakkoord, en in bijzonder over het brugpensioen, schuiven met geen millimeter op. Open VLD en N-VA willen een verstrenging, CD&V en MR niet.

Lees verder

CD&V start officiële procedure om Orban uit EVP te zetten

CD&V, CDH en de Luxemburgse christendemocraten hebben een officiële vraag gesteld om de Fidesz-partij van Viktor Orban uit de Europese Volkspartij te zetten. Dat meldt CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Lees verder

Open VLD en N-VA lijnrecht tegenover CD&V en MR over brugpensioen

Regeringspartij Open VLD en ex-coalitiepartner N-VA blijven zich verzetten tegen de versoepeling rond het brugpensioen die de sociale partners in het loonakkoord hebben afgesproken. CD&V en MR willen dat het akkoord integraal wordt uitgevoerd, bleek donderdag in de Kamer. Premier Charles Michel zei dat de bal ook bij de sociale partners zelf ligt.

Lees verder

Vier schapen doodgebeten in Helchteren: 'sporen van wolf'

In een weide in Helchteren zijn donderdag vier doodgebeten schapen aangetroffen. Jan Loos van Welkomwolf.be is er quasi van overtuigd dat een wolf de schapen heeft doodgebeten.

Lees verder

Meer dan 2.000 varkens omgekomen bij zware brand

Een uitslaande brand in twee stallen van varkensbedrijf Porca in Pittem heeft het leven gekost aan meer dan 2.000 dieren. Dat meldt de politiezone Regio Tielt.

Lees verder

Kamer keurt mobiliteitsbudget goed

De Kamer heeft donderdag het mobiliteitsbudget goedgekeurd. Het principe moet alternatieve, meer duurzame vervoersmiddelen aantrekkelijker maken en zal bestaan naast de 'cash for car'-regeling waarmee werknemers hun bedrijfswagen kunnen omruilen voor een licht belaste vergoeding.

Lees verder

Minder inschrijvingen, maar toch 'succesvolle editie' van Tournée Minérale

De derde editie van Tournée Minérale, de alcoholvrije maand februari, klopt dit jaar af op 61.000 inschrijvingen. Vorig jaar waren dat er nog 104.000. 'Maar we hebben geen zicht op het aantal deelnemers, enkel op het aantal inschrijvingen', zegt Steven De Bondt van de Stichting tegen Kanker. Die spreekt van een succesvolle editie, die opnieuw heel wat mensen heeft gesensibiliseerd.

Lees verder

Kamerlid Veli Yüksel ruilt CD&V voor Open VLD

Kamerlid Veli Yüksel zal bij de verkiezingen van 26 mei op de vierde plaats staan van de Oost-Vlaamse Open VLD-Kamerlijst van Alexander De Croo. Dat meldt Open VLD. Eerder deze week was nog aangekondigd dat Yüksel op de vierde plaats zou staan van de Oost-Vlaamse Kamerlijst voor CD&V. Ook onderneemster Grete Reemen stapt over naar Open VLD. Het Vlaams Parlementslid verlaat de N-VA.

Lees verder

'België moet zich nu zelf op de vingers tikken over Libische kwestie'
Vanuit België is 1 à 2 miljard euro naar Libië gestroomd, een land dat na de val van Khadaffi in 2011 nog altijd niet stabiel is. De VN Veiligheidsraad oordeelt dat ons land met die geldstromen in de fout is gegaan. Waarom gaven we dat Libische geld vrij? En wat zijn de gevolgen? Een analyse van Matthias Verbergt.
Lees verder

Grete Remen van N-VA naar Open VLD

Onderneemster Grete Remen zal bij de federale parlementsverkiezingen van 26 mei kandideren op de eerste opvolgersplaats van de Limburgse Open VLD-Kamerlijst van Patrick Dewael. Dat meldt Open VLD vrijdagochtend.

Lees verder

Grijs en regenachtig weekend op komst

Vrijdag wordt het droger, maar grijs. De temperaturen schommelen tussen 5 en 10 graden. Zaterdag trekt een regenzone van de kust naar de Ardennen. Ook zondag wordt er veel regen verwacht. Begin volgende week wordt het wisselvallig en geleidelijk frisser met buien, meldt het KMI.

Lees verder

Plofkraak in Dilsen-Stokkem: daders op de vlucht, appartementen ontruimd
In Lanklaar (Dilsen-Stokkem) is vrijdagochtend rond 4.10 uur een nieuwe plofkraak gepleegd op een postkantoor. De daders zijn in een donkerkleurige Audi gevlucht. De Dorpsstraat in het centrum van Lanklaar is volledig afgesloten. DOVO is ter plaatse.
Lees verder

Brussel test deze zomer op zes locaties zwemmen in openlucht

Het Brusselse Gewest heeft zes zones aangeduid die geschikt zijn voor zwemmen in openlucht, zo melden BRUZZ en de krant Le Soir vrijdag. Brussels minister Céline Fremault (CDH) zou elk van die plekken deze zomer al bij wijze van test een weekend lang willen openstellen voor zwemmers.

Lees verder

Groen en Ecolo wisselen politici uit bij verkiezingen

Groen en Ecolo pakken bij de volgende Kamerverkiezingen uit met 'Erasmus-kandidaten'. Het gaat om kandidaten van Groen die op een lijst van Ecolo in Franstalig België zullen staan en omgekeerd.

Lees verder

N-VA blij met oproep milieubeweging

De milieuorganisaties Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu stellen zich vragen bij de steun voor gascentrales en waarschuwen voor 'het gelobby van Engie/Electrabel en EDF'.

Lees verder

Dertigtal studentenclubs weigert verstrengd doopcharter KU Leuven te tekenen

28 jongensclubs hebben geweigerd het nieuwe doopcharter van de KU Leuven te ondertekenen. Dat charter werd opgesteld naar aanleiding van de dood van een student tijdens een doop georganiseerd door de studentenclub Reuzegom.

Lees verder

Wim Delvoye in beroep wel veroordeeld voor bouwovertredingen

Kunstenaar Wim Delvoye is door het hof van beroep in Gent veroordeeld voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein in Melle. Hij moet ruim 100.000 euro ophoesten.

Lees verder